Fesleğenin Sağlığa 5 Faydası – Güncel Sağlık Haber
En son mutfak tasarımınız için bir renk tonundan daha fazlası olan fesleğen yaprakları neredeyse sonsuz faydalar sağlar.
Güncel Sağlık Haber, kar amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışındaki ürün veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika
Kayıtlı diyetisyen Gillian Culbertson, “Fesleğen, kanser, diyabet, kalp hastalığı ve artrit dahil olmak üzere kronik hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilecek besin maddeleri ve bileşikler içeriyor” diyor, RD, LD. “Üstelik fesleğenin antibakteriyel ve antiinflamatuar faydaları da var. Hatta kullandığınız çeşitliliğe ve biçime bağlı olarak zihinsel sağlığınızı bile geliştirebilir.”
Fesleğen nedir?
Fesleğen (bilimsel adı: Ocimum basilicum) Tayland ve Vietnam yemekleri gibi hem İtalyan hem de Güneydoğu Asya yemeklerinde yaygın olarak kullanılan bir bitkidir. Farklı tatlara, renklere ve yaprak şekillerine sahip pek çok çeşidi mevcuttur, dolayısıyla onu nasıl hazırlayacağınız ve tüketeceğiniz konusunda sınır gökyüzüdür.
Yaygın fesleğen türleri şunlardır:
- Tatlı fesleğen: Eğer daha önce fesleğeni denediyseniz, muhtemelen en popüler çeşit olan tatlı fesleğen olmuştur. Tatlı fesleğen, fesleğenin alamet-i farikası olan yuvarlak, kavisli, çimen yeşili yapraklara sahiptir ve pesto için harika bir temel oluşturur.
- Ceneviz fesleğeni: Ceneviz fesleğen tatlı fesleğenin İtalyan kuzenidir. Ayrıca pesto ve diğer İtalyan yemeklerinde harikadır; daha büyük, daha koyu yeşil yaprakları ve daha güçlü bir tadı vardır.
- Tayland tatlı fesleğen: Tayland tatlı fesleğen yaprakları, tatlı fesleğen yapraklarından daha düz ve sivri uçludur. Ancak farklılıklar burada bitmiyor. Yaprakları, tatlı fesleğenin aksine, yüksek pişirme sıcaklıklarına iyi dayanan, belirgin bir siyah meyankökü aromasına sahiptir.
- Mor fesleğen: Bu fesleğen çeşidinin dikkat çekici kırmızımsı-mor yaprakları vardır. Tadı da bir o kadar cesur; tadı otlu karanfillere benziyor.
- Kutsal fesleğen (tulsi): Adından da anlaşılacağı gibi Hinduizm’de insanlar ibadet amacıyla kullanırlar. Ayurveda tıbbında (Hindistan’dan gelen eski bir tıbbi sistem), uygulayıcılar onu aynı zamanda en önemli şifalı bitkilerden biri olarak görmektedir. Çiğ olarak yenildiğinde diğer fesleğen çeşitlerine göre daha acıdır.
Fesleğen yapraklarını taze, dondurulmuş veya kurutulmuş olarak satın alabilirsiniz. Fesleğen aynı zamanda kolay bir DIY bitkisidir; ihtiyacınız olan tek şey bir saksı, toprak ve bol miktarda güneş ışığıdır. Ve onu sulamayı unutmamak. Tıbbi olarak kullanıldığında fesleğeni şu şekilde satın alabilirsiniz:
Fesleğen sizin için iyi mi?
Culbertson, cevabın birden fazla açıdan büyük bir evet olduğunu söylüyor. “Fesleğen harika bir K vitamini kaynağıdır, özellikle de kurutulmuş fesleğen yaprakları. K vitamini kemiklerinizi güçlendirmeye yardımcı olur. Ayrıca kanınızın pıhtılaşma yeteneğinde de büyük rol oynar. Ama bu buzdağının sadece görünen kısmı.”
24 insan çalışmasının gözden geçirilmesi, rapor edilen tüm sonuçların fesleğenin sağlık yararları lehine olduğunu ve aşağıdaki olumlu etkiler de dahil olduğunu buldu:
- Kan şekeri sağlığı.
- Kalp ve damar (kan damarı) sağlığı.
- Bağışıklık.
- Düşünme ve muhakeme yeteneği (nörobiliş).
Culbertson, fesleğenin sağlık açısından beş ana faydasını paylaşıyor:
1. Hücre hasarına karşı korur
Fesleğen yaprakları vücudunuzun hücrelerini koruyan doğal bileşikler olan antioksidanlarla doludur. Hücreleriniz çok fazla serbest radikale sahip olduklarında oksidatif stres nedeniyle hasar görürler. “Vücudunuz strese ve iltihaplanmaya tepki olarak serbest radikaller üretiyor. Serbest radikaller ayrıca sigara dumanı ve ultraviyole (UV) radyasyon gibi çevresel maruziyetlerden de kaynaklanıyor” diye açıklıyor Culbertson. “Ancak antioksidanlar serbest radikallere ve bunların neden olduğu sağlık sorunlarına karşı bir kalkan görevi görüyor.”
Kontrolsüz bırakıldığında oksidatif stres aşağıdakileri içeren sağlık koşullarına yol açabilir:
2. Kanseri önler
Çeşitli çalışmalar, tatlı fesleğen esansiyel yağının belirli kanserleri önleme potansiyelini göstermiştir. Bir laboratuvar çalışmasında fesleğen, test tüplerinde insan kolon kanseri hücrelerinin büyümesini önledi. Başka bir çalışmada bilim insanları, altı farklı fesleğen türünden elde edilen yaprak özlerinin hepsinin antikanser özelliklere sahip olduğunu buldu. Fesleğen, kanser hücrelerinin büyüme ve bölünme yeteneğinin önüne geçerek onları yok etti.
Culbertson, “Fesleğen’in güçlü bir kanser önleme aracı olabileceğine dair giderek artan sayıda kanıt var” diyor. “Ancak araştırmacıların bu umut verici sonuçları doğrulamak ve insanların ne kadar fesleğen tüketmesi gerektiğini anlamak için daha fazla insan çalışması yapması gerekiyor.”
3. Kan basıncını ve kolesterolü yönetmeye yardımcı olur
Geleneksel Çin tıbbı (TCM) uygulayıcıları yüzyıllardır kardiyovasküler hastalıkları fesleğenle tedavi ediyor ve bunun iyi bir nedeni var. İnsan dışı çalışmalar, yüksek tansiyonu azaltabildiğini ve kolesterol seviyelerini iyileştirebildiğini göstermiştir.
Culbertson, “Ayrıca kutsal fesleğen, kan damarlarınızı gevşeterek kan basıncınızı düşürmeye yardımcı olabilecek bir yağ olan öjenol içerir” diye belirtiyor. “Çalışmalar fesleğenin özleri, yaprakları ve yaprak tozları da dahil olmak üzere çeşitli formlarını test etti.”
4. Kan şekeri düzeylerini iyileştirir
Hem insan hem de laboratuvar çalışmaları fesleğenin kan şekerini yönetme konusundaki özel yeteneğini göstermiştir. Örneğin bilim insanları, fesleğen ekstraktının laboratuvar diyabet modellerinde kan şekeri seviyelerinde önemli düşüşlere katkıda bulunduğunu gözlemledi. Başka bir insan dışı çalışma, kutsal fesleğen özüyle benzer etkiler gösterdi.
Culbertson, “İnsan çalışmaları henüz başlangıç aşamasında ancak kan şekeri yönetimi ve Tip 2 diyabet için bazı heyecan verici potansiyel faydalar gösterdi” diyor. “Ancak farklı fesleğen türlerinin kan şekeri sağlığı üzerindeki etkilerini tam olarak anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyacımız var.”
5. Zihinsel sağlığı güçlendirir
Araştırmalar, günlük fesleğen tüketiminin zihinsel sağlığınızın birçok yönünü etkileyebileceğini gösteriyor. Dört farklı insan çalışmasında kutsal fesleğen şunlara gösterilmiştir:
- Kısa süreli hafıza ve dikkat de dahil olmak üzere bilişsel işlevleri geliştirin.
- Ruh halinizi iyileştirin.
- Stresi ve kaygıyı azaltın.
Laboratuvarda insan dışı yapılan bir başka çalışma, fesleğen esansiyel yağlarının depresyonu, stresi ve yaşa bağlı hafıza kaybını azaltma potansiyeline sahip olduğunu gösterdi. Culbertson, “Sonuçlar o kadar olumluydu ki araştırmacılar, fesleğenin Alzheimer hastalığıyla ilişkili semptomları iyileştirip iyileştiremeyeceğini görmenin zamanının geldiği sonucuna vardı” diyor. “Daha fazla araştırma yapıldıktan sonra fesleğen potansiyelini daha iyi anlamak ilginç olacak.”
Fesleğen sağlıklı bir diyete nasıl dahil edilir?
Fesleğen takviyesi almak için dışarı çıkmadan önce Culbertson’un birkaç uyarısı var. “Belirli bir tıbbi durumu iyileştirmek için diyetinize fesleğen eklemek istiyorsanız, önce takviyelere değil gıda kaynaklarına bakmalı ve sağlık uzmanınızla da konuşmalısınız.
“Fazla fesleğen yemenin, aldığınız ilaçlarla etkileşime girmeyeceğinden emin olmanıza yardımcı olabilirler. Örneğin fesleğen ve kan sulandırıcı ilaçlar kanınızı çok fazla sulandırabilir. Bu sorunlar için hem fesleğeni hem de ilacı alırken kan şekerinizin veya kan basıncınızın çok düşmesi riski de var.
Çoğu markette hem taze hem de kurutulmuş fesleğen yaprakları bulunur. Daha nadir çeşitleri çiftçi pazarlarında ve etnik gıda mağazalarında da bulabilirsiniz.
“Kurutulmuş fesleğenin tadı daha güçlü olma eğilimindedir. Yani elinizde yalnızca kuru fesleğen varsa, ihtiyacınız olan taze fesleğen miktarının yarısı ila üçte birini kullanın,” diye tavsiye ediyor Culbertson. “Yapraklara sadık kalın ve sahip olduğunuz türlere çok dikkat edin. Tatlı fesleğen ve İtalyan fesleğen gibi bazı fesleğen türleri, garnitür olarak taze olarak en iyi şekilde kullanılır. Ancak Tay fesleğen gibi diğer türler ısıya dayanabilir ve pişirilebilir.
Nasıl yemeyi seçerseniz seçin, yalnızca damak tadınızı heyecanlandırmakla kalmayıp aynı zamanda sağlığınızı da iyileştirdiğinizi bilerek kendinizi iyi hissedebilirsiniz.