Emzirme Bırakması Nasıl Tetiklenir? – Güncel Sağlık Haber
Anne sütünün azaltılması önemli fakat sıklıkla yanlış anlaşılan bir işlevdir. Boşalmanız, anne sütünüzün göğsünüzdeki küçük keselerden salınması ve meme ucunuza “düşmesi” ve böylece bebeğinizin hayat kurtaran besinlere daha iyi erişmesine olanak sağlamasıdır. Peki emzirmenin azalması nasıl bir duygu? Peki bunu nasıl gerçekleştirebilirsin?
Güncel Sağlık Haber, kar amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışındaki ürün veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika
Çocuk doktoru ve emzirme tıbbı uzmanı Heidi Szugye, DO, IBCLC, anne sütünün azalmasından ve bunun nasıl tetikleneceğinden bahsediyor.
Emzirmeyi bırakma refleksi nedir?
Boşaltma refleksi veya süt çıkarma refleksi, emzirme (göğüs besleme) sırasında meydana gelen hormonal, otomatik bir zincirleme reaksiyondur. Reaksiyon sırasında şunlar meydana gelir:
- Hipofiz beziniz, bebeğiniz meme ucunuzu emmeye başladığında, bebeğinizi gördüğünüzde, duyduğunuzda veya düşündüğünüzde, göğüslerinize dokunduğunuzda veya elle sağdığınızda veya süt sağdığınızda gibi farklı uyaranlara tepki olarak oksitosin hormonunu salgılar. .
- Oksitosin alveollerinize (göğüslerinizdeki üzüm benzeri keseler) kasılmasını (sıkmasını) söyler.
- Alveolleriniz anne sütünüzü göğüs kanallarınıza (meme uçlarınıza bağlanan tüpler) iter.
- Süt meme ucunuzdan dışarı akar.
Dr. Szugye şöyle açıklıyor: “Oksitosin salınımı olmazsa sütünüzün çoğu göğsünüzde kalır.” “Oksitosin hareket etmeye başladığında anne sütünüz de hareket edecektir.”
Hayal kırıklığı nasıl bir duygu?
Hayal kırıklığı refleksi herkeste farklı hissedilir. Bazı insanlar için acı verici veya karıncalanma vericidir. Diğerleri hiçbir şey hissetmiyor. Bu deneyimlerin tümü tamamen normaldir.
Dr. Szugye, “Sizin hayal kırıklığınız başka birininkinden farklı olabilir ve bu sorun değil” diye güvence veriyor. “Süt tedarikiniz değiştikçe nasıl hissettiğiniz de zamanla değişebilir.”
Peki sütünüzün “akıp akmadığını” nasıl anlarsınız? Emzirirken bebeğinizi izleyin.
Dr. Szugye, “Bebeğiniz daha büyük, daha güçlü yutkunmalar yapmaya başlayacak” diyor. “Emzirme sırasında diğer memeden süt damlaması, hatta sprey bile görebilirsiniz.”
Anne sütünün azalmasını tetikleyecek ipuçları
Hayal kırıklığınız kolayca gerçekleşmiyorsa endişelenmeyin. Bu püf noktaları sütünüzün akmasını kolaylaştırabilir:
1. Gevşeme yöntemlerini kullanın
Stres, gecikmiş veya var olmayan bir hayal kırıklığının en büyük nedenlerinden biridir.
Dr. Szugye şöyle açıklıyor: “Oksitosin ‘aşk hormonu’ olarak adlandırılıyor çünkü hipofiz beziniz yakınlık hissettiğinizde onu salgılıyor.” “Stres oksitosin salınımını önleyebilir, bu nedenle stresi yönetmenin yollarını bulmak faydalı olabilir.”
Bazen sizi strese sokan şeyleri unutmanız mümkün olmayabilir. Bu da sorun değil. Emzirmeden önce vücudunuzun “stres modundan” çıkmasına aşağıdakileri yaparak yardımcı olabilirsiniz:
2. Rahat olun
Sert bir park bankında ya da katlanır metal bir sandalyede bükülürseniz emzirme kanalına girmek zordur. Mümkünse, kramp veya gerginlik hissetmeyeceğiniz, sırtınızı ve kollarınızı destekleyen bir nokta bulun.
Dr. Szugye, “Emziren bireylerin çoğu, kendileri ve bebekleri için rahat olan emzirme pozisyonlarını tercih etti” diye belirtiyor. “Doğru pozisyon, emziren kişi için iyi bir duygudur ve bebeğin memeye erişmesini kolaylaştırır, dolayısıyla bu bir kazan-kazan durumudur. Ve her seferinde aynı pozisyona girmek beyninizi hayal kırıklığı refleksini tetiklemeye yönlendirebilir.
3. Bebeğinize odaklanın
Artık olabildiğince rahat ve konforlu olduğunuza göre bebeğinize odaklanın. Oksitosin salınımı ve hayal kırıklığı refleksiniz birden fazla duyuya dayanır. Bunu ikna etmek için görüşünüzü, işitmenizi, kokunuzu ve dokunmanızı kullanın.
Dr. Szugye, “Bebeğinize bakın, sırtını okşayın, cıvıltılarını dinleyin ve başını koklayın” diyor. “Ten tene temas da işe yarayabilir, bu nedenle bebeğinizi soyup göğsünüze koymayı deneyin.”
Ya süt sağıyorsanız ve bebeğiniz yanınızda değilse? Aşağıdaki durumlarda hayal kırıklığı refleksinizi tetiklemek için duyularınızı kullanmaya devam edebilirsiniz:
- Bebeğinizin kıyafetlerinden bir parçayı yanınızda taşıyın ve pompalamadan önce koklayın.
- Gözlerinizi kapatın ve bebeğinizin yanınızda, emzirmeye hazırlandığını hayal edin.
- Bebeğinizin fotoğrafına bakın.
- Telefonunuzda bebeğinizin videosunu izleyin.
4. Yavaş bir bırakma için pompalayın veya elle ifade edin
Hayal kırıklığınızın birkaç dakika süreceğini biliyorsanız ve bebeğiniz beklemekten nefret ediyorsa, pompalama veya elle sağma ile bir adım önde başlayın.
Dr. Szugye, “Bazen süt verme süreci daha uzun sürüyor ve süt hemen gelmeyince bebeğiniz üzülüyor” diyor. “Bu, emziren kişi ve bebek için stresli bir durum. Yaklaşık bir dakika boyunca pompalayarak veya elle sağarak bu sorunu önleyin. Daha sonra bebeğinizi kucağınıza alın ve emzirmeye başlayın. Bebeğiniz emzirmeden önce sakin olursa hayal kırıklığınız daha kolay olabilir.
5. Herhangi bir meme veya meme ucu ağrısına çözüm bulun
Oksitosin salınımını engelleyen sadece stres değildir. Ağrı, hayal kırıklığınızı da engelleyebilir.
Dr. Szugye, “Emzirme sırasında ağrı normal değildir ve bunu çok fazla zorlamanıza gerek yok” diyor. “Meme uçlarınız ağrıyorsa emzirmeden sonra lanolin merhem sürün. Meme ağrısı mastit gibi bir durumun göstergesi olabilir ve tıbbi bakım gerektirir. Emzirme acı veriyorsa, nedeni çözebilmeleri için bir sağlık uzmanına başvurun.
6. Göğüslerinize masaj yapın
Emzirmeye başlamadan önce göğüslerinize hafif bir masaj yapın.
Dr. Szugye, “Hafif bir kendi kendine masaj, hayal kırıklığı refleksinizi tetikleyebilir” diye ekliyor. “Ayrıca meme ucunuzu parmaklarınız arasında nazikçe çekmeyi veya yuvarlamayı da deneyebilirsiniz. Güç kullanmayın; bu acıtmaz.”
7. Sıcak ve rahat olun
Soğuk hissetmek doğal olarak vücudunuzun gerginleşmesine neden olabilir. Emzirirken üşüme eğilimindeyseniz, bacaklarınıza rahat bir battaniye veya boynunuza sıcak bir eşarp sarın.
Dr. Szugye, “Emzirmeden önce göğüslerinize nemli bir ısıtma yastığı veya ılık bir bez kullanmak da sütünüzün akmasını teşvik etmenize yardımcı olabilir” diyor.
D-MER: Hayal kırıklığı kötü duyguları tetiklediğinde
Çoğu insan için oksitosin sakinlik ve huzur duygusu yaratır. Ancak dismorfik süt çıkarma refleksiniz (D-MER) varsa sütünüz aktığında tam tersi etkiyi hissedebilirsiniz.
D-MER, vücudunuz oksitosin salgıladığında üzüntü, endişe veya korku gibi ani bir hoş olmayan duygu dalgasına neden olabilir. Genellikle duygular hızla ortaya çıkar ve bir ila iki dakika içinde kaybolur. Ancak emzirme sırasında sütünüz birden fazla kez aktığı için bunları birkaç kez hissedebilirsiniz.
Dr. Szugye, “D-MER, emzirme veya bebeğiniz hakkındaki duygularınızla hiçbir ilgisi olmayan hormonal bir reaksiyondur” diyor. “Ancak D-MER semptomlarınız varsa veya hipofiz veya hormonal rahatsızlık geçmişiniz varsa bir sağlık uzmanıyla konuşun. İhtiyacınız olan bakımı almanıza yardımcı olabilirler.”
Ayrıca aşağıdakileri yaparak hafif D-MER semptomlarıyla mücadele edebilir ve bunların ciddiyetini azaltabilirsiniz:
- Kafeini azaltmak veya ortadan kaldırmak.
- TV şovu izlemek gibi dikkat dağıtma tekniklerini denemek.
- Gevşeme ve derin nefes alma yöntemlerini kullanmak.
Emzirmenin ‘doğru’ bir yolu yok
Emzirme bireysel ve kişisel bir deneyimdir. Eğer bu sizin ve bebeğiniz için işe yarıyorsa, başkalarının ne yaptığı konusunda endişelenmeyin (ya da onların istenmeyen tavsiyeleri konusunda strese girmeyin).
Dr. Szugye, “Kendimizi başkalarıyla karşılaştırmak ve farklı bir şeyler yapmamız gerektiğini düşünmek kolaydır” diyor. “Ama önemli olan tek şey sizin ve bebeğinizin sağlıklı olmasıdır.”