Atlanmaya Değer Bir Ek – Güncel Sağlık Haber

Ağustos 14, 2023 by Yorum yapılmamış

Vücudunuz sizi sağlıklı tutmak için çeşitli vitamin ve mineraller kullanır. Muhtemelen her zaman duyduğunuz büyüklerden bazıları kalsiyum, C vitamini, K vitamini, magnezyum ve tüm bu B vitaminlerini içerir.

Güncel Sağlık Haber, kâr amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek, misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışı ürünleri veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika

Ve sonra, ek reyonuna baktığınızda daha fazlasını bulacaksınız. Çok daha fazla.

Ve merak ediyorsunuz, “Krom? Biraz ihtiyacım var mı?

Cevap, kayıtlı diyetisyen Devon Peart, RD, MHSc’nin neredeyse kesinlikle olmadığını söylüyor – en azından ek formda değil.

“Krom önemli bir mineraldir, yani onu vücudumuzda yapmıyoruz, yiyeceklerden almamız gerekiyor. Ancak vücudunuzun yalnızca eser miktarda ihtiyacı var, ”diye açıklıyor Peart. “Krom takviyeleri almanın sağlık yararları olacağına dair güçlü bir kanıt yok. Krom hakkındaki abartı, en son bilimsel anlayışlarla desteklenmiyor.”

Peki bilim tam olarak ne diyor? Peart ayrıca açıklıyor.

krom nedir?

Krom, toprakta bulunan en yaygın ağır metallerden biridir. Ve bitki kökleri tarafından kolayca emilir. Bu nedenle, birçok bitki besini doğal olarak bir miktar krom içerir. Hayvanlar bitkileri yediklerinde kromu da emerler. Krom, protein, karbonhidrat ve yağların metabolizmasının yanı sıra insülinin etkisinde yer alır. B3 vitamini (niasin) ve C vitamini krom emilimini artırır.

Krom takviyeleri öncelikle kan şekeri regülasyonu ve kilo kaybı için çözümler olarak satılmaktadır. Ve bazı insanlar size kas inşa etmeye ve atletik performansınızı artırmaya yardımcı olacaklarını söyleyecektir. Ancak bu sağlık faydalarından herhangi birini destekleyecek iyi bir kanıt yoktur.

Kromun faydaları: Bilim

Bazı erken bilimsel çalışmalar, tamamlayıcı kromun sağlık yararları için umut vaat ettiğini gösterdi. Ancak anlayışımız o zamandan beri gelişti.

Peart, krom eksikliğinin nadir olduğunu ve bazı durumların emilimi etkileyebileceğini belirtiyor.

Rafine şeker oranı çok yüksek olan diyetler (kurabiyeler, tatlılar, hamur işleri, şekerli içecekler gibi) idrarınızla (çiş) daha fazla krom atılmasına neden olabilir. Krom kayıplarını artırabilecek diğer durumlar arasında hamilelik ve emzirme, yorucu egzersiz ve enfeksiyonlardan ve travmadan kaynaklanan fiziksel stres yer alır.

Peart, “Diyetiniz de krom açısından düşükse, bu zamanlarda krom eksikliği riski daha olasıdır” diye ekliyor. “Bu senaryo genellikle yalnızca yetersiz beslenmenin veya sadece kromun değil birçok besinin eksikliğine yol açabilecek akut hastalıkların olduğu popülasyonlarda görülür.”

Kromun faydalarına ilişkin daha önceki anlayışlar, bazı ön araştırmalara dayanıyordu (çoğu insanlarda yapılmadı). Bu çalışmalar, kromun aşağıdaki gibi durumlara sahip olan veya risk altında olan kişilere fayda sağlayabileceğini öne sürdü:

Ancak bu ilk sonuçlar zamanla ayağa kalkmadı. Daha yeni araştırmalar, kromun bu ve diğer koşullar üzerindeki etkilerinin en iyi ihtimalle minimal düzeyde olduğunu göstermiştir. Ve diğer durumlarda hiç de faydalı değil.

Bu günlerde bilim adamları, sağlık için krom takviyelerinin gerekli olduğunu düşünmüyorlar.

“İnsanların yeterince krom almadığını gösterecek kanıtımız yok. Veya, eğer düşükse, sağlık sorunlarına neden olur, ”diyor Peart. “Kromun bilinçli bir şekilde artırmaya çalışmamız gereken bir şey olduğunu düşünmeme yol açacak herhangi bir ikna edici kanıt görmedim.”

Dengeli bir diyetiniz varsa ve yukarıda açıklanan belirli senaryolardan birine girmiyorsanız, muhtemelen yeterince krom alıyorsunuz demektir.

Başka bir deyişle, yeterince uyku, egzersiz ve karotenoid alma konusunda zaten endişe duyduğunuz bir dünyada, yeterince krom almanın yapılacaklar listenizde olmasına gerek yok.

Doğal krom kaynakları

Krom bazı gıdalarda doğal olarak bulunur. Ancak belirli bir yiyeceğin ne kadar içerdiği toprak koşullarına, su koşullarına ve üretim sürecine göre değişir.

Pek çok gıda, eser miktarda krom içerir – ve gerçekten ihtiyacınız olan tek şey budur. En yüksek miktarlara sahip bazı yiyecekler şunları içerir:

  • Üzüm suyu.
  • Jambon.
  • Bira mayası.
  • Portakal suyu.
  • Biftek.
  • Marul.
  • Hindi göğsü.
  • Domates suyu.
  • Elmalar.
  • Taze fasulye.
  • Muz.

Krom takviyeleri ile ilgili sorun

Bilim adamları krom eksikliğinizin olmadığını biliyorlar. Ancak bu, takviye dünyasının sizi öyle olduğunuza ikna etmeye çalışmasını engellemez. Ya üzerine yemin eden arkadaşın? Oldukça ikna edici olabilirler.

Ancak Peart, krom takviyeleri satın almanın sadece boşa giden para olmadığını vurguluyor. Vücudunuzun ihtiyaç duymadığı bir minerali doldurmak da sağlığınızı olumsuz etkileyebilir.

“Krom takviyeleri kullanırken çok dikkatli olmanı tavsiye ederim” diyor. “Bazı ilaçlarla etkileşim riski ve potansiyel olumsuz yan etkiler var – ve olumlu olduğuna dair yeterli kanıt yok.”

Ve krom için önerilen bir diyet ödeneği oluşturmak için yeterli veri olmadığı gibi maksimum bir alım da yoktur. Peart bunun nedeninin, toksisiteye neden olacak düzeyin (gıda veya takviyelerden) net olmaması olduğunu açıklıyor.

Sahip olduğumuz şey “yeterli alım” seviyeleri:

  • 19 ila 50 yaş arası erkekler için 35 mikrogram (mcg).
  • 19 ila 50 yaş arası kadınlar için 25 mcg.

Piyasada bulunan ek krom formları, bu yönergeleri çok aşıyor – bazıları 250 mcg ile 1.000 mcg arasında içeriyor. Bu yüksek seviyelerde kromun sağlık yararları ve riskleri araştırılmamıştır. Bu nedenle, bu kadar yüksek krom seviyelerinin vücudunuzda ne yapacağı iyi bilinmemektedir.

Ayrıca, krom takviyeleri, insülin, aspirin, reçetesiz ağrı kesiciler ve asit reflü ve tiroid rahatsızlıkları için ilaçlar dahil olmak üzere ilaçlarla etkileşime girebilir.

Krom takviyeleri ayrıca aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi yan etki ile ilişkilendirilmiştir:

  • Mide rahatsızlığı.
  • baş ağrısı
  • Uykusuzluk hastalığı.
  • Ruh hali değişiklikleri.

Yüksek dozda kromun uzun süreli kullanımı karaciğer veya böbrek hasarı gibi daha ciddi etkilere de neden olabilir.

Peart, krom takviyesi almadan önce birinci basamak hekimi veya kayıtlı diyetisyen gibi bir sağlık uzmanıyla görüşmenizi önerir. Hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacak bilim destekli çözümler bulmanıza yardımcı olabilirler.

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir