Hava Kalitesi Uyarıları Sağlığınız İçin Ne İfade Ediyor – Güncel Sağlık Haber
Orman yangını dumanı gökyüzünü turuncunun puslu bir tonuna boyadığında, hava kalitesinin en iyi durumda olmayabileceği açıktır.
Güncel Sağlık Haber, kâr amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek, misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışı ürünleri veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika
Ancak güneşin parladığı, gökyüzünün mavi olduğu ve topluluğunuz için bir “hava kalitesi uyarısı” verildiği başka günler de vardır. Bu gerçekten dikkat etmeniz gereken bir sağlığınıza dikkat uyarısı mı?
Cevap evet, diyor göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Neha Solanki – ve işte nedeni.
Hava kalitesi uyarısı nedir?
Hava sadece … hava ile doldurulmaz. Kirleticiler de karışımda. Sağlıksız gazlar ve partikül maddeler etrafımızda yüzüyor. Bu kirleticiler, günlük faaliyetlerimizi sürdürürken soluduğumuz havayı esasen kirletir.
Havamızın temizliği de sürekli bir değişim halindedir. Hava kalitesi, değişen koşullara bağlı olarak hızlı bir şekilde iyiden kötüye veya kötüden iyiye sıçrayabilir. (Birazdan bunun hakkında daha fazla bilgi.)
Dr. Solanki, “Hava kalitesi kötü olduğunda zararlı olabilir” diye uyarıyor. “Havadaki tüm bu zehirli malzemeleri, tüm bu çöpleri soluyorsunuz ve bu, nasıl hissettiğiniz üzerinde gerçek bir etkiye sahip olabilir.”
Peki, havanın en iyi durumda olmadığını nasıl anlarsınız? ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA) tarafından tutulan şık bir kirlilik puan kartı olan ABD Hava Kalitesi Endeksi’ne (AQI) dikkat edilmesi gereken yer burasıdır.
Amerika Birleşik Devletleri genelinde 4.000’den fazla izleme istasyonu, beş ana kirleticinin konsantrasyonlarını ölçer. İzleme listesi şunları içerir:
- Yer seviyesinde ozon.
- Partikül madde.
- Karbonmonoksit.
- Kükürt dioksit.
- Nitrojen dioksit.
Ölçülen bir kirletici sağlıksız seviyelere ulaştığında bir hava kalitesi uyarısı tetiklenir.
Hava Kalitesi Endeksi seviyeleri ne anlama geliyor?
AQI temel olarak hava kalitesini 0 ila 500 arasında bir ölçekte puanlar, daha düşük sayılar daha iyidir. Sayıları bağlama oturtmak için, EPA bunları aşağıdaki altı düzeyde sınıflandırır (değere göre düzenlenmiş):
- 0 ila 50 – İyi: Hava kalitesi tatmin edici. Hava kirliliği çok az risk taşır veya hiç risk oluşturmaz.
- 51 ila 100 – Orta: Hava kalitesi kabul edilebilir. Bununla birlikte, bazı kirleticiler, hava kirliliğine alışılmadık derecede duyarlı olanlar için orta düzeyde bir sağlık sorunu oluşturabilir.
- 101 ila 150 – Hassas Gruplar İçin Sağlıksız: Hassas grupların (mevcut solunum koşulları olan) üyeleri sağlıkla ilgili etkiler yaşayabilir. Diğerlerinin çoğunun etkilenme olasılığı yoktur.
- 151 ila 200 – Sağlıksız: Herkes sağlık etkilerini yaşamaya başlayabilir. Hassas grupların üyeleri daha ciddi sağlık etkileri görebilir.
- 201 ila 300 – Çok Sağlıksız: Bu, bir sağlık uyarısını tetikler. Herkes daha ciddi sağlık etkileri görebilir.
- 301 ila 500 – Tehlikeli: Bu, acil durumlar için bir sağlık uyarısını tetikler. Tüm popülasyonun etkilenme olasılığı daha yüksektir.
Derecelendirme, herhangi bir zamanda en yüksek seviyede ölçülen kirleticiyi yansıtıyor, diyor Dr. Solanki. Yani ozon değeri 175 ise diğer kirleticiler daha düşük seviyelerde olsa bile EPA hava kalitesini “sağlıksız” olarak derecelendiriyor.
Kötü hava kalitesine ne sebep olur?
Hava kirliliğine neden olan birçok faktör insan faaliyetlerinden kaynaklanmaktadır. Fosil yakıtları yakan arabalar, kamyonlar ve uçaklar havaya nitrojen oksitler yayar ve bu da birçok metropol alanını bulutlandıran dumana katkıda bulunur.
Dr. Solanki, endüstriyel üretim tesislerinin ve elektrik üretim tesislerinin yüksek miktarda kirletici madde püskürtebileceğini söylüyor. Çiftlikler bile hava kalitesi için tehdit oluşturabilir.
Daha küçük bir ölçekte, sadece gaz sobaları ve mumlar gibi eşyaların kullanılması havaya safsızlıklar katar.
Ama bu sadece insanlar değil. Tabiat Ana da hava sorunlarına katkıda bulunur.
Orman yangınları havaya çok büyük miktarlarda partikül gönderir ve bu kirleticiler rüzgarda giderken binlerce mil ve kıtalar boyunca seyahat edebilir. (Aynı şey patlamalar sırasında gökyüzüne gönderilen volkanik kül için de geçerlidir.)
Hava, hava kalitesini de etkiler; güneş ışığı, sıcaklıklar ve rüzgar rol oynar.
Kötü hava kalitesinin sağlığa etkileri
Muhtemelen şüphelendiğiniz gibi, kötü hava kalitesi solunumla ilgili koşulları çok daha kötü hale getirebilir. Bu, aşağıdaki gibi koşulları içerir:
Kirli hava, altta yatan herhangi bir rahatsızlığı olmayan kişilerde de nefes darlığı ve öksürüğe neden olabilir. Solanki, “Hava yollarınız bu toksinlere tepki verir ve sinirlenir ve iltihaplanır” diye açıklıyor. “Herkesin başına gelebilir.”
Ancak kirleticileri solumak sadece ciğerlerinizi ve nefesinizi etkilemez. Kirli hava ayrıca kalp krizi, aritmi (düzensiz kalp atışı) ve felç riskinin artmasıyla ve ayrıca sadece genel bir rahatsızlık hissiyle ilişkilendirilmiştir.
Solanki, “Soluduğunuz hava, beyniniz ve kalbiniz de dahil olmak üzere tüm organlarınızı besleyen kanınızı besler” diyor. “Soluduğunuz hava sağlıksızsa organlarınız zehirli partiküllere maruz kalıyor demektir. Kendini iyi hissetmemen mantıklı.”
Hava kalitesi kötü olduğunda ne yapılmalı?
Bölgenizde bir hava kalitesi uyarısı varsa, maruziyetinizi en aza indirmenin yolları vardır. Dr. Solanki şunları öneriyor:
- Mümkün olduğunca içeride kalmak. Pencereleri kapalı tutun ve çok fazla içeri girip çıkmaktan kaçının. Dr. Solanki, “Kapıyı bir süreliğine bile olsa açmak kirli hava getirecektir” diye uyarıyor. (İç mekan kirliliğini de azaltmak için bu ipuçlarını izleyin.)
- Klimanın açılması. Bu, eviniz ve aracınız için geçerlidir. Ve arabadayken, dışarıdaki havayı çekmek yerine içerideki havanın sirküle edildiğinden emin olun.
- Evinizde HEPA (yüksek verimli partikül hava) filtresi kullanma. Bir HEPA filtresi hem partikül maddeyi hem de alerjenleri yakalayabilir. Dr. Solanki, ozon oluşturabilen ve iç mekan hava kalitesini kötüleştirebilen diğer ev tipi “hava temizleyicileri” kullanılmamasını tavsiye ediyor.
- Açık havada egzersiz yapmaktan kaçınmak. Mümkünse antrenmanınızı içeride tutun. Antrenmanınızı dışarıda yapıyorsanız, kirliliğin yüksek olduğu saatlerde (mesela trafiğin yoğun olduğu saatlerde) kaçının ve sıkışık caddeler yerine parklarda veya diğer yeşil alanlarda egzersiz yapın.
- maske takmak. Hava kalitesinin düşük olduğu zamanlarda kesinlikle dışarıda olmanız gerekiyorsa, N95 maskesi takmak partikülleri solunum yollarınızdan uzak tutmanıza yardımcı olabilir.
Son düşünceler
Dr. Solanki, hava kalitesi uyarılarını göz ardı etmenin genellikle kolay olduğunu, özellikle de kirliliği göremediğiniz güneşli günlerde, diyor.
Ancak nefes alıp vermenize yönelik tehditler her zaman bir orman yangını dumanı kadar bariz değildir. Yüksek düzeyde kirleticileri solumak akciğerleriniz, kalbiniz ve vücudunuzun başka yerlerinde sağlık sorunlarına neden olabilir.
Solanki, “Son olaylar göz önüne alındığında insanların hava kalitesine daha fazla dikkat ettiğini düşünüyorum ve bu iyi bir şey” diyor.