Diyabetiniz Varsa En Kötü ve En İyi Yiyecekler – Güncel Sağlık Haber

Eylül 5, 2023 by Yorum yapılmamış

Genellikle sağlıklı beslenmenin en iyi ilacınız olduğu söylenir ve bu özellikle yüksek kan şekeri (glikoz) düzeyiyle tanımlanan bir durum olan diyabetiniz varsa doğrudur.

Güncel Sağlık Haber, kar amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışındaki ürün veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika

Yediğiniz ve içtiğiniz şeyler vücudunuzun enerji için kullandığı glikozunuzu etkileyebilir. Pankreasınız tarafından üretilen insülin, bu glikozu hücrelerinize aktararak enerji için kullanmanın anahtarıdır.

Ancak şeker hastasıysanız, vücudunuz yeterince insülin üretmiyor veya üretilen insülin düzgün çalışmıyor.

Karbonhidratlar (karbonhidratlar), protein ve yağlar gıdalardaki ana besin maddeleridir. Karbonhidratlar, vücudunuzda glikoza (şekere) dönüştükleri için kan şekeri düzeyleri üzerinde en büyük etkiye sahip olsalar da, tüm besinleri göz önünde bulundurarak sağlıklı seçimler yapmak önemlidir.

Peki hangi yiyeceklerden kaçınmalısınız? Peki ne yemek iyidir? Cevap almak için diyabet uzmanları Sue Cotey, RN, CDCES ve Andrea Harris, RN, CDCES’e başvuruyoruz.

Diyabetlilerin kaçınması gereken en iyi yiyecek ve içecekler

Kan şekerinizi dengede tutmak, işlenmiş, kalorisi yoğun yiyecek ve içeceklerden kaçınmakla başlar. İşte alışveriş sepetinizden ve menünüzden uzak durmanız gereken 10 ürün.

1. Şekerli içecekler

Çoğu normal gazozun, meyve kokteylinin ve buzlu çayın ortak noktası nedir? Cotey, bunların tipik olarak ilave şeker ve kalorilerle yüklü olduğunu ancak çok az besin değeri sunduğunu veya hiç besin değeri sunmadığını vurguluyor.

Canınız doğal aromalı serinletici bir içecek çekiyorsa, sade suya farklı meyveler ve meyveler eklemeyi deneyin. Limonlu su muhteşemdir ve sağlık açısından birçok fayda sunar. Aynı şey kireç suyu için de geçerli.

2. Özel kahve içecekleri

Günde bir kez kötü bir dozda kafein almak için köşedeki kafeye mi gidiyorsunuz? Harris, bu latte, kapuçino ve diğer özel ikramların günlük beslenmenize çok fazla ekstra şeker, kalori ve doymuş yağ ekleyebileceği konusunda uyarıyor.

Bunun yerine, bir miktar yapay tatlandırıcı veya az miktarda yağsız süt ile servis edilen sade kahveyi tercih edin.

3. Tam yağlı süt

Cotey, tam yağlı sütün çok fazla kalori, şeker ve doymuş yağ içerdiğini ve bunların hepsinin kilo alımına katkıda bulunarak insülin direncinin artmasına neden olabileceğini söylüyor. %2, %1 veya (en iyisi) yağsız sütten oluşan düşük kalorili bir karton almanız daha iyi olur.

Şekersiz badem sütü, pirinç sütü veya soya sütü çeşitleri, özellikle diyabetin yanı sıra laktoz intoleransınız varsa, inek sütüne iyi alternatifler olabilir.

4. Sosisli sandviçler

Harris, bu işlenmiş etin yüksek oranda doymuş yağ ve sodyum içerdiğini belirtiyor; bu durum “daha sağlıklı” hindi bazlı sosisli sandviçler için bile geçerli. Bunları yalnızca ara sıra (bir beyzbol maçında veya piknikte olduğu gibi) yiyin.

5. Önceden paketlenmiş öğle yemeği eti

Süpermarket şarküterinizdeki ince bir dilim jambon bile doymuş yağ ve sodyumla dolu olabilir. Harris, düşük sodyumlu öğle yemeği etlerini kontrol edin veya – daha iyisi – sandviçlerinizi yapmak için evde kızarttığınız dilimlenmiş etleri kontrol edin.

Ayrıca sandviç malzemelerinin sağlıksız ve sorunlu olabileceğini de unutmayın. (Örnek: Yüksek yağlı mayonez). Sandviçinize ekstra lezzet katmak için hardal, sebze veya humus sürmeyi düşünün.

6. Şekerli tahıllar

Şeker kaplı pulların üzerindeki eğlenceli şekilli marshmallowlar, kahvaltılık gevrekleri karbonhidrat yüklü bir ter ikramından biraz daha fazlasına dönüştürür – ve bu, güne başlamanın en sağlıklı yolu DEĞİLDİR.

Cotey, tahıl reyonunda şeker oranı düşük, lif oranı yüksek sağlıklı tam tahıl seçeneklerinin bulunduğunu söylüyor. Porsiyon başına en az 3 gram lif ve 6 gramdan az şeker içeren tahılların beslenme etiketlerini kontrol etmek için biraz zaman ayırın.

7. Normal gözleme şurubu

Gözleme şurubu şeker yüklüdür ve günlük karbonhidrat tüketiminize katkıda bulunur. Çoğu insanın flapjack’lerini kapatırken “tek porsiyondan” çok daha ağır dökmesi de endişeyi artırıyor.

Harris, hafif veya düşük kalorili şurupların genellikle normal çeşitlerdeki karbonhidratın yarısını içerdiğini söylüyor. Yine de bu önemli miktarda karbonhidrat anlamına gelir, bu nedenle herhangi bir şurubu dikkatli kullanın.

8. Şerbet

Pek çok kişi şerbeti görünce dondurmaya iyi bir alternatif buluyor. Gerçeklik? Cotey, şerbetin tipik olarak dondurmanın neredeyse iki katı karbonhidrat içerdiğini belirtiyor.

Zaman zaman dondurulmuş bir yiyecek arıyorsanız, şekeri, karbonhidratı ve doymuş yağları daha düşük olan bir ürün arayın. Ayrıca porsiyon büyüklüğüne de dikkat edin. Çoğu insan önerilenden çok daha fazlasını topluyor.

9. Fırında patates yüklü

Sade fırında patates nispeten sağlıklı bir yiyecek seçimidir. Harris, çedar peyniri, tereyağı, ekşi krema, çiftlik sosu ve domuz pastırmasının bu kök sebzeyi hızla yüksek sodyumlu, yağ yüklü bir felakete dönüştürebileceğini söylüyor.

Çözüm? Süslemeleri (örneğin marul ve domates) kullanarak işleri basit tutun ve sosları hafif tutun.

10. Kızartılmış yiyecekler

Patates kızartması ve kızarmış tavuk gibi derin yağda kızartılmış yiyecekler sağlıklı seçimler değildir. Yiyecek, kızartma işlemi sırasında yağ emer ve bu, diyabeti yönetmeye çalışırken kolesterolünüz, kalp sağlığınız veya kilonuz için iyi değildir.

Cotey, bunun yerine yemeğinizi pişirmeyi veya kızartmayı deneyin. Yağ yerine sıcak hava kullanan hava fritözleri de daha sağlıklı bir seçenektir.

Diyabetiniz varsa en iyi yiyecekler

Aşağıdaki beş gıdanın hepsi düşük glisemik indekse sahiptir, yani kan şekeri seviyelerini hızlı bir şekilde yükseltmezler. Ek bir bonus mu? Sağlıklı kalmanıza yardımcı olacak bir dizi vitamin ve besin sunarken, hepsi de lif açısından zengindir.

  1. Tatlı patatesler. Harika bir C vitamini, potasyum ve lif kaynağıdır. Ekstra lezzet katmak istiyorsanız, ekstra lezzet için bir tutam tarçın, karanfil, hindistan cevizi veya yenibahar deneyin.
  2. Sebzelerden. Besin ailesi brokoli, lahana, karnabahar, lahana ve Brüksel lahanasını içerir. Bu nişastalı olmayan sebzeler potasyum, folat ve C vitamini açısından zengindir.
  3. Baklagiller. Fasulyenizi alın! Hangi versiyonu seviyorsanız – siyah, garbanzo, böbrek, lima, lacivert, pinto veya beyaz, birkaçını saymak gerekirse – kendinizi daha uzun süre tok hissetmenizi sağlamak için lif ve protein yüklü bir yiyecek yiyeceksiniz.
  4. Fındık. Ceviz, badem ve cevizler kalp açısından sağlıklı ve lezzetli lif, sağlıklı yağlar ve antioksidan kaynaklarıdır. Hızlı bir atıştırmalık veya salatalara, yulaf ezmesine ve yoğurda eklemek için idealdirler. Ancak bir uyarı: Fındıkların da kalorisi yüksek olabileceğinden porsiyonlarınıza dikkat edin.
  5. Meyveler. Antioksidanlar, C vitamini ve lifle doludurlar. Ayrıca salatalara, mısır gevreğine, yaz tatlılarına ve yoğurda eklendiğinde renk ve tonlarca lezzet katacaklardır.

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir