Çocuğunuzun Dişlerinin Bakımı Nasıl Yapılır – Güncel Sağlık Haber

Nisan 10, 2023 by Yorum yapılmamış

Bebeğinizin çenesinden sürekli salyalar geliyorsa ve aniden her şeyi ağzına götürmek istiyorsa, muhtemelen bebeğinizin ilk dişi çıkıyordur.

Güncel Sağlık Haber, kâr amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek, misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışı ürünleri veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika

Bebeğinizin diş eti ağrısını hafifletmeye ve diş çıkarırken onu olabildiğince rahat tutmaya odaklanmış olsanız da, o küçük incilerle ilgilenmeyi düşünmeye başlamanız da önemlidir.

İşte nedeni: Bir bebeğin dişleri varsa, o dişler çürüyebilir ve çürükler oluşabilir. Süt dişlerinde çürük olan çocukların daimi dişlerinde çürük olma olasılığı daha yüksektir. DMD’den diş hekimi Anne Clemons, bu nedenle, çocuklarınızın diş bakımı rutinine erken başlamanın önemli olduğunu söylüyor.

Bunu nasıl yapacaksın? Dr. Clemons’ın çocukların diş sağlığı ve çocuğunuzun dişlerine nasıl bakılacağı konusunda bazı tavsiyeleri var.

Süt dişlerinin bakımı nasıl yapılır?

Bazı çocukların diş çürüğü geliştirmeye daha yatkın olmasının nedenlerinden birinin, adı verilen bir bakteri olduğunu bilmek önemlidir. Streptokok mutans. Diş çürümesinin arkasındaki ana suçludur çünkü şekerle beslenir ve dişlerdeki koruyucu mineyi çözen asit oluşturur.

Yenidoğan ağız bakımı söz konusu olduğunda, bebekler bu bakteri ile doğmazlar, ancak araştırmalar, ebeveynlerinin veya bakıcılarının tükürüğü yoluyla erken dönemde bu bakteriyi alabileceklerini göstermiştir.

“Bir bebeği dudaklarından öpüyorsanız veya bir kaşığı paylaşıyorsanız veya emziğini temizlemek için ağzınızı kullanıyorsanız, bu, bir çocuğun bu hastalığa yakalanmasına neden olabilir. Streptokok mutans”Dr. Clemons açıklıyor.

Ve yetişkinin ağzında ne kadar çok çürüğe neden olan bakteri varsa, bebek o kadar çok çürüğe neden olan bakteri alacaktır.

Dr. Clemons, “Pediatrik diş bakımı söz konusu olduğunda, ebeveynleri veya diğer yetişkinleri emzik temizlemek veya yemek kaplarını veya diş fırçasını paylaşmak için ağızlarını kullanmamaya teşvik ediyoruz” diyor.

Beslenme alışkanlıkları da bebeğin dişlerinin sağlığına katkıda bulunabilir. Ağzında süt veya meyve suyu dolu bir biberonla ya da bala veya şekere batırılmış bir emzikle uyuya kalan bebekler biberon çürüğü riski taşıyabilir. Bu, uyurken ve beslenirken dişlerinin etrafında şeker toplandığında olur. Streptokok mutans çürümeye neden olan bakterilerdir.

Peki bebek ağız bakımı için neler yapmalısınız? Bebeğin ilk dişi çıktığında, onu fırçalamaya başlamanın zamanı gelmiştir. Üzerine çok az miktarda diş macunu sürülmüş küçük, yumuşak bir diş fırçası kullanın – Amerikan Diş Hekimleri Birliği (ADA), 3 yaşına kadar yaklaşık bir pirinç tanesi büyüklüğünde bir diş macunu önerir – ve dişlerinin çevresini nazikçe fırçalayın.

Çocuklar ayrıca ilk doğum günlerinde veya ilk dişleri çıktıktan altı ay sonra diş hekimini ziyaret etmeye başlamalıdır.

Yürümeye başlayan dişlerin bakımı nasıl yapılır?

Ufaklığınız kendi dişlerini fırçalama becerisini geliştirene kadar sorumluluğu sizin üstlenmeniz gerekecek.

Küçük çocuklar için, Dr. Clemons bağdaş kurarak oturmanızı ve çocuğunuzun kucağınıza yaslanarak size bakmasını önerir. Bu, dişlerinin arkasına iyi erişim sağlar.

Yürümeye başlayan çocuğunuz işbirliği yapmıyorsa, ona oynayacakları veya izleyecekleri bir şeyler vermek iyi bir dikkat dağıtıcı olabilir.

Bu noktada, çocuk tükürmeyi öğrenene kadar günde iki kez fırçalamalı ve fazla diş macununu bir parça gazlı bezle temizlemelisiniz.

Çocuğunuz tükürmeye başladığında, diş fırçasına biraz daha büyük, bezelye büyüklüğünde diş macunu koymaya başlayabilirsiniz. 3 yaş ve üstü çocuklar günde iki kez, her seferinde ikişer dakika fırçalamalıdır.

Çocuğunuzun diş rutinini 8 yaşına kadar denetlemeye devam etmelisiniz. Bu yaştan önce, ağzın tüm bölgelerine ulaşmak için gereken el becerisine sahip olmayabilirler.

Çocuğunuz 3 yaşından sonra hala başparmağını emiyorsa, Amerikan Pediatrik Diş Hekimliği Akademisi, çarpık dişlere veya ısırma sorunlarına yol açabileceğinden bu konuda pediatrik diş hekiminizle konuşmanızı önerir.

ADA ayrıca her üç ila dört ayda bir diş fırçasının değiştirilmesini ve diş hekimine düzenli ziyaretler yapılmasını önermektedir.

İlk diş filizlendiği anda iyi ağız bakımı alışkanlıkları geliştirmek, çocuğunuzun çürüksüz kalmasına yardımcı olabilir, ömür boyu sağlıklı bir gülümseme için zemin hazırlayabilir ve çocuğunuzun diş bakımının önemini vurgulayabilir.

Kavite önleme

Diş çürümesini nasıl durduracağınızı merak mı ediyorsunuz? Dr. Clemons, çocukların çürüklerini ve çürük dişlerini önlemek için şunları önermektedir:

diş ipi kullanmayı unutma

Yan yana iki diş çıkar çıkmaz çocuğunuzun dişlerini diş ipi ile temizlemeye başlamalısınız. Günde bir kez dişlerin arasını hafifçe diş ipi ile temizleyin. Çocuklar genellikle yaklaşık 10 yaşına kadar kendi başlarına diş ipi kullanmaya başlayabilirler.

“Birbirleriyle temas halinde olan dişleri olur olmaz – genellikle arkadaki azı dişleridir ve çoğu çocuk için 3 ila 4 yaşlarında gelirler – ebeveynin aktif olarak çocuklarının dişlerini diş ipi ile temizlemesi gerekir” Dr. Clemons belirtiyor.

Çocuğunuzun diyetini ve beslenmesini göz önünde bulundurun

Çocuğunuzun ne yediği söz konusu olduğunda, çocuğunuzun ne kadar şeker, şekerli yiyecek ve atıştırmalık yiyeceğini sınırlamak istersiniz. Şekerli ve yapışkan yiyecekler, yine boşluklara neden olabilen bakterileri çeker. Çocuğunuza gazoz gibi şekerli içecekler vermekten de kaçınmalısınız. Gazoz, boşluklara da neden olabilen büyük miktarda şeker içerir.

Genel olarak, çocuğunuzun iyi yeme alışkanlıkları geliştirmesine yardımcı olmanız çok önemlidir. Aile yemekleri için çeşitli sağlıklı yiyecekler seçin. Süt, brokoli ve yoğurt gibi iyi kalsiyum kaynakları eklediğinizden emin olun. Ve her yemekten sonra çocuğunuzun dişlerini fırçaladığınızdan emin olun.

Ayrıca, çocuğunuza ilaç verdikten sonra dişlerini fırçaladığınızdan emin olmak istersiniz. Öksürük şurupları gibi ilaçlar, ağzın asit üretmesine neden olan şeker içerir. Bu asitler dişin koruyucu üst tabakasını aşındırabilir.

florür kullanın

Florür, çocuğunuzun dişlerini korur ve onu erken kullanmak, gelişmekte olan dişler için ekstra koruma sağlar. Florür, diş minesini güçlendirmeye yardımcı olur, böylece çürümeye karşı koyabilirler.

Florür çocukların sağlığına zararlı değildir, ancak gelişmekte olan dişler çok fazla florür aldığında diş florozu olarak bilinen tebeşirimsi beyaz bir görünüm alabilirler.

Yerel su yetkilinizi arayarak musluk suyunuzun florür içerip içermediğini öğrenin. Musluk suyunuz florür içermiyorsa, çocuğunuz için ilave florür damlalarının uygun olup olmayacağını doktorunuza sorun.

Çocuğunuz büyüdükçe diş hekimini düzenli olarak ziyaret etmesinin çok önemli olduğunu unutmayın. Çocuğunuz ilk diş muayenesini ilk dişinin çıktığı herhangi bir zamanda, ancak en geç 1 yaşında yapmalıdır. Düzenli diş muayenesi yaptırmak diş sorunlarını önlemeye yardımcı olacaktır.

Dr. Clemons, “Hem evde ağız sağlığı bakımının hem de diş hekimine düzenli ziyaretlerin çocuğun yaşamının normal, rutin bir parçası haline gelmesi önemlidir” diye teşvik ediyor. “Bu, onların ömür boyu sürecek sağlıklı alışkanlıklar kazanmalarına ve diş hekimleriyle rahat bir ilişki kurmaya başlamalarına ve en başından diş bakımına aşinalık kazanmalarına yardımcı olabilir.”

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir