İğne batma hissi ne anlama geliyor – Güncel Sağlık Haber

Haziran 2, 2023 by Yorum yapılmamış

Muhtemelen, uzuvlarınızdan birinin uykuya daldığını deneyimlediniz. Belki de çok uzun süre çapraz bacak pozisyonunda oturduktan veya gece boyunca kolunuzda uyuduktan sonradır. Ve bu uzuv “uyanmaya” başladığında, ardından gelen karıncalanma hissi hafif gıdıklamadan düpedüz rahatsızlığa kadar değişebilir. Ancak birkaç dakika sonra yavaş yavaş kaybolur.

Güncel Sağlık Haber, kâr amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek, misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışı ürünleri veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika

Parestezi olarak da bilinen bu uyuşma ve karıncalanma hissi, bir uzuv belirli bir pozisyonda çok uzun süre durup kolunuzdaki veya bacağınızdaki bir sinire baskı uyguladığında tipiktir.

Ancak karıncalanmaların daha sabit olduğu ve başka bir şeyin – sinir sıkışması veya nörolojik bir bozukluk gibi – işareti olabileceği bazı durumlar vardır.

Nöromüsküler uzman Dr. Kerry Levin, bu karıncalanma hissinin ne olduğunu ve belirtilerle karşılaştığınızda ne yapmanız gerektiğini açıklıyor.

Bu karıncalanma hissi nerede olabilir?

Daha önce karıncalanma yaşadıysanız, muhtemelen baskı uyguladığınız bir uzuvda karıncalanma hissini hissetmişsinizdir.

Karıncalanma yaşayabileceğiniz en yaygın alanlar şunlardır:

  • Silâh.
  • Eller.
  • Ayak.
  • bacaklar.

Bazı insanlar ağızları veya göğüsleri gibi bölgelerde karıncalanma hissi yaşayabilir – ancak bu muhtemelen semptomun altında yatan farklı bir neden olduğu anlamına gelir.

İğnelere ve iğnelere ne sebep olur?

Peki, iğne batması gibi ani bir karıncalanma ve uyuşma hissettiğinizde uzvunuzun içinde tam olarak neler oluyor?

Bu fenomen, belirli koşullar veya fiziksel yaralanmalar dahil olmak üzere bir dizi faktörden kaynaklanabilir. Karıncalanma hissi, geçici veya uzun süreli olabilen beyin, sinir veya omurilik tahrişinden kaynaklanır.

Karıncalanma hissi hissediyorsanız, birkaç olası nedeni aşağıda bulabilirsiniz:

Basınç nedeniyle tıkanmış kan akışı

Klasik karıncalanma hissinin en yaygın nedeni, bir rahatsızlıktan çok, çoğumuzun vücudumuzda deneyimlediği evrensel bir duygudur. Bu, vücudunuzun belirli bir bölgesine baskı uyguladıktan sonra aniden bir karıncalanma veya uyuşma hissetmenizdir.

Bunun nedeni şudur: Uzun süre belirli bir pozisyonda oturuyorsanız veya kolunuzun üzerinde uyuyakaldıysanız, o bölgeye kan akışı engellenir. Bu, sinir sinyallerinin yolları bloke olduğu için uzvunuzun “uykuya dalmasına” neden olur.

Bu pozisyondan çıkmaya başladığınızda, kan geri akmaya başlar ve ardından sinir sinyalleri bir anda ateşlenmeye başlar – etkilenen bölgede bir karıncalanma, hafif gıdıklanma hissine neden olur. Esasen, bu sinir bozucu duygu, uzvunuzun “uyanması”dır.

Sinir sıkışması

İster ayak ister elde olsun, bir uzuvda sürekli karıncalanma hissi, sıkışan bir sinir nedeniyle sıkışan bir sinirin işareti olabilir – genellikle fıtıklaşmış bir disk gibi bir yaralanma veya romatoid artrit gibi altta yatan bir durum nedeniyle.

Sıkışmış bir sinir, bir uzuv uykuya daldığında yaşadığınıza benzer sürekli bir karıncalanma hissine neden olabilir, ancak etkilenen bölgede kas zayıflığı ve keskin, donuk bir ağrı gibi eşlik eden semptomlar da hissedebilirsiniz.

Siyatik

“Siyatik”, omurganızda, genellikle omurganızın 5. lomber veya birinci sakral seviyesinde sıkışmış bir sinir kökünden kaynaklanan hissi tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Bu ortamda, uyuşma ve karıncalanma hissi bacağınızı sırtınızdan veya kalçanızdan alt bacağınıza veya ayağınıza doğru vurabilir. Bu, kaymış bir disk veya sinir kökünü iten artrit gibi yaralanmalarla tetiklenebilir.

Periferik nöropati

Sıklıkla uyuşma hissi ile bağlantılı olan başka bir durum, ayaklarınızdaki veya ellerinizdeki sinirleri etkileyen bir durum olan periferik nöropatidir. Bu duruma genellikle diyabet, vitamin eksikliği veya alkol kullanım bozukluğu gibi durumlar neden olur. Antibiyotikler ve kemoterapi dahil olmak üzere bazı ilaçlar da periferik nöropatiye neden olmada rol oynayabilir.

Levin, uyuşma veya karıncalanma semptomlarının her iki ayakta da sabit olması durumunda bunun periferik nöropatinin bir işareti olabileceğine dikkat çekiyor. Ek olarak, zayıflık, dengesizlik ve kas atrofisi gibi başka semptomlar da yaşarsınız.

hiperventilasyon

Gergin olduğumuzda daha hızlı nefes almamız doğaldır. Bu reaksiyon kendi başına bir yaşam sürdüğünde buna hiperventilasyon denir. Şiddetli olduğunda panik atak gibi hissedilebilir. Bu reaksiyonun doğal bir özelliği, dudakların çevresinde, ayaklarda ve ellerde karıncalanma hissidir.

Multipl skleroz

Bazı durumlarda, iğne batması multipl skleroz belirtisi olabilir. Bu ortamda, bu duyumlara yol açan beyin veya omurilik hasarıdır.

Aşağıdakiler gibi eşlik eden semptomlar da yaşıyorsanız, iğne batmasına multipl skleroz neden olabilir:

  • Denge kaybı.
  • Kas spazmları.
  • Kas Güçsüzlüğü.
  • Tükenmişlik.

Yukarıdaki semptomlardan herhangi birini hissediyorsanız veya bu karıncalanmayı uzun süredir yaşıyorsanız, bu konuda bir sağlık uzmanıyla konuşmanız önemlidir.

Ne zaman doktora görünmeli

Karıncalanma hissi genellikle zararsız ve geçicidir – her ne kadar o anda rahatsız edici olsa da. Ancak bu duygunun vücudunuzu daha ciddi bir şeye karşı uyarmadığından emin olmak için aranacak bazı önemli işaretler vardır. Yakın zamanda yeni bir reçeteye başladıysanız ve bu semptomların birdenbire ortaya çıktığını fark ettiyseniz, yaşadıklarınız hakkında doktorunuzla konuştuğunuzdan emin olun.

Genel olarak, karıncalanma hissiniz aşağıdaki gibi belirtilerle eşleşiyorsa tıbbi yardım almalısınız:

  • Kas Güçsüzlüğü.
  • titreme
  • Çift görme ve/veya baş dönmesi.
  • Nefes almada veya konuşmada zorluk.
  • Yürümekte güçlük çekiyorum.
  • Uykuyu yarıda kesmek.
  • Aniden ve bariz bir neden olmadan karıncalanma veya uyuşma hissi yaşamak.

Eşlik eden belirli semptomlar yaşıyorsanız ve karıncalanma hissi uzun bir süre sonra gitmiyorsa, kontrol ettirmek için bir sağlık uzmanına görünmelisiniz. Vücudunuzun sizi bir yaralanma veya başka bir sinirle ilgili durum hakkında uyarma yolu buysa, mümkün olan en kısa sürede bunun temeline inmek en iyisidir.

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir