Fark Nasıl Anlaşılır – Güncel Sağlık Haber

Şubat 28, 2023 by Yorum yapılmamış

Birçok farklı faktör boğaz ağrısına neden olabilir. Virüsler, bakteriler gibi Streptokok pyogeneskuru hava, alerjiler ve hatta burun akıntısı boğazınızı ağrıtabilir.

Güncel Sağlık Haber, kâr amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek, misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışı ürünleri veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika

Ancak tüm boğaz ağrıları eşit yaratılmamıştır. Alerjiler veya burun akıntısı ağrılı rahatsızlıklar olsa da, boğaz ağrısı doktorun teşhis ve tedavisini gerektiren bir hastalıktır.

Boğaz ağrısından şüpheleniyorsanız, tedavi aramak için birkaç neden vardır. Birincisi, başkalarına bulaştırabilirsiniz. Boğaz ağrısına neden olan bakteriler diğer dokulara da yayılarak daha ciddi bir enfeksiyona neden olabilir. Ve strep boğazını tedavi etmezseniz, nadir durumlarda, kalp kapakçıklarınıza zarar verebilecek potansiyel olarak ölümcül bir hastalık olan romatizmal ateş gibi daha ciddi bir hastalığa yol açabilir.

Ancak boğaz ağrınızın olup olmadığını veya strep boğazının daha kötü durumunu geliştirip geliştirmediğinizi nasıl anlarsınız? Aile hekimliği uzmanı Dr. Daniel Allan aradaki farkı açıklıyor ve ne zaman doktor randevusu almanız gerektiğini açıklıyor.

Boğaz ağrısı ve strep belirtileri

Soğuk algınlığı veya grip gibi viral enfeksiyonlar boğaz ağrısına (farenjit) neden olur. Ve genellikle aşağıdaki gibi diğer semptomlarla birlikte gelir:

  • Burun akması.
  • Kırmızı veya sulu gözler.
  • Hapşırma.
  • Öksürük.

Peki, boğaz ağrısı ve strep boğaz arasındaki fark nedir? Yeni başlayanlar için, öksürüğün olması, boğaz ağrısını strepten ayıran önemli bir semptomdur.

“Strep ile öksürüğün yok. Öksürüyorsanız, bu genellikle strep olmadığı anlamına gelir, ”diyor Dr. Allan. “Ayrıca, soğuk bir virüsün neden olduğu boğaz ağrısı olan bir kişinin boğazına baktığınızda, genellikle boğazın arkasında irin veya eksüda görmezsiniz.”

Soğuk algınlığının gelişmesi genellikle birkaç gün alır ve tipik olarak beş ila yedi gün içinde kendiliğinden geçer. Ancak boğaz ağrısı, her zaman kendi kendine geçmeyen bakteriyel bir enfeksiyondur.

Yakın zamanda strep hastası olan birine maruz kaldıysanız, bu, sağlık uzmanınızla paylaşmanız gereken önemli bir bilgidir. Strep, enfekte olan bir kişiyle kişisel eşyaları paylaşarak, enfekte olan biriyle yakın temasta bulunarak ve hatta hapşırma veya öksürme yoluyla hava yoluyla kolayca yayılabilir. Ayrıca, aşağıdakileri içeren daha ciddi semptomlarla birlikte gelir:

  • Ani boğaz ağrısı.
  • Üzerinde beyaz benekler olan kırmızı bademcikler.
  • Yutulduğunda ağrı.
  • Ateş.
  • Şişmiş boyun bezleri.
  • İştah kaybı.
  • Baş ağrısı.
  • Karın ağrısı.

Viral hastalıklar boğaz ağrısı ile aynı semptomlara sahip olabilir, bu nedenle bu semptomlardan herhangi birini yaşarsanız boğazınızdaki strep bakterilerinin varlığını doğrulamak için bir boğaz sürüntüsü almanız önemlidir. Bir sağlık uzmanı boğazınızın arkasını pamuklu çubukla silecek ve ardından çubuk bakteri varlığı açısından test edilecektir. Streptokok pyogenes.

Rahatlamak için ipuçları

Strep boğazınız varsa, bir sağlık uzmanı tedavi için antibiyotik reçete edebilir. Ancak doğrulanmış bir strep teşhisi olmadan boğaz ağrısı için antibiyotik almak, ilaçlara veya gereksiz yan etkilere karşı direnç oluşturabilir, bu nedenle strep için test yaptırmak önemlidir.

“Çoğu strep kendi kendine düzelir. Bununla birlikte, tedavi edilmezse romatizmal ateş riski vardır, bu nedenle test ve tedaviden vazgeçmenizi tavsiye etmem,” diye uyarıyor Dr. Allan. “Herhangi bir strep endişesi varsa, o zaman test yaptırmanızı tavsiye ederim.”

Strep için antibiyotik tedavisi yaklaşık 10 gün sürer, ancak boğaz ağrısını tedavi etmek biraz daha az tanımlanabilir. Bir virüsün neden olduğu boğaz ağrısı için kesin bir tedavi yoktur ve çoğu zaman yapabileceğiniz tek şey, virüsün sisteminizden çıkmasını beklemektir. Ancak, kendinizi daha rahat hale getirmek ve belirtilerinizi yönetmek için adımlar atabilirsiniz:

  • Ilık sıvılar ve bol su içmek.
  • Ilık, tuzlu su ile gargara.
  • Buz parçalarını emmek.
  • Rahatlamak için asetaminofen veya ibuprofen gibi reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçları almak.
  • Dinlenmeye öncelik vermek.

Yaygın kış hastalıkları sizi neyin rahatsız ettiğini tahmin etmenize neden oluyorsa, bir sağlık uzmanından randevu almak her zaman iyidir. Ve semptomları hafifletmeye yardımcı olabilecek ev ilaçları olsa da, sağlayıcınızın ofisinden randevu almak, vücudunuzda tam olarak neler olabileceğini (ve ne tür tedavilerin mevcut olduğunu) anlamanın anahtarıdır.

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir