Göğüs Ağrısından Ne Zaman Endişelenmeli – Güncel Sağlık Haber

Vücut ağrısı nedeniyle alarm çalmak genelde yaptığınız bir şey değildir… ama bu göğsünüzdeki bir ağrıdır. Korkunç iki kelimelik bir kombinasyon – kalp krizi – hemen düşüncelerinize sızmaya başlar.

Güncel Sağlık Haber, kar amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışındaki ürün veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika

Endişelenmeli misin? Ne yazık ki bu sadece “evet” veya “hayır” şeklinde cevaplanması zor bir soru. Her tür göğüs ağrısı kalp krizine işaret etmez. Tabii bazı göğüs ağrıları öyle kalp krizinin uyarı işaretleri.

Dolayısıyla, durumunuz hakkında endişeleniyorsanız ve bir “kıyamet duygusu” hissediyorsanız 911’i arayın. Önleyici kardiyolog Dr. Luke Laffin, tahminde bulunmayın ve hayatınızla kumar oynamayın, vurguluyor.

Bununla birlikte göğüs ağrısına kalp krizinin tehlike işareti olarak bakalım.

Kalp krizi belirtileri

Dr. Laffin, göğüs ağrısının kalp krizinin sık görülen bir belirtisi olduğunu ve dikkatinizi hak ettiğini söylüyor.

Kalp krizi sıklıkla göğsünüzde amansız bir basınç, ağırlık veya gerginlik hissine neden olur. Pek çok kişi bunu üzerinizde “bir fil” oturuyormuş gibi bir his olarak tanımlıyor. Tahmin edebileceğiniz gibi, çok rahatsız edici olabilir.

Ağrının vücudunuzun diğer bölgelerine de yayılması alışılmadık bir durum değildir. Bu sırtınızı, boynunuzu, çenenizi ve sol kolunuzun aşağısını içerebilir.

Dr. Laffin, “Rahatsızlığınız üç dakika veya daha fazla sürerse veya hızla kötüleşirse, kalp krizi geçiriyor olmanız veya kalp krizi geçirmek üzere olmanız ihtimali gerçekten yüksektir” diyor. “Acil tıbbi yardım almak hayatınızı kurtarabilir.”

Göğüs ağrısı başka semptomlarla da birlikte gelebilir:

  • Nefes darlığı.
  • Baş dönmesi veya baş dönmesi hissi.
  • Mide bulantısı.
  • Tükenmişlik.
  • Terlemek.

Göğüs ağrınız kalp krizi olabilir mi?

Bu soruları yanıtlamak, göğüs ağrınızın kalp krizi mi yoksa başka bir şeyden mi kaynaklandığını belirlemenize yardımcı olabilir.

Göğüs ağrısı keskin ve kısa mı?

Kalp krizinin yoğun, odaklanmış bir ağrı yaratması olağandışı bir durumdur. Kısa süreli bıçaklanma ağrısının kemik veya sinir probleminden (kaburganın çatlaması veya göğüs kasının çekilmesi gibi) kaynaklanma olasılığı daha yüksektir.

Dr. Laffin, “Bu tür ağrı aslında kalp krizinden daha acı verici olabilir, ancak oldukça hızlı bir şekilde geçecektir” diyor. “Kalp krizinden kaynaklanan göğüs ağrısı 30 dakika, hatta bazen daha uzun sürebilir.”

Pozisyon değiştirmenin faydası olur mu?

Hareket etmek göğüs ağrınızın azalmasına ya da kaybolmasına neden oluyorsa, muhtemelen kalp krizi geçirmiyorsunuz demektir. Konumlandıkça azalan göğüs ağrısı bunun yerine zatürre veya astım gibi bir akciğer sorunuyla bağlantılı olabilir.

Dr. Laffin, “Kalp krizi geçiriyorsanız ağrıyı dindirecek bir pozisyon bulamazsınız” diye açıklıyor. “Kalp krizi mağdurları bu rahatsızlığı acımasız olarak tanımlıyor.”

Antasitler ağrıyı hafifletir mi?

Asit reflü veya mide ekşimesi sizi oldukça rahatsız edebilir. Ne kadar kötü olabilir ki? Şöyle ifade edelim: Mide asidinin yemek borunuza yükselmesinden kaynaklanan yanma hissi birçok yönden kalp krizi hissini taklit eder.

İkisini birbirinden ayırmak zor olabilir. Ancak antiasitler ağrıyı hafifletiyorsa, sorunlarınız muhtemelen kalbiniz yerine bağırsaklarınızdan başlamıştır.

Aktivite ağrıyı ortadan kaldırır mı?

Kalp krizinden kurtulamazsın. Dolayısıyla, eğer hareket etmek ağrıyı hafifletiyorsa, bunun muhtemelen bir kalp krizi olmadığını tekrarlıyor Dr. Laffin. (Diğer taraftan, aktivite aniden göğüs ağrınızı daha da kötüleştirirse derhal tıbbi yardım alın.)

Sonuç olarak

Her kalp krizinin aynı şekilde hissedilmediğini bilin. Hatta bazı insanlar kalp krizi geçiriyor ve bunun farkında bile değiller. Bu “sessiz kalp krizleri” diğer herhangi bir miyokard enfarktüsünden daha az tehlikeli değildir.

Ancak açıklanamayan göğüs ağrısı ortaya çıkarsa, kontrole gitmek hayat kurtarıcı bir karar olabilir. Güvenli davranın ve kalp krizini hızlı ve güvenli bir şekilde dışlayamadığınız sürece 911’i arayın, diye vurguluyor Dr. Laffin.

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir