Banyo Yapmak Neden Sizin İçin İyidir – Güncel Sağlık Haber

Nisan 17, 2023 by Yorum yapılmamış

Hamamlar çocuklar arasında çılgınca popülerdir. Sıçrama. Sıçrama. Sevimli küçük lastik ördekler.

Güncel Sağlık Haber, kâr amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek, misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışı ürünleri veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika

Ancak işi, ödenmesi gereken faturaları ve uyması gereken bir programı olan meşgul bir yetişkin olarak, parmaklarınız tamamen eriyene kadar küvette sırılsıklam olma lüksüne sahipmiş gibi hissetmeyebilirsiniz. Belki de banyo karşıtı değilsin. Ama bu senin önceliğin değil.

Yani, duşa atlarsın. Yapman gerekeni yapıyorsun. Havluyla çıkar ve güne devam edersin.

Ama kaçırıyorsun. Çünkü rahatlatıcı bir banyo size gerçekten iyi gelebilir.

Aile hekimliği uzmanı Dr. Amy Zack, “Banyo yapmanın fiziksel ve zihinsel sağlık açısından büyük yararları var” diyor. “Küvete dalmak, birçok insanın erişebildiği ancak yeterince yararlanmadığı bir şey. Ancak birçok insan için faydalı olabilir.”

Banyolar günlük bir şey olmamalı. Ancak haftada sadece bir kez 10 veya 15 dakikanızı banyoya ayırabilirseniz, bunun genel sağlığınızda bir fark yarattığını görebilirsiniz. Dr. Zack, banyoların sizin için neden iyi olduğunu ve banyolardan en iyi şekilde yararlanmanızı sağlayacak birkaç ipucunu paylaşıyor.

1. Temizleyin ve pul pul dökün

Tamam, belki de buradaki ana odak noktanız vücudunuzu temizlemektir. Seni duyuyoruz. Ve banyo yapmak işi birden fazla şekilde halledebilir.

Bunun nedeni, banyoların cildinize yumuşaması için biraz zaman vermesidir, bu nedenle peeling yaparken, pul pul dökülmenin ek faydasını elde edersiniz. Bu, cildinizi ipeksi pürüzsüzlükte tutmak için harikadır ve yakın bir tıraş için mükemmel bir zamandır.

Dr. Zack, “Banyo yapmak cildinizi temizler, ölü deri hücresi birikiminin neden olduğu tahriş, iltihaplanma ve yaralardan kaçınmanıza yardımcı olur” diye açıklıyor. “Aynı zamanda çevrenizdeki temastan bakteri ve mantar yükünü temizlemenize yardımcı olabilir. Bu biriktikçe enfeksiyon riskinizi artırır.”

Üstelik ılık su gözeneklerinizi açar. Bu, gün içinde biriken kiri temizler ve sabununuzun gerçekten içeri girip işini yapmasını sağlar.

2. Zihinsel ve duygusal sağlığınızı iyileştirin

Hayal edin: Yatıştırıcı müzik, iyi bir kitap, en sevdiğiniz kokuda yanan bir mum. Doğru yapıldığında, banyo kişisel bakımın en üst noktası olabilir – birçok insanın yeterince yapmadığı bir şey. Kişisel bakım, bencil olmak veya başkalarını ihmal etmekle ilgili değildir. Kendi ihtiyaçlarınıza saygı duymak için zaman ayırmakla ilgili.

Kişisel bakım stresi azaltır. Muhtemelen stresi duygusal bir yük olarak düşünürsünüz ve öyledir. Ama aynı zamanda vücudunuz için zehirlidir. Stres, aşağıdakiler gibi bir dizi rahatsızlığa bağlanmıştır:

  • Ağrılı kaslar.
  • Kalp hastalığı.
  • Saç kaybı.
  • Asit reflü.
  • Zayıflamış bir bağışıklık sistemi.
  • Kilo almak.

Bazı araştırma çalışmaları ayrıca, bir tür sıcak banyo terapisinin depresyonla yaşayan insanlar üzerinde olumlu etkileri olabileceğini düşündürmektedir. Sıcak banyolar, ruh halini düzenlemeye yardımcı olan stres hormonlarındaki azalma ve daha dengeli serotonin seviyeleri ile bağlantılıdır.

Maksimum rahatlama için kapıyı kapatın ve bitmeyen kesintilere “hayır” deyin.

3. İyi uykular

En az bir çalışma, yatmadan önce ılık bir duş veya banyo yapmanın daha hızlı uykuya dalmanıza ve daha iyi uyumanıza yardımcı olabileceğini gösteriyor.

İşte araştırmacıların bunun olabileceğini söylemesinin nedeni:

Gün boyunca, çekirdek vücut sıcaklığınız biraz dalgalanır. Bu normal. İdeal uyku için vücut sıcaklığınızın yaklaşık iki veya üç derece düşmesi gerekir. Ve banyo yapmak sizi sıcak ve rahat hissettiriyor ve dolayısıyla vücut ısınızı yükseltiyor gibi görünse de, aslında tam tersidir.

Vücudunuz banyoda ısınırken kanınızı yüzeye çıkarır. Bu, ısınızın çekirdeğinizden çekildiği anlamına gelir. Bu, vücut ısınızı düşürür ve gevşemeyi ve uykuyu destekler.

Ve dahası da var.

Zack, “Banyolar ayrıca meditasyon, düşünce ve günlük stres faktörlerinden kaçmak için iyi bir ortam yaratır” diyor. “Gevşemeyi teşvik etmek, siz sakinleşmeye çalışırken sizi uyanık tutabilen şeyleri bırakmanıza yardımcı olur.”

En iyi uykunuz için, yatmadan yaklaşık bir veya iki saat önce 10 veya 15 dakikalık bir banyo yapmayı deneyin.

4. Ağrıyan kaslarınızı ve eklemlerinizi rahatlatın

Hemen hemen her spor filminin sporcuları büyük maçtan sonra soyunma odasında büyük bir metal küvette takılırken göstermesinin bir nedeni vardır. Ilık bir banyoya dalmak kas ağrısı ve gerginliğine yardımcı olabilir.

Ağrıyan kaslarınıza iyi bakmanız gününüzü daha az ağrıyla geçirmenize yardımcı olacaktır. Bu, daha fazla hareket aralığı ve gelişmiş egzersiz yeteneği anlamına gelir. Kazan-kazan.

Kendinizi maceracı hissediyorsanız, kasları ağrıyan bazı kişiler için buz banyoları da bir seçenek olabilir. Banyo sıcaklığını 53 ila 68 Fahrenheit (yaklaşık 12 ila 20 Santigrat derece) arasında soğutun.

Bu oldukça soğuk, bu yüzden yavaş başlayın. Buz banyosunda yaklaşık beş dakika bekletmeyi deneyin (eğer yapabilirseniz), en fazla 10 dakika ile maksimuma çıkarın.

5. (Bazı) yaraların iyileşmesine yardımcı olun

Dr. Zack, banyoların enfeksiyon kapmış bazı yaraları yatıştırmaya yardımcı olabileceğini söylüyor. Doktorunuz, iyileşmeye yardımcı olması için etkilenen bölgenin ılık tuzlu su solüsyonuyla ıslatılmasını önerebilir. Ancak bazı yaralar kuru tutulmalıdır, bu nedenle batırmadan önce doktorunuza danışın.

Doğru yapılan banyolar

Şimdi küvete koşup banyonuzu tam açmadan önce, maksimum fayda için birkaç temel kural belirleyelim:

  1. Her gün banyo yapmayın: Günlük banyolar, vücudunuzu doğal yağlarından arındırarak cildinizi kurutabilir. Haftada en fazla iki kez banyo yapmayı deneyin. Banyo günleri arasında duş alın.
  2. Ilık (sıcak değil) su kullanın: Bazı kişiler, sıcaklık çok yüksek olduğunda baş dönmesi veya halsizlik yaşayabilir. Küvet sıcaklığını 104 F (40 C) altında tutun.
  3. Zevk al ama oyalanma: Genel bir kural olarak, 10 veya 15 dakika hemen hemen doğrudur. El ve ayak parmaklarınızın sadece kırışmaya başlamasına yetecek kadar uzun süre tutun, çok fazla değil.
  4. Nazik temizleyicileri tercih edin: Parfümsüz olmanın yolu budur. Kokulu sabunlar ve vücut losyonları cildinizdeki nemi yok edebilir. En iyi sonuçlar için “hassas” veya “hassas cilt” olarak etiketlenmiş ürünleri seçin.
  5. Havlularınızı taze tutun: Hiçbir şey, kirli bir mikrop mıknatısıyla kurulanmak kadar sıcak bir banyonun iyi etkilerini geri alamaz. Havlularınızı haftada en az bir kez yıkayın.
  6. nemlendirmeyi unutma: Banyo yapmak ve duş almak cildinizin doğal yağlarını durulayarak cildinizin sıkı ve kuru kalmasına neden olabilir. Banyodan sonra losyon kullanmak cildinizi nemli tutabilir. En iyi etki için hipoalerjenik ve koku ve bitki içermeyen bir nemlendirici seçin.
  7. Küvetinizi temiz tutun: Kirli bir küvet ters tepebilir. Ne de olsa, bir kir ve pislik havuzunda sırılsıklam oluyorsanız gerçekten temizlenemezsiniz. Kalan bakterileri öldürmek için her hafta bir çamaşır suyu temizleyici püskürterek küvetinizi temiz tutun.

Banyonuzu geliştirin

Köpükler veya banyo tuzları banyonuzu keyifliden hayat değiştirici hale getirebilirken, Dr. Zack sade eski suyun da iyi olduğunu söylüyor. Burada her şeyi fazla düşünmeye gerek yok.

Ancak küvete biraz fazladan bir şey eklemek istiyorsanız, rahatlamanıza ve ağrılarınızı ve ağrılarınızı hafifletmenize daha fazla yardımcı olabilecek bazı Epsom tuzları ile bir çentik atmayı düşünün.

Ilık su dolu bir küvete yaklaşık bir buçuk bardak Epsom tuzu ekleyin. Avantajları deneyimlemek için yaklaşık 15 dakika bekletin. Yine, aşırıya kaçmayın. Epsom tuzlarının veya başka bir banyo ürününün çok sık kullanılması da cildi kurutarak kaşıntı, tahriş ve egzamaya neden olabilir.

Hassas cilde sahip kişiler, kızarıklığa, kaşıntıya veya kabuklanmaya neden olabileceğinden banyo bombalarından veya köpüklerden kaçınmalıdır. Ancak cildiniz onları umursamıyor gibi görünüyorsa, devam edin ve ara sıra kendinizi şımartın.

Vücudunuzu temizlemek, yapılacaklar listenizdeki bir şey daha olmak zorunda değil. Fiziksel ve zihinsel esenliğinizle ilgilenmek için bir şans olabilir.

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir