Diyabetik Makula Ödemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler – Güncel Sağlık Haber
Size veya sevdiğiniz birine diyabetle ilişkili makula ödemi veya DME (diyabetik makula ödemi olarak da bilinir) ve diyabetik retinopati teşhisi konulduysa muhtemelen sorularınız vardır. Bunların birçoğu.
Güncel Sağlık Haber, kar amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışındaki ürün veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika
Diyabetle yaşamak yeterince zor. Ancak potansiyel olarak kör edici bir göz rahatsızlığına mı katlanıyorsunuz? Alınacak çok şey var. Anlıyoruz. Ve biz yardım etmek istiyoruz.
Diyabete bağlı makula ödemiyle yaşamak hakkındaki sorularınızın yanıtlarını almak için göz doktoru ve retina uzmanı Aleksandra Rachitskaya (MD) ile konuştuk.
Diyabet göz sağlığımı nasıl etkileyebilir?
Diyabet sağlığınıza çeşitli şekillerde zarar verebilir; kalbinizi, böbreklerinizi, periferik sinirlerinizi, cildinizi ve evet gözlerinizi etkiler.
Ama neden?
Diyabet vücudunuzun her yerindeki kan damarlarına zarar verebilir. Ve gözlerinizdeki kan damarları da bir istisna değildir.
Diyabet, retinanızdaki (göz kürenizin en arka tabakası) kan damarlarına zarar verebilir. Buna diyabetle ilişkili retinopati denir.
Kan damarlarının hasar görmesinin bir yolu, gözlerinizdeki kan damarlarının kan damarı duvarı bütünlüğünü kaybetmesi ve “sızıntıya” başlamasıdır. Bu, makulanızda (retinanın merkezi) sıvı birikmesine izin verir. Bu aşırı sıvının bir sonucu olarak makulanız şiştiğinde buna makula ödemi denir.
Diyabetik makula ödemim olup olmadığını nasıl anlarım?
İlk aşamalarda muhtemelen görüşünüzde herhangi bir değişiklik fark etmeyeceksiniz. Ancak bir göz uzmanı, düzenli retina taramalarıyla bu durumun erken belirtilerini tespit edebilir.
Durum ilerlerse aşağıdaki gibi belirtilerle karşılaşabilirsiniz:
- Bulanık görme veya çift görme.
- Yüzenler.
- Renkleri görmede zorluk.
- Koyu lekeler (skotomlar).
- Bükülmüş veya kavisli olarak gördüğünüz düz çizgiler.
- Parlama veya parlak ışık olduğunda görme zorluğu.
- Bir nesneye önce tek gözle, sonra diğer gözle bakıldığında farklı büyüklükte görülmesi.
Dr. Rachitskaya şöyle açıklıyor: “Makulanız, merkezi görüşünüzden, doğrudan önünüzdeki şeyleri görmekten ve ayrıntıları görmekten sorumludur.” “Dolayısıyla, diyabetle ilişkili makula ödemi daha ileri düzeyde olan kişiler, bunu bulanık görme veya odak dışı görme olarak tanımlama eğilimindedir. Makuladaki şişlik, araba kullanma, okuma, bilgisayarda çalışma, örgü örme veya merkezi görüş gerektiren herhangi bir şeyi yapma becerilerini etkileyebilir.”
Tedavi edilmediği takdirde görüşünüz bozulmaya devam edebilir.
Düzenli göz muayenesi yaptırmak, diyabetle ilişkili makula ödemi ve diyabetik retinopatiyi erken evrelerde, herhangi bir görme sorunu yaşamadan veya herhangi bir görme belirtisi kötüleşmeden önce yakalamak için önemlidir.
Diyabetik makula ödemi nedeniyle kör olacak mıyım?
İnsanların diyabetle ilişkili göz rahatsızlıklarından dolayı görüşlerini kaybettiğini duymuş olabilirsiniz. Belki başka insanların görme yetisini kaybettiğini görmüş veya onların hikayelerini duymuşsunuzdur. Ya da belki siz de bir miktar görme kaybı yaşamaya başladınız. Bu nedenle görme yeteneğinizi tamamen kaybetme konusunda endişelenmeniz doğaldır.
“Diyabete bağlı makula ödemi ve ileri evrelerdeki diyabetik retinopati potansiyel olarak kör edici olabilir. Bununla birlikte, mükemmel tedavilerimiz var ve acil tedavi almak büyük bir fark yaratabilir” diye güvence veriyor Dr. Rachitskaya.
Diyabetik makula ödemi nasıl tedavi edilir?
Diyabete bağlı makula ödemi tedavileri uzun bir yol kat etti.
Dr. Rachitskaya şunları söylüyor: “Tarihsel olarak, diyabetik makula ödemi için çoğunlukla lazer tedavisi uyguluyorduk, ancak bugün durumu kontrol altına almak için enjeksiyonları kullanabiliyoruz.” “Bazı insanlar için bu tedaviler semptomlarını tersine çevirebilir ve görüşlerini iyileştirebilir.”
Eğitimli bir retina uzmanı bu ilaçları sunar. Bunlar, gözünüzün merceği ile retinanız arasındaki jel benzeri madde olan vitreus mizahı adı verilen kısmına yapılan enjeksiyonlardır.
Enjeksiyonlar diyabetle ilişkili makula ödemini tedavi etmez. Ancak tutarlı bir şekilde kullanıldığında, insanların görüşlerini korumalarına yardımcı olabilirler ve potansiyel olarak bazı görme kayıplarını tersine çevirebilirler. Ne sıklıkta ve kaç enjeksiyona ihtiyacınız olacağı durumunuzun ciddiyetine bağlıdır.
Dr. Rachitskaya, “Erken ve tutarlı tedavi, görüşünüzü engelleyen pek çok engel olmaksızın araç kullanabilmenize ve bağımsız olarak yaşayabilmenize yardımcı olabilir” diyor.
Görüşümü korumak için ne yapabilirim?
Dr. Rachitskaya, diyabetle yaşadığınızda görüşünüzü korumak için iki yönlü bir yaklaşım önermektedir:
- Diyabeti ve ilgili koşulları kontrol altında tutun.
- Her yıl bir göz doktoruna görünün.
Kan şekerinizi sağlıklı bir seviyede tutmak genellikle ilaç tedavisi, diyet, egzersiz ve gerekiyorsa insülin kombinasyonunu içerir. Diyabet yönetiminde uzmanlaşmış bir endokrinolog veya başka bir doktor, sizin için işe yarayan bir plan bulmanıza yardımcı olabilir.
Diyabetin bir sonucu olarak ortaya çıkan diğer durumların yönetilmesi de önemlidir. Obezite, böbrek hastalığı, kalp hastalığı, uyku bozuklukları ve daha fazlası dahil olmak üzere sıklıkla diyabetle ilişkilendirilen koşulları önlemek ve bunların bakımını yapmak için sağlık ekibinizle birlikte çalışın.
Ancak Dr. Rachitskaya, diyabeti yönetmenin sizi diyabetle ilişkili makula ödemi gelişmesinden tamamen korumayabileceğini bilmenin önemli olduğunu belirtiyor. Çünkü geçmişteki kan şekerinin hayaletleri hâlâ sizi rahatsız edebilir.
“Retinopati ve makula ödemi gibi diyabetle ilişkili göz rahatsızlıkları yalnızca mevcut kan şekeri kontrolünden değil, aynı zamanda geçmiş kan şekerinden de etkileniyor” diye açıklıyor. “Bu birikimli bir hastalıktır. Bu nedenle tanı konulduğu andan itibaren kan şekerinizi kontrol altına almaya çalışmanız ve düzenli olarak bir göz doktoruna ya da retina uzmanına görünmeniz çok önemli.”
Diyabeti yönetmek ve diyabetle ilişkili makula ödemi, diyabetik retinopati ve diğer diyabet komplikasyonları için derhal tedavi almak için en iyi planınız hakkında sağlık ekibinizle konuşun.