A Vitamini Ne Kadar Fazla? – Güncel Sağlık Haber
A vitamini görsel sağlık için önemlidir. Ayrıca sağlıklı cilt ve saçlara katkıda bulunur ve bağışıklığınızı güçlendirir. Yeterince alamıyorsanız, gece körlüğü, gözlerinizin çevresinde kuru, pullu cilt, kaba saç ve solunum yolu enfeksiyonları gibi belirtiler geliştirebilirsiniz.
Güncel Sağlık Haber, kâr amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek, misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışı ürünleri veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika
A vitamini eksiklikleri dünyanın bazı bölgelerinde diğerlerinden daha yaygındır. Bunun nedeni, gıda güvensizliği, yetersiz su sanitasyonunun neden olduğu sık görülen gastrointestinal enfeksiyonlar, sağlık hizmetlerine yetersiz erişim ve A vitamininin idrarda kaybolmasına neden olabilen yüksek kızamık prevalansı gibi birçok faktördür.
A vitamini eksikliğinden kaçınmak önemli olsa da, eşit olarak Takviyelerde aşırıya kaçmadığınızdan emin olmanız önemlidir. Kendinizi en iyi şekilde hissetmek için ne kadar A vitaminine ihtiyacınız olduğunu ve çok fazla aldığınızda ne olacağını size anlatacağız.
A vitamini nedir?
A vitaminini karotenoid içeren meyve ve sebzelerden almak en iyisidir. Turuncu renkli sebze ve meyvelere (havuç, tatlı patates, kabak ve papaya) ek olarak likopen, astaksantin, zeaksantin ve luteine de ihtiyacınız var. Bu karotenoidleri kırmızı ve sarı-turuncu meyve ve sebzelerin yanı sıra yeşil yapraklı sebzeler, yumurta, karides ve somonda bulabilirsiniz. Karpuz, guava, pembe greyfurt ve domatesleri de unutmayın!
Yiyeceklerinizden alabildiğiniz kadar çok vitamin ve besin almanız önemlidir. Fonksiyonel tıp uzmanı Dr. Melissa Young, “Ancak, çiftçilik uygulamalarındaki yaygın değişiklikler meyve ve sebzelerimizde daha düşük besin içeriği anlamına geliyor” diye uyarıyor. “Pek çok insan, besin seviyelerinin değerlendirilmesinden ve yüksek kaliteli günlük multivitamin almaktan hala fayda sağlıyor.”
Bir ek doğru seçim olsa da, dozlama önemlidir. çünkü orada dır-dir çok fazla A vitamini gibi bir şey.
Çok fazla A vitamini belirtileri
A vitamini gibi yağda çözünen vitaminler toksisiteye neden olabilir çünkü vücudunuz fazlalık salgılamaz – depolar. A vitamininin pek çok farklı takviyede bulunması sorunu daha da artırır.
A vitamini dozları, mikrogram retinol aktivite eşdeğerleri (mcg RAE) cinsinden ölçülür. Bu ölçüm, retinol ve provitamin A karotenoidlerinin farklı özelliklerini hesaba katmak içindir. Yaşınıza, cinsiyetinize ve hamile veya emziren olup olmamanıza bağlı olarak, önerilen günlük miktarınız günde 500 mcg REA ile 1.800 mcg A vitamini REA arasındadır.
Yetişkin erkekler ve doğumda erkek olarak atanan kişiler (AMAB) için önerilen günlük ödenek (RDA) 900 MCG REA veya 3.000 uluslararası birimdir (IU). Yetişkin kadınlar ve doğumda kadın olarak atanan kişiler (AFAB) için RDA 700 mcg RAE veya 2.330’dur (IU). Tüm yetişkinler için Tolere Edilebilir Üst Alım Seviyesi (UL) – olumsuz sağlık etkileri yaşamadan alabileceğiniz en fazla A vitamini – 3.000 mcg RAE veya 10.000 IU’dur.
Young, “Çeşitli takviyeler alan hastalar, olması gerekenden çok daha fazla A vitamini alıyor” diyor. Bazı takviyeler, çoğu insan için iyi bir kombinasyon olduğunu söylediği iki tür A vitamini – retinil asetat ve karışık karotenoidler içerebilir. İstisna: Sigara içenler. Bunun nedeni, klinik deneylerin beta-karoten takviyelerinin sigara içen kişilerde artan akciğer kanseri riski ile ilişkili olduğunu göstermesidir. Sigara içenler veya eski sigara içenler beta-karoten takviyesi almamalıdır.
A vitamini toksisitesinin iki farklı türü vardır: akut ve kronik.
Akut A vitamini toksisitesi belirtileri
Akut A vitamini toksisitesi, birisi – genellikle bir çocuk – yanlışlıkla yüksek dozda A vitamini aldığında meydana gelir. Yaygın semptomlar şunları içerir:
- Baş ağrısı.
- Etkilenen cildin daha sonra soyulmasına neden olabilecek döküntü.
- uyuşukluk
- Sinirlilik.
- Mide ağrısı, mide bulantısı ve kusma.
Akut A vitamini toksisitesi vakalarında, semptomlar zamanla düzelmelidir. Yine de, bir kişi (özellikle bir çocuk) bu semptomları yaşıyorsa, Zehir Kontrolünü aramalı ve yönlendirilirse en yakın acil servise gitmelisiniz.
Kronik A vitamini toksisite belirtileri
Kronik A vitamini toksisitesi, bir kişi uzun bir süre boyunca günde aşırı dozda A vitamini (10.000 IU veya daha fazla) aldığında ortaya çıkar. Semptomlar daha incedir ve diğer koşullardan ayırt edilmesi daha zordur. Onlar içerir:
- Şiddetli baş ağrıları ve kafatasınızda basınç (idiyopatik intrakraniyal hipertansiyon).
- Seyrek, kaba saç ve kaşlarınızın alopesi gibi saç sorunları.
- Kuru, pürüzlü, kaşıntılı cilt (kaşıntı) ve çatlamış dudaklar gibi cilt sorunları.
- Zayıflık ve kırılmalara yatkınlık.
- Büyümüş karaciğer (hepatomegali) veya dalak (splenomegali).
- Çocuklarda iştah kaybı (anoreksiya), eklem ağrısı (artralji) ve aşırı kemik büyümesi (kortikal hiperostoz) görülebilir. A vitamini toksisitesi aynı zamanda “gelişememeye” neden olabilir; iyi şey – olduğundan daha korkutucu geliyor. Temel olarak çocuğunuzun büyümesinin yavaşladığı veya durduğu anlamına gelir.
Ek almayı bıraktıktan sonra, kronik A vitamini toksisitesinin semptomlarının çözülmesi genellikle bir ila dört hafta sürer.
Bu kuralın çok önemli bir istisnası vardır: A vitamini teratojeniktir, yani fetal gelişim sorunlarına neden olabilir. Bu malformasyonlar bir kez ortaya çıktı mı, geri döndürülemezler. Bu nedenle hamile insanlar ve hamile kalma olasılığı olan kişiler aşırı dozda A vitamini almamalıdır.
Çok fazla aldıysanız ne yapmalısınız?
Birinin akut A vitamini toksisitesi olduğundan şüpheleniyorsanız – yani mega dozda A vitamini yutmuşsa – acil yardım için 1.800.222.1222 numaralı telefondan Poison Control’ü aramalısınız.
Sizin veya sevdiğiniz birinin kronik A vitamini toksisitesinin etkilerini yaşıyor olabileceğinden endişeleniyorsanız, bir sağlık uzmanından randevu almalısınız. Belirtilerinize neyin neden olduğunu belirlemek için ilaçlarınızı ve takviyelerinizi gözden geçirecek ve ayrıca kan testleri yapacaklardır.
Götürmek
A vitamini eksikliğinden kaçınmak önemlidir… Ayrıca A vitamini toksisitesinden kaçınmak için önemlidir. Bu hapları veya sakızları almadan önce bir doktorla konuşun. Gerçekten bir takviye almanız gerekip gerekmediğini size bildirebilirler ve özel durumunuz için doğru dozu belirleyebilirler.