Görmezden Gelmemeniz Gereken 10 Doğum Sonrası Semptom – Güncel Sağlık Haber

Mart 10, 2023 by Yorum yapılmamış

Bebek doğurmak, eşi benzeri olmayan bir deneyimdir. İlk kez olmanız veya daha önce bu yola girmiş olmanız fark etmez, her doğum ve her doğum sonrası iyileşme farklıdır.

Güncel Sağlık Haber, kâr amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek, misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışı ürünleri veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika

Doğum sonrası dönem veya dördüncü üç aylık dönem belli bir miktar rahatsızlık verebilir. Acı, yorgunluk ve bazı duygusal değişiklikler beklenebilir. Vücudunuz büyük bir değişim geçirdi ve hormonlarınız da hızla değişiyor.

Yaşadıklarınızın sıradan bir doğum iyileşmesi mi yoksa ciddiye alınması gereken bir şeyin işareti mi olduğunu merak etmeniz de normaldir.

Ob/Gyn Salena Zanotti, MD ile neyin normal olduğu ve hangi doğum sonrası semptomları göz ardı etmemeniz gerektiği hakkında konuştuk.

Doğum sonrası sağlık sorunlarının uyarı işaretleri

Hastaneden taburcu edilmeden önce, sağlayıcınız muhtemelen doğumdan sonra neyin normal olduğu ve onları ne zaman aramanız gerektiği konusunda bazı tavsiyeler paylaşacaktır. Tabii ki, o sırada muhtemelen aklınızdan geçen başka birçok şey vardır, bu yüzden hepsini hatırlamak zor olabilir.

Zanotti, “Doğumdan sonra, gerçekleşene kadar ne sorulacağını veya nelere dikkat edileceğini bilmek zor olabilir” diyor. “Herkes doğumdan farklı şekilde kurtulur. Sizi endişelendiren bir şey yaşıyorsanız, sorularla bize ulaşmak asla kötü bir fikir değildir. Hiçbir şey olmasa bile, biraz iç huzuru bulmak faydalı olabilir.”

Dr. Zanotti, doğum yaptıktan sonra göz ardı etmemeniz gereken bu başlıca belirtileri paylaşıyor.

1. Çok ağır kanama

Doğum sonrası kanama beklenebilir. Doğumdan sonra oluşan vajinal akıntıya lochia denir ve ilk birkaç gün için oldukça ağır olabilir.

Zanotti, “Lochia, vücudunuzun hamilelikten sonra kalan kan, doku ve diğer malzemeleri temizlemesidir” diye açıklıyor.

Kanama ilk başta ağır olabilir ve genellikle koyu kırmızıdır. Üç gün kadar sonra yavaşlamalı ve rengi daha açık hale gelmelidir. Hafif kanama ve akıntı altı haftaya kadar sürebilir.

İster vajinal doğum yapın, ister sezaryen doğum yapın (C-bölümü) doğum sonrası kanama yaşarsınız. Sezaryen olan kişilerde vajinal yolla doğum yapan kişilere göre daha az kanama olabilir, ancak yine de birkaç hafta sürebilir.

Bu süre zarfında, sağlayıcınız kanama için bir tampon değil, bir maksi ped kullanmanızı önerecektir. Nasıl doğum yaptığınıza bakılmaksızın, genellikle doğumdan yaklaşık altı hafta sonra, sağlayıcınız tarafından onaylanana kadar vajinanıza hiçbir şey sokmamalısınız.

Kanama genellikle siz hastaneden çıktığınızda hafiflemeye başlar. Hastaneden ayrıldıktan sonra hala pedleri saatte birkaç kez değiştirmeniz gerekiyorsa veya ısrarla bir golf topundan daha büyük kan pıhtıları geçirirseniz, rehberlik için sağlayıcınızla iletişime geçin. Bunlar doğum sonu kanamanın bir işareti olabilir.

Ayrıca, başlangıçta yavaşladıktan sonra kanamanızın tekrar artıp artmadığını veya kötü kokulu akıntı gibi enfeksiyon belirtileri fark edip etmediğinizi sağlayıcınıza danışın.

2. Belirgin kramp veya karın ağrısı

Hamilelik sırasında rahminiz genişler. Doğumdan sonra normal boyutuna dönmeye başlayacaktır. Bu biraz zaman alabilir ve kramp sık görülür.

Zanotti, “Doğum sonrası dönemde kramplar oldukça yoğun olabilir – bazı insanlar bunun neredeyse bir kasılma gibi olduğunu söylüyor” diyor. “Emzirme/emzirme süreci de hızlandırır. Özellikle ilk birkaç hafta bu sancıları daha belirgin hale getirebilir.”

Gelip giden ve yaklaşık beş dakikadan uzun sürmeyen kramplar normaldir. Ancak şiddetli veya sabit bir ağrı yaşıyorsanız, sağlayıcınızla iletişime geçmenin zamanı geldi.

Tutarlı karın ağrısı, rahminizin iç yüzeyinde bakteriyel bir enfeksiyon olan doğum sonrası endometrit belirtisi olabilir. Ayrıca ateş, titreme veya genel olarak iyi hissetmeme de eşlik edebilir.

3. Şiddetli baş ağrıları

Hamilelik sırasında yüksek tansiyon geliştirdiğiniz ciddi bir durum olan preeklampsi hakkında bir şeyler duymuş olabilirsiniz. Bilmediğiniz şey, hamileliğiniz sırasında hiç yüksek tansiyon geçirmiş veya preeklampsi geçirmiş olmanızdan bağımsız olarak, doğumdan sonra da preeklampsi geliştirebileceğinizdir.

Preeklampsinin ana belirtisi yüksek tansiyondur (140/90 mmHg veya daha yüksek), ancak çoğumuz tansiyonumuzu evde düzenli olarak kontrol etmiyoruz.

Zanotti, çoğu insanın fark ettiği doğum sonrası preeklampsinin en yaygın semptomlarından birinin şiddetli baş ağrısı olduğunu söylüyor. Ayrıca şunları yaşayabilirsiniz:

  • Bulanık görme veya ışık hassasiyeti gibi görüşteki değişiklikler.
  • Yüzünüzün, ellerinizin, ayaklarınızın veya uzuvlarınızın şişmesi.

Doğum sonrası preeklampsi nadirdir ancak çok ciddi olabilir. En yaygın olarak doğumdan sonraki ilk birkaç gün içinde görülür, ancak doğumdan sonraki altı haftaya kadar da ortaya çıkabilir. Baş ağrısı veya başka belirtiler yaşıyorsanız sağlayıcınızla iletişime geçin.

4. Yırtık veya kesi komplikasyonları

Pek çok insan dikiş atarak doğum yaptıktan sonra evine gidiyor. Bu, doğal olarak yırtılma, bir epizyotomi (sağlayıcının doğuma yardımcı olmak için yaptığı bir kesim) veya bir C-bölümü kesisinden gelebilir.

Çoğu zaman yırtıklar ve kesiler sorunsuz iyileşir ve dikişler kendiliğinden erir. Eve gitmeden önce, iyileşirken ne beklemeniz gerektiği konusunda sağlayıcınızla konuşun.

Nadir durumlarda yırtıklar, epizyotomiler ve kesiler enfeksiyon kapabilir. Ateşiniz varsa, kötü kokulu akıntı fark ederseniz veya ağrınız iyileşmek yerine kötüleşirse, bunlar enfeksiyon belirtileri olabileceğinden tıbbi yardım alın.

5. İdrar kaçırma

Gebeliğin sonunda ve doğumdan sonraki ilk birkaç hafta boyunca bir miktar idrar kaçağı yaşamanız yaygın bir durumdur. Çoğu insan için Dr. Zanotti, pelvik taban kaslarınızı sıkılaştırmanıza ve sızıntıyı durdurmanıza yardımcı olması için Kegel egzersizlerini önerir.

Ancak bazı insanlar, özellikle doğum sırasında daha büyük bir yırtık yaşadıysa, doğumdan sonra bağırsak sızıntısı yaşayabilir.

İdrar, gaz veya bağırsak hareketleriniz sızıyorsa veya herhangi bir pelvik taban zayıflığınız varsa, sağlayıcınızla konuşun. Pelvik taban fizik tedavisinden faydalanabilirsiniz.

6. Sık işeme veya yanma

Doğumdan sonra idrar yaparken biraz rahatsızlık duymanız normaldir. Özellikle dikişleriniz varsa, işerken biraz acıtabilir. Sağlayıcınız, işerken rahatsızlığı azaltmak ve kendinizi temizlemeye yardımcı olmak için oda sıcaklığında suyla bir fışkırtma şişesi kullanmanızı önerebilir. Bu rahatsızlık, doğumdan sonraki ilk hafta içinde azalmaya başlamalıdır.

Ancak bazı insanlar için duygu daha yoğundur ve bu idrar yolu enfeksiyonunun (İYE) bir işareti olabilir. İYE’ler, özellikle bir kateteriniz varsa, doğumdan sonra oldukça yaygındır.

İşerken yanıyorsa, işerken keskin bir baskı veya ağrı hissediyorsanız veya sık sık tuvalete gitme dürtüsü hissediyorsanız, sağlayıcınızla konuşun.

7. Bacak ağrısı

Zanotti, doğum yaptıktan sonra kan pıhtılaşması riskinin daha yüksek olabileceğini ve yalnızca rahminizin iç tabakasının dökülmesinden kaynaklanamayacağını belirtiyor.

“Hamilelik sırasında, gelişmekte olan fetüse bakmak için kan hacminiz artar” diye açıklıyor. “Doğumdan sonra kanınız daha kolay pıhtılaşabilir, bu da sizi damarlarınızda kan pıhtısı geliştirme riskine sokabilir, bu da vücudunuzda dolaşabilir ve çok ciddi olabilir.”

Bacaklarınız, doğum sonrası iyileşme sırasında kan pıhtılarının gelişmesi için en yaygın yerlerden biridir. Kısmen bunun nedeni, hamileliğin sonlarında bacaklarınızda daha az kan dolaşımının olabilmesidir.

Bacağınızda derin ven trombozu olarak da adlandırılan bir kan pıhtısı belirtileri bacak ağrısının yanı sıra bacaklarınızda kızarıklık, şişme veya ısınmayı içerir. Bu belirtileri fark ederseniz hemen sağlayıcınızla iletişime geçin.

8. Göğüs ağrısı veya nefes almada zorluk

Kan pıhtıları bacağınızdan akciğerinize gidebilir ve akciğerinize kan akışını durdurabilir. Buna pulmoner emboli denir ve çok ciddi olabilir.

Pulmoner emboli belirtileri nefes darlığı, göğüs ağrısı ve öksürüğü içerir. Ayrıca kanlı mukusu öksürebilirsiniz.

Pulmoner emboli semptomlarınız olduğundan endişeleniyorsanız, hızlı tedavi önemlidir. Derhal tıbbi yardım alın.

9. Göğüs ağrısı veya yanması

Doğum yaptıktan sonra, sütünüz gelip düzene girdikçe göğüslerinizde bazı değişiklikler olacaktır. Özellikle doğumdan sonraki ilk birkaç hafta, göğüslerin şişmesi ve rahatsızlık duyması normaldir.

Emziriyorsanız (emzirme), göğüslerinizdeki değişiklikler söz konusu olduğunda normal olan ve olmayan şeylere daha fazla alışırsınız. Beslemeler arasında bazı topaklanmalar ve “doluluk” hisleri gelip gidebilir.

Ancak emziriyorsanız ve memelerde ağrı, yanma, dokunulduğunda ısınma veya kırmızı çizgiler gibi belirtiler yaşıyorsanız, bu mastit belirtisi olabilir. Mastitis, süt kanallarınız tıkanırsa meydana gelebilecek bir enfeksiyondur.

Çoğu mastit vakası antibiyotik gerektirdiğinden, bu belirtiler hakkında sağlık uzmanınızla konuşun. Tedavi edilmezse mastitis meme apsesine yol açabilir.

10. Kalıcı üzüntü veya kendinizi veya başkalarını incitme düşünceleri

Kadınların yaklaşık %70 ila %80’i doğumdan sonra üzüntü veya gözyaşı nöbetleri bildiriyor. Buna bebek mavisi denir. Doğum sonrası dönemin yorgunluğuna ve doğumun neden olduğu hormonal hız trenine verilen normal bir tepkidir.

Bir partnerden, arkadaşlardan ve aileden yardım istemek, ihtiyacınız olan dinlenmeyi elde etmenize ve duygusal yükü yönetmenize yardımcı olabilir. Bebek hüznü doğumdan yaklaşık iki hafta sonra hafiflemeye başlamalıdır. Ama her zaman değil.

Kalıcı üzüntü, sürekli bunalmış olma duyguları ve kendinizi veya bebeğinizi incitme düşünceleri doğum sonrası depresyon belirtileridir. Semptomlarınız düzelmek yerine devam ederse veya daha da kötüleşirse, bir sağlayıcıya başvurma zamanı gelmiştir.

Zanotti, “Pek çok insan, bebek sahibi olduktan sonra dünyanın zirvesinde olmanız gerektiğini düşünüyor, ama gerçekte, pek çok insan için durum böyle değil,” diyor Dr. Zanotti.

“Doğumdan sonraki ilk birkaç hafta çok stresli bir dönem olabilir. Sürekli olarak çok bunalmış hissediyorsanız ve kendinize veya bebeğinize bakamıyorsanız, bunlar doğum sonrası depresyon belirtileridir ve hem kendi sağlığınız hem de bebeğinizin iyiliği için yardım almalısınız.”

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir