Bir Kesimin Ne Zaman Dikişe İhtiyacı Vardır? – Güncel Sağlık Haber
Bir kesik veya sıyrığın doktor müdahalesine ihtiyacı olup olmadığını söylemek zordur.
Güncel Sağlık Haber, kar amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışındaki ürün veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika
Herkesin dizleri soyulur, küçük kesikler, delici yaralar veya hayvan sıyrıkları olur. Ve birçok küçük kesik, tıbbi müdahaleye gerek kalmadan iyileşir. Ancak bazı yaralanmalar, uygun iyileşmeyi sağlamak için dikiş veya başka tür tedavi gerektirir.
Kesilen ister çocuk ister yetişkin olsun, acil servise gitmeyi gerektirebilir. Ama nasıl söylersin?
Pediatrik acil tıp doktoru Purva Grover, MD, “Bazen bir yaralanmanın dikiş gerektirip gerektirmeyeceğini söylemek zor olabilir” diyor. “Bu gerçekten bir ebeveynin farkı tespit etmesi için bir yargılama ve meydan okumadır.”
Ebeveynler ve bakıcılar için çocuklarındaki kesikler ve delici yaralarla uğraşmak özellikle korkutucu ve endişe verici olabilir. Çocuğunuzun acil servise gitmesi gerekip gerekmediğinden ve muhtemelen dikiş atılmasına gerek olup olmadığından emin değilseniz, derhal tıbbi yardım istemek daha iyidir.
Peki bir kesimin ne zaman dikişe ihtiyacı vardır? Dr. Grover, kesi için acil servise ne zaman gitmeniz gerektiği ve dikiş atılması durumunda ne bekleyeceğiniz konusunda bazı rehberlik sunuyor.
Bir kesim acil servis ziyaretini gerektirir mi?
Dr. Grover, “Bazı yırtılmalar ve yaralar neredeyse her zaman acil servise veya acil bakım merkezine gitmeyi gerektirir” diyor.
Dr. Grover, yaranın aşağıdaki durumlarda değerlendirilmesi için acil servise gitmeyi tavsiye ediyor:
- Dermisi veya sarı deri altı yağ dokusunu açığa çıkaracak kadar derin.
- Kenarları birbirine bastırmak için hafif baskıyı kolayca kullanamayacağınız şekilde açık.
- Bir eklemin üzerinde veya karşısında yer alır. (Ayrıca sinirleriniz, tendonlarınız veya bağlarınız hasar görmüş olabilir.)
- Bir hayvan veya insan ısırığının sonucu. (Dikişlerin yanı sıra tetanoz aşısına veya oral antibiyotiklere de ihtiyacınız olabilir.)
- Yabancı bir cismin bölgeye çarpması sonucu.
- Mermi gibi bir merminin yüksek basınçlı etkisi ile yapılmıştır.
- Kirlenmiş veya çok kirli veya paslı bir nesneden kaynaklanan.
- Çok fazla kanama (ve akış yavaşlamıyor gibi görünüyor).
- Yüz gibi kozmetik açıdan önemli bir bölgede.
- Cinsel organın üzerinde veya yakınında.
Kesikler için temel ilk yardım
Acil servise veya acil bakım merkezine gitmeye karar verirseniz, tıbbi yardım alana kadar kesiğin bakımını nasıl yapacağınız konusunda bilmeniz gerekenler:
1. Yabancı nesneleri rahat bırakın
Dr. Grover, yaraya sıkışmış herhangi bir yabancı nesneyi (tahta veya metal parçası gibi) çıkarmayın diyor.
“Yabancı cismin altına neye çarptığını bilmiyorsunuz” diyor. “Birden fazla kez, nesnenin atardamara çarptığı ve kanamayı engellediği vakalar gördüm. Çıkardığınız anda arteriyel kan akışını engelleyecek hiçbir şey kalmaz ve bu da yıkıcı sonuçlara yol açabilir.”
2. Isırıklar ve kirli yaralar özel tedavi gerektirir
Bir hayvan ya da insan sizi, bir aile üyenizi ya da arkadaşınızı ısırdıysa ve yaralanma çok yüzeysel bir aşınmanın ötesindeyse ya da yaralanmaya kirli ya da paslı bir nesne neden olduysa derhal tıbbi yardım alın.
Yetişkinler için, eğer son 10 yıl içinde tetanoz aşısı yaptırmadıysanız, şimdi bir aşıya ihtiyacınız olacak.
Çoğu çocuğa tetanoz aşısı yapılmıştır ancak bu tür yaralanmalar yine de tıbbi değerlendirme gerektirir. Katılan doktor ayrıca oral antibiyotik de reçete edebilir.
3. Yapabiliyorsanız yarayı temizleyin
Mümkünse acil servise gitmeden önce yaralı bölgeyi iyice sulayarak nazikçe temizleyin.
Dr. Grover bunu yapmak için musluk suyu ve seyreltilmiş sıvı antibakteriyel sabun kullanılmasını öneriyor. Bu hemen hemen her yarayı temizlemenin iyi bir yoludur.
Hidrojen peroksitin yara temizliğinde pek işe yaramadığını söylüyor. Dokuya zarar verir.
“Ebeveynlerin yaralı çocuklarını acil servise getirmeden önce yapabilecekleri en iyi şeylerden biri yarayı temizlemektir, ancak bunu yapacak zamanları ve uzmanlıkları varsa” diye ekliyor.
4. Dikiş olması durumunda yiyecek ve içeceklerden kaçının
Dr. Grover, ebeveynlere acil servise gitmeden önce yaralı çocuklarına yiyecek veya içecek vermekten kaçınmalarını tavsiye ediyor.
“Yakın zamanda bir şeyler yemişlerse ve çok üzülmeye başlarlarsa kusabilirler, bu da stresli durumu daha da kötüleştirebilir” diye açıklıyor. “Ayrıca, herhangi bir sakinleştirici veya anksiyete ilacına ihtiyaç duyabilecekleri nadir durumlarda, ağır bir yemekten kaçınmak tavsiye edilir.”
5. Doğrudan baskı uygulayın ve yükseltin
Hastaneye veya kliniğe giderken doğrudan baskı uygulayın ve yaralı bölgeyi yükseltin.
Bu genellikle kanamanın çoğunu yavaşlatmaya veya durdurmaya yardımcı olacaktır. En önemlisi sakin olun ve güvenli bir şekilde sürün. Aşırı hız nedeniyle durdurularak veya daha da kötüsü bir kaza geçirerek durumu daha da karmaşık hale getirmek istemezsiniz.
Evde küçük bir kesik nasıl tedavi edilir
Kesiğiniz veya sıyrığınız çok küçükse (derin veya kontamine değilse), yukarıda önerildiği gibi sulayarak evde tedavi edin ve ardından topikal bir antibiyotik ve bandajla sarın.
Dr. Grover, bölgeyi temiz tutmanızı ve evde küçük bir kesiğin bakımı sırasında günde birkaç kez antibiyotik merhem ve bandajın yeniden uygulanmasını öneriyor.
İyileşmeyi izlemek için yaranızı yakından takip edin. Endişeleniyorsanız hemen bir sağlık kuruluşuna başvurun.
Dikiş bakımı nasıl yapılır
Sağlayıcınız dikişe ihtiyacınız olduğuna karar verirse, kesiği veya yarayı bir araya getirmek için bir dikiş veya ip kullanılacaktır.
Keskin bir iğne kullanıldığından ağrıyı hafifletmek için size uyuşturucu bir ilaç veya lokal anestezi verilebilir.
Eve döndüğünüzde dikişlere gereken özeni göstermeniz önemlidir. Bakım ekibiniz daha fazla bilgi sağlayacaktır ancak temel bakım şunları içerir:
- Dikiş alındıktan sonra yaklaşık 48 saat kadar bölgeyi temiz ve kuru tutun.
- İlk 48 saatten sonra bölgeyi soğuk su ve sabunla nazikçe temizleyebilirsiniz.
- Alanı kurutmak için temiz bir kağıt havlu kullanın. Bölgeyi ovalamayın veya bez havlu kullanmayın.
- Bandajları günlük olarak değiştirin ve gerekirse antibiyotik tedavisi uygulayın.
Dr. Grover, “Kullanılan dikiş malzemesinin yeri ve türüne bağlı olarak doktorunuz size dikişlerin ne zaman alınması gerektiği konusunda tavsiyede bulunacaktır” diyor.