Fıtık Ameliyat Olmadan Kendi Kendini İyileştirebilir mi? – Güncel Sağlık Haber
Fıtık olmak oldukça garip bir deneyim olabilir. Belki ana üsse kayarsınız ve pop! Veya uyanırsınız ve bir çıkıntı fark edersiniz ki kesinlikle dün yoktu Belki de çok sert öksürüyorsunuz ve aşağı baktığınızda göbek deliğiniz çökmüş gibi görünüyor! Ya da belki hiçbir şey yanlış görünmüyor, ama birdenbire, arabaya binmek ve inmek her zaman canımı yakıyor… görünürde bir sebep yokken. Yeryüzünde neler olup bitiyor?
Güncel Sağlık Haber, kâr amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek, misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışı ürünleri veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika
Bir fıtık, esasen karın duvarınızda, normalde dışarı çıkmayan bir şeyin (bağırsak veya yağ) dışarı çıkmasına izin veren bir deliktir. Çıkıntıya atanan ad, konuma göre değişir:
Fıtıklar göründüklerinden daha garip hissettirir.
Çoğu insan ya bir şişkinlik hissettiğini ya da ait olmayan bir şeyin “dışarı çıktığını” tanımlar. Genel cerrah Ajita Prabhu, MD, bazı hastalarının bunu yaratıcı bir şekilde “uzaylı bir bebek” taşımak olarak tanımladıklarını söylüyor!
Bu uzaylı bebeklerin kendi başlarına “eve gidip gitmediklerini” merak ediyor olabilirsiniz. Cevap için Dr. Prabhu’ya döndük. Sağlayıcınızla konuşmak için farklı tedavi seçeneklerini (geçici ve kalıcı) ve hem sizin hem de doktorunuzun dikkat etmesi gereken komplikasyonları açıklar.
Bir fıtık kendi kendine geçebilir mi?
Ne yazık ki kendi kendini iyileştiren fıtıklar bir şey değil, bir istisna dışında: Bebeklerde bazı göbek fıtıkları.
Birçok fıtık sonunda ameliyat gerektirir. Bununla birlikte, bir fıtığı onarmak için birçok farklı cerrahi yaklaşım vardır. Örneğin, laparoskopik cerrahi yaptırmak giderek yaygınlaşıyor ve hatta bazı durumlarda robotik cerrahi bile yaptırabilirsiniz. Durumun karmaşıklığına bağlı olarak değişmekle birlikte, birçok fıtık onarım prosedürü minimal invazivdir. Çoğu insan için bu, küçük kesiler, sınırlı ameliyat sonrası ağrı ve hızlı bir iyileşme anlamına gelir.
Fıtıklar zamanla büyüme veya kötüleşme eğilimindedir, bu nedenle, şu anda ameliyata ihtiyacınız olmasa bile, sonunda buna ihtiyacınız olacak.
Ancak. (Her zaman bir ama vardır.)
“Fıtığı olan herkeste semptomlar görülmez. Ve her fıtığın onarım gerektirmesi gerekmez,” diyor Dr. Prabhu. “Bazı küçük fıtıklar, sizi rahatsız etmiyorlarsa tedaviye ihtiyaç duymazlar.”
Tabii ki, bir fıtık fark ettiğiniz anda bir sağlık uzmanına görünmek yine de iyi bir fikirdir. Birçok Yapmak tedavi gerektirir ve görmezden gelirseniz kendinizi komplikasyon riskine açarsınız.
Fıtıkların ameliyatsız tedavileri var mı?
Cerrahi olmayan tedaviler fıtıkları ortadan kaldıramaz, ancak Dr. Prabhu bunların ortadan kaldırılacağını söylüyor olabilmek semptomları azaltır ve hatta ek hasarı önleyebilir. Sağlayıcınızın bir fıtık teşhisini takiben yapmanızı teşvik edebileceği, yaygın olarak önerilen bazı yaşam tarzı değişiklikleri şunlardır:
- Kaçınmak kabızlık. Fıtığınız varsa kabızlıktan kaçınmak önemlidir. Bunu diyetinizdeki lif miktarını artırarak, susuz kalmayarak ve stresi yöneterek yapabilirsiniz.
- Sizin için sağlıklı olan bir kiloya ulaşın veya bu kiloyu koruyun. Fazla kilolu veya obeziteye sahip olmak hem fıtık riskini hem de komplikasyon riskini artırabilir. Kilo vermenin sizin için iyi bir fikir olup olmadığı ve – öyleyse – bunu nasıl güvenli bir şekilde yapabileceğiniz konusunda sağlayıcınızla konuşun.
- Diyetinizi ayarlayın. Hiatal hernilerin asit reflüye neden olduğu bilinmektedir. Mide ekşimesi yaşıyorsanız veya gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) teşhisi konduysa, hangi yiyeceklerin tetiklediğini öğrenmek size çok yardımcı olabilir. Ayrıca gün boyunca küçük öğünler yemenin, aktif kalmanın ve mide asidinin boğazınıza girmesini kolaylaştıran faaliyetlerden (eğilme gibi) kaçınmanın da faydasını göreceksiniz.
- Akıllıca egzersiz yapın. Karnınızı aşırı zorlayan aktivitelerin (ağır kaldırma gibi) işleri daha da kötüleştirebileceğini unutmamak önemlidir. En iyi seçeneğiniz: Sağlık uzmanınızla konuşun. Hangi egzersizlerin sizin için uygun olup olmadığını anlamanıza yardımcı olacaklar.
Geçici fıtık tedavileri
Diyelim ki hafta sonuna kadar sağlayıcınızı göremeyeceksiniz. Ya da planlanan bir ameliyatınız var, ancak daha bir ay var. Fıtığınız nedeniyle herhangi bir rahatsızlık yaşıyorsanız, vardır yapabileceğin şeyler. Dr. Prabhu size şunu öneriyor:
Unutmayın, bu ev ilaçları fıtık onarımının yerine geçmez. Semptomları en aza indirmenin ve fıtığın kötüleşmesini önlemenin bir yolu.
Fıtığınızı düzeltmezseniz ne olur?
Prabhu’ya göre, hastaların en sık sorduğu sorulardan biri, “Fıtığımı tedavi ettirmezsem ne olur?”
En büyük endişenin, bir bağırsak halkasının veya bir miktar yağın açıklığa sıkışması olduğunu açıklıyor. Buna fıtık hapsi denir ve çok acı verici olabilir. Bağırsak tıkanıklıkları gibi başka komplikasyonlara da neden olabilir.
Olası en kötü komplikasyon, bağırsak döngüsünün kan akışını kaybetmesi olacaktır. Bu, boğulma adı verilen feci ve potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir komplikasyondur. Doku ölümüne (kangren veya nekroz) neden olabilir.
“Boğulma” ve “hapsedilme” kelimeleri en mutlu görüntüleri çağrıştırmaz – ve hem fıtık hapsetme hem de boğulma hakkında internette pek çok korku uyandıran bilgi vardır. Ama Dr. Prabhu, acı çekmediğiniz sürece bunun uykularınızı kaçıracak bir şey olduğunu düşünmüyor.
“Gerçek şu ki, dışarı çıkan her şeyi kolayca geri itebilirseniz – ve acı yoksa – o zaman hayatınızın programı izin verdiğinde onu düzeltmek için seçmeli bir ameliyat planlamakta sorun yoktur” diyor.
Sadece çok uzun süre ertelemeyin. “Erken onarım, uzun vadede daha büyük ve daha riskli bir operasyondan kaçınmaya yardımcı olabilir” diye ekliyor.
Ne zaman doktora görünmeli
Fıtığınız olduğunu düşündüğünüz her an bir sağlık kuruluşunu ziyaret etmeniz önemlidir. Fıtığınız olup olmadığını, sahip olduğunuz türü ve özel durumunuzu yönetmenin veya tedavi etmenin en iyi yollarını belirleyebilecekler.
Size zaten bir fıtık teşhisi konduysa, aşağıdaki belirtiler derhal tıbbi yardım almanız gerektiğinin işaretleridir:
- Fıtığın üzerindeki derinin rengi değişiyor.
- Ani, şiddetli ağrı yaşıyorsunuz.
- Şişkinsiniz ve kaka yapamıyor veya gaz çıkaramıyorsunuz (karın ağrısı ve kusmaya ek olarak).
- Ateşin var.
Alt çizgi
Fıtıklar yaygın bir durumdur. Ve kendi başlarına gitmiyorlar. Bu kuralın tek istisnası bebeklerde görülen göbek fıtıklarıdır.
Bazı fıtıklar küçük başlar ve öyle kalır, hiçbir zaman herhangi bir cerrahi müdahale gerektirmez, ancak bu her zaman böyle olmaz.
Fıtığınız olduğundan şüpheleniyorsanız, bir sağlık kuruluşu görmelisiniz. Tipini ve ciddiyetini belirleyebilirler ve size onarım için bir zaman çizelgesi verebilirler (gerekirse).
Hapsedilmiş veya boğulmuş bir fıtık, yaşamı tehdit eden bir acil durumdur. Semptomlar yaşıyorsanız, acil tıbbi yardım almanız gerekir.