IA Mükemmeliyetçi miyim? 5 Özellik ve Belirti – Güncel Sağlık Haber
Kendinizi mükemmeliyetçi olarak görüyor musunuz? bazılarımız arzu eder mükemmellik bitmeyen bir arayış içinde. Zirvedeyken, özellikle uğraşlarınızda ilerlemeler gördüğünüzde, bu asil bir duygu olabilir. Ancak en düşük seviyede, son derece yetersiz hissedebilirsiniz, bu da kaygı duygularına ve zayıf özgüvene yol açar.
Güncel Sağlık Haber, kâr amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek, misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışı ürünleri veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika
Öyleyse, mükemmeliyetçiliğin körüklediği başarı arzusunu öz bakım ve nezaket ihtiyacıyla nasıl dengelersiniz?
Psikolog Susan Albers, PsyD, Kendinizdeki mükemmeliyetçilik belirtilerini nasıl fark edeceğinizi ve bunun size zarar vermesine nasıl izin vermeyeceğinizi açıklıyor.
Mükemmeliyetçilik nedir?
Mükemmeliyetçilik, kusursuzluk arayışıdır ve bir kişinin yaşam biçimini veya görevlere ve zorluklara nasıl yaklaştıklarını tanımlamak için kullanılabilen bir terimdir.
Resmi bir tıbbi teşhis olmasa da birçok insanın geliştirebileceği ortak bir kişilik özelliğidir. Albers, “Mükemmeliyetçi olmak, çok yüksek ve kesin beklentilere ve standartlara sahip olmak demektir” diye açıklıyor. “Çalışıyor ve her şeyin doğru olması için çabalıyor ya da öyle.”
Birçok insan için mükemmeliyetçilik çocuklukta başlar. Çoğu zaman, ebeveynler veya öğretmenler gibi hayatımızdaki otorite figürleri, öz değerimizi görme şeklimizi etkileyebilir. Mükemmeliyetçilikle, belki de her zaman yeterince yapmadığınızı hissettirdiniz. Ya da belki de sizi (iyi niyetli olsa bile) her zaman olabileceğinizin en iyisi olmaya iten ebeveynleriniz olmuştur.
Bu, iyi bir öz disiplin ve hırs yaratabilirken, mükemmellik için bu ezici arzu, öz değerinizin başarılarınıza bağlı olduğunu düşünmenize yol açarsa, zarar da verebilir.
Mükemmeliyetçi olabileceğinizi gösteren işaretler
Yine, mükemmeliyetçilik için net bir teşhis olmayabilir, ancak bu kategoriye uyuyorsanız, kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olabilecek ortak işaretler kesinlikle vardır.
İşte genellikle mükemmeliyetçi olmakla ilişkilendirilen bazı özellikler:
çok yüksek standartlarınız var
Yaptığınız her şeyde sadece %100 değil, %150 başarı için çabalıyorsanız, bu mükemmeliyetçi olduğunuzun bir işareti olabilir. Sadece bu da değil, aynı zamanda bu yüksek standartları karşılamak için kendinize baskı da yapabilirsiniz.
Başka bir deyişle, standartlarınız çoğu zaman size rehberlik eden pusuladır. İşler beklediğiniz veya olmasını planladığınız şekilde uyumlu değilse, muhtemelen kendinizi rahatsız hissediyorsunuz veya bir şeyleri ayarlama ve ince ayar yapma ihtiyacı hissediyorsunuz.
Organizasyon ve yapı üzerinde başarılı olursunuz
Mükemmeliyetçiliğin bir diğer işareti de sürekli bir yapı ve organizasyona sahip olma arzusudur. Bu, masanızı temiz tutmak veya her sabah yatağınızı yapmak gibi temizlik ve düzenliliğe çok önem veren biri şeklinde gelebilir.
Bir mükemmeliyetçi, sadece organize olmanın ötesinde, bu yapının her zaman standartlarını tutturması için çabalayacaktır.
Hedeflerin konusunda çok iddialısın
Yüksek standartlara sahip olmanın faydaları vardır. İnsanların becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabilir, ancak (bunu söylemeye cüret edebilir miyiz?), hiç kimse gerçekten mükemmel olamaz.
Dr. Albers, “Mükemmeliyetçiliğin iyi tarafı, insanları genellikle çok çalıştırıyor ve aşırı motive oluyorlar” diyor. “İsrarcıdırlar. Her şeyi daha iyi ve daha iyi hale getirmek için çalışmaya devam ediyorlar.”
Örneğin, müzisyenler, sporcular ve hatta doktorların mükemmeliyetçi eğilimleri olması yaygındır. Bu tür kariyerler genellikle belirli bir miktarda öz disiplin ve bağlılık gerektirir, bu nedenle onları takip eden insanların her zaman gelişme için çabalaması anlaşılır bir durumdur.
Küçük hataların üstesinden gelmekte zorlanıyorsunuz
Yaptığınız her hatanın sürekli olarak aşırı farkındaysanız – özellikle çevrenizdeki diğerlerinden daha fazla – bu, mükemmeliyetçiliğin başka bir işareti olabilir. Ve yine, hataların farkında olmak olumlu olabilir. Ancak çok aşırı olduğunda, strese neden olabilir.
Ertelemeye eğilimlisin
Erteleme mükemmeliyetçiliğin ortak bir sonucudur. Bu kulağa şaşırtıcı gelebilir çünkü bir mükemmeliyetçinin her zaman görevlerinin başında olduğunu düşünebilirsiniz ama aslında mükemmeliyetçilik birçok durumda işleri ertelemeye yol açabilir.
Bunun nedeni, sabitlenmiş hale gelebilmenizdir. sonuçlar yaptığın şeyin yerine, işlem. Gelecekteki nihai sonuca çok fazla odaklandığınızda, kaygıya ve hatta eldeki görevden kaçınmaya yol açabilir.
Albers, “Aşırı mükemmeliyetçilik düzeylerinde, görev gerçekten göz korkutucu gelebilir ve çok fazla endişe veya stres yaratabilir, bu da bir domino etkisine yol açar, çünkü başlama korkusu vardır” diye açıklıyor Dr. Albers. “Ve sonra, bu görevi tamamlamak aşılmaz geliyor.”
Mükemmeliyetçilik zararlı hale geldiğinde
Bazıları için mükemmeliyetçiliğin sonuçları daha da vahim. Ama mükemmeliyetçiliğinizin çizgiyi aştığını nasıl anlarsınız? Anahtar, kendinizi tanımaya çalışmak ve olaylara nasıl tepki verdiğinizi fark etmektir.
Albers, “Bir dezavantajı, genellikle hiçbir şeyin asla yeterli olmadığı, her zaman tatminsizlik olduğu, yeterince iyi hissetmediği ve kişinin başardığı şeyden asla gerçekten tatmin veya keyif almadığı hissidir” diyor.
İşte aşırı mükemmeliyetçiliğin sizi olumsuz etkileyebileceği bazı yollar:
- Düşük öz-değer. Mükemmeliyetçiliğiniz daha olumlu bir şekilde tezahür ediyorsa – daha iyisini yapmak için kendinizi nazikçe zorlamak veya kendinize yüksek hedefler koymak gibi – o zaman muhtemelen endişelenecek bir şey yok. Ancak kilit nokta, kendinizi tanımak ve mükemmeliyetçi eğilimlerin sizi başarıya doğru yönlendirdiğini fark etmektir. olumsuz kendi kendine konuşma ve düşük benlik saygısına neden olur.
- Zihinsel sağlık sorunları. Çoğu zaman, mükemmeliyetçi eğilimler aşağıdaki gibi zihinsel sağlık durumlarıyla örtüşebilir (hatta buna neden olabilir): obsesif kompulsif bozukluk, yeme bozuklukları Ve Sosyal anksiyete. Bu bağlamda, zehirli mükemmeliyetçilik ateşin yakıtı olabilir ve ruh sağlığı belirtilerinizi daha da kötüleştirebilir.
- ilişkiler Üstelik bu, hayatınızdaki insanlarla etkileşim şeklinizi de etkileyebilir çünkü ilişkilerinizden her zaman imkansız standartlar bekliyor olabilirsiniz. İlişkilerinizde bir baskı hissetmeye başlıyorsanız, bu, mükemmeliyetçiliğinizin zararlı olmaya başladığının bir işareti olabilir. Albers, “Başkalarının veya kendinizin mükemmel olmasını beklerseniz, sürekli olarak hayal kırıklığına uğrayacaksınız” diye uyarıyor.
- Aşırı görevden kaçınma. Burada ve orada bir görevi ertelemek bir noktaya kadar normaldir. Ancak mükemmeliyetçiliğiniz, hayatınızda ileriye doğru adım atmanızı birden fazla şekilde engelliyorsa, bu başka bir tehlike işareti olabilir. Ayrıca, mükemmeliyetçilik günlük görevleri tamamlamanıza engel oluyorsa veya bir kıtlık zihniyetibu sizi motive etmekten çok geride tuttuğunun bir işareti.
Mükemmeliyetçilikle nasıl baş edilir
Mükemmeliyetçiliğin bir motivasyondan çok bir ağırlık gibi hissettirdiğini fark ediyorsanız, dengeyi bulmanıza yardımcı olacak bazı başa çıkma stratejileri bulmak iyi bir fikir olabilir.
Başarı odaklıysanız, bu, güdüldüğünüz (ve üretken olduğunuz) ancak kendinize eziyet etmediğiniz o tatlı noktayı bulma meselesidir.
- Alçakgönüllülüğü benimseyin. İlk adım – ve bu ilk başta kolay olmayacak – mükemmelliğin imkansız bir hedef olduğunu kabul etmektir. Bazen hatalar yapacak, yetersiz kalacak veya kendinizi utandıracaksınız – tıpkı herkes gibi. Bu konsepti benimsemek yoğun bir şekilde özgürleştirici hissettirebilir.
- Gerçekçi son tarihler belirleyin. Albers, kendinize sizi hayal kırıklığına uğratacak imkansız hedefler vermemenin önemini vurguluyor. Okulla ilgili bir ödev, bir iş projesi veya hatta kişisel bir hedef için gerçekçi son tarihler belirlemek, işleri daha rahat bir hızda gerçekleştirmenize yardımcı olacaktır. Bu son tarihler, sürekli olarak mükemmellik için çabalamak yerine, bir şeyin “yeterince iyi” olmasıyla nihayetinde kendinizi iyi hissetmenize de yardımcı olabilir.
- Kendinize gülmek için bir kapasite geliştirin. İş veya okul gibi hayattaki yükümlülüklerinizi ciddiye almanız önemlidir, ancak bunların duygularınızı olumsuz bir şekilde ele geçirmesine izin vermemelisiniz. Kendinize bir mola vermeyi ve her zaman kendinizi fazla ciddiye almamayı unutmayın.
- Hatalardan kurtulma yeteneğinizi not edin. Muhtemelen, yaptığınız bazı oldukça ciddi hataları düşünebilirsiniz (herkesin yaptı!). Bu durumlar o zamanlar can sıkıcı olabilir, ancak siz bunu atlattınız. Aslında, bir şeyler öğrenmiş bile olabilirsiniz.
- Mükemmellik için çabalamanın maliyetlerini faydalara karşı tartın. Maliyetlerin sandığınızdan daha yüksek olduğunu fark edebilirsiniz: Sürekli kendini suçlama, rahatlamakyeni şeyler deneme konusunda isteksizlik ve zayıflık özgüven, Örneğin. Kendinizi bazen dağınık ve kusurlu biri olarak kabul etmek inanılmaz derecede özgürleştirici.
- Kasıtlı olarak işleri mükemmelden daha az hale getirmeyi deneyin. Bazen, biraz dağınıklık iyi bir şey olabilir. İster ev dekorunuzda ister günlük rutininizde olsun, biraz kendiliğindenlik ve beklenmedikliğe izin vermek için kendinize nefes alma alanı vermeyi unutmayın. Bu görece küçük kusurları tolere etmeye çalıştığınızda, toksik mükemmeliyetçilik sizin üzerinizde daha az kaleye sahip olur.
Ne zaman yardım aranmalı
Mükemmeliyetçiliğiniz, öz-değer duygularınızı, uyku düzeninizi veya günlük yaşamınızı etkilemeye başladıysa yarardan çok zarar veriyor olabilir. Örneğin, mükemmeliyetçiliğiniz sizi dışarı çıkıp yeni şeyler deneyimlemekten alıkoyuyorsa veya ruh halinizi etkiliyorsa, bu durum ruh sağlığınıza zarar verebilir.
Bazı insanlar bir profesyonelin yardımından yararlanabilir. Mükemmeliyetçi bir eğilim hayatınızı önemli ölçüde etkiliyorsa, bir terapist kendinize söylediğiniz olumsuz mesajları fark ederken, kim olduğunuz için kabul edildiğini hissetmenize yardımcı olabilir. Sonunda, kendinize karşı daha nazik olmayı öğrenebilirsiniz.