Burnunuz Neden Tek Taraftan Tıkalı – Güncel Sağlık Haber

Muhtemelen şimdiye kadarki en sinir bozucu duygulardan biri olarak oradadır. Sadece sıkışık olmakla kalmıyorsunuz, aynı zamanda tek bir tarafınız da tıkalı! Sanki sen neredeyse açık, ama o tek burun deliği kıpırdamayacak.

Güncel Sağlık Haber, kar amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışındaki ürün veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika

Muhtemelen hepimiz zaman zaman burun deliği tıkanıklığı sorunu yaşamışızdır. Peki bu neden oluyor? Tüm burun delikleri eşit yaratılmamış mı? Görünüşe göre burnunuzun bir tarafındaki tıkanıklık belirli bir nedenden dolayı meydana geliyor; burun yollarınız arasındaki hava akışını dengelemeye yardımcı olmak için. Ancak bazı durumlarda başka tıbbi durumların belirtisi de olabilir.

Kulak Burun Boğaz uzmanı Michael Benninger, MD, neden bazen bir burun deliğinde tıkanıklık yaşadığımızı, nelere dikkat etmemiz gerektiğini ve nasıl rahatlama sağlayabileceğimizi açıklıyor.

Neden sadece bir burun deliği tıkalı?

Öncelikle burnunuzun bir tarafının tıkanmasının aslında burun döngünüzün normal bir parçası olduğunu bilmeniz önemlidir. Bu, hava akışını yönetmek için burun yollarınızın geçtiği bir tıkanıklık ve tıkanıklık döngüsüdür.

Dr. Benninger, “Birçok kişi her dört ila altı saatte bir burnun bir tarafının daha da tıkandığını, diğer tarafının ise rahatladığını fark etmiyor” diye açıklıyor. “Normal bir döngüde ileri geri geçiş yapıyorlar.”

Burun geçişleriniz, hava akışını düzenlemeye ve parçacıkları filtrelemeye yardımcı olan, burun etleri olarak bilinen kan damarlarıyla kaplıdır. Bu türbinatlar ayrıca her burun deliğinde dönüşümlü olarak şişip küçülebilir. Yani örneğin sağ burun deliğiniz kan akışını arttırdıysa ve biraz daha tıkalı hale geldiyse, diğer burun deliğiniz daha kolay nefes almak için açılacaktır.

Temel olarak, eğer bu döngü sorunsuz bir şekilde çalışıyorsa, bu değişimin gerçekleştiğini bile fark etmemelisiniz. Ancak bazen bu duygu daha belirgindir. Ve bazı durumlarda tek bir burun deliğinin tıkanmasının başka bir nedeni olabilir.

Burnunuzun bir tarafta tıkanmasına neden olan başka ne var?

Bir burun deliğinin tıkanmasının nedenlerinin, durumunuza veya sahip olduğunuz diğer tıbbi koşullara bağlı olarak büyük ölçüde değişebileceğini bilmek önemlidir. Alerjiler, hastalıklar ve soğuk algınlığı gibi şeyler her türlü tıkanıklığı hızlandırabilir.

Yalnızca bir burun deliğinin tıkanmasının bazı olası nedenleri şunlardır:

Yan uyku

Tıpkı bir kolunuzda uyuduğunuzda karıncalanma hissedilebildiği gibi, burnunuz da yatma zamanı alışkanlıklarınızdan dolayı bazı asimetriler yaşayabilir. Yan yattığınızda yastığa bakan burun deliğinde tıkanıklık olması yaygın bir durumdur. Eğer uyandıktan ve etrafta dolaşmaya başladıktan kısa bir süre sonra tıkanıklık azalıyorsa, suçlunun yanınızda uyumak olma ihtimali yüksektir.

Bir not: Alerji veya soğuk algınlığı nedeniyle genel bir tıkanıklık yaşıyorsanız, muhtemelen en iyisi sırtüstü uyumak ve hatta başınızı biraz yüksekte tutmaktır (bununla ilgili daha fazla bilgi birazdan verilecektir).

Sapmış septum

Bir burun deliğinizde geçmeyen bir tıkanıklık varsa, bu septum deviasyonunun sonucu olabilir. Bu, septumunuzun (burun boşluklarınızı ayıran kıkırdak) merkezin dışında olduğu zamandır. Bu asimetri nedeniyle insanlar daha fazla tıkanıklık yaşayabilir ve bu genellikle tek tarafta daha belirgindir.

İltihap ve burun polipleri

Dr. Benninger, “Bazı durumlarda kronik iltihap ve burun polipleri olan kişiler var” diyor. Sık veya kronik sinüs enfeksiyonları sinüslerden uygun drenajı engelleyen yapısal problemlerle de ilişkili olabilir.

Çevresel tahriş edici maddeler

Alerjiler, tahriş edici maddeler ve soğuk hava, bir burun deliğinde şişmenin artmasına neden olarak burnunuzun yalnızca bir tarafının tıkalı olduğu hissine yol açabilir. Herhangi bir alerjene maruz kalmasanız bile duman, güçlü kokular ve kimyasal maddeler gibi tahriş edici maddeler burun kanallarını tahriş ederek iltihaplanmalara neden olarak burun tıkanıklığına yol açabilir. Ayrıca özellikle ısıtılmış iç ortamlardaki kuru hava, burun kanallarınızı kurutarak tıkanıklığa neden olabilir.

Burundaki yabancı cisimler

Bazen inatçı bir burun deliği tıkanıklığı bariz bir tıkanıklıktan kaynaklanabilir. Özellikle küçük çocuklarda bir burun deliğindeki tıkanıklık, burunlarına soktukları yabancı bir cisimden kaynaklanıyor olabilir (düşünün: oyuncak arabalar, boya kalemleri veya kaçındıkları sebzeler).

Öncelikle çocuğunuzun burun deliğinin içine bir el feneriyle bakmayı deneyin ve burnunu üfleyip nesneyi dışarı çıkarabileceklerini görün. Ancak Dr. Benninger, kalın akıntı veya irin çıktığını görürseniz doktorunuzu arama zamanının geldiği konusunda uyarıyor.

Sıkışıklık mı yoksa başka bir şey mi?

Ara sıra burun tıkanıklığı genellikle endişelenecek bir şey değildir. Sonuçta hepimiz kötü soğuk algınlığı ve alerjilerle uğraştık. Ama eğer Sürekli olarak burnunuzun bir tarafında tıkanıklık yaşıyorsanız, bundan yapısal bir sorun sorumlu olabilir; muhtemelen yaralanmayla bağlantılıdır. Ancak durum buysa burun tıkanıklığının ötesinde ek belirtiler de fark edeceksiniz.

Tek bir burun deliği tıkanıklığına ek olarak dikkat edilmesi gereken diğer işaretler şunlardır:

Tıkanıklığınızla birlikte yukarıdaki belirtilerden herhangi birini hissediyorsanız, bir sağlık uzmanına görünmeniz iyi bir fikir olabilir.

Tıkanıklık nasıl giderilir

Tıkanıklık söz konusu olduğunda deneyebileceğiniz pek çok olası tedavi vardır (aynı zamanda kaçınılması gereken pek çok tedavi de vardır). Bir burun deliğindeki tıkanıklığı gidermenin bazı yolları şunlardır:

Alt çizgi

Tıkanıklık çoğumuzun yaşadığı bir semptomdur. Her ne kadar sinir bozucu olsa da çoğu zaman tek bir burun deliğinin tıkanması endişelenecek bir durum değildir. Ancak burun tıkanıklığıyla birlikte ortaya çıkabilecek diğer belirtilere de dikkat etmeyi unutmayın. Burun tıkanıklığınız geçmiyorsa veya kötüleşiyorsa, diğer tedavi seçenekleri hakkında bir sağlık uzmanına başvurmak iyi bir fikirdir.

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir