Hamileyken Alerji İlacı Alabilir misiniz? – Güncel Sağlık Haber

Burnunuz akıyor, gözleriniz kaşınıyor ve karnınız büyüyor. Ve merak ediyorsunuz: Hamileyken alerji ilacı alabilir miyim?

Güncel Sağlık Haber, kâr amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek, misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışı ürünleri veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika

Mevsimsel alerjilerle yaşadıysanız, muhtemelen semptomlarınızı genellikle neyin hafiflettiğini zaten biliyorsunuzdur. Ecza dolabınız, burnunuzu damlatan alerjenlerin saldırısına karşı çoktan hazırlanmış olabilir.

Alerjileriniz sizin için gerçek bir rahatsızlık olabilir. Ancak MD Ob / Gyn Salena Zanotti, semptomlarınızın sağlıklı fetal gelişime müdahale etmeyeceğini bilmenin rahatlığını yaşayın, diyor.

Ancak Nasıl Alerjilerinizi tedavi ederseniz, hamileliğinizi etkileyebilir. Belirtilerinize uygun ve hamilelik için güvenli olan tedavileri seçerken dikkatli olun.

Hamilelik sırasında bazı ilaçların yasak olduğunu zaten biliyor olabilirsiniz. Aynı durum alerji ilaçları için de geçerlidir. Bazılarını almaya devam edebilirsiniz. Diğerlerinden kaçınılmalıdır. Ve bazı alerji ilaçları duruma göre uygun olabilir.

İncelenecek çok şey var. Dr. Zanotti çözmeye yardım ediyor.

Hamileyken alerji ilacı almak güvenli midir?

Hamileyken bazı alerji giderici ilaçları almak güvenlidir, ancak akıllıca seçim yapmak isteyeceksiniz. Bazı ilaç dışı seçeneklerle de alerjinizden kurtulabilirsiniz.

Seçenekleriniz, sağlığınıza ve hamileliğinizle ilişkili diğer risk faktörlerine bağlı olarak farklı olabilir. Bu nedenle, hamileliğiniz sırasında sizin için en iyi alerji tedavisi hakkında sağlık uzmanınızla konuşmak her zaman en iyisidir.

Zanotti, “İnsanların %100’ü için hiçbir ilaç %100 güvenli değildir” diyor. “Hamile olsanız da olmasanız da bu doğru. Ve hamilelik sırasında, genellikle güvenli kabul edilen seçimler bile yine de bir miktar küçük risk taşıyabilir. Belirtileriniz şiddetliyse, bazı ilaçlar diğerlerinden daha iyidir. Daha hafif semptomlar için, daha iyi hissetmenin ilaç dışı başka yolları da var.”

Dr. Zanotti bu seçenekleri paylaşıyor.

Grafik: Alerji ilaçlarınız hamilelik için güvenli mi?

Alerji ilacı Emniyet
Antihistaminik tabletler Genel olarak güvenli kabul edilir.
Antihistamin burun spreyi Güvenli kabul etmek için yeterli kanıt yok.
Nazal steroid sprey Genel olarak güvenli kabul edilir.
Alerji çekimleri Hamilelikten önce kullanılırsa genellikle güvenli kabul edilir. Hamilelik sırasında yeni başlamaktan kaçının.
Dekonjestanlar (haplar ve spreyler) Genellikle ikinci üç aylık dönemden sonra güvenli kabul edilir. Yüksek tansiyonunuz varsa kaçının.
Bitkisel alerji ilaçları Güvenli kabul etmek için yeterli kanıt yok.

Antihistaminikler

Antihistaminik ilaçlar, alerji semptomlarını tetikleyen histaminin etkilerini bloke eder. Mevsimsel alerjiler için en yaygın kullanılan reçetesiz ilaçlardan bazılarıdır.

American College of Obstetrics and Gynecologists, bu antihistaminik tabletlerin hamilelikte güvenli olduğunu söylüyor:

  • Loratadin (Claritin®).
  • Setirizin (Zyrtec® ve Alleroff®).
  • Klorfeniramin.
  • Dekslorfeniramin.
  • Hidroksizin.

Zanotti, “Antihistaminik tabletler, hamilelikte alerji semptomlarını tedavi etmek için tipik olarak birinci basamak ilaç seçeneğidir” diyor.

Ürün etiketlerini yakından okumak isteyeceksiniz. Mağazada bulduğunuz bazı antihistaminikler, hamile olan bazı kişilerin kullanmaması gereken dekonjestanlar da içerebilir. (Bundan birazdan bahsedeceğiz.) Antihistamininizin dekonjestan içerdiğine dair bir işaret, Claritin-D® veya Zyrtec-D® gibi marka adının sonundaki “D” harfidir. Ya da ambalajın üzerinde “soğuk giderici” veya “tıkanıklığı giderici” gibi sözcükler görebilirsiniz.

Antihistamin burun spreyleri de mevcuttur. Ancak Dr. Zanotti, hamilelik sırasında güvende olup olmadıklarını bilmek için yeterli araştırma yapılmadığını söylüyor. Daha fazla araştırma yapılana kadar, nazal antihistaminik spreylerden kaçınmak daha iyidir.

Burun spreyi

Antihistaminiklere ek olarak, bazı insanlar steroid burun spreylerinden rahatlama bulur. Buna Nasonex®, Nasacort® veya Flonase® gibi markalar dahildir.

Dr. Zanotti, bu spreylerin hamilelik boyunca aynı önerilen dozda kullanımının güvenli olduğunu söylüyor. Alerjileriniz gerçekten yüksek vitese geçiyorsa, hem oral antihistaminik hem de burun spreyi birlikte kullanabilirsiniz.

Bazı burun spreylerinin bağımlılık yapabileceğini duymuş olabilirsiniz, ancak bu yalnızca dekonjestan spreyler için geçerlidir. Bunlar hamileyken kullanılmamalıdır. Steroid spreyler alışkanlık yapmaz. Aslında, en iyi etkiyi elde etmek için düzenli olarak kullanılmaları gerekir.

Burun spreyleri en çok doğru kullanıldığında etkilidir: Başınızı geriye eğmeyin veya içinize çekmeyin.

Ek olarak tuzlu burun spreylerini deneyebilirsiniz. Bu ürünler su ve tuzun bir kombinasyonunu kullanır. Hamilelik için güvenlidirler. Ve burun tıkanıklığınız için etkili, tıbbi olmayan bir çözüm olabilirler.

Alerji çekimleri

Alerji aşıları (alerjen immünoterapisi) alerjik reaksiyonları en aza indirmeye yardımcı olur. Sizi tekrar tekrar çok küçük miktarlarda alerjenlere maruz bırakarak çalışırlar. Alerji tedavisi için bu tedaviyi seçen kişiler genellikle birkaç yıl boyunca her hafta bir enjeksiyon alırlar.

Zanotti, hamilelikten önce alerji aşısı olmaya başladıysanız ve belirtilerinize yardımcı oluyorsa, onlara devam etmenin güvenli olduğunu belirtiyor. Ancak hamilelik genellikle alerjen immünoterapi tedavisine başlamak için doğru zaman değildir.

“Hamileliğiniz sırasında alerji aşılarına başlamanızı önermiyoruz çünkü ne tepki vereceğinizi bilmiyorsunuz” diye devam ediyor.

Bazı insanlar, kan basıncında düşüş, kurdeşen ve nefes almada güçlük dahil olmak üzere alerji aşılarına olumsuz tepkiler verir. Daha önce alerji aşısı olmadıysanız, sağlıklı fetal gelişimi etkileyebilecek bir reaksiyonunuz olup olmayacağını bilemezsiniz.

dekonjestanlar

Hamile olmadan önce, bir dekonjestan patlatmak, o tatlı, tatlı, burun rahatlaması için gitmeniz gereken şey olabilir. Ancak psödoefedrin (Sudafed®) gibi dekonjestanlar ilk üç aylık dönemde yasak olarak kabul edilmelidir.

Araştırmalar, oral dekonjestan kullanımının doğum kusurları riskini artırdığını göstermektedir. Araştırmacılar, nazal dekonjestan spreylerin de benzer riskler taşıyabileceğini söylüyor.

Dr. Zanotti, riskin ilk üç aylık dönemden sonra düştüğünü söylüyor, bu nedenle bazı kişilerin hamileliklerinin ilerleyen dönemlerinde dekonjestan ilaç kullanmasında sorun yok.

Ancak yüksek tansiyonunuz varsa, hamileliğinizin ne kadar ilerisinde olursanız olun, dekonjestan kullanmaktan kaçınmalısınız.

“Dekonjestanlar burnunuzdaki kan damarlarını daraltır. Bu, hava yollarınızı açar ve burun tıkanıklığı gibi şeylere yol açan şişliği azaltır” diye açıklıyor. “Yine de bu daralma diğer kan damarlarını da etkileyebilir ve kan basıncınızı daha da artırabilir.”

Bitkisel ilaçlar

Bazı insanlar, alerjiden kurtulmak için belirli bitkilere ve diğer doğal ilaçlara yemin eder. Geçmişte ekinezya, sığırkuyruğu veya üzüm çekirdeği ekstresi gibi seçenekleri denemiş olabilirsiniz. Veya sinüslerinizi temizlemek için biraz lavanta, okaliptüs veya çay ağacı yağı sürerek yemin edebilirsiniz.

Ancak hamilelik sırasında bitkisel takviyelerin ve aromaterapi yağlarının etkileri iyi çalışılmamıştır. Zanotti, bu seçeneklerden uzak durmanın daha iyi olduğunu söylüyor.

Alerjiden kurtulmanın diğer yolları

İlaç, alerji baskınızı azaltmak için tek seçenek değildir. Bazı insanlar, özellikle alerji semptomları hafifse, ilaçların kendileri için uygun olmadığına karar verirler. Hile yapabilen ve hamileliğiniz sırasında sizi güvende tutabilen bazı ev ilaçları olduğunu görebilirsiniz.

  • Rahatlatıcı bir duş, solunum yollarınızı açabilir ve vücudunuza yerleşen alerjenleri temizleyebilir.
  • Nemlendiriciler evinizdeki havayı nemlendirebilir ve tahriş olmuş burun kanallarını yatıştırabilir.
  • Neti kapları ve tuzlu su spreyi sinüslerinizi temizleyebilir ve fazla mukusu çıkarabilir.
  • Polen seviyeleri yüksek olduğunda pencerelerinizi kapalı tutun. Alternatif olarak, evcil hayvan kepeği gibi iç mekan kirleticileri sorununuza neden oluyorsa pencerelerinizi açın ve evinizi havalandırın.

Alerjiler, özellikle sırt ağrısı veya sabah bulantısı gibi diğer hamilelik rahatsızlıklarıyla zaten uğraşıyorsanız, gerçek bir engel olabilir. Neyse ki, alerjiden kurtulmak için hamilelikte güvenli seçenekler var. Ve unutmayın, sorun yalnızca geçicidir.

Zanotti, “Semptomlarınız rahatsız edici olabilir, ancak ne hamilelik ne de mevsimsel alerji semptomlarının sonsuza kadar sürmediğini unutmayın” diye güvence veriyor Dr. Zanotti. “Tünelin ucunda ışık var.”

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir