Diş Kırıldığında Ne Yapmalı – Güncel Sağlık Haber
Süt dişlerinizi kaybetmek, bazen Diş Perisi’nin yastığın altından hediyeler almasına yol açan heyecan verici bir geçiş törenidir. Yetişkin bir dişin kaybedilmesi ise acil düzeyde bir diş krizidir.
Güncel Sağlık Haber, kar amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışındaki ürün veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika
Çocukların temas sporları ve günlük oyun sırasında yaralanmaları yaygındır (merhaba, dikişler ve kırık kemikler). Ana hasar alanlarından biri genellikle yüzdür ve bu da atletik yaralanmaları spor ve diş hekimliği arasında önemli bir bağlantı haline getirir. Ve tabii ki gençler ve yetişkinler de, avülse diş olarak da bilinen dişin düşmesine yol açacak şekilde yüz yaralanmalarına maruz kalabilirler.
Dişinizde çatlak varsa kırılan parçaları toplayın ve onarım için diş hekiminize götürün. Ancak bir dişin tamamı kırıldıysa, kurtarılıp yeniden implante edilme şansını artırmak için hızlı ve dikkatli hareket etmek önemlidir.
Dişiniz kırıldığında hızlı hareket edin
DMD’den diş hekimi Todd Coy, “Zaman, dişin hayatta kalmasında önemli bir faktördür” diye vurguluyor. Diş, kırıldıktan sonraki beş dakika içinde yuvasına takılırsa veya uygun bir yerde saklanırsa, hayatta kalması muhtemeldir.
Beş ila 60 dakika arasında, diş uygun şekilde saklandığı sürece iyi bir hayatta kalma oranı devam eder. Ancak diş 60 dakikadan fazla ağız dışında ve kuru kalırsa hayatta kalma şansı önemli ölçüde azalır.
Peki bir diş uçuşmaya başladığında başlangıç adımınız nedir? Eğer dişinizi kaybeden çocuğunuzsa, öncelikle bunun bebek dişi mi yoksa yetişkin dişi mi olduğunu bir kez daha kontrol edin. Süt dişleri yeniden implante edilmez, dolayısıyla bu durumda muhtemelen yetişkin (kalıcı) dişlerinin büyümesini bekleyeceksiniz.
Dr. Coy, “Diş eti veya dudakta herhangi bir parça olmadığından emin olmak ve kalıcı dişin büyümesi için uygun alanı korumayı planlamak için yine de diş hekiminizle hemen iletişime geçmelisiniz” tavsiyesinde bulunuyor.
Kalıcı dişiniz çıkarıldığında ilk odak noktanız bulma diş. Sahada veya sahada bırakılmışsa, onu en kısa sürede bulmak isteyeceksiniz.
İmkanınız varsa dişi tekrar yuvasına yerleştirin
Hayır, dişinizi kendi başınıza yeniden implante edemezsiniz. Ancak onu hemen yuvaya (dişinizin bir zamanlar yaşadığı ağzınızdaki açık delik) tekrar yerleştirerek, acil müdahale alana kadar ona en iyi hayatta kalma şansını vermiş olursunuz.
Dr. Coy, “Diş gözle görülür şekilde kirlenmişse, önce onu musluk suyuyla veya sütle kısa süre durulayın” talimatını veriyor. Dişi fırçalamayın veya ıslatmayın, silmeyin veya kağıt havlu veya beze sarmayın.
Temizlendikten sonra, dişi yavaşça yuvasına geri itmek için parmaklarınızı kullanın. Yerine oturması için ağzınızı çok hafifçe kapatın, ancak yerine oturmazsa itmeyin veya zorlamayın.
Ve kırılmış bir dişi tutarken, emin olun ki çok dikkatli olmak.
Dr. Coy, “Dişin asla kökünden dokunmayın” diye uyarıyor. “Kök, düzgün iyileşme için gerekli olan periodontal ligamanlar adı verilen önemli lifleri içerir.” Bunun yerine dişi taç kısmından (çiğneme yüzey alanı) tutun. Orada açıkta kalan kök yok.
Dişi tekrar yuvasına yerleştiremezseniz ne yapmalısınız?
Dr. Coy, “Dişi tekrar yuvasına yerleştirseniz de yerleştirmeseniz de, derhal bir dişçiye veya en yakın acil servise gidin” diyor. “Mümkünse dişi mutlaka yanınızda götürün.”
Tıbbi bakıma giderken dişin nemli tutulması gerekir, bu da ona yeniden implantasyon şansı verir.
Dişi, tükürüğünüzün nemlendireceği diş etleriniz ile yanağınız arasında “saklayabilirsiniz”. Ama aynı zamanda sen de olmalısın çok yanlışlıkla yutmamaya dikkat edin, bu nedenle bu özellikle çocuklar için ideal bir seçenek değildir.
Ama ne yaparsan yap Olumsuz Kırılan dişinizi suya, musluğa veya başka bir yere koyun. Kökleri bu kadar süre boyunca suya maruz kalmayı kaldıramaz.
Bunun yerine, en iyi seçeneğiniz onu sütün içine koymaktır.
Neden kırılmış bir dişi süte koymalısınız?
Kulağa tuhaf geldiğini biliyoruz, ancak kırılan dişinizi sütün içine koymak, diş hekiminiz veya endodontistiniz için onu sağlam tutmanın 1 numaralı yoludur.
Dr. Coy, “Sütün yapısı periodontal bağların korunmasına yardımcı olur, böylece başarılı bir yeniden implantasyon şansınız artar” diye açıklıyor.
Dişi, üzerini kapatacak kadar sütle doldurulmuş küçük bir yiyecek saklama kabına koyun. Taşıma sırasında dökülme ve dişi kaybetme riskini ortadan kaldırmak için kapaklı bir kap kullanmak en iyisidir.
Diğer bir seçenek ise bağımsız olarak satın alınabilen veya bazı ilk yardım çantalarında bulunabilen acil durum diş koruma kitini kullanmaktır. Bu küçük, sıvı dolu kavanozlar, siz tıbbi bakıma ulaşana kadar dişinizi nemli ve canlı tutar. Ancak bu makaleyi okuyorsanız, bir makaleye erişmeniz için artık çok geç olabilir; bu nedenle gidilecek yol süttür.
Bir dişi süte ne kadar süre koymanız gerekir?
Bir tıp uzmanının dişin yeniden implante edilip edilemeyeceğini değerlendireceği acil servise veya diğer acil diş bakımına ulaşana kadar dişinizi süt içinde tutun.
Dr. Coy, “Yarım saat içinde acil bakıma ulaşırsanız başarılı bir yeniden implantasyon şansına sahip olursunuz” diye tekrarlıyor.
Dişiniz yeniden implante edilebilirse, muhtemelen iki ila sekiz hafta boyunca bitişik dişlere splintlenecektir, diye ekliyor. Bu süre zarfında dişin uzun süre hayatta kalabilmesi için bir kök kanalına ihtiyaç duyulacaktır.
Dişlerinizi nasıl korursunuz?
Amerikan Diş Hekimleri Birliği’ne göre sporcuların, ağız koruyucu takmadıklarında diş yaralanmalarına yakalanma olasılıkları 60 kat daha fazladır. Düzgün yapılmış bir ağız koruyucu, darbeyi tamponlayarak ve kuvvetleri dağıtarak dişleri koruyabilir.
En iyi ağız koruyucu türü, diş hekiminin özel olarak oluşturduğu türdür. Ancak hazır ve kaynatıp ısıran ağız koruyucular bile muazzam miktarda koruma sağlayabilir ve ağız yaralanması potansiyeli olan tüm temas sporlarında kullanılmalıdır.
Dr. Coy, “Çökmüş bir dişi kurtarmak için en iyi yöntemlere rağmen, önleme hâlâ en iyi stratejidir” diyor.