Anlaşmanın 4 Yolu – Güncel Sağlık Haber

Temmuz 11, 2023 by Yorum yapılmamış

Diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret etmeniz gerektiğini biliyorsunuz. Ancak o randevuyu takvime almak zor olabilir – hem de yalnızca yoğun programınız nedeniyle değil.

Güncel Sağlık Haber, kâr amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek, misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışı ürünleri veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika

İster steril koku, ister arka plandaki uğultu ve delici sesler veya birinin ağzınızda yakın ve kişisel olduğu düşüncesi olsun, dişçiye gitmek hoş olmayan ve stres yaratan olabilir. Aslında, 3 kişiden 1’i diş randevuları hakkında endişe duyduğunu bildiriyor.

DDS’den diş hekimi Betty Haberkamp, ​​size öyle geliyorsa, rahatsızlığınızı en aza indirmenin ve yönetmenin yolları var diyor.

Diş kaygısı nedir?

Diş kaygısı nasıl bir duygu? Dr. Haberkamp’a göre diş kaygısı, yaklaşan bir diş randevunuz hakkında endişe duyduğunuz veya endişe duyduğunuz zamandır.

“Diş kaygısı, diş fobisinden daha az şiddetlidir” diye açıklıyor. “Diş kaygısı olan bir kişi dişçiye gitmekten rahatsız olsa da, randevularını iptal etmiyor veya onlar yüzünden fiziksel olarak hastalanmıyor.”

Diş kaygısı ile nasıl başa çıkılır?

Diş hekiminizle korkularınız ve endişeleriniz hakkında konuşmanız gerekip gerekmediğini merak ediyorsanız, cevap kesinlikle evet. Sağlayıcınız korkularınızın ne olduğunu bilirse, sizi daha az endişeli ve daha rahat hale getirmenin en iyi yollarını belirlemek için sizinle daha iyi çalışabilir.

İşte başa çıkmanıza yardımcı olacak bazı stratejiler:

  • Diş hekiminizden randevunun veya prosedürün her aşamasında neler olduğunu açıklamasını isteyin, böylece gelecek olanlara zihinsel olarak hazırlanabilirsiniz.
  • Sağlayıcınıza, yaptıklarını hemen durdurmalarını istediğinizi bildirmek için elinizi kaldırmak gibi bir dur sinyali oluşturun. Rahatsız olursanız, ağzınızı çalkalamak isterseniz veya nefesinizi tutmanız gerekirse kullanın.
  • Haberkamp, ​​”Sorun sesse, insanlara en sevdikleri müziği dinlemek için kulaklık kullanmalarını sık sık söylüyoruz” diyor. “Dikkatlerine ihtiyacımız olursa omuzlarına vururuz.”
  • Kaygınız şiddetli ise, diş hekiminiz onu sakinleştirmeye yardımcı olması için nitröz oksit gazı veya IV sedasyon kullanılmasını önerebilir.

İnsanlar neden dişçiden korkar?

İnsanların diş hekiminden kaçınmasının birkaç nedeni vardır:

  • Acı verici veya hoş olmayan bir geçmiş deneyim. Diş korkusu genellikle çocuklukta başlar. Bu, dişçide geçmişte yaşanan hoş olmayan veya acı verici bir deneyimden veya insanların başkalarından veya medyadan duydukları korku hikayelerinden kaynaklanabilir. Yıllar içinde diş hekimliğinde kaydedilen birçok ilerleme sayesinde, günümüzün diş prosedürlerinin çoğu önemli ölçüde daha az ağrı içerir ve çoğu zaman hiç ağrı içermez.
  • iğne korkusu. Diş prosedürleri söz konusu olduğunda, birçok insan iğneden korkar. Diğerleri, anestezinin üzerlerinde işe yaramayacağından veya prosedür başlamadan önce etkili olmayacağından korkar.
  • Diş izlenimi korkusu. Dişlerinizin etrafında yavaşça sertleşen yapışkan yapışkanı ısırmak, eskiden gece koruyucuları, uyku aletlerini, çalışma modellerini ve diğer ortodontik prosedürleri yaptırmanın tek yoluydu. Artık öyle değil! Haberkamp, ​​”Geçmişin akışkan malzemeleri artık dijital teknolojiyle değiştirilebilir” diyor. “Birçok diş hekiminin artık çoğu durumda ölçü malzemelerine olan ihtiyacı tamamen ortadan kaldırabilen 3D tarayıcıları var.”
  • utanç İster diş ağrısının çok uzun süre devam etmesine izin versinler, ister dişlerinden utansınlar, bazı insanlar diş hekimleri tarafından yargılanmaktan veya utandırılmaktan korkarlar. Ya da kötü bir haber almaktan korkabilirler.
  • Kontrol kaybı. Birçok insan, diş hekiminin veya hijyenistin fiziksel olarak yüzlerine bu kadar yakın çalışmasından rahatsız olur. Diğerleri, dişçi koltuğunda ağzı açık bir şekilde oturduklarında, neler olup bittiğini göremediklerinde, kendilerini bilinçli veya kontrolden çıkmış hissederler.

Diş fobisi nedir?

Diş temizliği veya prosedürü düşüncesiyle paniğe kapılıyor veya korkuyorsanız, bu diş fobisinin bir işareti olabilir. Diş fobisi olan kişiler dişçiye gitmekten kaçınmak için mümkün olan her şeyi yaparlar – belki de yalnızca aşırı sorunlar onları zorladığında giderler. Bu korkunun mantıksız olduğunu biliyorlar ama onu değiştirmek için fazla bir şey yapamıyorlar.

Dental fobinin diğer belirtileri şunlardır:

  • Dişçi randevusundan önceki gece uyuyamama.
  • Dişçinin bekleme odasında kötüleşen gergin bir duygu.
  • Dişçi muayenehanesine gitmek ama içeri girememek.
  • Dişçiyi ziyaret etmeyi düşünürken ağlamak veya fiziksel olarak hasta olmak.

Hala diş kaygısı veya hatta diş fobisi yaşıyorsanız, bir davranış sağlığı sağlayıcısıyla çalışmaktan fayda sağlayabilirsiniz.

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir