Diyet Lenfomayı İyileştirebilir mi? Yenilmesi ve Kaçınılması Gereken Yiyecekler – Güncel Sağlık Haber

Şubat 27, 2023 by Yorum yapılmamış

Sağlıklı bir diyet, elinizden gelenin en iyisini hissetmenize yardımcı olabilir ve kanser önleme ve tedavisinin ayrılmaz bir parçası olabilir. Bu, lenfatik sisteminizde oluşan ve bağışıklık sisteminizdeki hücreler olan lenfositleri etkileyen bir kanser olan lenfomayı içerir. İki grup lenfoma vardır:

Güncel Sağlık Haber, kâr amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek, misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışı ürünleri veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika

Her yıl 100.000 kişiden yaklaşık 20 kişiye non-Hodgkin lenfoma teşhisi konulurken, 100.000 kişiden yaklaşık 3 yetişkine yetişkin Hodgkin lenfoma teşhisi konuyor.

Lenfoma tedavisi görüyorsanız – veya buna yakalanma riskinizi azaltmak isteseniz bile – doğru yiyecekleri yemek çok önemlidir.

Kayıtlı diyetisyen Amanda Bode, RDN, LD, sağlıklı bir diyetin lenfoma tedavisini nasıl iyileştirebileceğini açıklıyor.

Lenfomayı diyetle tedavi edebilir veya tedavi edebilir misiniz?

Diyet tek başına lenfomayı tedavi edemez, ancak yine de önemlidir. Tedavi sırasında yedikleriniz, nasıl hissettiğinizi büyük ölçüde etkileyebilir.

Lenfoma tedavisi, kemoterapi ilaçları, monoklonal antikorlar, steroidler ve bazen radyasyon tedavisinin bir kombinasyonunu içerir. Bu tedaviler iştah azalması, mide bulantısı, tat almada değişiklik ve ağız yaraları gibi yan etkilere neden olabilir. İşte burada doğru beslenme devreye giriyor.

“Lenfoma tedavisi enerji seviyenizi düşürebilir ve yemek yemeyi zorlaştırabilir. Yetersiz beslenme, alımı azalan, kas zayıflığına yol açan ve yaşam beklentisini kısaltabilen insanlar için yaygın bir endişedir” diyor Bode. “Doğru gıda kombinasyonu, sağlıklı bir kiloyu korumanıza, enerjinizi yüksek tutmanıza ve kas kütlesini kaybetmekten kaçınmanıza yardımcı olabilir.”

Dahil edilecek yiyecekler

İdeal bir lenfoma diyeti her insan için farklıdır çünkü tercihlerinize ve yaşadığınız yan etkilere bağlıdır. Tedavi sırasında kilo vermekten kaçınmaya çalışıyorsanız, aşağıdakiler gibi besleyici, yoğun kalorili yiyeceklere odaklanın:

  • Yumurtalar.
  • Fındık, tohumlar ve fındık ezmeleri.
  • Yunan yoğurdu, süzme peynir ve tam yağlı süt gibi az miktarda tam yağlı süt ürünleri.
  • Tam buğday ekmeği ve makarna, yulaf, kahverengi pirinç ve kinoa gibi kepekli tahıllar.

Meyve ve sebzelerin kalorisi yüksek olmasa da, önemli besinsel faydalar sağlarlar.

Bode, “Sevdiğiniz bol miktarda taze meyve ve sebze yiyin” tavsiyesinde bulunuyor. “Enerji seviyenizi yüksek tutmanıza yardımcı olabilecek vitaminler, mineraller ve lif sunuyorlar. Ağzınız ağrıyorsa, bir smoothie yapın veya yumuşak, pişmiş meyve ve sebzeler yiyin.

Sevdiğiniz yiyeceklere odaklanın

Lenfoma tedavisi sırasında diyetinizi tamamen elden geçirmeniz gerekmez. Sevdiğiniz yiyecekleri içeren sağlıklı bir diyet planlamak için bir beslenme uzmanıyla birlikte çalışın.

Bode, “Tercihlerinizi ve zevklerinizi göz önünde bulundurarak sağlıklı beslenebilirsiniz” diye güvence veriyor. “Örneğin badem sevmiyorsanız yemek zorunda değilsiniz. Ancak lenfoma tedavisi yiyeceklerin tadını değiştirebilir, bu nedenle yeni yiyecekler denemekten korkmayın. Daha önce sevmediğiniz bir yemeğin şimdi tadının güzel olduğunu fark edebilirsiniz.”

Zamanlama önemlidir

Ne zaman ve nasıl yediğiniz de tedavi sırasında kendinizi en iyi şekilde hissetmenize yardımcı olabilir. Mide bulantısı şiddetliyse, kraker gibi yumuşak, kuru yiyecekler yiyin ve midenizin fazla boşalmasına izin vermeyin.

Bode, “Aç hissetmeseniz bile gün boyunca küçük, sık atıştırmalıklar yemeye çalışın” diyor. “İştahınız size yemek yemenizi söylemeyebilir, bu nedenle ihtiyacınız varsa atıştırmalıklar için bir alarm kurun.”

İyice nemlendirin – ama içmeyin.

“Küçük yudum su veya şekersiz içecekler, sindirim rahatsızlığı ve şişkinlikten kaçınmanıza yardımcı olabilir” diyor. “Ama aynı anda çok fazla içmek mide bulantısını daha da kötüleştirebilir.”

Kaçınılması gereken yiyecekler

Lenfomanız varsa veya bunu önlemek istiyorsanız bazı yiyeceklerden kaçınmalısınız.

Bode, “Çalışmalar, belirli gıdalarda yüksek bir diyet ile daha yüksek lenfoma riski arasında bir bağlantı buldu” diyor. “Bu yiyecekleri sınırlamaya veya bunlardan kaçınmaya çalışın ve damak tadınıza uygun daha besleyici seçeneklere ulaşın.”

Atlanacak veya kesilecek yiyecekler şunları içerir:

  • Yağlı etler, işlenmiş etler, domuz yağı ve tereyağı gibi hayvansal yağlar.
  • Tatlılar, tatlandırılmış içecekler ve işlenmiş gıdalardaki ilave şekerler dahil olmak üzere şeker.
  • Beyaz ekmek, makarna ve pirinç gibi beyaz, rafine tahıllar.

Ayrıca ne içtiğinizi de yeniden gözden geçirmek istiyorsunuz. Alkol, kafeinli içecekler ve diyet sodadan kaçının veya azaltın.

Besin takviyeleri ve lenfoma

Multivitaminler veya otlar gibi besin takviyeleri, sağlığınızı iyileştirmenin kolay bir yolu gibi görünebilir. Ancak lenfoma tedavisine veya önlenmesine yardımcı olduklarına dair bir kanıt yok.

Bode, “Genel olarak, çeşitli besleyici yiyecekler yerseniz, vitaminler ve bitkisel takviyeler gerekli değildir” diyor. “Ayrıca, takviyeler yan etkilere neden olabilir ve tedavinizi etkileyebilir.”

D vitamini bu kuralın bir istisnasıdır.

“D vitamini seviyeniz düşükse, D vitamini takviyesi öneriyoruz” diye devam ediyor. “Yeterli D vitamini seviyeleri, uygun bağışıklık sistemi işlevi için çok önemlidir ve tedavi sırasında kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir. D vitamini ayrıca Hodgkin olmayan lenfomaların önlenmesine yardımcı olabilir, ancak ek almanız gerekip gerekmediğini doktorunuza sorun.

Spesifik bir diyet lenfoma ile savaşmaya yardımcı olabilir mi?

Araştırmalar, doğru yiyecekleri yemenin Hodgkin olmayan lenfomaları önlemeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Bode, bitki bazlı bir diyet önerir.

Bitki bazlı Akdeniz diyeti

Bode, “Bitki bazlı bir Akdeniz diyetinin, her tür Hodgkin olmayan lenfomadan kaçınmanıza yardımcı olabilecek anti-enflamatuar etkileri vardır” diyor. “Bitki bazlı bir diyet, diğer kanserleri ve kalp hastalığı gibi durumları önlemeye de yardımcı olabilir.”

Bitki bazlı bir Akdeniz diyeti şunları içerir:

  • Diyetinizin büyük bir bölümünü oluşturması gereken taze meyve ve sebzeler.
  • baklagiller
  • Fındık ve tohumlar.
  • Tam tahıllar.
  • Fırında patates veya tatlı patates gibi nişastalı sebzeler.
  • Sızma zeytinyağı.
  • Balık, özellikle somon ve sardalye gibi omega-3 yağları yüksek türler.
  • Yumurtalar (günde bir yumurta sarısına kadar, ancak yumurta beyazında sınır yoktur).

Kaçınılması gereken diyetler

Ketojenik diyet, düşük karbonhidratlı, yüksek yağlı ve proteinli yiyeceklere odaklanan kısıtlayıcı bir plandır. Ve bu diyet, belirli bir tür beyin tümörü olan kişilere fayda sağlasa da, herhangi bir lenfoma türü için yararlı değildir.

Bode, “Keto diyeti genellikle DLBCL’yi önlemek için önerdiğimiz şeyin tersi olan hayvansal yağlarda yüksektir” diyor. “Bu diyet, DLBCL tedavisi gören kişilerde istenmeyen kilo kaybına, böbrek sorunlarına veya diğer sağlık sorunlarına da neden olabilir.”

Alkali diyet, vücudunuzun asit veya pH seviyelerini değiştirdiği ve daha sonra sağlığınızı iyileştirebileceği düşünülen belirli yiyecekleri yemekle ilgilidir. Ancak vücudunuz pH’ını kendi başına iyi düzenler. Alkali diyet bütün gıdaları yemeye odaklansa da, hayati önem taşıyan protein ve diğer besinleri sınırlar.

Ve genellikle kanserin yayılmasını yavaşlatan bir diyet olarak lanse edilen Budwig diyetini duymuş olabilirsiniz. Diyet, sindirim sorunlarına neden olabilecek çok miktarda çoklu doymamış yağ (keten tohumu yağı, bal veya süzme peynir düşünün) yemeyi gerektirir. Budwig diyetinin faydaları hakkında sınırlı araştırma var ve beslenme eksikliklerine neden olabilir.

Lenfoma tedavisi sonrası beslenme ipuçları

Lenfoma tedavisi aktif kalmanızı zorlaştırabilir ve siz de kilo verebilirsiniz. Birlikte, bu faktörler kas kütlesi kaybına yol açar.

Bode, “Kas kütlenizi korursanız, tedavi sırasında ve sonrasında kendinizi daha iyi hissedeceksiniz” diyor. “Kas geliştirmeye devam etmenin en iyi yolu, fiziksel aktivite ile birlikte yeterince kaliteli proteinli yiyecekler yemektir.”

İhtiyacınız olan protein miktarı vücut kitle indeksinize (VKİ), böbrek sağlığınıza ve diğer faktörlere bağlıdır.

“Kayıtlı bir diyetisyen, ne kadar proteine ​​​​ihtiyacınız olduğunu ve hangi tür proteinleri yemeniz gerektiğini belirlemenize yardımcı olabilir” diyor.

Genel olarak, sağlıklı bir diyetin lenfomayı önlemenize veya kanser tedavisi sırasında kendinizi en iyi şekilde hissetmenize yardımcı olacak güce sahip olduğunu unutmayın. Ve daha sağlıklı gıdalara doğru değişiklik yapmaya başlamak için asla geç değildir. Besleyici bir diyetle sağlığınızı nasıl artırabileceğiniz konusunda sağlık uzmanınızla konuşun.

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir