Çarşaflarınızı Ne Sıklıkta Yıkamalısınız – Güncel Sağlık Haber
Çarşaflarınızı değiştirmek, ev işleri listenizin en altındaysa (bilirsiniz, eşleşen çoraplar ve duşun derzlerini ovmakla birlikte), şunu düşünün: Yalnız uyumuyorsunuz. Yatakta sayısız toz akarı ve bakteri size eşlik ediyor, kendi ölü derinizden bahsetmiyorum bile.
Güncel Sağlık Haber, kâr amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek, misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışı ürünleri veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika
Dermatolog Alok Vij, çarşaflarınızı şu saatte yıkamanız gerektiğini söylüyor: en az sıcak bir iklimde yaşayıp yaşamadığınız ve evcil hayvanınızın yatağınızda uyuyup uyumadığı gibi faktörlere bağlı olarak iki haftada bir – belki daha fazla.
Dr. Vij ölü deri, toz akarları, yatak bakterileri ve uyumak için yattığınızda cildinizi nasıl güvende tutacağınızdan bahsediyor.
Çarşaflarınızı neden yıkamanız gerekiyor?
Yalnız uyuduğunuzu düşündüğünüzde bile, aslında çıplak gözle görülemeyen bir dizi garip yatak arkadaşınız size katılır ve bunlar astım ve alerji bir yana, kızarıklık ve egzama gibi cilt sorunlarına neden olabilir.
İşte yatakta başka neler olduğuna ve bunların hangi sorunlara yol açabileceğine bir göz atın.
Ölü cilt
Kendi atılmış derinin içinde yuvarlanan var mı?
Dr. Vij’e göre, ortalama bir insan günde bir buçuk gram keratinosit (büyük ölçüde keratin proteininden oluşur) döker. Görsel olarak konuşursak, bu neredeyse yarım çay kaşığı ölü deriyle dolu.
“Her türlü sürtünme, cilt hücrelerinin dış katmanını aşındırır,” diye açıklıyor, “bu nedenle, geceleri yatağınızda çarşaflarınızla temas ettiğinizde büyük bir kısmı dökülür.”
bakteri
Ölü cilt hücreleri çarşaflarınızda dinlenmeye bırakıldığında, bakteriler gelişir. Bu cilt hücreleri, bakterilerin çarşaf, şilte ve yastıklarda kendilerini evde yapmaları için bir üreme alanı görevi görür.
Vij, “Bakteriler cildi o kadar çok seviyor ki vücudumuzda aslında kendi hücrelerimizden daha fazla bakteri organizması var” diyor. Ve cilt, bakterilerin en sık yaşadığı alanlardan biridir.
Toz akarları
Toz akarları çıplak gözle görülemeyecek kadar küçüktür, ancak Antarktika hariç Dünya üzerindeki her kıtada yaşarlar. Bu ufacık, sekiz bacaklı yaratıklar örümceğin akrabalarıdır ve ölü deri hücreleriyle beslenirler. senin ölü cilt hücreleri.
Sadece bir günde ürettiğiniz ölü deriyi 1 milyon kadar toz akarı yiyebilir. Tahtakuruları gibi ısırmazlar (aslında dişleri veya ağızları bile yoktur) ve uyuz gibi cildinizin altına girmezler, ancak yine de bazı istenmeyen sağlık sorunlarına neden olabilirler ( bir dakika içinde bunun hakkında daha fazla bilgi).
Evcil hayvan kepeği (ve daha fazlası)
Kedinizin veya köpeğinizin yatakta uyumasına izin verirseniz, şunu unutmayın: Dört ayaklı arkadaşlarınız da insanlarda cilt sorunlarına neden olabilecek mantar organizmaları için birer limandır.
Bunlar, saçkıran gibi basit enfeksiyonların yanı sıra köpeklerde yaşayabilen ve insanlara bulaşabilen akarların neden olduğu uyuz gibi daha agresif istilaları içerir.
Vij, “Evcil hayvandan evcil hayvan ebeveyne aktarılabilen bir dizi başka parazit de var, bu nedenle çarşaflarınızı sık sık yıkadığınızdan emin olun,” diye tavsiyede bulunuyor Dr.
Seninle yatakta başka ne var?
Yatakta sizinle olan diğer iğrenç şeyler şunları içerebilir:
- Vücut sıvıları: Ortalama bir kişi yatakta 26 galon ter üretir. her yıl. Yağ ve tükürük gibi diğer sıvıları da unutmayın.
- Güzellik ürünleri: Geceleri yüzünüzü yıkasanız bile, yine de yatağa biraz makyaj, losyon ve daha fazlasını getirebilirsiniz.
- Kırıntılar: Yatakta yemek yerseniz (ve bazen yemeseniz bile), gece yanınızda çarşaflara küçük yiyecek parçaları getirebilirsiniz.
- Evcil hayvanlarla ilgili diğer mikroplar: Kepek ve akarlara ek olarak, evcil hayvanlarınız dışkı, çöp ve dışarıdan gelen kir dahil olmak üzere patileriyle yatağa giren şeyleri takip edebilir.
Tüm bunlar, siz onların arasında iyi bir gece uykusu çekerken, bakterilere hayatta kalmak ve gelişmek için daha fazla bahane verir.
Çarşaflarınızı yıkamazsanız ne olabilir?
Ufak tefek yatak arkadaşlarınızla yattığınız yeri paylaşmaktan çekinmeyebilirsiniz, ancak yine de çeşitli sorunlar ortaya çıkarabilirler.
- Alerjik semptomlar: Birçok insanın ev tozu akarlarına alerjisi vardır, bu nedenle bunlarla dolu bir yatakta uyumak alerji semptomlarına neden olabilir. Dr. Vij, “Toz akarları kaşıntıya yol açabilir ve astım alevlenmelerini ve mevsimsel alerjileri tetikleyebilir” diyor.
- Solunum sorunları: Halihazırda astımınız varsa, toz akarı alerjisine daha yatkınsınız demektir. Ama bunu yapmasanız bile, bu küçük adamlarla aynı yatağı paylaşmak hırıltı ve ıslık gibi belirtilere neden olabilir.
- Döküntü: Vij, “Vücudunuzla çok fazla toz akarı temas ederse, sonunda bir kızarıklıkla karşılaşabilirsiniz” diye ekliyor. Bazı bakteriler de kızarıklığa neden olabilir.
- Egzama: Egzama, cildinizin kuruluğu ve cildinizdeki aşırı aktif bakteri kolonilerinin birleşiminden kaynaklanan en yaygın deri döküntülerinden biridir. “Bakterilerin çarşaflarınızda uyum içinde yaşamasına ve yatağa atladığınızda cildinize bulaşmasına izin vererek, egzamanızı daha da kötüleştirebilir veya daha baştan başlamasına izin verebilirsiniz” diyor.
- folikülit: Bakteri yüklü bir yatakta yattığınızda, kendinizi kıl folikülünün iltihaplanması, enfeksiyonu veya tahrişi olan folikülite maruz bırakırsınız.
Peki ya diğer yatak türleri?
İyi haber: Diğer nevresimleriniz, yıkanmak için yalvaran çarşaflarınız kadar bakım gerektirmez.
Dr. Vij, “Battaniyelerin ve yastıkların eskisi kadar sık yıkanması gerekmiyor,” diyor, “ancak cilt hücreleri, bakteriler ve toz akarları kesinlikle seyahat edebilir ve yastığınızda veya battaniyenizde yaşayabilir, bu nedenle bunların bir parçası olduklarından emin olun. temizlik rotasyonunuz.”
Bu öğeler için, her altı ayda bir, hile yapmalıdır. Çocuklarınız battaniyeler veya doldurulmuş hayvanlarla uyuyorsa, toz akarları ve bakteriler için yuva olabilecekleri için onları da yıkanacaklar listenize eklediğinizden emin olun.
Çarşaflarını kimler daha sık yıkamalı?
Yalnız uyuyorsanız, evcil hayvanınız yoksa ve iklim kontrollü bir evde yaşıyorsanız, muhtemelen çarşaflarınızı iki haftada bir yıkamaktan kurtulabilirsiniz. Ancak bazı insanlar onları daha sık, örneğin haftada bir yıkamalıdır.
Aşağıdaki durumlarda çarşaflarınızı haftalık olarak değiştirmeyi düşünmelisiniz:
- Evcil hayvanınız olsun, özellikle de yatağınızda uyuyorlarsa.
- Çok sıcak bir iklimde yaşayın.
- Uykunuzda çok terleyin (sanki sıcak basması yaşıyormuşsunuz gibi).
- Bir hastalıktan veya enfeksiyondan iyileşiyor.
- Alerjiniz veya astımınız varsa.
- Çıplak uyu.
Yatağınızı olabildiğince temiz tutmanın yolları
Son olarak, Dr. Vij, cildinizin altında kötü bir bakteriyel enfeksiyon kapma riskinin oldukça düşük olduğunu söylüyor. “Yine de,” diye devam ediyor, “bakteri ekosisteminizin bozulmaması için iyi nevresim hijyeni uygulamak iyi bir fikir.”
İşte yatağınızı temiz tutmak için bazı ipuçları:
- Nevresimlerinizi düzenli olarak değiştirin. Çarşaflarınızı bir ila iki haftada bir temiz olanlarla değiştirin. Diğer her şey (yorganınız, yastıklarınız vb.) altı ayda bir yıkanabilir.
- Sıcak su ile yıkayınız. Nevresiminizi yıkarken, toz akarlarını öldüren ve her şeyin iyice temizlenmesine yardımcı olan sıcak su kullanmak en iyisidir.
- Yatağınızı yapmayın! Bunu, her sabah yatağı kısa bir süreliğine dağınık bırakmak için bahaneniz olarak kabul edin. Terli çarşaflara kuruma şansı verin Olumsuz en kısa sürede yorganınızı yukarı çekmek. Vij, “Bu, toz akarlarının ve bakterilerin gelişmesi için ihtiyaç duyduğu nemi azaltacaktır” diyor.
Ve mümkünse, bunu bir angarya olarak düşünmemeye çalışın. Temiz çarşaflara kaymak her zaman harika hissettirir ve onları yıkamanın da başka bir önemli avantajı vardır.
Dr. Vij, “Yıkama işlemi yastığınızı kabartır ve battaniyenizin dolgusunu daha eşit bir şekilde dağıtır” diyor. “Bu, yastıklarınızın ve battaniyelerinizin tüm ömürleri boyunca mümkün olduğu kadar rahat olmalarına yardımcı olur.”