Gözlerinizin Kırmızı Olmasının 6 Nedeni – Güncel Sağlık Haber
Kimse aynaya bakıp da kendisine bakan bir çift kırmızı göz bulmak istemez. Çoğu zaman, bu kızgın renklendirme, toza veya alerjenlere karşı zararsız bir tepkidir ve aşırı endişelenecek bir şey değildir.
Güncel Sağlık Haber, kâr amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek, misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışı ürünleri veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika
Ama bu her zaman böyle değildir. Bazen iltihaplı gözler, bir göz doktoruna görünmeniz gerektiğinin sinyalini verir ve ne kadar erken olursa o kadar iyidir.
Neyin endişe verici olup neyin olmadığı arasındaki farkı nasıl anlayabilirsiniz? Göz Doktoru Nicole Bajic, gözlerinize kırmızımsı bir ton verebilecek birkaç durumu ve bunlar hakkında ne yapılması gerektiğini özetliyor.
Göz kızarıklığına ne sebep olabilir?
Araştırmalar, birinci basamak hekimlerini ve acil servisleri ziyaret eden tüm insanların %2 ila %3’ünün bir göz sorunu nedeniyle geldiğini ve bu insanların çoğunun kırmızı gözleri olduğunu gösteriyor.
İşte insanların gözlerinin tahriş olmasına ve kızarmasına neden olabilecek altı koşul:
Kuru göz ve alerji
Göz gözetleme yerinizde sürekli olarak yanma, kaşınma veya kumlanma hissi oluyor mu? Eğer öyleyse, yeterince gözyaşı olmadığında ne olduğunu mükemmel şekilde tanımlayan bir terim olan kuru gözlerle uğraşıyor olabilirsiniz.
İster inanın ister inanmayın, üç kat gözyaşı gözlerinizin üzerinde koruyucu bir film oluşturur. Su işleri yavaşlarsa, özellikle bir alerjene veya tahriş ediciye maruz kalırlarsa gözleriniz kırmızılaşabilir ve rahatsız olabilir.
Alerjenlerin yanı sıra – hava durumu, bilgisayar ekranı kullanımı, ilaçlar ve ameliyatlar dahil olmak üzere – çeşitli faktörler kuru göze katkıda bulunabilir. Durum ayrıca yaşla birlikte daha yaygın bir sorun haline gelebilir.
Tedavi: İyi haber şu ki, “yapay gözyaşı” olarak bilinen reçetesiz yağlayıcı damlalar, bazen birkaç dakika içinde gözlerinizi daha iyi hissettirebilir. Bu madde çok ihtiyaç duyulan yağlamayı sağlar.
Alerji damlaları, kuru göz semptomlarınız alerjene dayalıysa semptomların azaltılmasına da yardımcı olabilir.
Ancak Dr. Bajic, özellikle kızarıklığı azaltmak için pazarlanan göz damlalarının kullanılmasına karşı uyarıda bulunuyor. Nedeni? Damlalar aslında kuru gözlerinizi zamanla daha da kötüleştirebilir.
“Damlalar yüzeydeki kan damarlarını daraltır, böylece gözleriniz daha beyaz görünür” diye açıklıyor. “Ama kan damarları sıkışıp kapandığı için gözlerinize daha az sıvı gidiyor, bu yüzden aslında onları daha çok kuruyorsunuz ve kızarıklık şiddetle geri geliyor. Bu bir kısır döngü.”
Kırık kan damarları
Göz yüzeyindeki kırık kan damarları (subkonjonktival kanama) endişe verici görünebilir ve ses çıkarabilir, ancak genellikle endişelenecek bir şey değildir. Kırık damarlar genellikle ağrısızdır ve görüşünüzü etkilemez.
Peki, o kanlı damarın gözünüzde görünmesine neden olan nedir? Aşağıdakiler de dahil olmak üzere herhangi bir sayıda neden olabilir:
- Öksürme, hapşırma veya bağırsak hareketi sırasında süzme.
- Başınızın veya gözünüzün yaralanması.
- Gözünü biraz agresif bir şekilde ovmak.
- Kan sulandırıcılar da dahil olmak üzere belirli ilaçları almak.
Tedavi: Sadece zaman alır. Dr. Bajic, “Bir veya iki hafta içinde kendi kendilerine iyileşirler” diyor. Biraz tahriş yaşarsanız suni gözyaşı kullanmayı düşünün. (Fakat ağrı olursa bir göz doktoruna görünün.)
Pembe göz
Çocuklar okuldan eve pek çok şey getirir – pembe göz (aka konjonktivit) dahil.
Bu tür göz enfeksiyonu, küçük çocuklar arasında o kadar yaygındır ki, pratikte bir ilkokul geçit törenidir. Dr. Bajic, durumun inanılmaz derecede bulaşıcı olduğunu, bunun sınıflarda nasıl bu kadar kolay paylaşıldığını açıklayan bir gerçek olduğunu belirtiyor.
Yine de, her yaştan herkes alabilir. Sadece pembe gözlü bir çocuğun ebeveynine sorun.
Pembe göz, virüsler, bakteriler veya tahriş edici maddeler (klor gibi) gözlerinizin mukoza zarının iltihaplanmasına ve enfeksiyonuna neden olduğunda oluşur. Amerika Birleşik Devletleri’nde her yıl bildirilen yaklaşık 6 milyon pembe göz vakası vardır.
Enfeksiyonun iyi bilinen takma adı, konjonktivitin nasıl göründüğünün mükemmel bir açıklamasıdır. Gözünüzün beyaz kısmı kırmızımsı pembe bir renge dönüşür ki bu size bakan herkes için oldukça barizdir. Size de kaşıntılı, yanma hissi verebilir.
Göz kapaklarınız da şişebilir ve sarkabilir ve yapışkan bir akıntının kirpiklerinizde ve göz kapaklarınızda kabuklanmaya neden olması alışılmadık bir durum değildir.
Tedavi: Hafif ila orta dereceli pembe göz vakaları tipik olarak bir hafta içinde tedavi olmaksızın kendi kendine iyileşir. Reçetesiz “yapay gözyaşı” kullanmak kaşıntı ve yanmayı hafifletebilir. (Gözlerinizi tahriş edebilecek diğer göz damlası türlerinden kaçının.)
Ancak doktor ziyareti, enfeksiyonun süresini kısaltabilecek ve başkalarına bulaştırma şansınızı azaltabilecek reçeteli bir antibiyotiğe yol açabilir.
enfeksiyon
Bakteriler, virüsler, alerjiler, mantarlar veya parazitler (genellikle suyla taşınan) hepsi gözünüzde enfeksiyona neden olabilir. Bu genel rahatsızlık, gözetleyicilerinizi ovuşturursanız, genellikle ellerinizden gözlerinize aktarılabilir.
Ağrı, ışık hassasiyeti ve bulanık görme bazen ciddi enfeksiyon belirtileridir. Tedavi edilmeyen enfeksiyonlar, göz yüzeyinde kalıcı olarak gözünüze zarar verebilecek erozyona neden olabilir.
Tedavi: Enfeksiyon belirtileri ortaya çıkarsa, birkaç gün içinde göz doktorunuzun ofisine gitmeniz en iyisidir. Lens takıyorsanız ve enfeksiyon kaptığınızdan şüpheleniyorsanız hemen doktorunuza başvurun.
üveit
İşte endişe verici bir istatistik: Her yıl yaklaşık 30.000 Amerikalı, üveit olarak bilinen bir grup göz hastalığı nedeniyle görme yetisini kaybediyor. Durum ayrıca glokom veya katarakt gibi göz problemlerine de yol açabilir.
Kırmızı göz, gözünüzdeki iltihabı içeren görünür bir üveit belirtisi olabilir. Diğer belirtiler arasında ışık hassasiyeti, bulanık görme, ağrı ve görüş alanınızda beliren karanlık “yüzen” noktalar bulunur.
Sigara içen kişilerde üveite daha yatkındır. Ayrıca göz yaralanması, enfeksiyonlar (herpes virüsü veya suçiçeği virüsü gibi) veya enflamatuar hastalıklardan da kaynaklanabilir.
Ancak tahminen 3 üveit vakasından 1’inin bilinen bir nedeni yoktur.
Tedavi: Üveit belirtileri yaşarsanız, mümkün olan en kısa sürede muayene için bir göz doktoruna görünmeniz çok önemlidir. Bajic, “Acil tedavi doku hasarını sınırlayabilir ve belki de herhangi bir kayıp görüşü geri getirebilir” diyor.
Kapalı açılı glokom
Gözünüzün içindeki sıvı doğal olarak karmaşık bir drenaj sisteminden dışarı akar. Bu çıkış kanalları bir şekilde tıkanırsa, gözünüzün içindeki basınçta ani ve dramatik bir artışa neden olabilir.
Kırmızı göz, kapalı açılı glokom olarak bilinen bu nispeten nadir durumun görünür bir semptomu olabilir. Bu göz bozukluğu ayrıca şiddetli göz ağrısına, baş ağrılarına, mide bulantısına ve bulanık görmeye neden olabilir.
Kapalı açılı glokom riski yaşla birlikte artar. Ayrıca, aile öyküsü olan kişilerde daha yaygındır.
Tedavi: Bu, tıbbi müdahale gerektiren acil bir durumdur. Dr. Bajic, “Akut açı kapanmasına hemen müdahale edilmezse, önemli ölçüde ve sonsuza dek görme kaybı yaşayabilirsiniz” diye vurguluyor Dr.
Ne zaman doktora görünmeli
Dr. Bajic, kırmızı gözlerle bağlantılı üç semptomun (ağrı, ekstra ışık hassasiyeti ve bulanık görme) daha büyük bir sorunun potansiyel belirtileri olarak öne çıktığını ve acil müdahaleyi hak ettiğini belirtiyor.
Ayrıca, bir günden uzun süre olağandışı kuruluk, kızarıklık veya başka belirtiler yaşarsanız göz doktorunuza başvurun. Bir görme sorunu bazen diğer sağlık sorunlarını ortaya çıkarabilir.
Dr. Bajic, “Kırmızı gözün nedenleri, mümkün olan en kısa sürede ilgilenilmesi gereken acil durumlar da dahil olmak üzere geniş bir yelpazeyi kapsıyor” diyor. “İlgili semptomları göz ardı etmeyin. Gerçekten ciddi bir şeyler olabilir.”