Bilmeniz Gerekenler – Güncel Sağlık Haber

Mayıs 24, 2023 by Yorum yapılmamış

Yüzünüzde bazı ince çizgiler ve kırışıklıklar fark etmeye başladınız (öf!) veya belki cildiniz biraz cansız görünüyor (falan!).

Güncel Sağlık Haber, kâr amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek, misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışı ürünleri veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika

İnce çizgileri ve kırışıklıkları azaltma, cildinizin parlaklığını artırma ve renk atmasını ve kahverengi lekeleri azaltma arayışınızda, evde kimyasal bir peeling yapmayı düşünmüş olabilirsiniz.

Daha önce, kimyasal peeling’i yalnızca muayenehanede muayenehanede tedavi olarak alabiliyordunuz. Şimdi, evde çok sayıda kimyasal peeling var ve bu da bu cilt bakımı yaklaşımına bir şans vermeyi cazip kılıyor.

Ancak başlamadan önce dermatolog Dr. Shilpi Khetarpal, kimyasal peelingin nasıl çalıştığını ve sizin için en iyi versiyonu nasıl seçeceğinizi anlatıyor.

Kimyasal peeling nedir?

Kimyasal peeling, cildinizin görünümünü iyileştirmek için kullanılan kimyasal bir solüsyondur. Cildinizin üst tabakasına uygulandığında, çözelti cildin sonunda soyulmasına ve altında daha genç bir cilt tabakasının ortaya çıkmasına neden olur.

Khetarpal, “Kimyasal soyma, temel olarak cildinizi pul pul dökmenin bir yoludur” diye açıklıyor. “Sivilce, hiperpigmentasyon, ince çizgiler veya doku gibi sorunları gidermek için kimyasal peeling kullanabilirsiniz. Cilt hücrelerinin yenilenmesine yardım ediyorsun.”

Peki kimyasal peeling yüzünüzde nasıl bir his uyandırır?

Khetarpal, “Karıncalanacak ve biraz yanabilir ve ısınabilir” diyor. “Biraz rahatsız edici ama cildinize bir şey yaptığını kesinlikle anlayacaksınız.”

Ve çoğu kimyasal soyma işleminde bir miktar aksama süresi vardır. Kimyasal peelingin gücüne bağlı olarak, sonrasında iki haftaya kadar güneş yanığına benzer kızarıklık, soyulma, pullanma ve hassasiyet yaşayabilirsiniz.

Evde veya doktor muayenehanesinde kimyasal peeling

Kimyasal peeling için bir dermatoloğa gitmeyi tercih edebilirsiniz. Bunu yaparak, glikolik asit, laktik asit veya salisilik asit gibi daha yüksek konsantrasyonda bileşenler elde etme eğiliminde olacaksınız.

Başka bir bonus mu? Ayrıca, doğru türde kimyasal peeling ile cildinizin kırışıklıklar veya renk solması gibi endişelerini giderdiğinden emin olabilecek bir uzman tarafından uygulanan tedaviyi alıyorsunuz.

Ancak kimyasal peeling dünyasını kendi evinizin rahatlığında keşfetmek istiyorsanız, Dr. Khetarpal birçok versiyonun mevcut olduğunu söylüyor.

Kimyasal peeling, soyma pedleri, sıvı bir uygulama veya yıkadığınız bir ürün aracılığıyla iletilirse, evde yapılan tedaviler cildiniz için daha nazik olma eğilimindedir.

Ve daha düşük içerik konsantrasyonu nedeniyle, daha pürüzsüz bir cilt veya soluk koyu lekeler gibi herhangi bir sonuç görmeden önce birkaç tedavi uygulamanız gerekebilir.

Evde kimyasal peeling nasıl yapılır?

Evde kimyasal peeling yapmak önceden biraz ev ödevi gerektirir. Kimyasal bir peeling kullanmadan önce yaklaşık iki hafta bronzlaşmaktan veya güneşte bulunmaktan kaçınmak istiyorsunuz. Unutmayın: Güneş kremi en iyi arkadaşınızdır.

Ayrıca, kimyasal peelinge giden yolda ne tür cilt bakım malzemeleri kullandığınızı da göz önünde bulundurmak istersiniz.

Khetarpal, “Retinol, tretinoin veya adapalen gibi bir A vitamini kremi kullanıyorsanız, cildinizin üst tabakasını inceltir” diye uyarıyor Dr. Khetarpal. “Kimyasal soyma biraz daha derine inecek, böylece daha fazla etki elde edeceksiniz.”

Evde kimyasal peeling yapmadan önce başka bir önemli görev?

“Önce bir test alanı yapın,” diye vurguluyor Dr. Khetarpal. “Çene çizginize veya kulağınızın arkasına küçük bir miktar uygulayın. Bir gün verin ve cildinizin nasıl tepki verdiğini görün. Ve bunu özellikle hassas cildiniz, kuru cildiniz veya egzamanız varsa, iltihaplanma veya üründeki herhangi bir şeye reaksiyon göstermemeniz için yapmak istiyorsunuz.

Dr. Khetarpal başka ipuçları da sunuyor:

  • Temiz bir yüzle başlayın. Kimyasal peeling gününüze, fazla yağ ve makyajdan arınmış, yeni yıkanmış bir yüzle başladığınızdan emin olun.
  • Cildini koru. Dr. Khetarpal, göz çevresindeki hassas cilde ince bir tabaka vazelin sürmeyi sever. Saçları gözlerinizden ve yüzünüzden uzak tutmak için bir saç bandı da kullanmak isteyebilirsiniz. Hassas bir cildiniz varsa, ellerinizi korumak için eldiven kullanmak isteyebilirsiniz.
  • Aplikatörünüzü düşünün. Bazı kimyasal peelingler sadece sıvı formda gelir, bu nedenle bir pamuk top veya pamuk pedine ihtiyacınız olabilir. “Çok fazla yanma veya rahatsızlık duyma ihtimaline karşı yakınımda bir bez de bulundururum” diye tavsiyede bulunuyor.
  • Yönergeleri izleyin. Kimyasal peelinginizin talimatları, ilk uygulamanız için peelingi sadece 30 saniye açık tutmanızı söylüyorsa, yapın. Daha uzun süre açık bırakmak için cazip olmayın. Dr. Khetarpal, “Evde kullanılan çoğu kimyasal peeling, uygulama başına açık bırakacağınız süreyi artırır” diye açıklıyor. “Cildinizi tahriş etme riskini almak istemezsiniz.”

Bazı peelingler kendi kendini nötralize eder ve cildinizde kalabilir. Ancak diğerlerinin ayrı bir solüsyonla yıkanması veya nötralize edilmesi gerekir. Kimyasal soymaya başlamadan önce tüm talimatları okumanız ve gerekli tüm bileşenlere sahip olduğunuzdan emin olmanız önemlidir.

Doğru kimyasal peelingi seçmek

Dr. Khetarpal, “Orada pek çok farklı seçenek var” diyor. “Cilt tipinize ve endişenize bağlı olarak ihtiyaçlarınıza göre kimyasal bir peeling yapılabilir.”

İlk olarak, farklı kimyasal peeling türleri hakkında bilgi edinelim:

  • Hafif bir kimyasal peeling. Evde cilt peelinglerinin çoğu bu şekilde kabul edilir ve “öğle vakti” peeling olarak adlandırılır, yani doku veya küçük hiperpigmentasyon gibi hafif cilt sorunlarına yardımcı olabilirler. Bu tür soymanın genellikle çok az kesinti süresi vardır veya hiç yoktur.
  • Orta derecede kimyasal bir soyma. Cildinizin orta tabakasına nüfuz eden bu tür soyma, tipik olarak bir doktor muayenehanesinde yapılır. Yara izlerinin, ince çizgi ve kırışıklıkların ve yaşlılık lekeleri gibi renk bozukluklarının tedavi edilmesi önerilebilir. Kızarıklık, şişme ve soyulma yaşayabilirsiniz ve hatta kabarcıklar gelişebilir. Cildiniz iki hafta içinde kabuklanacak ve soyulacaktır.
  • Derin bir kimyasal peeling. Derin kırışıklıklarınız, şiddetli yaralarınız veya hiperpigmentasyonunuz varsa, bir dermatolog cildinizin orta tabakasını hedef alan bu muayenehane tedavisini önerebilir. Bu tedavi ile çok fazla kesinti bekleyin. Yüzünüz bandajlanacak ve iyileşme yaklaşık iki hafta sürecektir.

Malzemeler söz konusu olduğunda, kimyasal peeling tipik olarak şunları içerir:

  • Alfa hidroksi asitler. Buna glikolik asit, laktik asit ve mandelik asit dahildir. Dr. Khetarpal, “Bu alfa hidroksi asitler suda çözünür” diyor. “Alfa hidroksi asitler biraz daha hafif olacak ve tüm cilt tiplerinde uygulanabilecek. Birçoğu hamilelik ve emzirme döneminde bile güvenlidir.”
  • Beta hidroksi asitler. Buna salisilik asit dahildir. “Bunlar genellikle sivilceye yardımcı olur” diyor. “Beta hidroksi asitler biraz daha agresif olacak.”

Kimyasal peeling sonrası bakım ve olası yan etkiler

Doğum kontrol hapı kullanıyorsanız, hamileyseniz veya ailenizde renk değişikliği öyküsü varsa, anormal pigmentasyon geliştirme riskiniz artabilir.

Dr. Khetarpal, “Uçuk geçmişi olan biriyseniz, kimyasal bir etki bir salgını tetikleyebilir” diyor.

Cildinizin kimyasal peelinge nasıl tepki vereceği, kullandığınız kimyasal peelingin gücüne ve türüne bağlı olacaktır. Bir haftaya kadar kızarıklık, pullanma ve soyulmayı içerebilen güneş yanığı benzeri bir reaksiyon yaşayabilirsiniz.

Bu süre zarfında, yüzünüzü yıkamak için hafif bir temizleyici, ardından nemlendirici ve güneş kremi kullanmak isteyeceksiniz.

Dr. Khetarpal, “Cildinizin bariyerini az önce bozdunuz ve onu onarmaya ve iyileşmesine yardımcı olmaya çalışıyorsunuz” diye açıklıyor. “Çok nazik bir nemlendirici kullanarak cildinizi nemli tutun. Cildine bebeklik yapmak istiyorsun.”

Evde kimyasal peeling dünyasını keşfetmenin pek çok avantajı var. Cildiniz için en iyi sonucu elde etmek için ödevinizi yaptığınızdan, bir dermatoloğa danışın ve bir ürünün talimatlarını takip ettiğinizden emin olun.

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir