Erektil Disfonksiyon Soruları ve Cevapları – Güncel Sağlık Haber
Erektil disfonksiyon (ED) yaşadığınızda, kendinizi sadece içinden geçen biri. Kendinize şu soruları soruyor olabilirsiniz: Bu sorunu yaşayan başka biri var mı? Neden Sen bu sorun var mı? Çözülebilir mi, yoksa sonsuza kadar böyle mi kalacak?
Güncel Sağlık Haber, kar amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışındaki ürün veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika
Ürolog Petar Bajic, MD, “Erektil disfonksiyon, esasen yeterli ereksiyonun sağlanamaması veya cinsel ilişki için yeterli ereksiyonun sürdürülememesi anlamına gelir” diye açıklıyor. “Farklı derecelerde olmasına rağmen oldukça yaygın.”
Dr. Bajic, erektil disfonksiyon hakkında en sık sorulan soruları ele alıyor ve bazı kalıcı efsaneleri ve yanlış anlamaları çürütüyor.
1. Erektil disfonksiyon ne kadar yaygındır?
Çoğu erkek bir anda ED yaşar. Araştırmalar, 40 ila 70 yaş arasındaki erkeklerin %52’sinin ereksiyon sorunu yaşadığını, 10 erkekten 1’inin ise bu sorunla uzun vadede uğraştığını gösteriyor.
Dr. Bajic, “Bu, birçok erkeği etkileyen bir durumdur ve çeşitli nedenlerle her yaşta ortaya çıkabilir” diyor.
Erektil disfonksiyonun bir ya hep ya hiç olgusu değil, bir spektrum olduğunu unutmayın. Hala ereksiyon olabilirsiniz, ancak bunlar zayıf veya kısa ömürlü olabilir.
“Temel olarak, eğer yeterli sertlik eksikliğinden rahatsız oluyorsanız, o zaman erektil disfonksiyonunuz var demektir” diye ekliyor.
2. ED yaşlanmanın normal bir parçası mıdır?
Diğer tıbbi durumlar nedeniyle yaşlanmayla birlikte ereksiyonun sağlanmasının daha zor olması yaygındır.
Dr. Bajic, “Normal sertleşme fonksiyonunu etkileyen herhangi bir sağlık sorunu sertleşme bozukluğuna yol açabilir” diyor ve ekliyor: “Yaşlandıkça sertleşme bozukluğu daha yaygın hale gelebilir.”
Ancak bu sadece sırıtmanız ve buna katlanmanız gerektiği anlamına gelmez. Ürologlar idrar yollarını ve üreme sistemini etkileyen durumlarda uzmanlaşmış tıp doktorlarıdır ve sorunun temeline inmenize yardımcı olabilirler.
3. Erektil disfonksiyon kalıcı mıdır?
Erektil disfonksiyon, altta yatan bir tür sorunun işaretidir ve bu sorunun tedavisi genellikle cinsel işlevinizin tamamını olmasa da çoğunu geri kazanmanıza yardımcı olabilir.
ED’nizin nedenine bağlı olarak tedaviler şunları içerebilir:
4. İstediğim zaman ereksiyon olamamalı mıyım?
Bu, gençken doğru olabilir, ancak yaşlandıkça eskisi kadar sık veya kolay ereksiyon olamamanız normaldir. Yaşlandıkça hormonal değişiklikler ve diğer faktörler (merhaba, yetişkinliğin stresleri) uyarılma düzeyinizi etkiler.
Dr. Bajic, “Ereksiyona ulaşmak daha uzun sürebilir ve daha doğrudan uyarılma ve ön sevişme gerektirebilir” diye belirtiyor.
5. Erektil disfonksiyon diğer sağlık durumlarıyla ilişkili midir?
ED genellikle başka bir tıbbi sorunun işaretidir. Aslında sertleşme bozukluğunun büyük çoğunluğu aslında kalp-damar hastalığına bağlı bir kan akışı sorunudur.
Dr. Bajic, “Yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, diyabet ve tütün kullanımı gibi şeylerin hepsi atardamarlarınızın sertleşmesine ve daralmasına neden olabilir” diye açıklıyor. “Bu, penise giden kan akışını azaltabilir, bu da penisin kanla dolmasını zorlaştırır.”
Ve işte şok edici bir haber: Sağlam kanıtlar, ED’nin genellikle kalp krizinden yaklaşık üç ila beş yıl önce gerçekleştiğini gösteriyor. Nasıl bu kadar öngörücü olabilir? Her şey atardamarlarınızın büyüklüğüne bağlıdır.
Penisinize giden kan akışı, çapı 1 milimetreden daha küçük olan iki atardamara dayanırken, koroner atardamarlarınız (kalbinize kan taşıyanlar) bundan yaklaşık 10 kat daha büyüktür. Ancak kardiyovasküler hastalık önce en küçük arterlerinizi etkiler, bu da ED’yi olası bir erken uyarı işareti haline getirir.
Dr. Bajic, “Kalp damarları etkilendiğinde, ED muhtemelen birkaç yıl önce meydana gelmiştir” diyor. “Dolayısıyla, birisi yeni başlayan ED ile beni görmeye geldiğinde, her zaman bu tartışmayı yapıyoruz ve genel sağlıklarını iyileştirmeye odaklanıyoruz.”
6. İlacım sertleşme sorunuma neden olabilir mi?
Evet. Dr. Bajic, “200’den fazla reçeteli ilacın ereksiyona ulaşmada zorlukla ilişkili olduğu düşünülüyor” diyor.
Buna antidepresanlar, antihipertansifler, diüretikler, antiepileptikler ve anksiyolitikler gibi yaygın ilaçlar dahildir.
Bu ilaçlardan birini alıyorsanız ve aniden ED yaşıyorsanız, ilacınızı almayı aniden bırakmayın. Bunun yerine, rehberlik için birincil bakım sağlayıcınızdan veya bir ürologdan randevu alın.
7. Erektil disfonksiyon psikolojik bir sorun mudur?
Bazen evet; bazen hayır. Özellikle genç erkeklerde erektil disfonksiyonun ardındaki suçlu psikolojik faktörler olabilir. Bu şunları içerir:
“Bazen insanlar bana ‘Sabah ereksiyonlarım mükemmel oluyor ama bir partnerle birlikteyken işler düzgün çalışmıyor gibi görünüyor’ diyorlar” diye aktarıyor Dr. Bajic. “Bu durumlarda ED, kan akışı sorunuyla ilgili olmaktan ziyade genellikle durumsal ve kaygıya dayalıdır.”
Ancak bu, sorunun “tamamen kafanızda” olduğu veya gerçek olmadığı anlamına gelmez. Ruh sağlığı sorunları, erektil disfonksiyon da dahil olmak üzere çok çeşitli fiziksel sağlık sorunlarının bilinen bir nedenidir.
8. Erektil disfonksiyonum düşük testosterondan mı kaynaklanıyor?
Olabilir ama mutlaka değil.
Düşük testosteron (düşük T veya erkek hipogonadizmi), testislerinizin yeterince testosteron hormonu üretmediği bir durumdur. Yaşlandıkça testosteron seviyeleriniz düşmeye başlayabilir ve bu da olabilmek Erektil disfonksiyona katkıda bulunur. Ancak bu en yaygın nedenlerden biri değil.
Dr. Bajic, “Yaygın yanılgılardan biri, düşük testosteronun ED’nin en yaygın nedeni olduğudur, ancak aslında öyle değildir” diye açıklıyor.
Ancak testosteron düzeyiniz gün boyunca değişiklik gösterir. Sabahın erken saatlerinde en yüksektir, bu nedenle sabah ve gece (gece) daha fazla, gündüz ve akşam ise daha az ereksiyon yaşayabilirsiniz.
9. Uyuşturucu ve alkol sertleşme bozukluğuna neden olur mu?
Eğlence amaçlı uyuşturucular, alkol ve sigara, kan damarlarınıza ciddi zarar verebilir ve penisinize giden kan akışını kısıtlayabilir, bu da ED’ye yol açabilir. Zayıf kan akışı aynı zamanda penis dokusunda yara izine ve hatta uzunluk kaybına neden olabilir (okuyun: daha kısa bir penis).
Bu liste şunları içerir:
- Alkol.
- Amfetaminler.
- Barbitüratlar.
- Kokain.
- Esrar.
- Metadon.
- Nikotin.
- Opiyatlar.
10. Kafein sertleşme bozukluğunu etkiler mi?
Çok fazla kafein tüketmenin vücudunuz üzerinde her türlü etkisi olabilir – ancak bunun muhtemelen ED ile herhangi bir şekilde ilgisi yoktur.
2015 yılında araştırmacılar, bir uyarıcı olan kafeinin penis kan akışını tetikleyeceğini düşündüler ve günde iki ila üç fincan kahve içen erkeklerin en düşük sertleşme sorunu oranlarına sahip olduğunu buldular.
Ancak o kadar hızlı değil: 2017’de aynı araştırmacılar tarafından yürütülen daha büyük bir araştırma, kahve ile ED arasında hiçbir bağlantı bulamadı.
Ancak kahvenin sağlık açısından başka yararları da vardır. Orta miktarlarda alındığında, uzun vadede ED’ye katkıda bulunabilecek diyabet ve depresyon gibi kronik durumlara ilişkin riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.
11. Dar iç çamaşırı sertleşme bozukluğuna neden olabilir mi?
Hayır, bu tamamen bir efsane.
Bajic, “Erektil disfonksiyonun nedenleri hem fiziksel hem de psikolojik olsa da, dar iç çamaşırı giymek bunların arasında yer almıyor” diye doğruluyor. Öyleyse devam edin ve istiyorsanız o dar beyazları giyin!
Ancak bir uyarı: Dar iç çamaşırları daha düşük sperm sayısıyla ilişkili olabilir, bu nedenle çocuk sahibi olmaya çalışıyorsanız boxer veya boxer külot daha iyi bir hareket olabilir.
12. Bisiklete binmek sertleşme bozukluğuna neden olabilir mi?
Bu kimsenin en sevdiği cevap değil, ama… yani, tamamen net değil.
Bazı araştırmalar, sık bisiklet sürmenin pudendal siniri (cinsel organlarınızdan beyninize duyular gönderen sinir) sıkıştırdığını ve ereksiyon sorunlarına yol açabileceğini öne sürüyor. Bisiklet koltukları aynı zamanda testis ağrısı ve pelvik taban disfonksiyonu ile de ilişkilidir ve bunlar ED’ye katkıda bulunabilir.
Dr. Bajic, “Uzun süreli bisiklet sürmenin ve bisiklet koltuklarının ereksiyonları olumsuz etkileyebildiği, henüz tam olarak anlayamadığımız bazı mekanizmalar olabilir” diyor. “Genel olarak ED’nin büyük çoğunluğu, üzerinde durduğunuz şeyle ilgili olmayan bir kan akışı sorunundan kaynaklanıyor.”
Ölçülü olarak bisiklete binmenin ereksiyon fonksiyonunu etkilediği düşünülmemektedir. Ancak uzun mesafe bisiklet sürerken mola verin ve rahatsızlığı ve ağrıyı hafifletmek için vücudunuza ergonomik olarak uyan bir bisiklet ve koltuk arayın.
13. Erektil disfonksiyon kısırlığa neden olabilir mi?
Erektil disfonksiyona sahip olmak mutlaka sperm sayısının düşük olduğu anlamına gelmez. Ancak seks sırasında ereksiyon olmakta veya ereksiyonunu sürdürmekte zorluk yaşıyorsanız, siz ve eşiniz hamile kalmakta zorluk yaşayabilirsiniz.
Tedavi edilmeyen ED, siz ve eşiniz arasında duygusal sorunlara da yol açabilir.
Dr. Bajic, “İletişim kurmamak ve sorunu inkar etmek, her ikiniz için de depresyona, kaygıya ve özgüven eksikliğine yol açabilir” diyor.
14. Hangi gıdalar sertleşme bozukluğuna yardımcı olur?
İnternet geniş kapsamlı iddialarla dolu olmasına rağmen Dr. Bajic, herhangi bir gıdanın ereksiyona iyi geldiğinin gösterilmediğini söylüyor.
“Erkek sağlığıyla ve özellikle erkek cinselliğiyle ilgili pek çok şey gibi, herhangi bir bireysel teoriyi destekleyecek sağlam bir kanıt yok” diye uyarıyor.
Ancak kalbinizi sağlıklı tutmak, cinsel sağlığınızı da en üst düzeyde işlevsellikte tutmanıza yardımcı olabilir. Akdeniz diyeti gibi kalp-sağlıklı, bitki ağırlıklı beslenme stilleri, kardiyovasküler hastalıklardan korunmanıza ve diğer sağlık sorunlarının önlenmesine yardımcı olabilir.
15. Erektil disfonksiyonla ilgili ne yapabilirim?
Acil servisiniz için yapabileceğiniz en iyi şey, altta yatan nedeni belirleyebilecek ve kendi başınıza çözebileceğiniz belirli yaşam tarzı değişiklikleri konusunda size tavsiyelerde bulunabilecek bir ürologla görüşmektir.
Ancak cinsel sağlığınız ve genel sağlığınız için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri, iyi beslenme ve düzenli egzersiz yapma alışkanlığı edinmektir.
Dr. Bajic, “Erken erektil disfonksiyon için, tutarlı kardiyovasküler egzersizin kısıtlı kan akışını tersine çevirmeye ve ereksiyonları bir dereceye kadar iyileştirmeye yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtlar var” diyor.
Haftada üç kez 45 dakikanızı koşu, yüzme veya bisiklete binme gibi kalp dostu bir egzersize ayırın.
16. Erektil disfonksiyon konusunda doktora görünmeli miyim?
Kesinlikle. ED vakaların yarısından fazlasında ortaya çıkarsa tıbbi yardım alın.
Birinci basamak sağlayıcınızla konuşarak başlayın veya konuyu tartışmak için bir ürologdan randevu alın. ED’nizin nedenini belirlemenize yardımcı olacaklar ve bu da nasıl tedavi edilmesi gerektiğini belirleyecek.
Ancak acil servisinizi yalnızca çevrimiçi bir randevuyla tedavi edebileceklerini söyleyen yalnızca dijital sağlık sağlayıcılarına karşı dikkatli olun. Bu bazı tıbbi sorunlar için işe yarayabilirken ED bunların arasında olmamalıdır.
Dr. Bajic, “Bu platformların çoğunun önemli sınırlamalarından biri, ED’nizin altında yatan nedeni belirlememeleridir” diye belirtiyor. “Onlara kendiniz hakkında bazı arka plan bilgileri vermelisiniz, ancak erektil disfonksiyonunuzun neden olduğunu anlamak için herhangi bir teşhis veya değerlendirme yok.”
ED’nin kalp-damar hastalıkları da dahil olmak üzere pek çok altta yatan nedeni olabileceğinden, şahsen bir sağlık uzmanına başvurmak önemlidir.
Dr. Bajic, “Bunlar birinci basamak hekimlerinin ve ürologların günlük olarak uğraştığı konulardır” diye güvence veriyor, “bu nedenle, bir sorunla karşılaşırsanız veya yeni bir şey fark ederseniz, bunu onlara götürün ve çözmenize yardımcı olmalarına izin verin. ”