Diyabete Bağlı Makula Ödemi İçin Yenilecek Yiyecekler – Güncel Sağlık Haber
Diyabete bağlı makula ödeminiz (DME) varsa, bugün kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeğinde tabağınızda gördükleriniz, gelecekteki öğünleri ne kadar iyi gördüğünüzü belirlemenize yardımcı olabilir.
Güncel Sağlık Haber, kar amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışındaki ürün veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika
Kan şekerinizi (glikoz) sürekli olarak yüksek seviyede tutan bir diyet, gözlerinizdeki kan damarlarını zayıflatarak görüşünüzü etkileyen sızıntılara neden olabilir. DMÖ semptomları tipik olarak yavaş yavaş gelişir ve zamanla kötüleşir.
Kan şekeri seviyelerinizin tutarlı yönetimi süreci yavaşlatabilir ve beslenme bu sürecin büyük bir parçasıdır. Şans eseri, bazı yiyeceklerin göz sağlığını iyileştirme konusunda bir geçmişi var.
Peki DME’yi uzak tutmak ve gözetmenlerinizi en iyi durumda tutmak için ne yiyebilirsiniz? Diyabet eğitimcisi Shannon Knapp, MEd, BSN, RN, CDCES’in yardımıyla bir menü hazırlayalım.
Diyet ve DME
Yeni başlayanlar için bir şeyi açıklığa kavuşturalım: “Diyabet Diyeti” veya “DME Diyeti” yoktur.
Knapp, “Diyabet hastası birinin belirli şeyleri yemesi gerektiğini söyleyen hiçbir şey yok” diye vurguluyor. “Bununla ilgili çok fazla soru alıyoruz. İnsanlar ‘Bunu yememe izin var mı?’ diye soruyor. Ama tek bir kural yok.”
Sonuçta, konu kan şekerini yönetmek olduğunda gıda denklemin sadece bir kısmıdır. İlaçlar, egzersiz, stres ve diğer birçok faktör kan şekerinizi yükseltebilir veya düşürebilir.
Bu nedenle, DMÖ veya diğer diyabet komplikasyonları riskini azaltmak, genellikle kan şekeri düzeylerini sağlıklı bir aralıkta tutan bir yaşam tarzı oluşturmaktan geçer. Tipik bir glikoz seviyesi hedefi yemeklerden önce 80 ila 130 mg/dL’dir (desilitre başına miligram) ve yemekten sonra 180 mg/dL’yi aşmamalıdır.
Knapp, “Beslenme bu sürecin önemli bir parçası, ancak YALNIZCA kısım değil” diye tekrarlıyor.
Göz sağlığına faydalı besinler
“Kalp-sağlıklı” ve “göz-sağlıklı” beslenme planları arasında pek çok benzerlik vardır. Her ikisi de ağırlıklı olarak bitki bazlı gıdalara (meyveler, sebzeler ve tam tahıllar) ve sağlıklı yağlara (omega-3 yağ asitleri gibi) dayanır.
Bağlantı basittir: Kalbiniz ve gözleriniz sağlıklı arterlerin doğru çalışmasına bağlıdır ve bazı gıdalar arterlerinizi güçlü tutmanıza yardımcı olabilir.
Bu yiyecek önerilerinin çoğu Akdeniz diyeti olarak bilinen beslenme tarzına girmektedir. Knapp, “Birisi yemek planı isterse, biz de bunu öneriyoruz” diyor. “Yaptığımız tüm önerilerle örtüşüyor.”
Bunun nedeni aşağıdakiler gibi gözü destekleyen gıdaları içermesidir:
Turuncu renkli meyve ve sebzeler
Bu öneri rastgele bir renk tercihine dayanmamaktadır. Her şey turuncu meyve ve sebzelerde bulunan büyük miktardaki A vitamini ile ilgilidir.
Görme söz konusu olduğunda, A vitamini bir süper kahraman pelerini giyer. Antioksidan gözünüzün dış yüzeyini (veya korneasını) korur. Vücudunuz ayrıca retinalarınızın düzgün çalışması için gerekli olan pigmentleri oluşturmak için A vitamini kullanır.
A vitamini açısından zengin turuncu meyve ve sebzeler şunları içerir:
Bu gıdalardaki turuncu renge gelince, bunu bu meyve ve sebzelerde doğal olarak bulunan turuncu renkli bir pigment olan beta-karoten’e kadar tebeşirleyin. Vücudunuz bu karotenoidi A vitaminine dönüştürür.
Yapraklı yeşillikler
Başka nelerin genellikle A vitamini ile dolu olduğunu biliyor musunuz? Aşağıdaki gibi yapraklı yeşillikler:
- Brokoli.
- Yakalar.
- Lahana.
- Marul.
- Ispanak.
Knapp, bu salata barı ana dayanaklarının aynı zamanda görmeye yardımcı bir çift karotenoid olan lutein ve zeaksantin için de katı kaynaklar olduğunu söylüyor. Araştırmalar her ikisinin de makula dejenerasyonunun genel sürecini yavaşlatmaya yardımcı olduğunu gösteriyor.
Turunçgiller
Vitamin alfabesine göz atarak, daha iyi görmeyle bağlantılı başka bir antioksidan olan C vitamini hakkında konuşalım. (Belki de Vitamin See olarak tanımlanmalıdır?)
Araştırmalar, C vitamininin gözdeki yaşa bağlı makula dejenerasyonunu (AMD) geciktirmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor. Ayrıca C vitamininin katarakt gelişimine karşı koruma sağladığı görülmektedir. (Knapp, diyabetin katarakt riskini artırdığını söylüyor.)
Greyfurt, limon, mandalina ve portakal gibi turunçgiller C vitamini açısından zengindir. Turunçgiller sizin işiniz değilse diğer C vitamini kaynakları arasında turpgiller, domates ve beyaz patates bulunur.
Fındık, tohum ve baklagiller
Çeşitli kuruyemişlerin (örneğin badem ve fındık), tohumların (ayçiçeği çekirdeği ve kabak çekirdeği) ve baklagillerin (yer fıstığı ve fasulye) ortak noktaları nelerdir? Hepsi, gözetmenleriniz için faydalı olan antioksidanlar olan E vitamini ve çinko açısından zengindir.
Yumurtalar
“Gözlerin için yumurta”nın belli bir çağrışımı var, değil mi? Yukarıda listelenen hemen hemen her göze yardımcı besin maddesi (A ve E vitaminleri, lutein, zeaksantin ve çinko) yumurtalarda bulunabilir.
Balık
Balıktaki Omega-3 yağ asitleri, makula dejenerasyonuna bağlı anormal kan damarlarının oluşumunu azaltmaya yardımcı olabilir. Göz bonusu mu? Doymamış yağ asidi aynı zamanda göz kuruluğunun giderilmesini de sağlayabilir.
Mükemmel omega-3 kaynakları arasında aşağıdakiler gibi balıklar bulunur:
- Somon.
- Tuna.
- Ringa.
- Sardalyalar.
- Alabalık.
‘Plak Yöntemi’
Yukarıda listelenen yiyecekleri kullanarak bir yemek hazırlamak ister misiniz? Amerikan Diyabet Derneği’nin önerdiği “Plaka Yöntemi”ni takip ederek bunu yapmak çok kolaydır.
Plan, tabağınızı yüzdeye göre sıralanmış üç bölümde doldurmanızı gerektiriyor:
- %50 nişastalı olmayan sebzelerle. (Havuç, brokoli ve yeşil yapraklı sebzeler gibi göz dostu yiyeceklerin tümü bu kapsamdadır.)
- Yağsız protein ile %25. (Buna balığın yanı sıra sığır eti, domuz eti ve tavuk da dahildir.)
- %25 karbonhidrat ağırlıklı yiyeceklerle. (Yukarıdaki görme güçlendirici gıdalar listesindeki öğeler arasında fasulye, balkabağı, çeşitli meyveler, patates ve tatlı patates yer alır.)
Aşırı sodyum diyabet veya DMÖ için ideal olmadığından tuz eklemekten de kaçının.