Eritritol Şeker Muadili Kullanımları ve Riskleri – Güncel Sağlık Haber
“Şekersiz” veya “az şekerli” olarak etiketlenen yiyeceklerin bizim için daha iyi olması gerektiğini düşünmek doğaldır. Yapay tatlandırıcılar, özellikle diyabetle yaşıyorsanız, keto diyeti uyguluyorsanız veya kilo vermek istiyorsanız, kulağa şekerden daha iyi bir seçim gibi gelebilir.
Güncel Sağlık Haber, kâr amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek, misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışı ürünleri veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika
Ama gerçekte, durum böyle olmayabilir. Artan sayıda kanıt, yapay tatlandırıcıların sizin için birçok yönden sofra şekerinden daha kötü olabileceğini gösteriyor.
Ve son araştırmalar, belirli bir yapay tatlandırıcı olan eritritol ile bazı çok ciddi sağlık riskleri arasında bağlantı kuruyor.
“Gelecekte kalp krizi veya felç geçirme riskini öngören kandaki bileşikleri arıyorduk. Ortaya çıkmaya devam eden en iyi aday eritritoldü, “diyor çalışmanın kıdemli yazarı olan koruyucu kardiyovasküler tıp uzmanı PhD, Doktor Stanley Hazen.
Eritritol, etraftaki en yaygın yapay tatlandırıcılardan biridir. Kilo kaybı ve diyabet yönetimi için pazarlanan birçok gıdada çok popüler bir içeriktir.
“Eritritol içeren gıdalar için hedeflenen insanlar, zaten kardiyovasküler olaylar için yüksek risk altında olan aynı kişilerdir, bu yüzden bu çok endişe verici” diyor.
Daha da önemlisi: Yiyecekleriniz siz farkında bile olmadan eritritol içerebilir.
Dr. Hazen eritritolün ne olduğunu, neden kötü olduğunu ve ondan nasıl kaçınılacağını açıklıyor.
eritritol nedir?
Eritritol, şeker alkolü olarak bilinen bir tür yapay tatlandırıcıdır. (Yine de, genellikle bu kelimeleri düşündüğümüz şekilde aslında şeker veya alkol değildir.)
Eritritole ek olarak, yaygın şeker alkolleri şunları içerir:
- Ksilitol.
- Sorbitol.
- Maltitol.
- Mannitol.
- İzomalt.
- Laktitol.
- Hidrojene nişasta hidrolizatları.
Şeker alkolleri şeker kadar tatlı değildir. Aspartam (Equal®) ve sakarin (Sweet and Low®) gibi yapay şekerler ise şekerden 700 kata kadar daha tatlı olabilir.
Vücudumuz doğal olarak eritritol de dahil olmak üzere şeker alkolleri üretir. Eritritol ayrıca ticari olarak mısırın fermente edilmesiyle üretilir. Ticari olarak üretilen eritritol gıdalara eklenir ve işler burada karışır.
Hazen, “Eritritol, metabolizmamızın bir parçası olarak kendi vücudumuz tarafından yapılır, ancak çok düşük seviyelerdedir” diye açıklıyor. “Doğal olarak oluşan eritritol sorun değil. Paketlenmiş gıdalardan gelen yüksek dozlarda eritritolün çok yan etkileri olduğunu görüyoruz.”
Eritritolün tehlikeleri nelerdir?
Eritritol gibi şeker alkollerinin bazı insanlarda sindirim sorunlarına neden olduğu uzun zamandır bilinmektedir. Dr. Hazen’in araştırması karın ağrısının sadece başlangıç olduğunu gösteriyor.
Çalışma, eritritolün “majör olumsuz kardiyovasküler olaylar” riskiyle yakından ilişkili olduğunu göstermektedir. Başka bir deyişle, kanında yüksek eritritol düzeyi olan kişiler kalp krizi, felç ve hatta ölüme daha yatkındır.
Araştırmacılar, ABD ve Avrupa’da 4.000’den fazla kişinin kanını inceledi. Kalp rahatsızlıkları riskinin arttığını gösterebilecek ortak konular arıyorlardı. Buldukları şey, kanlarında daha fazla eritritol bulunan kişilerin büyük kalp problemleri için yüksek risk altında olduğuydu.
Bir adım daha ileri götüren araştırmacılar, hayvan modellerine eritritol verdi. Arteriyel hastalık modellerinde gelişmiş pıhtı oluşumu gördüler. Vücudun dışındaki kana eritritol eklediler. Ve kana eritritol eklenmesinin kanın “toplanmasını” veya trombositleri aktive ederek bir kan pıhtısı oluşturmasını sağladığını buldu.
Trombositler, kanamamızı durdurmak için yaralanma bölgesine koşan kanınızdaki küçük bileşenlerdir. Bu senin kanamanı önler. Ancak vücudumuzda aktive olduklarında kan pıhtılaşmasına neden olurlar ve bu da kalp krizlerine ve felçlere yol açabilir.
Dr. Hazen, “Yaygın ‘keto-dostu’ işlenmiş gıda ürünlerinde eritritolün bir porsiyonu, kandaki eritritol düzeylerini 1000 kat, gelişmiş pıhtılaşma riskleriyle bağlantılı düzeylerin çok üstüne çıkardı,” diyor Dr. Hazen. “Eritritol içeren yapay olarak tatlandırılmış bir porsiyon gıda tüketiminden birkaç gün sonra pıhtılaşma riskinin artabileceğini bulduk.”
Hazen, bu bulguları doğrulamak ve daha fazlasını öğrenmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulacağını açıkça belirtiyor. Daha da önemlisi, mevcut araştırma kanınızdaki yüksek eritritolün birleşmiş ile kalp krizi ve felç. Aslında eritritolü kanıtlamaz nedenler bu koşullar.
Ancak sonuçlar çok ciddi bir uyarı işareti olarak alınmalıdır.
“Mütevazı bir etki değildi. Birden fazla grupta ve coğrafyada yeniden üretildiğini gördüğümüz çok büyük bir etkiydi” diyor. “Bu araştırma, eritritol içeren işlenmiş gıdaları yeme konusunda gerçekten dikkatli olmamız gerektiğini gösteriyor.”
Eritritol nasıl kullanılır?
Eritritol genellikle düşük kalorili ve düşük şekerli ürünlerde sofra şekeri yerine kullanılır. Ayrıca, diğer bazı yapay tatlandırıcıları “toplamak” için bir bileşen olarak dahil edilmiştir.
İki büyük nedenden dolayı tercih edilen bir katkı maddesidir. İlk olarak, kalorisi çok düşüktür, bu da onu “diyet” yiyecekleri için ideal kılar. İkincisi, tadı ve dokusu diğer bazı besleyici olmayan tatlandırıcılara göre sofra şekerine daha yakındır.
Eritritol, stevia ve keşiş meyvesi tatlandırıcıları da dahil olmak üzere, şekere “doğal” alternatifler olarak satılan birçok şeker ikame maddesine eklenir. Buna Truvia® ve Splenda Naturals Stevia® gibi ürünler dahildir.
Eritritol içeren şekersiz ürünler genellikle obezite, diyabet veya metabolik sendromu olan ve şeker veya kalori alımını yönetmeye yardımcı olacak seçenekler arayan kişiler için önerilir. Ve bu ürünler, besin etiketlerinde eritritol veya diğer şeker alkollerini içerip içermediklerini söylemeyebilir. Birazdan bunun hakkında daha fazla bilgi.
Nasıl önlenir
İşte burada gerçekten zorlaşıyor. Eritritol içeren yiyecekler yiyor olabilirsiniz ve bunu bilmiyor olabilirsiniz.
Eritritol, ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından Genel Olarak Güvenilir Olarak Kabul Edilen (GRAS) kategorisine girer. Bu, şu anda eritritolün uzun vadeli güvenlik çalışmalarının gerekli olmadığı anlamına gelir. Ayrıca, gıda şirketlerinin beslenme etiketlerinde eritritol listelemek zorunda olmadığı anlamına gelir.
FDA, doğal olarak oluşan bir bileşik olduğu için eritritolü güvenli kabul ediyor, diye açıklıyor Dr. Hazen. Ancak sorun şu ki, gıdalarda kullanıldığı miktarlar, doğal olandan ve vücudunuz için güvenli olduğu bilinenden çok çok daha yüksek.
Yiyecekleriniz özellikle eritritol içerdiğini belirtmese de Dr. Hazen, eritritolün şekersiz dondurma çeşitleri, şekerlemeler, sakızlar, kurabiyeler, kekler, protein barlar ve meyve ezmelerinde yaygın olarak bulunduğunu ekliyor.
Beslenme etiketinde listelenmemiş olsa bile, yemeğinizin eritritol içerebileceğine dair bir ipucu olabilecek bazı kırmızı bayraklar vardır. Paket bu kelimeleri veya benzer iddiaları içeriyorsa, yemeğinizin eritritol içerdiğini gösterebilir:
- Şeker alkolü içerir.
- Keto-güvenli veya diyabet-güvenli.
- Şekersiz (veya düşük şekerli).
- Yapay olarak tatlandırılmış.
- Doğal olarak tatlandırılmış veya doğal bileşiklerle tatlandırılmıştır.
- Düşük kalorili (veya kalorisiz).
Hazen, “Bu çok rahatsız edici” diyor. “Bu ürünleri satın alan insanların, kendileri için daha iyi olduğu tanıtılan yiyecekleri yiyerek sağlıkları için iyi bir şeyler yapmaya çalıştıklarını biliyoruz. Ancak gerçekte, istemeden de olsa zarar görme risklerini artırıyor olabilirler.”
Eritritolü önlemenin kesin bir yolu, diyetinizi bütün gıdalara odaklamaktır. Bu, taze meyve ve sebzeler gibi doğal, paketlenmemiş gıdalar anlamına gelir. Ve biraz tatlı bir şeye ihtiyacınız varsa, Dr. Hazen, işaretlerin suni şeker yerine daha sağlıklı bir seçim olarak sofra şekerini gösterdiğini söylüyor.
Hazen, “Şu anda sahip olduğumuz bilgiyle, yapay tatlandırıcıların aksine makul miktarlarda şekerin veya balın olması muhtemelen daha iyidir” diye tavsiyede bulunuyor. “Bu tür bileşiklerin güvenliği konusunda daha fazla çalışma ve uzun vadeli çalışmalar yapana kadar, güvenli olduklarını söylemek zor.”
Şekerlerden ve yapay tatlandırıcılardan nasıl kaçınılacağına dair sorularınız varsa, sertifikalı bir diyetisyen ve diğer sağlık uzmanlarıyla konuşmak, sağlığınız için uygun yiyecek seçimleri hakkında daha fazla bilgi edinmenize yardımcı olabilir.