Emzirme Döneminde Hangi İlaçlar Güvenlidir? – Güncel Sağlık Haber
Sağlığımız söz konusu olduğunda, vücudumuza ne koyduğumuz konusunda vicdanlı olmalıyız – sonuçta, tükettiklerimiz genel sağlığımız üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir. Ancak bu uygulama, özellikle bebeklerini emziren (emziren) veya yeni doğan bebeklerini biberonla beslemek için anne sütünü pompalayan emziren ebeveynler için geçerlidir.
Güncel Sağlık Haber, kâr amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek, misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışı ürünleri veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika
Emzirirken sigarayı bırakmanın en iyisi olduğunu biliyoruz çünkü sigara içmek anne sütünü azaltır ve bebekler üzerinde olumsuz bir etkisi vardır. Peki ya reçetesiz satılan ilaçlar? Diğer sağlık durumları için aldığınız ilaçlar anne sütünüze sızıp çocuğunuza geçebilir mi? Ve bebeğinizi korumak için herhangi bir dozaj tavsiyesini azaltmanız gerekiyor mu?
Çocuk doktoru ve emzirme tıbbı uzmanı Heidi Szugye, DO, IBCLC, emzirirken hangi ilaçlardan kaçınılması gerektiği ile birlikte, yaygın olarak kullanıyor olabileceğiniz ilaçlar hakkında iyi haberleri paylaşıyor.
İlaç anne sütünden bebeğe geçer mi?
Emziren bir ebeveyn tarafından alınan neredeyse tüm ilaçların sadece çok küçük bir miktarı anne sütüne geçer. Çoğu durumda, %1’den daha azı nihai ürüne ulaşmayı başarır. Bu, birkaç istisna dışında, emziren ebeveynlerin reçetesiz satılanlar da dahil olmak üzere ilaçlarını almaya devam edebileceği anlamına gelir çünkü bebeğinizin tükettiği miktar onları etkilemeye neredeyse yetmez.
Dr. Szugye, “Çoğu ilaç için anne sütüne geçen ilaç miktarı genellikle çok azdır” diyor. Hatta bir kısmı midenin ve bebeğin asidik içeriği tarafından parçalanır, böylece genellikle bebeğin kan dolaşımına ulaştığı zaman çok az olur.”
Almak için güvenli ilaçlar söz konusu olduğunda, sekiz genel kural geçerlidir:
- Bir ilaç genellikle bebekler için reçete ediliyorsabebeğiniz genellikle ilacı doğrudan almaktansa anne sütünden daha düşük bir doz alacağından, emzirirken almanız muhtemelen güvenlidir.
- Güvenli kabul edilen ilaçlar hamilelik sırasında alınması, birkaç istisna dışında, emzirirken de alınması güvenlidir.
- Sadece eğer bir ilaç al Gerçekten ona ihtiyacı olmak. Mümkünse alternatif ilaç dışı tedavileri düşünün.
- Mümkün olan en düşük dozu alın mümkün olan en kısa süre için.
- Ekstra güçlü formüllerden kaçının. Ayrıca, “sürekli salımlı” veya “uzatılmış salımlı” müstahzarlardan ve günde yalnızca bir veya iki kez alınan ilaçlardan kaçının. Szugye, “Bunlar ‘uzun süre etkili’ ilaçlar olarak kabul edilir ve annenin kan dolaşımında ve süt kaynağında daha sık alınması gereken ilaçlardan çok daha uzun süre kalır” diye uyarıyor Dr. Szugye.
- Mümkün olduğunda, tek bileşenli ilaçlar kullanın çok belirtili formüller yerine. Örneğin, sadece öksürüğünüz varsa, bir dekonjestanla birlikte öksürük kesici yerine tek bileşenli bir öksürük kesici kullanın.
- Her zaman ilaç etiketini okuyun ve emzirirken ilacı almayla ilgili herhangi bir önlem veya uyarı için prospektüs.
- Doktorunuzu aramaktan asla çekinmeyinEmzirirken ilaç almakla ilgili endişeleriniz varsa, bebeğin çocuk doktoru, emzirme danışmanı veya eczacınıza danışın.
Dr. Szugye, “Genel olarak, bir şeyin güvenli veya güvenli olmadığını varsaymamalısınız” diyor. “Herhangi bir özel sorunuz veya endişeniz varsa her zaman sağlık uzmanınıza ulaşmalısınız. Ayrıca gerçekten yardımcı olabilecek çok daha fazla kaynak var.”
Bazı yararlı kaynaklar şunları içerir:
- LactMed®: İlaçlar ve Emzirme Veri Tabanı (LactMed), emziren ebeveynlerin maruz kaldığı ilaçları ve diğer kimyasalları indeksleyen kapsamlı bir veri tabanıdır. Endeks, anne sütünde ve bebek kanında bulunan maddelerin düzeylerini ve güvenli olmadığı kanıtlanmış ilaçlar için daha güvenli alternatifleri içerir. Her bir giriş, bağlamı güvence altına almak için hakemli tıbbi araştırmalar ve bilimsel literatürün yanında listelenmiştir.
- InfantRisk Çağrı Merkezi ve MommyMeds Uygulaması: InfantRisk Çağrı Merkezi (1.806.352.2519), emzirme ve aldığınız ilaçlarla ilgili tüm sorularınıza yanıt vermek üzere tasarlanmıştır.
MommyMeds uygulaması ayrıca 20.000’den fazla ilaç ve ilacı aramanıza olanak tanır ve son dakika ilaç tavsiyesi için hızlı ve kolay rehberlik için bir barkod tarama özelliğine sahiptir. - Pompayı Çöpe Atın ve Boşaltın: Bir klinik profesörü ve kurul onaylı bir aile hekimi tarafından yürütülen bu çevrimiçi kaynak, anne sütünün ne zaman atılacağına ve ne zaman kullanımının güvenli olduğuna dair talimatlar sağlayarak emzirmeyle ilgili birkaç efsaneyi ortadan kaldırıyor.
Dr. Szugye, “Bazı ilaçlar potansiyel olarak anne sütünüzü azaltacaktır, bu nedenle bu üzerinde düşünülmesi gereken bir şeydir” diyor. “Bebeğe olası yan etkiler için dikkat etmemiz ve izlememiz gereken bazı ilaçlar da var, ancak çoğu durumda reçetesiz satılan ilaçların çoğu güvenli.”
Negatif yan etkilerin dikkat edilmesi gereken spesifik belirti ve semptomları şunları içerir:
- Bebeğinizin zihinsel durumundaki değişiklikler.
- Döküntü, tahriş ve kızarıklık gibi cilt değişiklikleri.
- Artan yorgunluk ve uyku hali.
- dehidrasyon.
- İshal.
- Kolik.
Szugye, “Bebeğiniz daha uyuşuk davranıyorsa, beslenmek için uyanmıyorsa veya iyi beslenmiyorsa veya bezleri normalden daha az ıslaksa, bunların tümü bebeğinizin tıbbi yardıma ihtiyacı olduğuna dair kırmızı bayraklardır” diye uyarıyor Dr. Szugye.
Emzirirken ağrı kesici olarak ne içebilirsiniz?
Reçetesiz satılan çoğu ağrı kesici ilaç, hamilelik sırasında emziren ebeveyn için güvenliyse, bebek için güvenlidir, örneğin:
Ancak doğuştan kalp hastalığı olan bebeklerde ibuprofen ve naproksenden kaçınılmalıdır. Ağrı tedavisi ve güvenli olup olmadığını görmek zorunda olduğunuz herhangi bir reçeteli ağrı ilacı ile ilgili olarak sağlık uzmanınızla konuşun.
Bazı durumlarda, emzirirken kısa süreli ağrı kesici olarak kullanıldığında düşük dozlarda oksikodon veya hidrokodon güvenlidir, ancak mümkünse kodein içeren ilaç veya formüllerden kaçınmalısınız. Birçok yetişkin, bebeğinizde yan etki olasılığını artırabilecek kodeini yavaş veya hızlı metabolize edebilir.
Emzirirken hangi soğuk algınlığı ilaçları güvenlidir?
Soğuk algınlığı ilaçlarının çoğu emzirirken güvenlidir, özellikle de kısa süreli ve yalnızca ihtiyaç duyduğunuzda alırsanız. Güvenli olan ilaçlardan bazıları şunlardır:
- Guaifenesin (Mucinex®, Robitussin® ve diğerleri) içeren balgam söktürücüler.
- Dekstrometorfan (DayQuil®, Delsym® ve diğerleri) içeren öksürük kesiciler.
Unutmayın, soğuk algınlığı ilaçlarının çoğu zaman birden fazla semptomu gidermek için birden çok bileşen içeren formülleri vardır, bu nedenle malzemeleri ikiye katlamamaya dikkat edin ve bunları yalnızca idareli bir şekilde alın.
Kaçınmanız gereken soğuk algınlığı ilaçları, süt üretimini azaltabilecekleri için psödoefedrin (Sudafed®) veya fenilefrin (Neo-Synephrine®) – hem oral hem de nazal preparatlar – içeren ilaçlardır.
Dr. Szugye, “60 miligramlık tek bir Sudafed dozu bile anne sütünü %25 azaltabilir” diyor. “Sudafed’i, anne sütü miktarını nispeten normal seviyelere düşürmek için fazla anne sütü olan emziren ebeveynler için kullanıyoruz.”
Çoğu antibiyotik (amoksisilin ve ampisilin gibi bazı penisilin türleri dahil) emzirirken güvenlidir, ancak emziriyorsanız herhangi bir antibiyotik almadan önce doktorunuza her zaman söylemelisiniz. Sarılıklı bebeklerde, yaşamın ilk haftalarında ve erken doğmuşlarsa bazı antibiyotiklerden kaçınılmalıdır.
Emzirirken alerji ilaçları alabilir misin?
Emzirirken ikinci nesil alerji ilaçları ve antihistaminikler de güvenlidir, örneğin:
Genel olarak kullanımı güvenli kabul edilse de, difenhidramin (Benadryl®) gibi birinci nesil alerji ilaçları bebeklerde sedasyona neden olabilir ve süt üretimini azaltabilir, bu nedenle sizde veya bebeğinizde uyuşukluğa neden olabilecek herhangi bir şeyden kaçınmak istersiniz.
Reçeteli ilaçlar ne olacak?
Reçeteli ilaçların güvenliği, ilacın türüne, dozuna, sıklığına ve ne kadar süredir aldığınıza bağlı olarak geniş ölçüde değişir. Sağlık uzmanınızla görüşmek isteyeceğiniz ilaçlar şunları içerir:
- Doğum kontrolü: Doğum kontrolünü emzirirken kullanmak güvenlidir, ancak östrojen içeren doğum kontrolü sütünüzü etkileyebilir. Dr. Szugye, “Genellikle yalnızca progesteron içeren doğum kontrolünü kullanmanızı ve genellikle doğumdan sonraki dört haftaya kadar sütünüz gelene kadar beklemenizi öneririz” diyor Dr. Szugye. Bu, doğumdan kısa bir süre sonra Kadın Hastalıkları/Gyn sağlayıcınızla görüşülmelidir.
- Antidepresanlar, anti-anksiyete ilaçları ve antipsikotikler: “Bunlardan çok sayıda var ve bazılarının güvenliği doza bağlı,” diyor Dr. Szugye. “Size herhangi bir antidepresan, anti-anksiyete ilacı veya antipsikotik ilaç reçete edildiyse, bunları reçete eden birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcınız, psikiyatrınız veya Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanınızla çalışmanızı tavsiye ederim.”
Doğum sonrası depresyon ve diğer duygudurum bozuklukları da çok yaygındır. Emzirme ile uyumlu tıbbi tedaviye ihtiyaç duyan emziren ebeveynler için birçok güvenli seçenek vardır. - Diyet takviyeleri: Besin takviyeleri ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından onaylanmamıştır, bu nedenle bunlar yanıltıcıdır çünkü çoğu takviye hakkında yapılmış tonlarca araştırma veya düzenleme yoktur. Dr. Szugye, “Bir besin takviyesi düşünüyorsanız, her zaman sağlık uzmanınızla konuşmanızı tavsiye ederim çünkü bazen aldığınız diğer ilaçlarla etkileşime girebilirler ve bebek için mide-bağırsak rahatsızlığına neden olabilirler” diyor Dr. Szugye.
Reçeteli ilaçlarınızla ilgili herhangi bir sorunuz varsa, ek risk oluşturan bir şey varsa ek veya alternatif ilaçlar önerebilecek olan sağlık uzmanınızla görüşün.