Çocuğunuzun Isı Döküntüsü İçin Ne Yapmalı – Güncel Sağlık Haber
Isı döküntüsünü yalnızca bebeklerle ilişkilendirebilirsiniz. Ancak sıcak ve nemli hava, her yaştan çocuğu ısıyla ilgili isiliğe yakalanma konusunda da daha yüksek risk altına sokar. Bazı insanlar ısı döküntüsüne “dikenli ısı” adını verir.
Güncel Sağlık Haber, kâr amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek, misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışı ürünleri veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika
Dışarısı sıcak olduğunda, aktif çocuklar için, özellikle dışarıda oynuyorlarsa, hava için fazla giyinmişlerse veya ciltlerinin nefes almasına izin vermeyen giysiler giyiyorlarsa, isilik geliştirme riski artar. Bu faktörler, çocuğunuzun cildindeki ter miktarını artırabilir ve bu da isiliğin gelişme olasılığını artırır.
“Aşırı terleme, bir çocuğun ter bezi kanalları olan gözeneklerinin tıkanmasına neden olabilir. Terleme daha sonra derinin altında sıkışabilir, “diye açıklıyor çocuk doktoru Paula Sabella, MD. “Bu cilt tahrişine, kızarıklığa ve bazen ısı döküntüsü olarak bilinen kaşıntılı bir kızarıklığa neden olabilir.”
Bir bebekten yürümeye başlayan çocuğa ve çocuğa kadar, özellikle sıcak aylarda ısı döküntüsü yaygındır. Dr. Sabella nelere dikkat edilmesi gerektiğini ve isiliğin nasıl önleneceğini açıklıyor.
Çocuklarda isilik nasıl görünür?
Peki, ısı döküntüsü neye benziyor?
Çocuklarda ısı döküntüsü, kırmızı deriyle çevrili küçük tümsekler gibi görünebilir. Ve çocuklar dikenli bir his yaşayabilir, ancak bu genellikle acı verici değildir.
Bebeklerde döküntü genellikle boyun, koltuk altları, dirsek kıvrımları ve kasıklarda gelişir. Daha büyük çocuklarda göğüs ve sırtta da oluşabilir. Tipik olarak, bir ısı döküntüsü gözleri, burnu, ağzı, avuç içlerini veya ayak tabanlarını içermez.
Dr. Sabella, “Çocuğunuzda isilik gelişirse, normal davranmasını bekleyebilirsiniz” diyor. “Isı döküntüsü olan bir çocuğun ateşi veya başka hastalık belirtileri olmamalıdır.”
Isı döküntüsünden nasıl kurtulurum
Çocuğunuzda isilik olduğundan şüpheleniyorsanız hemen soğuma sürecine başlamalısınız. Dr. Sabella şu ipuçlarını sunar:
- Çocuğunuzu hemen sıcaktan uzaklaştırın ve daha serin bir alana alın.
- Çocuğunuzu soğutmak için bir vantilatör kullanın.
- Çocuğunuzun giyiyor olabileceği fazladan giysileri çıkarın.
- Ter ve vücut yağlarını çıkarmak için cildinde soğuk, nemli bir bez kullanın.
- Çocuğunuza ılık bir banyo veya duş verin.
- Fazla nemi kurutun.
Sabella, “Cilt üzerinde herhangi bir losyon, yağ, krem veya merhem kullanmaya gerek yoktur, çünkü bu, gözenekleri daha fazla tıkayabilir, nemi hapsedebilir ve isiliği daha da kötüleştirebilir” diye uyarıyor Dr. Sabella.
Isı döküntüsü tipik olarak birkaç gün içinde kendi kendine geçer ve ciltte kalıcı bir hasar bırakmaz. Ve isilik bulaşıcı değildir.
Gelecekte nasıl önlenir
Tıkanmış ter bezleri ısı döküntüsüne neden olur, bu nedenle serin ve kuru kalmaya çalışmak önemlidir. Isı isiliğine katkıda bulunabilecekleri için bu faktörleri aklınızda bulundurun:
- Sıcak, nemli hava veya ortam.
- Fiziksel aktivite, yoğun egzersiz, sıkı çalışma veya aktivite.
- Terin ciltten buharlaşmasına izin vermeyen kumaşlar.
- Çocuğunuzu gereğinden fazla giydirmek veya hava şartlarına göre çok ağır kumaşlar giymek.
- Çok fazla battaniyenin altında uyumak.
- Yağların, kalın kremlerin veya merhemlerin uygulanması.
Çocuğunuza hava sirkülasyonu sağlayan ve terin buharlaşmasını sağlayan pamuk gibi nefes alabilen bir kumaş giydirmeyi unutmayın. Bu, çocuğunuzun cildini serin ve kuru tutacak ve umarız isilik geliştirme riskini en aza indirecektir..
Doktor ne zaman görülmeli?
Tipik olarak, bebeklerde, küçük çocuklarda ve çocuklarda ısı döküntüsü tıbbi müdahale gerektirmez. Ancak isilik devam ederse, birkaç gün içinde düzelmezse, kötüleşirse, endişeleniyorsanız veya enfeksiyon belirtileri görüyorsanız mutlaka çocuk doktorunuzu arayın.
Enfeksiyon belirtileri şu şekillerde olabilir:
Dr. Sabella, “Çocuğunuzun ateşi veya enfeksiyon belirtileri varsa, hasta gibi davranıyorsa veya başka semptomları varsa tıbbi yardım almanız önemlidir” diyor.