Alerji Sezonu Kalmak İçin Burada – Güncel Sağlık Haber
Nisan yağmurları Mayıs çiçeklerini getirir, ancak aynı zamanda alerji mevsiminin başlangıcına da işaret eder. Ağaç ve ardından çimen polenleri havada dolaşırken gözlerimiz, burnumuz ve boğazımız semptomlardan etkilenebilir.
Güncel Sağlık Haber, kâr amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek, misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışı ürünleri veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika
Ancak mevsimsel alerjilerin kol gezdiği tek mevsim ilkbahar ve yaz değil. Dünyanın neresinde yaşadığınıza, çevrenizdekilere ve bağışıklık sisteminizin sağlığına bağlı olarak sonbahar ve kış aylarında da mevsimsel alerji belirtileri yaşayabilirsiniz.
Alerji uzmanı-immünolog David M. Lang, MD, alerji mevsimlerinin ne zaman zirveye ulaştığını ve alerjiler ortaya çıktığında semptomlarınızı en iyi nasıl yöneteceğinizi açıklıyor.
Yaygın alerji mevsimleri
Bağışıklık sisteminizi dahili bir zırh tabakası gibi düşünebilirsiniz. Vücudunuzu mikroplardan ve diğer yabancı işgalcilerden korumak için çalışan tam vücut organları, beyaz kan hücreleri, proteinler ve kimyasallar ağıdır. Ancak bazen, bağışıklık sisteminiz polen, toz akarları, küf ve evcil hayvan kepeği gibi zararsız maddeleri, savaşması gereken yabancı istilacılar olarak tanımlayarak aşırı korumacı olabilir – bu, mevsimsel alerjilere neden olabilir.
Farklı mevsimlerde farklı alerjenler zirve yapar:
- Bahar: Havalar ısınmaya başladığında ağaç poleni havaya salınır ve yaza kadar varlığını sürdürebilir. Ağaç poleni kaşıntılı veya sulu gözlere, hapşırmaya ve burun tıkanıklığına neden olma eğilimindedir.
- Yaz: Çim polenleri yaz mevsiminde zirve yapar ve hatta ilkbaharın sonlarından sonbaharın başlarına kadar havada asılı kalabilir. Sıcak, rüzgarlı günlerde çim poleni en yüksek seviyede olabilir. Sıcak, nemli ortamlar ayrıca küf sporlarında artışa neden olur.
- Sonbahar: Sonbaharda yabani ot poleni, özellikle kanarya otu en yüksek seviyededir. Ancak kanarya otunun yetişmediği bir bölgede yaşıyor olsanız bile, ıslak toprak ve düşen yapraklar küf oluşumuna neden olabilir. Dr. Lang, “Küfler ortam havasında polenlerden çok daha fazladır ve bazı küfler nemli, yağmurlu koşullarda yüksek miktarlarda bulunur” diyor. “Diğer küfler maksimum ısı ve nemin olduğu günlerde zirve yapabilir, bu nedenle küf sayısı yaz sonu veya sonbahar başında çok yüksek olabilir.”
- Kış: Birçok alanda daha soğuk hava, küf, toz akarları veya evcil hayvan kepeği gibi iç mekan alerjenlerinin en belirgin alerjenler olduğu bir zamandır.
Hava durumu, alerjenlerin varlığı üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir ve bunların beklenenden daha erken veya daha geç zirve yapmasına neden olabilir. Örneğin, soğuk, ıslak bir bahar, ağaç polen mevsimini geciktirebilir ve çimen polen mevsiminin zirvesiyle örtüşmesine neden olarak, alerjik reaksiyonlar için çifte belaya neden olabilir.
Dr. Lang, “Yağmur havadaki polenleri yıkar, bu nedenle yağmurlu günler genellikle daha düşük polen sayılarına sahip günler olur” diye açıklıyor. “Tersine, sıcak ve esintili yaz günleri tipik olarak daha yüksek polen sayısına sahiptir.”
Birden çok alerjene karşı çoklu duyarlılığa sahip veya alerjisi olan kişiler için, alerjik reaksiyonlar yıl boyunca meydana gelebilir ve çok az rahatlama sağlar veya hiç sağlamaz.
Dr. Lang, “Daha sık olarak, yıl boyunca semptomları olan insanlar görüyoruz ve yılın daha sıcak zamanlarında zirveler oluyor” diyor. “Ama sonra, deri testinde polenlere ve küflere, ayrıca toz akarlarına ve kedi veya köpek kepeğine karşı duyarlı olduklarını görebiliriz.”
Farklı alerjiler, dünyanın neresinde yaşadığınıza bağlı olarak farklı zamanlarda zirve yapar ve bir bölgede birini etkileyen şey, başka bir bölgede kimseyi aynı şekilde etkilemeyebilir. Örneğin, Kaliforniya’da Bermuda otu semptomları tetikleyen başlıca polen alerjenidir ve kanarya otu bir sorun değildir. Teksas’ta, dağ sedir ağaçları.
Dr. Lang, “Oradaki sedir ağaçları yılın başlarında, Ocak ve Şubat aylarında tozlaşıyor ve havada Orta Batı’daki insanlardan çok daha fazla sayıda ağaç poleni bulundurabiliyorlar” diyor.
Alerji belirtileri ne kadar sürer?
Mevsimsel bir alerji geliştirirseniz, muhtemelen her yıl aynı zamanlarda semptomlar yaşarsınız. Bu semptomlar, alerjenler havada kaldığı sürece de devam edecektir. Bunun nedeni, bağışıklık sisteminizin bir alerjeni yabancı bir istilacı olarak algıladığı her seferinde kimyasal aracılar (histamin dahil) salmasıdır. Histamin, etkilenen bölgeye kan akışını arttırır ve iltihaplanmayı tetikler. Histamin, alerjik rinitin (saman nezlesi) çok bilinen semptomlarına neden olur.
- Burun akması.
- Burun tıkanıklığı
- Hapşırma
- Burnunuzun, gözlerinizin, kulaklarınızın, boğazınızın ve/veya damağınızın kaşınması.
- Şişmiş ve sulu gözler.
Mevsimsel alerjilerle nasıl baş edilir?
Alerjiler sizi kesinlikle mutsuz hissettirebilir, ancak her zaman böyle olmak zorunda değildir. Lang, kaçınma ve ilaç tedavisinin bir kombinasyonunu önerir. Evinizin (ve araba kullanırken) camlarını kapatmanız ve klimanızı kullanmanız, iç mekanlardaki polen miktarını büyük ölçüde azaltabilir. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere alerjik rinit semptomlarının yönetilmesine yardımcı olmak için yüksek kaliteli kanıtlara dayalı olarak ilaç tedavisi de önerilir:
- Burun içi steroidler: Reçetesiz satılan Rhinocort® Nasacort® ve Flonase® enflamasyonu ve bununla ilişkili semptomları azaltmak için etkili olan yaygın intranazal steroidlerdir.
- Antihistaminikler: Claritin®, Allegra®, Zyrtec® ve Xyzal® gibi yatıştırıcı olmayan veya düşük düzeyde yatıştırıcı antihistaminikler, vücudunuz alerjenlerle temasa geçmeden önce alırsanız semptomları başlamadan önce azaltmak için etkili olabilir.
- Alerji aşıları: Alerjen immünoterapisi olarak da adlandırılan alerji iğneleri, zamanla belirli alerjenlere karşı duyarlılığınızı azaltmak ve semptomların seviyesini azaltmak için çalışır.
Ev ilaçları da mevcuttur, ancak yukarıdaki tedaviler kadar etkili olmayabilirler. Bunlar arasında yüksek verimli partikül hava (HEPA) filtresi, nevresimlerinizi haftada bir yıkamak, sıcak duş almak ve akupunktur gibi alternatifler yer alır.
Lang, “Aktivitelere devam etme isteğinizi engelleyen semptomlar yaşıyorsanız veya semptomlarınız iş veya okul performansınızı engelliyorsa, kaçınma önlemlerine ve düzenli ilaçlara rağmen uyku bozukluğuna veya uyku bozukluğuna neden oluyorsa, bir alerji uzmanına görünmelisiniz” diyor Dr. Lang. . “Sık sık gereksiz yere kendini iyi hissetmeyen hastaları görüyoruz ve yardımcı olabiliriz.”