Cildinizi Güneşe Duyarlı Yapan İlaçlar – Güncel Sağlık Haber
Güneş ışığında veya yapay ultraviyole ışıkta zaman geçirdiğinizde cildiniz aşırı bir reaksiyon gösteriyor mu? Eğer öyleyse, aldığınız ilaçların bu yoğun hassasiyete neden olabileceğini bilmek sizi şaşırtabilir. Ve güneş kremi muhtemelen çözümün sadece bir parçası.
Güncel Sağlık Haber, kâr amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek, misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışı ürünleri veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika
Dermatolog Anthony Fernandez, PhD, “Reaksiyon abartılı güneş yanığı veya egzama benzeri kırmızı, kaşıntılı noktalar olarak ortaya çıkabilir” diyor. “Ve kendinizi güneş kremi alarak koruyabileceğinizi düşünüyorsanız, muhtemelen ortalama bir insandan daha fazla korumaya ihtiyacınız olacağını bilmelisiniz.”
Neden bazı ilaçlar ışığa duyarlılığa neden olur?
Farklı ilaçlar (haplar ve cilde uygulanan veya enjekte edilenler dahil) farklı nedenlerle ışığa duyarlılığa neden olur.
Dr. Fernandez, “Çoğunlukla, ilacın ve güneşten gelen ultraviyole ışığın (hem UVA hem de UVB) kombinasyonu, cilt hücreleri için zararlı olan toksik ve inflamatuar reaksiyonlar oluşturur” diye açıklıyor.
Işığa duyarlılık nasıl görünür?
olarak bilinen en yaygın reaksiyon fototoksisite, güneşe çıktığınızda ciltte güneş yanığı benzeri bir etki yaratır. Cildiniz, dışarı çıktıktan kısa bir süre sonra tepki verebilir veya ortaya çıkması 24 saati bulabilir.
Kaşıntılı döküntü – bir fotoalerji – o kadar yaygın değil. Genellikle güneşe çıktıktan birkaç gün sonra ortaya çıkar. Döküntü bazen doğrudan maruz kalmayan ciltte bile ortaya çıkar.
Güneş hassasiyetine neden olabilecek yaygın ilaçlar
Hem reçeteli hem de reçetesiz satılan ilaçlar, ibuprofen ve doğum kontrol hapları gibi çok yaygın olanlar da dahil olmak üzere bir reaksiyona neden olabilir.
Fernandez, “Yaygın olarak kullanılan ilaçlardan bazıları trimetoprim (Bactrim®) veya siprofloksasin gibi antibiyotikleri ve bazı diyabet ilaçlarını (glipizid, gliburit ve glimepirid dahil) içerir” diyor.
Cildiniz aşağıdakiler de dahil olmak üzere diğer ilaçlara da tepki verebilir:
Ama hepsi bu değil! Antifungaller ve kolesterol düşürücü ilaçlardan sakinleştiricilere kadar güneş hassasiyetine neden olabilecek çok çeşitli ilaçlar vardır.
Işığa duyarlılığın şu anda almakta olduğunuz bir ilacın yan etkisi olup olmadığını merak ediyorsanız, ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nin (FDA) güneş duyarlılığına neden olabilecek ilaçlar listesine göz atabilirsiniz.
Güneş hassasiyeti için risk faktörleri
Fototoksik veya fotoalerjik reaksiyonlara neden olma potansiyeline sahip birçok ilaç olmasına rağmen, irade tahmin etmek zor olabilir.
Dr. Fernandez’e göre, iki kişi aynı ilacı alabilir ve bir kişi tepki görürken diğeri görmeyebilir. İşleri daha da karmaşık hale getirmek için, ilacı her aldığınızda ve güneşe çıktığınızda cildiniz tepki verebilir veya yalnızca bir kez olabilir.
Dr. Fernandez, “Açık tenli, sarı veya kızıl saçlı ve mavi gözlü insanlar genel olarak güneş ışığına karşı daha hassastır” diyor. “Ancak, ten rengi ne olursa olsun herkes ilaçlar nedeniyle abartılı bir güneş yanığı alabilir.”
İlaç ışığa duyarlılığı nasıl önlenir
“Bu reaksiyonları en aza indirmenin en iyi yolu, sıkı güneş koruması ve aşırı güneşe maruz kalmaktan kaçınmaktır” diye tavsiye ediyor. “Evde veya araba kullanırken pencerelerden güneş ışığına maruz kalmak bile reaksiyona neden olabilir.”
Güneş kremi bazı zararlı ışınlara karşı korur. Amerikan Dermatoloji Akademisi Derneği’ne göre, aşağıdaki durumlarda en etkilidir:
- Hem UVA hem de UVB ışığına karşı koruma sağlayan geniş spektrumludur.
- Güneşe çıkmadan 15 ila 30 dakika önce sürüyorsunuz.
- Her iki saatte bir tekrar uyguluyorsunuz.
- Yeterince kullandığınızdan emin olun – tüm vücudunuzu kaplamak için en az 1 ons güneş kremi kullanın.
- Güneş koruyucunuzun son kullanma tarihini iki kez kontrol edin.
Yoğunluğun en yoğun olduğu saatlerde – 10:00 ile 14:00 arası – güneşe çıkmaktan kaçının. kaynaklı güneş yanıkları.
Aldığınız ilaçların risk oluşturup oluşturmayacağından emin değilseniz bir sağlık uzmanına veya eczacınıza danışın. Ve unutmayın: Herhangi bir ilaç kullanmıyor olsanız bile, güneşteyken cildinizi her zaman korumalısınız.