Farklı Grip Türlerini Anlamak – Güncel Sağlık Haber

Eylül 26, 2023 by Yorum yapılmamış

Hepimizin “grip” olarak bildiği şey, aslında zamanla mutasyona uğrayan (değişen) bir grip virüsü suşları topluluğudur. Kendinizi bu potansiyel olarak tehlikeli virüslerden korumanın en iyi yolu grip aşısı olmak ve aşağıdaki gibi günlük önleme tekniklerini uygulamaktır:

Güncel Sağlık Haber, kar amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışındaki ürün veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika

  • Uygun el yıkama.
  • Gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmaktan kaçının.
  • Hasta insanlardan kaçınmak.
  • Hasta bir çocuğa bakmak gibi hasta insanlardan kaçınamayacağınız durumlarda maske takmak.

Bulaşıcı hastalıklar doktoru MD Sherif Mossad ile grip türlerini ve bu grip mevsiminde hastalanmayı nasıl önleyebileceğinizi konuştuk.

Dr. Mossad, “Tüm grip türlerinin ortak noktası, neden oldukları semptomlardır” diyor. “Ateş. Baş ağrısı. Öksürük. Bunlar tüm grip virüslerinin üç temel belirtisidir. Grip bazı kişilerde mide sorunlarına da neden olabiliyor ancak ‘mide gribi’ aslında yanlış bir isim.”

Gribin türleri nelerdir?

İnsanları etkileyen üç tür grip virüsü vardır. Bunlar influenza virüsleri A, B ve C olarak bilinirler. İnfluenza A ve influenza B virüsleri en ağır vuruculardır. En şiddetli hastalığa neden olan ve yaygın salgınlara yol açanlar bunlardır. İnfluenza C virüsleri insanlarda hafif hastalıklara neden olur. Dr. Mossad bunların soğuk algınlığına daha çok benzediğini ve grip testleriyle tespit edilmediğini söylüyor.

(Eğlenceli gerçek: Bir influenza D virüsü vardır, ancak çoğunlukla sığırlarda bulunur ve insanları etkilediği bilinmemektedir.)

İnsanlar gripten bahsettiklerinde aslında influenza A ve B virüslerinden bahsediyorlar. Yıllık grip mevsiminden sorumlu olan virüsler bunlar.

Grip A

İnfluenza A virüsleri en yaygın grip virüsleridir. Bunlar düzenli mevsimsel grip salgınlarının yanı sıra küresel grip salgınlarının da nedenidir. İnfluenza A virüsleri hem insanları hem de hayvanları etkileyebilir.

Örneğin 1918 salgını ve 2009 H1N1 salgını (bazılarının “domuz gribi” dediği şey) influenza A virüsü salgınlarıydı.

Dr. Mossad, influenza A virüsü salgınlarının genellikle grip mevsiminin başlarında ortaya çıktığını söylüyor. Kuzey Yarımküre’de influenza A’nın ekim ayından mart ayına kadar görülmesi muhtemeldir.

İnfluenza A’nın yaygın türleri arasında H1N1 ve H3N2 çeşitleri bulunur.

Grip B

İnfluenza B virüsleri hayvanları değil sadece insanları etkiler ve pandemik noktaya kadar yayılmazlar. İnfluenza B virüslerinin, Kuzey Yarımküre’de Ocak ayından Mayıs ayına kadar olan grip mevsiminin ilerleyen dönemlerinde sizi hasta etme olasılığı daha yüksektir.

Grip adlandırma kuralları

Grip virüslerinin o kadar çok farklı türü var ki, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bunların izlenmesine yardımcı olmak için uluslararası kabul görmüş bir adlandırma kuralı oluşturdu.

Her virüsün adı şunlardan oluşur:

  • Antijenik tip (A, B, C veya D).
  • Orijin konakçı (domuz, at, tavuk vb. gibi). İnsan kaynaklı virüsler için herhangi bir konakçı menşei belirtilmez.
  • Coğrafi köken.
  • Gerilme numarası.
  • Koleksiyon yılı.
  • İnfluenza A virüsleri için ad, virüsün yüzeyinde bulunan iki protein için bir sayı değeri içerir. Bunlar hemaglutinin (HA) ve nöraminidazdır (NA). Örneğin influenza A(H1N1) virüsü ve influenza A(H5N1) virüsü.
  • 2009 pandemik virüsüne, onu pandemiden önce dolaşan mevsimsel influenza A(H1N1) virüslerinden ayırmak için farklı bir isim verildi: A(H1N1)pdm09.
  • İnsanlar normalde domuzlarda dolaşan influenza virüsleriyle enfekte olduğunda, bu virüslere varyant virüsler adı verilir ve “v” harfiyle gösterilir (örneğin A(H3N2)v virüsü).

Örneğin A/Sydney/05/97(H3N2) virüsü, Sidney kökenli bir influenza A virüsüdür, beşinci türdür, 1997’de toplanmıştır ve bir H3N2 alt tipidir.

Uzun lafın kısası: Dışarıda bir sürü grip türü var. Ve sürekli değişiyorlar ve yeni virüsler yaratıyorlar.

Grip her yıl nasıl mutasyona uğruyor?

Dr. Mossad, grip virüsünün iki şekilde mutasyona uğradığını açıklıyor.

Antijenik sürüklenme grip virüsünün her yıl mutasyona uğramasının küçük yollarını ifade eder. Antijenik sürüklenme, yıllık grip salgınlarının nedenidir. Yani, geçen yıl bir H3N2 türü geçirmiş olsanız bile, şimdi durum biraz farklı ve bu yıl tekrar alabilirsiniz.

Antijenik vardiya grip virüsü mutasyonunun gelgit dalgasıdır.

Mossad, “Antijenik değişim, virüslerin çok fazla değişmesi ve sonuçta insanların daha önce hiç maruz kalmadığı bir virüsün ortaya çıkmasıdır” diyor. “2009’da H1N1 domuz gribi virüsünde olan da buydu. İnsanlar için tamamen yeni bir virüstü, dolayısıyla hiç kimse ona karşı bağışıklık geliştirmemişti.”

Grip aşısı nasıl çalışır?

Her yıl, WHO ve ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), en yaygın grip türlerini belirlemek için eğilimleri izliyor. Ve her yıl grip aşısı, sizi bu uzmanların o grip mevsiminde en yaygın iki influenza A virüsü ve en yaygın iki influenza B virüsü olmasını beklediği virüslerden korumak için yaratılıyor.

Grip virüsünün mutasyona uğradığını unutmayın. Hızlı. Bu nedenle, her yıl grip aşısı olmak, bu sezon ortaya çıkması muhtemel türlerden kendinizi korumanın kesinlikle en iyi yöntemidir.

Gripten kendinizi koruyun

Her sonbaharda grip aşısı olmanın yanı sıra Dr. Mossad, bu grip mevsiminde sağlıklı kalmak için şu en iyi uygulamaları öneriyor:

  • İyi el yıkama hijyeni uygulayın. Ellerinizi sabun ve suyla iyice yıkayın. Sabun ve su kullanamıyorsanız alkol bazlı el dezenfektanı kullanın.
  • Kendinizi iyi hissetmediğinizde, özellikle ateşiniz olduğunda başkalarının yanında olmaktan kaçının.
  • Mümkün olduğunca hasta kişilerin yanında bulunmaktan kaçının.
  • Gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmaktan kaçının.
  • Sağlıklı beslenin, düzenli egzersiz yapın ve yeterince uyuyun.

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir