Bağımlılık Yapan Kişilik Nedir? – Güncel Sağlık Haber

Nisan 19, 2023 by Yorum yapılmamış

Bazen sahip olmaya eğilimli olduğunuzu hissediyor musunuz? fazla bir şey çok mu? Ya da belirli etkinliklere, maddelere veya medya biçimlerine “hayır” veya “yeterli” demekte zorlanıyor musunuz?

Güncel Sağlık Haber, kâr amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek, misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışı ürünleri veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika

Eğer öyleyse, kendinizi “bağımlılık yapan bir kişiliğe” sahip olarak da tanımlıyor olabilirsiniz veya bu terimi duymuş ve sizin için geçerli olup olmadığını merak etmiş olabilirsiniz.

Eskilerin dediği gibi, çok fazla herhangi bir şey zararlı hale gelebilir. Ve bağımlılığın pek çok farklı tonu olduğu doğrudur: TV, video oyunları, yemek, uyuşturucu ve hatta seks. Aşırı hoşgörüye eğilimliyseniz, gerçekten bağımlılık yapan bir kişiliğe sahip olup olmadığınızı merak edebilir ve bunun tam olarak ne anlama geldiğini merak edebilirsiniz.

Bağımlılığın çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan karmaşık bir bozukluk olduğunu ve belirli maddeler ve faaliyetlerle ilgili olduğu için bağımlılığın tıbbi bir tanı olduğunu unutmamak önemlidir.

Öte yandan, “bağımlı kişilik” için tıbbi bir tanım yoktur ve bu, alabileceğiniz resmi bir teşhis değildir. Ancak, uygun şekilde kullanırsanız, kimyasal bağımlılık uzmanı, PhD, LICDC Joseph Janesz, bu daha gündelik terimin kendinizi anlamanız için yine de yararlı olabileceğini söylüyor.

Öyleyse, bağımlılık yapan bir kişiliğin ne anlama geldiğine ve kişisel sağlık ve zindelik ihtiyaçlarınızı anlamak için onu nasıl kullanabileceğinize daha yakından bakalım.

Bağımlı kişilik nedir?

“Bağımlılık yapan bir kişilik”, genellikle aşırı düşkünlük gösterme eğiliminde oldukları davranışlar sergileyen bir kişiyi tanımlamak için kullanılan gündelik bir terimdir. Bu terimin, bir isim koymanıza yardımcı olan çevrimiçi forumlarda veya dergi sınavlarında muhtemelen ortaya çıktığını görmüşsünüzdür. buna his kendin hakkında var Aynı zamanda, yalnızca bir kullanımdan sonra bir maddeye veya aktiviteye bağımlı olmaya veya “bağımlı olmaya” yatkın olduğunuzu belirtmek için sıklıkla bir etiket olarak kullanılır. Ancak bu doğru değil çünkü insanlar bundan çok daha karmaşık.

Bu nedenle “bağımlı kişilik” terimi teknik olarak resmi bir tıbbi terim veya psikiyatrik tanı değildir. “Bağımlılık yapan kişilik” etiketini, hangi güvenlik açıklarına sahip olabileceğinizi (veya olamayacağınızı) bulmak için iyi bir başlangıç ​​noktası olarak düşünmek en iyisidir.

Etkinliklere aşırıya kaçmadan katılmakta sorun yaşıyorsanız, kendinizi bağımlılık yapan bir kişiliğe sahip olmakla ilişkilendirebilirsiniz. Bu, aşağıdaki gibi davranışları içerebilir:

  • Telefonunuzu yere koyarken sorun yaşıyorsunuz.
  • İlişkilere çok hızlı girmek.
  • Kendinizi uzun süre televizyona veya video oyunlarına yapıştırılmış halde bulmak.
  • Daha iyi hissetmek için sürekli bir şeyler satın almak veya alışveriş yapmak.

Peki bu, bu şeylere bir bağımlılığınız olduğu anlamına mı geliyor? Her şey bağlıdır.

Dr. Janesz, asla adil olmayacağına dikkat çekiyor. bir bağımlılık yapan şey. Farklı bağımlılık türleri, aşağıdakiler gibi birçok faktörden etkilenebilir:

  • Genetik. Dr. Janesz. “Fakat genetiğin devrede olması önceden belirlendiği anlamına gelmez. Bu basitçe, çok daha fazla savunmasızlığa sahip olduğunuz anlamına gelir.”
  • Çevre. Dr. Janesz, bağımlılık belirtilerinin sıklıkla çocukluk dönemine kadar izlenebileceğini belirtmektedir. Ebeveynleriniz veya bakıcılarınız aşırı kontrolcü, aşırı eleştirel veya taciz ediciyse, bu sizin öz saygınız ve öz değeriniz üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir ve bu da daha düşük bir güven duygusuna yol açabilir. Kendiniz hakkında nasıl hissettiğiniz üzerindeki bu kademeli etki, hayatınızın ilerleyen dönemlerinde riskli davranışlar veya maddelerle doldurmaya çalışabileceğiniz bir kırılganlık veya endişe verici bir boşluk yaratır.

Çevre veya genetik gibi yukarıdaki faktörler sizin hatanız olmasa da, yine de hayatınız üzerinde bir etkiye sahipler ve savunmasızlıklarınızı etkiliyorlar. Janesz, “Bu genetik ve çevresel faktörler düşük benlik saygısına yol açabilir ve bir esenlik duygusu yaratmak için esrar, aşırı yemek, aşırı içki – veya her ne olursa olsun – kullanma arzusunu tetikleyebilir” dedi. açıklar.

Bağımlılık yapan bir kişiliği, sahip olduğunuz güvenlik açıklarına bir referans olarak düşünmek yararlı olabilir. Bu güvenlik açıkları, belirli etkinliklere veya maddelere karşı bir bağımlılık geliştirmenize yol açabilir veya açmayabilir. Dolayısıyla, kişiliğinizi “bağımlılık yapan” olarak tanımlıyor olsanız da, mutlaka bir bağımlılığınız olmayabilir.

Bağımlılık davranışlarıyla bağlantılı kişilik özellikleri

olabilecek bazı davranışlar vardır. Ayrıca bağımlılığa karşı savunmasızlığınızın bir işareti olabilir. Ancak unutmayın: Bunların tümü veya bir kısmı ile ilişki kursanız bile, bu otomatik olarak bir bağımlılık geliştirme olasılığınızın daha yüksek olduğu anlamına gelmez.

Heyecan arayan

Grupta riskli bir fikre her zaman “evet” diyen tek kişi olduğunuzu düşünüyor musunuz? Belki sizin için heyecan verici bir aktivite değil, onunla ilişkili tehlike söz konusudur.

Dr. Janesz, “Heyecan arayan kişi, herhangi bir şeyi denemek isteyen kişidir” diyor. “Saatte 110 mil hızla motosiklet sürmek veya LSD veya mantar gibi deneysel ilaçları denemek gibi şeyler yapacaklar.”

Kötü baş etme becerileri

Başımıza zor şeyler geldiğinde bunlara verdiğimiz tepkiler bazen bizi gerçek olaydan daha fazla etkileyebilir. Kendinizi zor durumlarla başa çıkmakta zorluk çekiyorsanız veya sağlıksız yollarla kendinizi yatıştırmayı seçerken buluyorsanız, bu, zayıf başa çıkma becerilerinin bir işareti olabilir.

Kötü başa çıkma becerilerine ilişkin bazı örnekler şunları içerir:

  • Aşırı veya az yemek.
  • Aşırı alkol veya uyuşturucu kullanımı.
  • Dürtüsel harcama veya alışveriş alışkanlıkları.
  • Çok fazla uyumak veya sürekli fazla uyumak.

Dürtüsellik ve ruh hali değişimleri

Bir an, Pazar sabahı keyifli bir fincan kahvenin tadını çıkarırken ve gazeteyi okurken, bir an sonra, partneriniz kaldırılması gereken bulaşıklar hakkında gelişigüzel bir yorum yaptığında kendinizi kollara atıyor ve öfkeden kuduruyorsunuz. . Ruh halindeki keskin değişikliklere, bağımlılık eğilimleri de dahil olmak üzere pek çok şey neden olabilir.

Janesz, örneğin birine sertçe saldırmak gibi dürtüsel davranışlara neden olan ani ruh hali değişimlerinin, ruh hali düzenlemesiyle ilgili bir sorun olduğunu söylüyor. Öfke veya üzüntü gibi güçlü duyguları dengelemekte sorun yaşıyorsanız, bu zor duyguları yumuşatmak için uyuşturucu veya alkol gibi bazı şeylere yönelme olasılığınız daha yüksek olabilir.

Kendine güvensiz

Dr. Janesz’in açıkladığı gibi, benlik saygısı da yapbozun büyük bir parçasıdır. Bunun nedeni, öz saygımızın öz değerimize sıkı sıkıya bağlı olmasıdır: Kendimiz hakkında nasıl hissettiğimiz ve neyi hak ettiğimize inandığımız.

“Kendinden şüphe uyandırır ve güveni azaltır” diye devam ediyor. “Ve bu, birinin hayatında bir dizi soruna yol açabilir.”

Örneğin, özgüveni düşük biriyseniz, yeni arkadaşlar edinmekte veya herhangi bir şekilde başarılı olabileceğinize inanmakta güçlük çekebilirsiniz.

Dr. Janesz’e göre, düşük benlik saygısı düşük öz-değere yol açtığında, alkol, uyuşturucu veya aşırı medya tüketimi gibi sağlıksız yerlerde doyum bulmaya da yol açabilir.

‘Bağımlılık yapan kişilik’ kavramı zararlı olabilir mi?

“Bağımlılık yapan kişilik” etiketi, zayıf noktalarınızı görmenize ve duygularınızı tanımlamanıza yardımcı olabilirken, bazı durumlarda zararlı da olabilir. Bunun nedeni, terimin, bağımlılık yaşayan tüm insanlar üzerinde geniş bir çizgi çizen bir fırça haline gelebilmesidir – aslında, herkesin durumu benzersiz bir şekilde farklı olacaktır.

Terimin bazen çevrimiçi ortamda veya farklı konuşmalarda nasıl yanlış temsil edilebileceğinin farkında olmak da iyidir. “Bağımlılık yapan kişilik” terimi şu durumlarda yararsız hale gelir:

  • Değişmemek veya yardım istememek için bahane olarak kullanılır. Kendinizi “bağımlılık yapan bir kişilik” olarak etiketlemek, davranışlarınızı ne zaman ve nasıl değiştirmeniz veya yardım istemeniz gerekebileceğini analiz etmenize yardımcı olabilir ve olmalıdır. Ama sen ne yapma Eylemlerinizin sorumluluğunu almaktan veya maruz kalabileceğiniz sağlık risklerinden kaçınmak için bir kalkan veya mazeret olmasını istiyoruz.
  • Bağımlılığı olan kişiler hakkında olumsuz klişeleri zorlar. Dikkat edilmesi gereken başka bir şey de, terimi başkalarına verilen olumsuz bir etiket olarak kullanmaktır. Nasıl “bağımlı” terimi, bağımlılığı olan insanlara karşı bir silah haline getirildiyse, “bağımlı kişilik” de başkalarını izole etmek ve yargılamak için kullanılabilir. Bu nedenle, kendinizi daha iyi anlamanız için yararlı bir çerçeve olsa da, onu başkalarına atadığınız bir etiket olarak kullanmaktan kaçının.
  • İnsanların risklerini hafife almalarına neden olur. Bağımlılık yapan bir kişiliğe sahip olmayı değişmez, yardım edilemez bir şey olarak görüyorsanız – gözlerinizin rengi veya boyunuz gibi – en iyisi durup yeniden düşünmektir. Etiket, davranışlarınızı ve seçimlerinizi göz ardı etmek için bir fırsat değildir ve sahip olabileceğiniz herhangi bir durumun ciddiyetini küçümsemek için kesinlikle bir mazeret değildir.

Dr. Janesz, eğer kendinizi bağımlılık yapan bir kişiliğe sahip olarak etiketlerseniz, bunu bir başlangıç ​​noktası olarak kullanmanız gerektiğini söylüyor. Neden? Resmin tamamına bakmanızı ve anlamaya başlamak ve derinlemesine çalışmak isteyebileceğiniz aile geçmişi, kalıcı ruh hali dalgalanmaları veya düşük özgüven gibi ilgili başka sorunlar olup olmadığına bakmanızı önerir.

Bu süreç, sağlıksız alışkanlıklarınızı gözden geçirmenize ve herhangi bir kırmızı bayrak olup olmadığını görmenize yardımcı olabilir.

‘Bağımlılık yapan kişilik’ etiketiyle ilişkili riskli davranışlardan kaçınmak için ipuçları

Bağımlılık yapan bir kişilikle ilişkili davranışlardan biri veya daha fazlasıyla uyumlu olduğunuzu fark ettiyseniz, şunu merak ediyor olabilirsiniz: “Şimdi ne olacak?”

Riskli davranışlardan kaçınmak veya bunları azaltmak için değişiklik yapmakla ilgileniyorsanız, atabileceğiniz bazı adımlar şunlardır:

  • Davranışlarınız üzerinden konuşmanıza yardımcı olabilecek bir terapist görmeye başlayın.
  • Arkadaşlıkların ve topluluğun yardımıyla özgüveninizi geliştirmeye çalışın.
  • Stresi azaltmak için gevşeme ve meditasyon tekniklerini kullanın.
  • Kendiniz için bir kişisel bakım rutini geliştirin.
  • Alkol veya diğer maddeler olmadan sosyalleşme ve olumlu deneyimlerin tadını çıkarma fırsatları bulun.

Ne zaman yardım aranmalı

Bağımlılığın aşırı derecede basitleştirilemeyecek kadar karmaşık bir durum olduğunu unutmamak önemlidir. Ve bir bağımlılığınız olsun ya da olmasın, kötü alışkanlıklar zihinsel durumunuzu ve genel sağlığınızı etkileyebilir. Güvenlik açıklarınızı belirlemenize yardımcı oluyorsa, “bağımlılık yapan kişilik” terimini kullanabilirsiniz. Ve riskli davranışlarınızdan bunalmış hissediyorsanız veya bunların size zarar verdiğinden endişeleniyorsanız, yardım alabileceğiniz farklı yolları tartışmak için bir sağlık uzmanına ulaşmaktan çekinmeyin.

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir