Her Zaman Ateşli Olmanızın 11 Nedeni – Güncel Sağlık Haber
Yakıcı bir arzu ya da sıcak bir tatmin parıltısı hissettiğinizde ya da “Yanıyorsun!” – harika, değil mi?
Güncel Sağlık Haber, kâr amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek, misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışı ürünleri veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika
Ama vücudunuz gerçekten yanıyormuş gibi hissettiğinde – bu daha az harika.
Sıcak hissetmek, menopozun doğal bir belirtisi veya yediğiniz veya içtiğiniz bir şeye tepki olabilir. Tiroid bezinizle ilgili bir sorun gibi altta yatan bir sağlık durumundan da kaynaklanabilir. (Hipertiroidizm, çok fazla tiroid hormonunuz olduğunda vücudunuzun süreçlerini hızlandırır. Susuz, aç ve sıcak hissetmenize neden olabilir.)
Aile hekimliği uzmanı Amy Horwitz, DO, “Bu sıcaklık hissini nasıl deneyimlediğiniz büyük ölçüde değişebilir” diyor. “Bazı insanlarda sıcak basması veya gece terlemesi olur. Diğerleri belirli faaliyetler sırasında ve hatta her zaman sıcak hissederler.
Neden ısınıyorum?
Sıcak veya aşırı ısınmış hissetmek, vücudunuzun sıcaklığı nasıl düzenlediği ile ilgilidir. Beyninizdeki hipotalamus adı verilen küçük bir alan, termostatınız gibi davranır ve 98.6 Fahrenheit (veya 37 Santigrat) çekirdek vücut sıcaklığını korur.
Vücudunuz çok sıcak olduğunda, hipotalamusunuz terlemeyi tetikler ve sizi serinletmek için cildinizin yüzeyine yakın kan damarlarını açar. Vücudunuz çok soğuk olduğunda, hipotalamusunuz kanı merkezinize yönlendirir ve bu da titremeyi uyarır.
Horwitz, alışılmadık derecede sıcak hissediyorsanız, sıcaklık düzenleme sisteminizde bir sorun olabilir, diyor. Bu dikkatle düzenlenmiş süreçlerdeki bir dengesizlik şunlara neden olabilir:
- Isı intoleransı: Bu, daha yüksek sıcaklıklara uyum sağlama yeteneğinizi azaltır. Başkalarının rahat bulduğu sıcaklıklarda sıcak ve terli hissedebilirsiniz.
- Sıcak basmalar: Sağlık uzmanları, bunların ısıdan kurtulmaya yönelik hızlı, abartılı girişimler olduğuna inanıyor. Ateş basması tam da göründüğü gibidir – ani ısı dalgaları, terleme ve kızarma. Şiddetli olduklarında, sizi bitkin ve ter içinde bırakabilirler. Ayrıca uykunuzu da bozabilirler.
Her zaman sıcak olmanın nedenleri
Sıcak hissetmek doğal bir olay veya daha ciddi bir durumun belirtisi olabilir. Bunun bir endişe olup olmadığı nedene bağlıdır.
Sıcak ve terli hissetmenizin bazı nedenleri şunlardır:
1. Kafein, alkol ve baharatlı yiyecekler
Yedikleriniz veya içtikleriniz vücudunuzu farklı şekillerde etkileyebilir. Horwitz, vücudunuz içine ne koyduğunuzu düzenlemeye çalışırken kendinizi sıcak ve terli hissedebileceğinizi söylüyor. Örneğin:
- Kahve, çay ve sodada bulunan kafein, kalp atış hızınızı ve metabolizmanızı hızlandırır, bu da kendinizi sıcak hissetmenize neden olabilir.
- Alkol terlemeyi ve cildinize kan akışını artırarak kendinizi sıcak hissetmenizi sağlar.
- Baharatlı yiyecekler vücudunuzun sıcak olduğunu düşünmesine neden olur, bu da sizi serinletmek için ter üretimini harekete geçirir.
2. İlaçlar
Sıcak ve terli hissetmek, bazı ilaçların bir yan etkisidir, örneğin:
- Antidepresanlar ve antianksiyete ilaçları.
- Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ilaçları.
- Kemoterapi ajanları.
- Erektil disfonksiyon ilaçları.
- Steroid olmayan anti-inflamatuar ilaçlar (NSAID’ler).
- Steroidler.
- Tiroid ilaçları.
Horwitz, “Yeni bir ilaca başlıyorsanız, vücudunuz alışırken geçici olarak sıcak hissedebilirsiniz” diye açıklıyor Dr. Horwitz. “Ancak bir ay sonra hala semptomlarınız varsa, sağlayıcınıza bildirin. Endişelerinizi gözden geçirebilir ve gerekirse ilacınızı veya dozunuzu ayarlayabilirler.”
3. Hamilelik
Hamilelik harika bir zaman olabilir, ama aynı zamanda vücudunuzun bazı dramatik değişikliklerden geçtiği bir zamandır. Baş ağrısı, sırt ağrısı ve kabızlık hamilelikle ilişkili yaygın semptomlardan sadece birkaçıdır.
Horwitz, “Hamileyken sıcak hissetmeniz normaldir” diyor. “Bu reaksiyon, yüksek hormonlardan ve vücudunuzda dolaşan daha yüksek kan hacminden kaynaklanmaktadır. Hamilelikle ilgili çoğu semptom gibi, o sıcaklık hissi de siz doğum yaptıktan sonra kaybolacaktır.”
4. Menopoz
Sıcak basmalarının ve gece terlemelerinin en yaygın nedenlerinden biri menopozdur. Menopoz, yumurtalıklarınızın östrojen ve progesteron üretmeyi bırakması nedeniyle adetinizin durduğu zamandır.
Menopoz genellikle 45 ila 55 yaşları arasında başlar. Ancak sıcak basmaları da dahil olmak üzere semptomlar on yıl öncesine kadar başlayabilir. Menopozdan önceki bu zamana perimenopoz denir.
Horwitz, “Birçok kadın menopoza bağlı sıcak basmaları yaşıyor” diyor. “Neyse ki, bazı insanların hissettiği ciddi rahatsızlığı gidermek için birçok etkili tedavi seçeneğimiz var. Ateş basması yaşıyorsanız, bunu doktorunuzla konuşmak için randevu alın.”
5. İleri yaş
Yaşlandıkça vücut ısınız değişir. 65 yaşın üzerindeki insanlar genellikle soğuğa veya sıcağa alışmakta zorlanırlar.
Horwitz, “Yaşlı yetişkinler daha az terler ve daha az kan dolaşımına sahiptir” diyor. “Ayrıca tıbbi durumları olabilir veya sıcaklık düzenlemesini etkileyen ilaçlar alabilirler.”
Dışarısı sıcak olduğunda, daha yaşlı bir yetişkin ısıyı daha yoğun hissedebilir. Ayrıca sıcak bitkinliği veya sıcak çarpması gibi ısıyla ilgili hastalıklara yakalanma riski daha yüksektir. Bu nedenle, sıcaklık yükseldiğinde yaşlı akrabaları, arkadaşları ve komşuları sık sık kontrol etmek önemlidir.
6. Fazla kilolu yaşamak
Fazla kilolu veya obez kişiler vücut ısısını daha fazla korur ve bu da kendilerini daha sıcak hissetmelerine neden olabilir. Kilo vermek ve kilonuzu korumakla ilgileniyorsanız, sağlayıcınızdan güvenli ve etkili kilo verme seçenekleri hakkında bilgi alın.
7. Hipertiroidizm
Tiroidiniz boynunuzun önünde bulunan kelebek şeklinde bir bezdir. Endokrin sisteminizin bir parçası olarak, tiroidiniz birçok vücut fonksiyonunu kontrol eden hormonlar üretir.
Tiroidiniz hiperaktif ise, çok fazla tiroid hormonu üretir. Bu fazlalık düzensiz adet dönemlerine ve ısı intoleransına neden olabilir.
Tiroidiniz suçluysa, muhtemelen yorgunluk, saç incelmesi, kasıtsız kilo kaybı ve beyin bulanıklığı gibi başka semptomlar yaşayacaksınız. Dr. Horwitz, bu semptomlardan herhangi birini yaşıyorsanız birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcınızla konuşmanızı önerir.
8. Diyabet
Diyabet, vücudunuz şekeri düzenleyemediğinde ortaya çıkar. İnsülin, kan dolaşımınızdaki şeker miktarını kontrol etmenize yardımcı olan hormondur. Yemekten sonra kan şekeriniz yükseldiğinde pankreasınız insülin salgılar.
İki tip diyabet vardır:
- Tip 1 diyabet: Vücudunuz insülin üretmiyor.
- 2 tip diyabet: Hücreleriniz insüline olması gerektiği gibi yanıt vermiyor.
Horwitz, “Kan şekeri seviyesinin çok yüksek veya çok düşük olması sizi sıcak ve terli hissettirebilir” diye açıklıyor. “Bu sorun, kötü yönetilen diyabetiniz varsa ortaya çıkabilir. Aynı zamanda hastalığın erken bir belirtisi de olabilir.”
Kan şekerinizle ilgili bir sorundan şüpheleniyorsanız, diyabetin erken belirtilerini araştırın ve sağlık uzmanınızla konuşun. Kan şekerinizi yönetmek için sağlıklı bir diyet ve düzenli egzersiz önemlidir.
9. Anksiyete ve depresyon
Stresli veya tehlikeli zamanlarda, sinir sisteminiz savaş ya da kaç tepkisini tetikler. Bu tepki, daha az önemli vücut fonksiyonlarını yavaşlatır ve duyularınızı güçlendirerek hayatta kalmanıza yardımcı olur.
Dr. Horwitz, kaygınız ve depresyonunuz varsa, beyniniz size tehlikede olmadığınızı söyleyebilir. Sinir sisteminiz strese tepki verirken, kalbiniz ve solunum hızınız artar ve kendinizi sıcak ve kızarık hissedebilirsiniz.
10. Fibromiyalji
Fibromiyalji, ağrıya karşı artan hassasiyete neden olan kronik bir hastalıktır. Sıcak ve terli hissetmek, uyku sorunları, beyin bulanıklığı, baş ağrıları ve yorgunluğun yanı sıra semptomlardan biri olabilir.
Horwitz, “Sıcak ve terli hissetmek fibromiyalji ile ilişkilendirilirken, bu duruma sahip çoğu insanda başka ilişkili semptomlar da olacaktır” diyor Dr. Horwitz. “İlaçlar ve diğer tedavi stratejileri aracılığıyla hastaların rahatlama bulmasına yardımcı olabiliriz.”
11. Kanser
Birkaç kanser türü hormon seviyenizi etkileyebilir ve kendinizi sıcak hissetmenize neden olabilir. Örneğin:
- Nöroendokrin tümörler vücudunuzun her yerinde bulunan hormon üreten endokrin hücrelerde meydana gelir. Bazı nöroendokrin tümörler, karsinoid sendroma yol açabilen ekstra hormonlar üretir. Karsinoid sendromun en yaygın semptomu kızarık ve sıcak hissetmektir.
- Feokromositomalar adrenal bezin tümörleridir. Çok fazla adrenalin üretirler, bu da sizi sıcak hissettirebilir.
Horwitz, nöroendokrin tümörler ve feokromositomaların nadir görülen kanserler olduğunu söylüyor. Neden sıcak hissettiğinize gelince, bunlar diğer olası nedenlerden çok daha az yaygındır.
Sürekli sıcak olmayı nasıl durdurabilirim?
Horwitz belirtilerinizi, nasıl hissettiklerini ve ne zaman ortaya çıktıklarını takip etmenizi önerir. Her zaman sıcak mı hissediyorsun? Şiddetli sıcak basmaları veya gece terlemeleri yaşıyor musunuz?
“Yiyecek, kafein veya alkol ile ilgili sıcak hissetmek yaygındır ve sizi korkutmamalı” diyor. “Fakat vücut ısınızı düzenleyemeyeceğinizi düşünüyorsanız veya sıcak hissetmek hayatınızı etkiliyorsa, birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcınızla konuşmanın zamanı geldi.”
Bir sağlık uzmanı belirtilerinizi kontrol edecek ve sonraki adımlarınızı belirlemenize yardımcı olacaktır. Kan testleri, ek izleme veya bir uzmana sevk önerebilirler. Sağlayıcınızla ortaklık yapmak, sizi neyin sıcak hissettirdiğini anlamanıza ve sakinleşmenize yardımcı olacak stratejiler bulmanıza yardımcı olabilir.