Boğulma İlk Yardım ve Önleme – Güncel Sağlık Haber
Oyuncaklar, anahtarlar, yerdeki rastgele yiyecek parçaları – sadece iki saniyeliğine baksanız bile, bunların hepsi bir şekilde bebeğinizin veya yeni yürümeye başlayan çocuğunuzun ağzına giriyor.
Güncel Sağlık Haber, kâr amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek, misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışı ürünleri veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika
Bu, onların doğal keşif aşamasının bir parçası. Ve onları güvende tutmak 1 numaralı önceliğiniz olsa da, bazen çocuğunuz boğulmaya başlayabilir. Boğulma, bir nesne kişinin boğazını veya nefes borusunu tıkayarak nefes almasını engellediğinde meydana gelir.
Küçük çocuklar arasındaki başlıca yaralanma suçlusu, her gün yaptığımız bir şeydir: Yemek yemek. Bu nedenle, hangi yiyeceklerin en büyük boğulma tehlikesi olduğunu bilmek güzel.
Sert şeker en çok boğulma nöbetlerine neden olur, ardından diğer şekerler, sert veya büyük et ve kemik parçaları gelir. Diğer yüksek riskli yiyecekler arasında sosisli sandviçler, tohumlar ve kabuklu yemişler bulunur.
Çocuk doktoru Dr. Richard So, “Ebeveynler, çocuklarının sosisli sandviç, kuruyemiş veya tohum gibi yiyeceklerden boğulmaya başlaması durumunda hastaneye kaldırılma olasılıklarının çok daha yüksek olduğunun farkında olmalılar” diyor. “O kadar yaygın olmasa da daha tehlikeli bir boğulma şekli.”
Çocuğunuzun boğulup boğulmadığını nasıl anlarsınız? Dr. So, çocuğunuzun boğulması durumunda aranacak işaretleri ve ne yapılması gerektiğini açıklıyor.
Boğulma belirtileri
Çocuğunuzun boğulup boğulmadığını nasıl anlarsınız? Bu işaretleri arayın:
- Nefes alma veya hırıltı.
- Konuşamama, ağlayamama veya herhangi bir ses çıkaramama.
- Yüzlerinde maviye döner.
- Boğazlarını tutar veya kollarını havada sallar.
- Paniklemiş görünüyor.
Boğulan bir çocuğa nasıl yardım edilir
Çocuğunuzun boğulduğunu görmek korkutucu olsa da, yapmanız gereken ilk şey 911’i aramaktır.
Ardından, 12 aylık veya daha küçük bebekler için, hava yollarını tıkayan nesneyi aramak için ağızlarına uzanmak yerine, ters vuruşlara başlamalısınız.
Çocuğunuzu yüzüstü çevirerek başlayın, böylece göğsü ön kolunuzun üzerinde durur. Başlarının vücutlarının geri kalanından daha aşağıda olduğundan emin olmak istersiniz. Bir ters şaplak atmak için, çocuğunuzun kürek kemiklerinin arasına elinizin topuğuyla vurun. Bunu beş kez yapın, ardından ağızlarını kontrol edin ve nesneleri çıkarın. Hava yolları hala tıkalıysa, yukarı doğru göğüs itmelerini deneyin.
12 aylık veya daha büyük çocuklar için Heimlich manevrasına başlamalısınız. Çocuğunuz 5 yaşından küçükse ve 45 kilodan daha hafifse, izlemeniz gereken Heimlich manevrasının değiştirilmiş bir versiyonu var.
Umuyoruz ki, acil durum müdahale servisi bu noktada da yardımcı olmak veya görevi devralmak için gelebilmiştir. Nesne çıkarıldıktan sonra, çocuğunuz hala nefes almakta güçlük çekiyorsa, onu hemen acil servise götürün.
boğulma nasıl önlenir
Çocuğunuzun boğulmasını önlemek için ne yapabilirsiniz? Dr. So, boğulma olaylarını önlemeye yardımcı olacak birkaç ipucunu özetliyor.
Bazı yiyecekler konusunda dikkatli olun
Sert şeker ve sosisli sandviçlere ek olarak, potansiyel boğulma tehlikesi oluşturduklarından, bebeklerin ve küçük çocukların kapma mesafesinden uzak tutulması gereken başka yiyecekler de vardır.
Bu yiyecekler şunları içerir:
- üzüm
- Patlamış mısır.
- Cips.
- havuç çubukları.
- Çeri domatesler.
- Çiğ sebze parçaları.
- Peynir parçaları.
- Yapışkan şeker.
- Fıstık ezmesi.
- Sakız.
Peki, çocuklar ne zaman patlamış mısır ve yemesi zor yiyecekler yiyebilir?
Dr. So, bu tür yiyeceklerin tipik olarak bir çocuğun çiğneme ve yutma becerilerini geliştirdiği 4 yaş civarında yenebileceğini söylüyor.
Çocuğunuzun gelişimini düşünün
Konu yemek yemeye geldiğinde farklı yaşlardaki çocukların farklı ihtiyaçları vardır. Örneğin, 2 yaşından küçük çocukların azı dişleri yoktur, bu nedenle yiyecekleri öğütemez veya ezemezler.
So, “Havuç gibi çok lifli olan taze meyve ve sebzelerde gerçekten dikkatli olmanız gereken yer burasıdır” diyor. “Çocuğunuz 2 yaşına geldiğinde tüm dişlerine sahip olabilir ancak yine de farklı yiyecekleri yutmakta zorluk çekebilir. Farklı şekiller, boyutlar ve dokular boğulma riskini artırabilir ve bu 5 yaşına kadar endişe verici olabilir.”
Yiyecekleri küçük parçalara ayırın
Gıda boyutu önemlidir. Çocuğunuzun yemeğini, boğazına takılmaması için yeterince küçük parçalara ayırın. Ve onlara bir seferde sadece birkaç parça verin.
So, “En iyi boyut, bir sosisli sandviç veya büyük bir havucun çapının yaklaşık dörtte biri kadardır” diyor. “Yiyeceklerin çocuğun boğazına kaçması ihtimaline karşı hava geçişine izin vermek için yiyeceği üçgen şeklinde kesmek de iyi bir fikirdir. Üzüm için, onları diskler halinde kesmeyi deneyin.
yemek için otur
Boğulma ihtimalini azaltmak için çocuğunuza konuşmaya veya gülmeye başlamadan önce yemeğini yutmasını öğretin. Her yaştaki çocuklar, özellikle küçük çocuklar, yemek yerken, hatta şeker yerken bile oturarak oturmalıdır. Uzanırken de yemek yemediklerini denetlemek ve emin olmak önemlidir.
Dr. So, “İyice çiğnediklerinden emin olun” diyor. Etrafta koşuşturmalarına ve ağızlarındaki yiyeceklerle oynamalarına izin vermeyin. Çocuklar oturup yaptıkları işe odaklandıklarında boğulma riski önemli ölçüde azalıyor.”
Bu gerekli önlemleri almak, çocuğunuzun boğulmasını önlemede uzun bir yol kat eder.
Dr. So, “Kazalar devam ederken, acil bir durumda kardiyopulmoner resüsitasyon (CPR) öğrenerek hızlı hareket etmeye hazırlıklı olun” tavsiyesinde bulunuyor. “Çocuğunuz boğuluyorsa ancak daha sonra bilincini kaybederse ve artık nefes almıyorsa, acil sağlık hizmetlerinin gelmesini beklerken kalp masajına başlamanız gerekebilir.”