AIP (Otoimmün Protokol) Diyeti Nedir? – Güncel Sağlık Haber
Kimse çözülmemiş bir gizemden hoşlanmaz. Bir sorun ortaya çıktığında ve buna tam olarak neyin neden olduğunu bilmediğimizde, sorumlu kaynağı bulana kadar seçeneklerimizi gözden geçirme eğilimindeyiz.
Güncel Sağlık Haber, kâr amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek, misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışı ürünleri veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika
Otoimmün protokol (AIP) diyeti, kronik otoimmün hastalığı olan herkes için tam da bunu yapar: Enflamasyon için gıda kaynaklı tüm olası tetikleyicileri ortadan kaldırır ve siz yaşamınızda artık ihtiyacınız olmayanları bulana kadar bunları yavaş yavaş diyetinize yeniden dahil eder.
Kayıtlı diyetisyen David Gardinier, RD, LD, AIP diyetinin iltihabı azaltmaya nasıl yardımcı olabileceğini, hangi yiyecekleri yiyebileceğinizi ve hangi yiyeceklerden kaçınmanız gerektiğini açıklıyor.
AIP diyeti nedir?
Paleo diyeti gibi, AIP diyeti de bağırsak sağlığını, hormon düzenlemesini ve bağışıklık sistemi düzenlemesini iyileştirmek için enflamatuar tetikleyiciler olarak bilinen belirli gıdaları kesip besleyici yoğun gıdalarla değiştirmek için tasarlanmış bir eliminasyon diyetidir. Kronik enflamasyonu veya otoimmün bozuklukları olan kişiler için belki de en yararlı olanıdır:
Otoimmün bozuklukları olan kişiler, baş ağrıları, yorgunluk, gastrointestinal rahatsızlıklar, ağrılar ve ağrılar (kas ağrısı ve eklem ağrısı dahil), uyku güçlüğü ve cilt sağlığındaki değişiklikleri içeren iltihaplanma ile ilişkili çeşitli semptomlar yaşama eğilimindedir.
Otoimmün bozuklukların arkasında çeşitli nedenler olabilirken, bazı araştırmalar, sindirim sisteminizdeki bağırsak bariyerlerinin zamanla kademeli olarak aşınması ve “geçirgen” olarak adlandırılan bağırsak bariyerlerinin kademeli olarak aşınması nedeniyle, belirli yiyecekleri yediğinizde vücudunuzun artan bir enflamatuar tepkiye sahip olabileceğini düşündürmektedir. bağırsak”.
“Kronik otoimmün bozuklukları olan kişilerin genellikle daha yüksek iltihaplanma seviyelerine sahip olduğunu biliyoruz. Bu nedenle, bu diyetin amacı, bu kronik rahatsızlıklara sahip kişilerde semptomları en aza indirgemek için bağırsak sağlığını iyileştirecek anti-inflamatuar yiyecekleri ve yiyecekleri seçmektir “diyor Gardinier.
AIP diyeti nasıl çalışır?
AIP diyeti, her aşamada yediğiniz yiyeceklerin ve bu yiyecekleri yedikten sonra yaşadığınız semptomların envanterini çıkarmaya veya bu yiyecekleri günlük tüketiminizden çıkarmaya odaklanan üç aşamada çalışır.
Yüzeyde, AIP diyeti çözülmesi gereken çok şey gibi görünebilir, bu nedenle Gardinier bu diyete kendi başınıza başlamadan önce bir diyetisyenle çalışmanın önemini vurguluyor. Bir kişinin vücudu, bir başkasınınkiyle aynı enflamatuar tetikleyicilere sahip olmayabilir ve yiyecekleri kesmek, vücudunuzun sağlıklı ve güçlü kalması için ihtiyaç duyduğu besin miktarını elde etmek için gerçekten yediğiniz yiyecekleri çeşitlendirmeye odaklanmanız gerektiği anlamına gelir.
Gardinier, “Herhangi bir eliminasyon diyetinde olduğu gibi, çok sayıda farklı yiyecek alıyorsunuz ve bu, dikkatli olmazsanız sizi vitamin ve mineral eksiklikleri riskine sokuyor” diye uyarıyor. “Bu tür bir diyeti, size farklı tarifler konusunda yardımcı olabilecek ve çok çeşitli dengeli bir diyet uyguladığınızdan emin olabilecek kayıtlı bir diyetisyenle birlikte yapmak gerçekten yararlı.”
Aşağıdaki üç aşamadan geçerken, ortadan kaldırdığınız yiyecek türlerini, yeniden verdiğiniz yiyecek türlerini ve deneyimlediğiniz semptom türlerini takip etmek için bir yemek günlüğü tutmak da yararlı olabilir. ciddiyetlerinin seviyesi. Bunu yapmak, tam olarak hangi yiyeceklerin sorunlu olduğunu ve hangi yiyeceklerin uzun vadede saklanmasının iyi olduğunu belirlemenize yardımcı olabilir.
Aşama 1: Eleme
AIP diyetinin ilk aşaması dört ila altı hafta ve birkaç aya kadar sürebilir. Bu aşamada, bağırsak iltihabına, bağırsak mikrobiyotanızda dengesizliğe veya bağışıklık sistemi tepkisini kötüleştirmeye neden olduğuna inanılan belirli gıdaları, katkı maddelerini ve ilaçları ortadan kaldırırsınız. Bu aşamada ortadan kaldırdığınız yiyeceklerden bazıları şunlardır:
Ayrıca tütün ve nonsteroidal antiinflamatuar ilaçların (NSAID’ler) kullanımını da ortadan kaldırmak istiyorsunuz.
“İlk bakışta kesinlikle çok gibi geliyor, ancak ona baktığınızda, yemek yemeyi sevdiğiniz gıdalara odaklanmanın önemli olduğunu düşünüyorum. olabilmek dahil,” diye teşvik ediyor Gardinier.
Sebzeler, meyveler, balıklar, otlarla beslenen etler, sakatatlar (karaciğer gibi) ve kümes hayvanları olabilir ve en çok özleyebileceğiniz yiyeceklerden bazılarına oldukça iyi alternatifler bulabilirsiniz.
Gardinier, “Tahıllar ve makarna ürünleri için, pirinç yerine karnabahar kullanmak gibi birçok sebzeden makarna ikameleri yapabilirsiniz” diyor. “Bir şeyler pişirirken yüksek fruktozlu mısır şurubu veya şeker gibi işlenmiş şekerlerin yerine bal da kullanabilirsiniz.”
Bu yiyecekleri ortadan kaldırırken, onları bir kerede diyetinizden çıkarmalısınız. Ardından, önümüzdeki dört ila altı hafta boyunca kronik inflamatuar semptomlarınızı yakından izleyin.
Gardinier, “Amaç, insanların bu eleme aşamasında daha iyi hissetmeye başlamasıdır” diyor. “AIP diyeti işe yarıyorsa, insanlar yaşam kalitelerinde genel bir iyileşme eğilimi gösterirler ve bu gıdalardan bazılarını ortadan kaldırdıklarında daha az semptom yaşarlar.”
Bu sürenin sonunda belirtilerinizde bir iyileşme yaşamadıysanız, deneyebileceğiniz başka çözümler veya stratejiler olup olmadığını görmek için diyetisyeninize danışmanız iyi olabilir.
Aşama 2: Yeniden Giriş
AIP diyetinin ikinci aşaması, semptomlarınızda önemli bir iyileşme gördüğünüzde başlayabilir.
“İdeal olarak, diyete başlamadan önce her şeyi gözden geçirmek için diyetisyeninizle görüşmek ve kendinizi daha iyi hissettiğinizden emin olmak için yaklaşık dört ila altı hafta sonra bir kontrol yapmak istiyorsunuz. Durum buysa, ikinci randevuda yeniden yerleştirme aşaması hakkında konuşuruz,” diye açıklıyor Gardinier.
Bu aşamada, ilk aşamada ortadan kaldırdığınız yiyecekleri tekrar diyetinize dahil etmeye başlarsınız. Bir sonraki yiyeceği yeniden vermeden önce bunu beş ila yedi günlük bir süre boyunca teker teker yaparsınız. Amaç, bu yiyeceklerden hangilerinin semptomlarınıza katkıda bulunduğunu belirlemektir, böylece bu yiyecekleri yemekten kaçınmaya devam edebilir ve herhangi bir belirtiye neden olmayan tüm yiyecekleri yeniden başlatabilirsiniz.
Bunu iki yoldan biriyle yapabilirsiniz:
- Besinleri en çok özlediğiniz sırayla yeniden verin.
- En faydalı ve onlar için en az olumsuzluklara sahip olanlardan başlayarak gıdaları yeniden tanıtın.
Gardinier, “Mükemmel bir bilim değil” diyor. “Aslında neyi bulduğunuz ve en iyisinin ne olacağını düşündüğünüz ve yol boyunca hangi semptomları deneyimlediğinizle ilgili.”
Gıdaları yeniden kullanıma sunarken, şu adımları takip etmek istersiniz:
- Diyetinize yeniden dahil etmek için bir yiyecek seçin. Yeniden vermenin ilk günü boyunca bu yiyeceği birkaç kez örneklemeyi planlayın. Yeniden verme sırasında herhangi bir noktada, otoimmün semptomlarınızın veya eliminasyon aşamasından önce yaşadığınız herhangi bir reaksiyonun geri dönüşünü yaşarsanız, bu yiyeceğin ilerlemesini durdurmak ve bundan kaçınmak isteyeceksiniz.
- Bir çay kaşığı gibi küçük bir miktarla başlayın ve ardından herhangi bir otoimmün semptom yaşayıp yaşamadığınızı veya reaksiyon gösterip göstermediğinizi görmek için 15 dakika bekleyin. Tepkileriniz varsa, durun.
- Bir reaksiyonunuz yoksa, aynı gıdadan 2 çay kaşığı gibi daha büyük bir porsiyon deneyin ve iki ila üç saat bekleyin. Bir tepkiniz varsa, durun.
- Herhangi bir reaksiyonunuz yoksa, aynı yiyeceğin normal bir kısmını yiyin ve ardından başka yeni yiyecekler eklemeden beş ila yedi gün boyunca o yiyecekten kaçının.
- Beş ila yedi günlük süre boyunca herhangi bir reaksiyonunuz varsa, bu yiyeceği ileriye taşımaktan kaçının ve yaklaşık bir hafta sonra bir sonraki yiyeceğe geçin. Herhangi bir reaksiyonunuz yoksa, bu yiyeceği tamamen diyetinize yeniden dahil edebilirsiniz.
- Yeniden eklemek istediğiniz bir sonraki yiyecek için bu işlemi tekrarlayın.
Belirtilerinizi her adımda izlemeniz gerektiğini unutmayın. Her yiyeceği test ettikten sonra bir hafta kadar beklemenin önemi, vücudunuzun bir reaksiyon geliştirmesinin biraz zaman alabilmesidir. Ayrıca zamanla bir gıda intoleransı geliştirebilirsiniz, yani bir reaksiyonunuz varsa, vücudunuzun aynı seviyede tepki verip vermediğini görmek için aynı gıdayı bir yıl kadar sonra tekrar denemek isteyebilirsiniz.
Gardinier, “Bu aşama için belirlenmiş bir süre yok ve vücudunuzun veya bağırsaklarınızın iyileşmesi biraz zaman alabilir” diyor. “Gıdaları yeniden sunarken, belirtiler yaşarsanız herhangi bir dış stres etkeninin (soğuk algınlığı veya enfeksiyon veya uykusuzluk gibi) olmadığından da emin olmak istersiniz. Varsa, ek stres etkenleri olmadan aynı tepkiyi verip vermediğinizi görmek için sonraki hafta yemeği tekrar deneyin.
Aşama 3: Bakım
AIP diyetinin bu son aşaması, ilk iki aşamadan öğrendiğiniz her şeyi alır ve bunları uzun vadeli bir bakım planında birleştirir. Bu aşamada, kişiselleştirmeye ve gıda çeşitliliği ile diyet esnekliğine artan bir odaklanma vurgulanır. Örneğin, bazı yiyecekler sizin için istenmeyen semptomları tetikliyor olabilir, bu nedenle uzun vadede bu yiyeceklerden kaçınmaya devam etmek isteyeceksiniz (oysa başka birinin bu yiyeceklerden kaçınması gerekmeyebilir). Ve bazı yönlerden, bu yiyeceklerden bazılarını sizin için doğru olan koşullar altında küçük miktarlarda yiyebilirsiniz.
Gardinier, “Bu aşamada, seyahat ederken ve özel etkinlikler sırasında, özellikle belirledikleri tetikleyici yiyeceklerle yalnızca hafif ila orta şiddette semptomları olan kişiler için diyetten çıkmak teşvik ediliyor” diyor. “Ama gerçekten günlük hayatınızı ve yapmak istediğiniz şeyleri yapma becerinizi etkiliyorsa, bu yiyecekleri tekrar gözden geçirmeye değmeyebilir. Edindiğiniz bilgilerle ne yapacağınız size kalmış.”
Diyetinizde ne kadar liberal olmak istediğinize ve bu kendi kendine kısıtlamaları ne kadar empoze etmek istediğinize karar vermek de size kalmış. Ancak, otoimmün reaksiyonların olasılığını ve şiddetini azaltmaya yardımcı olursa, yediğiniz ve kaçındığınız gıdalara uzun vadede yeni bir yaklaşım sürdürmek mümkündür.
AIP diyetinde ne yiyemezsiniz?
AIP diyetinde ortadan kaldırmanız gereken gıda örnekleri şunları içerir:
- Taneler: Pirinç, yulaf, buğday, arpa, çavdar, kinoa, mısır ve tahıl, makarna, ekmek, kekler ve diğer unlu mamuller gibi bu malzemelerle yapılan tüm ürünler.
- baklagiller: Siyah fasulye, barbunya, mercimek, bezelye, nohut, soya fasulyesi, yer fıstığı ve tofu, fıstık ezmesi ve humus gibi bu bileşenlerle yapılan ürünler.
- Gece gölgesi sebzeleri: Domates, patates, biber, patlıcan, tomatillos, jalapenos ve bu sebzelerden yapılan kırmızı biber veya kırmızı biber gibi baharatlar.
- Süt Ürünleri: İnek sütü, keçi sütü veya koyun sütü ve dondurma, peynir, tereyağı ve süt bazlı protein tozları veya takviyeleri dahil bunlardan yapılan tüm ürünler.
- Yumurtalar: Bütün yumurtalar, yumurta akı veya bu bileşenleri içeren yiyecekler.
- İşlenmiş gıdalar: Şarküteri etleri, sosisli sandviçler, sosisler, konserve sebzeler, konserve çorbalar, mikrodalga yemekler, paketlenmiş atıştırmalıklar ve kanola, mısır veya soya fasulyesi yağı gibi işlenmiş bitkisel yağlar.
- Rafine şekerler: tatlılar, gazlı içecekler, şekerler, çikolata, şeker kamışı, mısır şurubu, kahverengi pirinç şurubu vb.
- Fındık ve tohumlar: unlar, tereyağı veya yağlar, kakao ve kişniş, kimyon, rezene, hardal ve küçük hindistan cevizi gibi tohum bazlı baharatlar dahil olmak üzere tüm kabuklu yemişler, tohumlar ve bu bileşenlerden yapılan gıdalar.
- Bazı içecekler: Kahve ve alkol.
- Besin katkı maddesi: Stevia, sakarin veya ksilitol gibi yapay tatlandırıcılar, gıda boyaları, emülgatörler ve koyulaştırıcılar.
AIP diyeti yemek listesi
AIP diyeti sırasında yiyebileceğiniz yiyeceklere örnekler:
- sebzeler salatalık, ıspanak, tatlı patates ve kabak gibi itüzümü sebzeleri olmayanlar.
- Taze meyveler elma, portakal, mango, çilek, muz ve yaban mersini gibi.
- Minimum işlenmiş et otla beslenen sığır eti, balık, deniz ürünleri, organ etleri ve kümes hayvanları gibi.
- Minimal işlenmiş bitkisel yağlar avokado yağı, zeytinyağı ve hindistancevizi yağı gibi.
- Doğal tatlandırıcılar bal, agav ve akçaağaç şurubu gibi.
- Otlar ve baharatlar zencefil, sarımsak, kimyon, kişniş kekik, tuz ve karabiber gibi.
- Fermente gıdalar lahana turşusu, turşu ve kimchi gibi süt ürünü olmayan ve itüzümü bazlı olmayan ürünler.
AIP diyetini denemeli misiniz?
Bir otoimmün bozukluğunuz veya kronik iltihabınız varsa ve diğer tedavi biçimleri umduğunuz kadar başarılı olmadıysa, AIP diyetini denemek faydalı olabilir. AIP diyetine başlama konusunda sağlık uzmanınızla veya bir diyetisyenle konuşun ve günlük olarak ihtiyaç duyduğunuz gerekli miktarda çeşitli yiyecek ve beslenmeye ayak uydurmak konusundaki sorularınızı veya endişelerinizi belirtin. Birlikte, yediğiniz yiyeceklerin günlük hayatınız üzerinde herhangi bir olumsuz etkiye sahip olmadığından emin olmanın yollarını bulabilirsiniz.