Aspartam, Kanser ve Diğer Riskler – Güncel Sağlık Haber
Bazı şeylerin vücudumuz için sağlıklı olduğu gayet iyi anlaşılmıştır: meyveler, sebzeler, egzersiz.
Güncel Sağlık Haber, kâr amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek, misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışı ürünleri veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika
Ve bazı şeylerin sağlığınız için bir tehlike oluşturduğu konusunda neredeyse evrensel olarak hemfikirdir: sigara içmek, uyuşturucu kullanmak, emniyet kemeri takmadan araba kullanmak.
Ama her şey o kadar net değil. Yediğimiz her yemek ya da yaptığımız her aktivite “size iyi geliyor” ya da “kötü” kategorisine giremez. Gri alanlar var. Miktar soruları. Bir şeye veya diğerine kişisel olarak nasıl tepki verdiğinizle ilgili meseleler.
Yapay tatlandırıcı aspartamda durum böyledir.
Bir yandan, aspartam şeker hastaları için kurtarıcı bir lütuf olabilir (“Kalorisiz tatlı tat ve kan şekerinizi etkilemez!”). Öte yandan, temkinli olmak için sebep var.
Aspartamın olası bir kanserojen (kansere neden olan madde) olduğunu bildiren raporların ortasında, onkolog Dale Shepard, MD, PhD ile aspartamın iyiliği, kötülüğü ve bu konuda ne yapılması gerektiği hakkında konuştuk.
aspartam nedir?
Aspartam, NutraSweet®, Equal® ve Sugar Twin® gibi marka isimlerine sahip yapay bir tatlandırıcıdır.
Sakarin (Sweet’n Low®) ve sukraloz (Splenda®) dahil olmak üzere diğer yapay tatlandırıcılar gibi, “şekersiz” veya “şeker ilavesiz” olarak etiketlenen gıdalarda yaygın olarak kullanılan bir bileşendir. Bu, aşağıdaki gibi ürünleri içerebilir:
- Diyet soda.
- Meyve suyu.
- Sakız.
- Şeker.
- Pişmiş ürünler.
- Dondurma.
- Paketlenmiş atıştırmalıklar ve tatlılar.
- Yoğurt.
Aspartam ve diğer besleyici olmayan tatlandırıcılar, tatlı isteklerini tatmin etmek için şekersiz bir yol arayan insanlar arasında popülerdir. Buna diyabetli kişiler, keto gibi şeker kısıtlayıcı diyetler uygulayan kişiler ve kilo vermeye çalışan kişiler dahildir.
Bir gram aspartam, şekerle aynı olan 4 kalori içerir. Ancak aspartam şekerden 200 kat daha tatlıdır. Yani, aynı tatlılık faktörünü elde etmek için neredeyse aynı miktarda kullanmak zorunda değilsiniz.
Yani, şekerden aspartama geçerseniz, aslında kalorileri sıfıra indirirsiniz. Ve aspartam kan şekerinizi etkilemez, bu nedenle şeker hastaları ve kan şekerini izlemesi gereken diğer insanlar için iyi bir seçim olarak pazarlanmaktadır.
Aspartam kanser yapar mı?
En son bilimsel kanıtlar, aspartamın ilişkili olabilir kanser ile Ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) aspartamı bir olası kanserin nedeni. Bunların hiçbiri aspartamın doğrudan nedenler kanser. Bir fark var.
Araştırmaya bakalım.
Aspartamın etkileri üzerine bugüne kadarki en büyük deneyde, araştırmacılar yaklaşık sekiz yıl boyunca 100.000’den fazla kişiyi takip ederek ne yiyip içtiklerini belgelediler. Yüksek düzeyde aspartam tüketen kişilerin, diyetlerinde aspartam içermeyen kişilere göre kansere yakalanma olasılığının yaklaşık %15 daha fazla olduğunu bulmuşlardır. Bu, artan bir risk içeriyordu:
- Meme kanseri.
- Endometriyal kanser.
- Kolon kanseri.
- Mide kanseri.
- Prostat kanseri.
Dr. Shepard, “Yiyecekleri ve bunların kanserle bağlantısını araştırdığımızda, belirli bir tür yiyeceği yiyen insanların ne zaman kansere yakalanma olasılığının daha yüksek olduğunu görebiliriz, ancak bu nedensel bir ilişkiyi kanıtlamaz” diye açıklıyor Dr. Shepard. “Aspartamın kansere neden olup olmadığını kesin olarak bilmiyoruz.”
Araştırmak için karmaşık bir soru. Çok fazla aspartam yiyen insanlar kanser olur mu? Çünkü aspartam mı? Ya da yüksek aspartam tüketen tüketicilerin kanser riskinin artmasına yol açan kronik bir sağlık durumu, vitamin eksikliği veya yaşam tarzı seçimleri gibi başka ortak noktaları var mı? Ne de olsa aspartam kullanımının diyabet ve obezite ile yaşayan kişilerde daha yüksek olması muhtemeldir. Bu koşullar, daha yüksek bir kanser riskinin temel nedeni olabilir mi?
Şu an itibariyle kesin olarak bilmiyoruz ve DSÖ’nün aspartam ataması bu belirsizliği yansıtıyor.
DSÖ, kanserojenleri kansere neden olma olasılıklarına göre dört gruba ayırır. Aspartam, “Grup 2B kanserojen” olarak listelenmiştir. Bu, kansere neden olabileceğine inanılan, ancak kesin olarak yaptıklarını söylemek için yeterli kanıtı olmayan şeylere ayrılan tanımdır.
Dr. Shepard, “Grup 1 kanserojenler, tütün kullanımı ve güneşe maruz kalma gibi kansere neden olduğunu bildiğimiz şeylerdir” diye açıklıyor. “Sonra, kırmızı et gibi muhtemelen kansere neden olan şeyler olan Grup 2A var. Grup 2B bunun bir adım altında ve araba egzozu, kurşun ve aspartam gibi şeyleri içeriyor.”
Aspartam riskleri ve yan etkileri
Aspartamın kanserle olan ilişkisine ek olarak bazı istenmeyen etkileri de olabilir.
Bazı bilim adamları ve doktorlar, şeker ve aspartam gibi yapay tatlandırıcıların bir şekilde bağımlılık yapabileceğini söylüyor. Sinir sisteminizi aydınlatırlar, vücudunuza dopamin gibi bir sürü iyi hissettiren hormon gönderirler. Vücudunuzun tatlı şeyleri daha fazla istemesine neden olur ve bu da aşırı tüketime yol açabilir.
Dahası, bazı insanlar aspartam ve diğer yapay tatlandırıcılara iyi tepki vermeyebilir. Bazı yapay tatlandırıcıların yapımında kullanılan şeker alkolleri şişkinlik, kramp ve ishal gibi mide rahatsızlıklarına neden olabilir. Ve yaygın bir şeker alkolü olan eritritol, kalp krizi ve felç riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir.
Aspartamın uzun vadeli etkileri üzerine yapılan araştırmalar, onu aşağıdakiler gibi bir dizi sağlık durumuyla da ilişkilendirmiştir:
- obezite.
- Diyabet.
- Erken adet görme
- Duygudurum bozuklukları.
- Zihinsel stres.
- Depresyon.
- Otizm (gebelikte tüketildiğinde).
Ancak, kanser ve aspartam arasındaki bağlantı gibi, aspartam ile bu koşullar arasındaki ilişkinin boyutunu belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu unutmayın.
Diyetinizde aspartam olması güvenli midir?
DSÖ, vücut ağırlığının kilogramı (kg) başına 40 miligrama (mg) kadar aspartamın kabul edilebilir bir günlük alım olduğunu söylüyor. Bağlam açısından, bir kutu diyet soda yaklaşık 200 mg aspartam içerir. Yani, 150 pound (68 kg) ağırlığındaki bir yetişkin, diyetlerinde başka aspartam yoksa, teorik olarak günde yaklaşık 13 diyet soda içebilir ve bu sınır içinde kalabilir.
Ancak şu anki aspartam anlayışımıza dayanarak, Dr. Shepard dikkatli ve ölçülü olmayı tavsiye ediyor. Olduğu gibi, sınırlar 13 kutu diyet sodanın sizin için “kabul edilebilir” olduğunu gösterse bile, bu önerilmez. Özellikle aspartamın sağlığınız üzerindeki diğer potansiyel etkilerini hesaba kattığınızda.
Dr. Shepard, “Aspartamın riskleri, başka bir diyet soda içmemeniz gerektiği veya ne pahasına olursa olsun aspartamdan kaçınmanız gerektiği anlamına gelmez” diyor. “Ancak bunu, riskinizi azaltmak için ılımlılığın önemli olduğunu bir hatırlatma olarak görüyorum.”
aspartama alternatifler
Şeker, aspartam ve diğer yapay tatlandırıcıları azaltmak (veya kesmek) istiyorsanız, tatlı ihtiyacınızı gidermek için sizin için daha iyi seçenekler var.
Taze ve dondurulmuş meyveler, yiyecek ve içeceklerinizi tatlandırmak için en iyi seçeneklerdir. Bunun nedeni, doğal şekerlere ek olarak lif, vitaminler ve mineraller gibi besinsel faydalarla dolu olmalarıdır. Suyu dilimlenmiş çilek veya limon dilimi ile doldurmayı deneyin.
Ham bal, akçaağaç şurubu ve keşiş meyvesi gibi bazı doğal şekerler bazı sağlık yararları sağlayabilir. Yine de hala şekerler, bu yüzden kolay gitmek isteyeceksiniz.
Dr. Shepard, aspartam, şeker, şeker ikameleri ve diğer ideal olmayan gıdaları alırken vücudunuza nasıl davrandığınız konusunda dikkatli olmanız gerektiğini söylüyor.
“Her şey, dengede, vücudunuz için iyi şeyler yapıp yapmadığınızı değerlendirmekle ilgili” diye devam ediyor. “Çok ciddi sağlık riskleri olduğunu bildiğimiz şeylerden kaçınıyor musunuz? Sağlık durumunuzu yönetiyor musunuz? Kilona dikkat ediyor musun? Sert bir şey yapmayı önermiyorum çünkü çoğu insan çok kısıtlayıcı diyetler yapmaz. Sadece yediğiniz ve içtiğiniz şeylerin risk taşıdığına dikkat edin.”