Aşılar Nasıl Yapılır ve Nasıl Çalışırlar – Güncel Sağlık Haber

Temmuz 7, 2023 by Yorum yapılmamış

Aşılar, iyi bir halk sağlığının temel direğidir. Dünya COVID-19 ile uğraşırken bu duygunun ortaya çıktığını gördük – pandemiyi kontrol altına almaya yardımcı olacak güvenli ve etkili aşıların piyasaya sürülmesi için bir istek vardı.

Güncel Sağlık Haber, kâr amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek, misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışı ürünleri veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika

Ve haklı olarak – aşılar her yıl milyonlarca hayatı virüslerin veya bakterilerin neden olduğu ölümcül hastalıklardan kurtarıyor.

Göğüs hastalıkları uzmanı Daniel Culver, DO, “Bir veya iki asır önce öldürücü olan çiçek hastalığı ve çocuk felci gibi hastalıklar artık vicdanımızın sadece bir işareti” diyor.

Bulaşıcı hastalıklarla savaşmak için çok önemliler – yine de aşılar hakkında ortalıkta dolaşan birçok yanlış bilgi var.

Herhangi bir kafa karışıklığını gidermeye yardımcı olmak için Dr. Culver, aşıların nasıl geliştirildiği ve nasıl çalıştığı hakkında bilmeniz gerekenleri açıklıyor.

Aşılar nasıl çalışır?

Her gün binlerce mikropla karşılaşıyorsunuz. Bağışıklık sisteminiz çoğuyla kendi başına savaşabilirken, aşılar, başa çıkamadığı hastalığa neden olanlarla (patojenler) savaşmasına yardımcı olur.

Peki aşılar neyden yapılır?

Hızlı cevap? patojenler. Aşılar, vücudunuzu zararlı istilacılara karşı savunmak için antikorlar yapan bağışıklık sisteminizi belirli bir patojenle tanıştırır, böylece gelecekte bu patojenle enfekte olursanız ne yapacağını bilir.

Dr. Culver, aşıların bağışıklık sisteminizi bu şekilde tetiklemesini sağlamanın birkaç farklı yolu olduğunu söylüyor. Şunlardan birini içerirler:

  • Bir patojenin zayıflatılmış (zayıflatılmış) bir formu.
  • Bir patojenin etkisizleştirilmiş formu.
  • Proteinleri gibi patojenin belirli kısımları.
  • Patojen tarafından yapılan zayıflatılmış bir toksin.

Aşı bileşenleri, vücudunuzun aşıya karşı bağışıklık tepkisini artırmaya yardımcı olan adjuvanlar ve aşı yapıldıktan sonra aktif bileşenlerin çalışmasını sağlayan dengeleyiciler de içerebilir.

Aşıların sizi korumak için tasarlandıkları patojenle sizi hasta etmediğini unutmamak önemlidir. Bunun yerine, bağışıklık sisteminize patojenin daha zayıf, inaktive edilmiş veya kısmi bir versiyonunu çıkarma alıştırması yaptırırlar.

Aşılar çok nadiren şiddetli fiziksel reaksiyonlara neden olabilir, ancak genellikle hafiftir – aşının enjekte edildiği yerde ağrı, düşük dereceli ateş veya ağrı gibi.

Dr. Culver, “Bu gerçekten bağışıklık sisteminin oturduğu ve aşıyı fark ettiği anlamına geliyor” diye açıklıyor.

Bazı durumlarda, MMR aşısında olduğu gibi, güçlü bir bağışıklık oluşturmak için birden fazla aşı dozuna ihtiyacınız vardır. Tetanoz aşısı gibi diğerlerinde ise bağışıklığınız zamanla zayıflar ve ara sıra “güçlendirici” aşılara ihtiyaç duyarsınız.

Grip aşısı söz konusu olduğunda, bağışıklık yanıtının ana hedefleri, o yıl en çok hangi grip virüsü suşunun dolaşımda olduğuna bağlı olarak yıldan yıla biraz değişir, bu nedenle her yıl bir aşıya ihtiyacınız vardır.

Aşılar sizi (ve başkalarını) nasıl korur?

Aşıların çoğu, belirli bir patojenle enfekte olmanızı engellemez. Bunun yerine, siz hastalanmadan önce vücudunuzun enfeksiyonu durdurmasına izin verirler veya enfekte olduğunuzda ciddi şekilde hastalanmanızı önlerler.

Örneğin, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre grip aşısı, grip olma riskinizi %40 ila %60 oranında azaltır. Bu çok fazla görünmeyebilir, ancak araştırmalar ayrıca grip aşısı olmanın, griple ilişkili bir hastalık nedeniyle yoğun bakım ünitesine kabul edilme olasılığınızı, aşı olmayan bir kişiye göre %82 daha az tuttuğunu tahmin ediyor.

Bu, hem size hem de çevrenizdekilere, ciddi alerjiler veya bağışıklık sistemlerini zayıflatan tıbbi bir durum nedeniyle aşılanamayan insanlar da dahil olmak üzere yardımcı olur. Patojenler kişiden kişiye hızla yayılabilir. Bir toplulukta çok sayıda insan aşılandığında, patojen o kadar kolay yayılamaz.

Dr. Culver, “Bu sayı yeterince yükselirse, bir toplulukta onu önemli bir şekilde yayacak yeterli sayıda insanın olmadığı durumlarda, sürü bağışıklığı denen şeye sahip olacağız” diye açıklıyor.

Hangi aşılara ihtiyacımız var?

ABD’de CDC, çocukların aşağıdakilere karşı aşılanmasını önermektedir:

Bir yetişkin olarak, CDC aşağıdakiler için rutin aşılar yaptırmanızı önerir:

  • COVID-19.
  • Grip.
  • Difteri, tetanoz ve boğmaca (boğmaca).

50 ila 64 yaş arasındaki yetişkinler de zona aşısı olmalıdır.

Dr. Culver, sizin için hangi aşıların önerildiği konusunda sağlık uzmanınızla konuşmanız gerektiğini söylüyor. CDC’nin çocuklar ve yetişkinler için önerilen aşılama programları web sitesinde mevcuttur.

Aşılar nasıl geliştirilir?

İlaçlar gibi aşılar da halka sunulmadan önce uzun bir araştırma, geliştirme ve onay sürecinden geçer.

Dr. Culver, “Aşı geliştirme için olağan zaman çizelgesi kesinlikle 10 yıldan fazladır ve muhtemelen 15 veya 20 yıla yakındır” diyor.

Keşifsel ve klinik öncesi araştırma

Aşı geliştirme ve aşı testi, bilim adamlarının bir patojeni anlamak ve ona karşı antikor üretmek için bağışıklık sistemini nasıl tetikleyebileceklerini bulmak için çalıştıkları bir laboratuvarda başlar. İşe yarayabileceklerini düşündükleri bir maddeyi (antijen) belirlediklerinde, önce hücre kültürlerinde, sonra hayvanlarda test etmeye başlarlar.

ABD’de yeni bir aşının sponsoru, aşıyı insanlarda test etmeye başlamadan önce ABD Gıda ve İlaç İdaresi’ne (FDA) başvuruda bulunmalıdır.

Klinik denemeler

Aşı geliştiricileri, onaylanmadan önce ürünlerinin güvenli ve etkili olduğunu göstermek için üç aşamalı bir klinik deneme sürecini tamamlamalıdır. Bu içerir:

  • Faz 1. Az sayıda insan (genellikle sağlıklı insanlar) aşı olur. Aşama 1 denemesinin amacı, aşının insanlarda bir bağışıklık tepkisi oluşturup oluşturmadığını veya nasıl oluşturduğunu ve potansiyel olarak tehlikeli yan etkilere neden olup olmadığını görmektir.
  • Faz 2. Aşı, çeşitli yaş ve sağlık düzeylerinden daha fazla kişiye (en az birkaç yüz) verilir. Faz 2 çalışmaları, araştırmacıların aşının ne kadar güvenli ve etkili olduğunu daha iyi değerlendirmesine ve ideal dozun ne olduğunu öğrenmesine olanak tanır.
  • 3. Aşama Yüzlerce hatta binlerce kişiye aşı yapılıyor ve aşının güvenliği ve etkinliği daha uzun süre izleniyor.

Mevzuat incelemesi

ABD’de FDA’nın da yeni bir aşının halka sunulabilmesi için onay vermesi gerekiyor.

Dr. Culver, “Düzenleyiciler, laboratuvar çalışmalarından ve klinik deneylerden toplanan tüm güvenlik ve etkililik verilerine bakar ve ardından bunun toplum için gerçekten yararlı olacak bir ürün olup olmayacağına karar verir” diyor.

Onaylandıktan sonra aşının üretilmesi ve dağıtılması gerekiyor ki bu da karmaşık ve zaman alan bir süreç. Ancak pek çok aşı aslında bunu bu kadar ileri götürmez.

“Aşı geliştirmek çok zor” diye ekliyor. “Bazen, erken faz denemelerinde çok iyi görünebilirler ancak daha sonra faz 3 denemelerinde etkili olmayabilirler.”

Bir aşı onaylanırsa, düzenleyiciler ve ilaç şirketleri aşıyı daha fazla insan aldıkça güvenliğini ve etkinliğini izlemeye devam eder.

Yakın zamanda geliştirilen aşılar

Hepimiz grip aşısı olmaya veya çocuklarımızı su çiçeği aşısı yaptırmaya alışmış olabiliriz, ancak COVID-19 ve RSV gibi daha yeni aşılar yakın zamanda geliştirildi ve FDA tarafından onaylandı.

Kovid-19 aşısı

COVID-19’a karşı korunmak için aşılar üzerinde yapılan çalışmalar yıldırım hızıyla gerçekleşti.

Dr. Culver, “Biyofarmasötik şirketleri ve akademik endüstri – dünyanın dört bir yanındaki kuruluşların ve hükümetlerin büyük desteğiyle – bunu çok hızlı bir şekilde gerçekleştirmek için ortaklık içinde çalıştı” dedi.

Bu, yol boyunca önemli adımların atlandığı anlamına gelmez. FDA, üreticilere süreci hızlandırmaya yardımcı olan bir Acil Durum Kullanım Yetkisi (EAU) verdi.

“Bu aşıları geliştirme süreci çok titizlikle yapıldı” diyor. “Bu adımların çoğu üst üste gelmemeleri için çöktü.”

Aralık 2020’den bu yana, ABD’de en yaygın kullanılanlar Moderna ve Pfizer olmak üzere COVID-19 aşıları uygulanmaktadır. Her ikisi de tam FDA onayına sahiptir.

RSV aşısı

Solunum sinsityal virüsünün veya RSV’nin yalnızca bebeklerde ve çocuklarda yaygın olduğunu düşünmüş olabilirsiniz, ancak herkes RSV alabilir.

Mayıs 2023’te FDA, 2023 sonbaharında kullanıma sunulması amacıyla 60 yaş ve üstü yetişkinlere tek atış olarak verilecek bir RSV aşısını onayladı.

Bir deneme, aşının alt solunum yolu hastalığını önlemede %83 etkili olduğunu gösterirken, veriler aşının ek oksijen veya ventilatör ihtiyacına yol açabilecek ciddi hastalıkları önlemede %94 etkili olduğunu gösteriyor.

“Yaşlı yetişkinler bazen RSV’nin ciddi komplikasyonlarını geliştirir. Yakın zamanda onaylanan aşı, akciğerlerde RSV semptomları geliştirme şansını veya zatürree veya hastaneye yatış gibi RSV enfeksiyonunun ciddi komplikasyonlarını önemli ölçüde azalttı” diyor Dr. Culver. “Bu, yaşlı yetişkinlerin ölüme neden olabilecek viral hastalıklardan daha geniş bir şekilde korunmasında ileriye doğru atılmış bir başka adımdır.”

Genel olarak, aşılar bizi sağlıklı ve güvende tutmak için hayati öneme sahiptir. Aşıların nasıl geliştirildiğini ve nasıl çalıştıklarını anlayarak, gerçekleri yanlış bilgilerden ayırmanıza yardımcı olabilir.

“Aşılar, bugün tadını çıkardığımız daha uzun yaşam süresinin önemli bir parçası oldu. Aşıların yaygın olarak bulunmasından önce bulaşıcı hastalıkların çok yüksek bir erken ölüm şansına yol açtığını unutuyoruz” diyor Dr. Culver. “Bunlar sadece teorik olasılıklar değil, tarihsel gerçekler.”

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir