Buz Çiğnemek Dişleriniz İçin Neden Kötüdür – Güncel Sağlık Haber

Mart 20, 2023 by Yorum yapılmamış

Endişe veya sinirden, muhtemelen dalgın bir şekilde yapmamanız gereken bir şeyi çiğnemeye başladınız. Bu kategori buz içerebilir.

Güncel Sağlık Haber, kâr amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek, misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışı ürünleri veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika

Ve neden buz kadar soğuk bir şeyi çiğnemeye çekildiğinizi merak edebilirsiniz. DDS’den diş hekimi Karyn Kahn’a göre, yatıştırıcı olduğu için olabilir.

“Buz çiğnemek beyne giden kan akışını artırır ve sakinleştirici bir etki sağlayan parasempatik sinir sistemini uyarır” diye açıklıyor. “Bu alışkanlığı devam ettirir. İnsanlar kendilerini daha iyi hissediyor, bu yüzden buz çiğniyorlar.”

Ve kronik buz çiğneme nadir değildir – hatta bir adı vardır: pagofaji – kesinlikle almak isteyeceğiniz bir alışkanlık değildir. Dr. Kahn, buz çiğnemenin dişleriniz için neden kötü olduğunu açıklıyor ve nasıl duracağınıza dair bazı ipuçları paylaşıyor.

buz çiğnemenin zararları

Kısacası – birçok dezavantaj var. Kahn, “Kronik buz çiğnemek sağlığınız ve dişleriniz için çok zararlı olabilir” diyor.

Yeni başlayanlar için, sorun olması için her zaman buz çiğnemek zorunda değilsiniz. Bir veya iki kez biraz fazla güçlü bir şekilde buz çiğnemek bile sorunlara yol açabilir. “Bir dişi kırmak için çok fazla ısırma kuvveti gerekmiyor, özellikle de dişte halihazırda küçük çatlaklar varsa,” diyor. “Sadece bir parça ekmek yemek bile, zaten çatlaklar varsa dişi kırabilir.”

İşte buz çiğnemenin diğer bazı potansiyel olumsuz yan etkileri:

Dolguları, kronları ve restorasyonları çipleyebilir

Dr. Kahn, dolgular ve kronların kolayca parçalanabileceğini veya kırılabileceğini belirtiyor, özellikle de zaten bir şekilde zarar görmüş bir dişi ısırıyorsanız.

“Beyaz kronlar bir tür porselenden yapılır” diye devam ediyor. “Bazı porselenler diğerlerinden daha güçlüdür, ancak yine de çatlayabilir veya kırılabilirler.”

Bu kırılmalar, dişlerinize başka şekillerde baskı uyguluyorsanız meydana gelebilir. Örneğin, aynı zamanda dişlerinizi gıcırdatıp sıkan bir buz çiğneyen biriyseniz, porselen kırıklarına sahip olmak alışılmadık bir durum değildir.

Bu dolgulara ek olarak diğer diş restorasyonları da bir bölgeyi çok sert ısırırsanız zarar görebilir.

Diş tellerine zarar verebilir

Buz çiğnemek özellikle ortodontik diş teli kullanan kişiler için kötü bir alışkanlıktır. Dr. Kahn, “Bu, yapıştırılmış parantezleri çekebilir veya kırabilir” diyor.

Kas ağrısına neden olabilir

Buz çiğnemek, kas ağrısına neden olabilecek aşırı çene kas kuvveti kullanmanızı gerektirir.

Emaye hasarlar

Emaye veya dişinizin dış tabakası vücudunuzdaki en sert maddedir. Ama bu yıkılmaz olduğu anlamına gelmez. Dr. Kahn, “Dişleri bir porselen tabak gibi düşünün” diyor. “Emaye kırılmaya karşı çok hassastır. Buz çiğnemek, restore edilemeyecek dişlerin kırılmasına neden olabilir.”

Mine hasarının dişlerinize ne kadar kuvvet uyguladığınıza da bağlı olduğunu yineliyor. “Dişlerinizi gıcırdatıyor ve sıkıyorsanız ve ardından bunun üzerine buz çiğnemeyi eklerseniz – bu, dişler üzerinde çok fazla kuvvettir.”

Potansiyel olarak bir dişi kırabilir

Buz çiğnemek, midenize zarar vermekten daha fazlasını da yapabilir. Kahn, “Her gün – hatta sık sık – ısırıyor veya buz çiğniyorsanız, bir dişi kırabilir veya kırabilirsiniz” diye uyarıyor Dr. “Bazen, dişin dişe temas etmesi ve dişi kırması için sadece yumuşak bir yiyecek yeterlidir.”

Dişler, çılgın çizgiler olarak adlandırılan çizgileri geliştirebilir. Bunlar, diş minenizde genellikle bir röntgende görülemeyen mikroskobik kırık çizgileridir.

“Bazen onları bir dişe ışık tutarak görebilirsiniz” diyor. “Ancak bu çılgın çizgiler, tıpkı bir arabanın ön camındaki bir çatlak gibi çok küçük başlar ve büyüyüp büyüyebilir ve derinleşip genişleyebilir.

“Bu çılgın çizgiler o kadar derine inebilir ki kırık bir diş onarılamaz. Dişiniz kırılırsa bile kaybedebilirsiniz.”

Buz çiğnemek anemi belirtisi midir?

Sağlık hizmeti sağlayıcıları neden olduğundan emin değiller, ancak evet, her zaman buz çiğnemek istemek, aksi takdirde anemi olarak bilinen demir eksikliğinin bir işareti olabilir.

Dr. Kahn, “Ne zaman kronik buz çiğneyen birini görsem, kan tahlili yaptırması, özellikle demir seviyelerini kontrol etmesi için onu birinci basamak hekimine yönlendiriyorum” diyor. “Buz çiğneme demir eksikliğini gösterebilir.”

Buz çiğnemeyi nasıl durdurabilirim?

Genel olarak, her gün buz çiğniyorsanız, Dr. Kahn bunun muhtemelen bir şeyler olduğunun işareti olduğunu söylüyor – bu ister demir eksikliğine, ister strese veya kaygıya işaret etsin.

“Bir kez buz çiğniyorsan, bu zorlayıcı bir davranış değil,” diye devam ediyor. “Ancak kronik çiğneme, bazı duygusal kaygıları gösterebilir.”

Buz çiğneyen bazı insanlar için rahatlatıcı olan soğukluktur. Bu nedenle, buz çiğnemek yerine, ağzınızda erimesine izin verin veya ezilmiş buzu sulu sulu kar haline getirin.

Ancak Dr. Kahn, buz çiğnemeyi başka bir tür çiğneme aktivitesiyle değiştirirken dikkatli olunmasını öneriyor. “Sakız çiğniyorsanız yumuşaktır, ancak çok fazla kas gücü kullanır,” diye açıklıyor. “Dişler kırılmaya yatkınsa, siz de kırabilirsiniz.”

Birinci basamak hekiminiz ayrıca bilişsel davranışçı terapi önerebilir. Bu genellikle, kırmak istediğiniz diğer alışkanlıkları ele almak için kullanılır.

Kahn, “Buz çiğnemenin belirli bir miktarda sakinleştirici etki sağlaması gerekiyor ve bu yüzden sürdürülüyor,” diyor Dr. Kahn. “Bazı insanlar bunu yaptıktan sonra daha iyi hissediyor. Ancak bazen stres ve obsesif-kompulsif davranışlar buz çiğnemeye katkıda bulunur. Bu gibi durumlarda, bazı bilişsel davranışçı terapiler yardımcı olabilir.”

Herhangi bir restorasyona, dolguya, porselen krona ve hatta dişinize zarar vermiş olabileceğinizden korkuyorsanız, diş hekiminizi arayın. Röntgen ve klinik muayene olmak neler olup bittiğini ortaya çıkarabilir ve rahatlama sağlayabilir.

Kahn, “Diş ağrısı çekmeye başlarsanız, bir veya iki dişiniz ağrıyorsa, kırılmış olabilirler” diyor. “Bir dolguyu kaybedebilirdin. Diş kırmış olabilirsin. Dişin etrafındaki küçük zara zarar vermiş olabilirsiniz. Bir diş konsültasyonu, herhangi bir hasarın nedenini ve boyutunu belirleyebilir.”

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir