İnme Sonrası Diyetinizi Değiştirmek İçin 10 İpucu – Güncel Sağlık Haber

Eylül 29, 2023 by Yorum yapılmamış

Kelimenin tam anlamıyla herkes sağlıklı bir diyetten yararlanabilir. Ancak felç geçirdikten sonra yeme şeklinizde olumlu değişiklikler yapmak iyileşmenize yardımcı olabilir Ve başka bir vuruşu önleyin.

Güncel Sağlık Haber, kar amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışındaki ürün veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika

Sağlıklı gıdalar seçmek kan basıncınızı ve kolesterolünüzü yönetmenize yardımcı olabilir, bu da başka bir felç geçirme riskinizi azaltabilir.

Kayıtlı diyetisyen Julia Zumpano, RD, LD, “Yediğimiz her şey, kalbimiz de dahil olmak üzere tüm vücudumuzu etkiliyor” diyor ve ekliyor: “Bu nedenle, tüm vücut sağlığını desteklemek için yapabileceğiniz en iyi seçimleri yapmak önemlidir.”

Gerçekte hangi adımları atmanız gerektiğinden emin değil misiniz? Zumpano, daha iyi yiyecek seçimleri yapmanıza yönelik ipuçlarını paylaşıyor ve hedeflerinize ulaşmanıza ve sağlığınızı iyileştirmenize yardımcı olacak beslenme değişiklikleri öneriyor.

Felçten sonra neden diyetinizi değiştirmelisiniz?

Sağlıklı bir diyet, vücudunuzun başka bir felç geçirme risk faktörlerini savuşturmasına yardımcı olur. Sağlıklı yiyecekleri seçmek size yardımcı olabilir:

Zumpano, “Yediğimiz her şey tüm vücudumuzu etkiliyor” diyor. “Tüm vücut sağlığını desteklemek için yapabileceğiniz en iyi seçimleri yapmak her zaman önemlidir, ancak bu özellikle felç gibi büyük bir sağlık olayının ardından iyileşirken geçerlidir.”

Felç geçirdikten sonra diyetinizi değiştirmenize ve gelecekte sağlıklı kalmanıza yardımcı olacak yiyecek seçimleri yapmanıza ilişkin ipuçlarını paylaşıyor.

1. İşlenmiş gıdaları azaltın

Kalbinizi sağlıklı tutmak ve felç riskinizi düşük tutmak için, azaltmanız gereken tek şey tuz (listedeki bir sonraki) değildir. Ayrıca yüksek kolesterol ve artan kardiyovasküler hastalık riski ile ilişkili olan trans yağlara ve doymuş yağlara da dikkat etmeniz gerekecektir.

Kolesterol vücudunuzun ürettiği ve hayvansal ürünlerde bulunan yağlı, mumsu bir maddedir. Hücre sağlığını korumak için bir miktar kolesterole ihtiyacınız vardır, ancak kanınızda çok fazla kolesterol bulunması felç (kalp hastalığı) riskinizi artırır.

Zumpano, “Yediğiniz yiyeceklerde ne kadar sağlıksız yağ bulunduğunu izleyerek kolesterolünüzü düşürebilirsiniz” diyor. Bunu yapmanın en iyi yolu, çok fazla yağ, nişasta, şeker ve hidrojene yağ içerecek şekilde değiştirilmiş, sonuçta kolesterolünüzü, kan basıncınızı ve felç riskinizi yükselten aşırı işlenmiş gıdalardan kaçınmaktır.

Bu, aşağıdaki gibi yiyecekleri içerir:

  • Sosisli sandviç, salam, sucuk ve sucuk gibi işlenmiş etler.
  • Beyaz ekmek, kraker, tuzlu atıştırmalık yiyecekler ve unlu mamuller gibi basit/rafine edilmiş karbonhidratlar.
  • Tatlılar, şeker ve soda gibi şekerli yiyecek ve içecekler.
  • Mozzarella çubukları, tavuk parmakları, patlamış mısır karidesleri vb. gibi kızarmış yiyecekler.
  • Konserve çorba, dondurulmuş akşam yemekleri gibi fast food ve hazır yiyecekler.

Zumpano, “Bunları, işlenmiş gıdaların tam tersi olan bütün gıdalarla değiştirin” diye teşvik ediyor.

2. Tuzu azaltın

Çok fazla sodyum tüketmek sıvı tutmanıza neden olabilir, bu da kan basıncınızı artırır ve bu da felç riski oluşturur.

Ancak ortalama bir Amerikalı, olması gerekenin yaklaşık iki katı kadar sodyum tüketiyor. Amerikan Kalp Derneği, günde 2.300 miligramdan fazla sodyum veya bir diyette bulunan miktarın aşılmamasını tavsiye etmektedir. tek çay kaşığı tuzun.

Zumpano, “Düşük sodyumlu bir diyet, günde 2.400 miligramdan daha az sodyum içeren bir diyettir” diyor, “ancak çoğu kalp hastasının sodyumunu bundan daha azıyla sınırlaması gerekiyor.” Felçten sonra sağlık uzmanınız her gün 2.000 miligramdan fazla sodyum yememenizi önerebilir.

Sodyum alımınızı azaltmanın en büyük yollarından biri işlenmiş gıdaları diyetinizden çıkarmaktır. Genellikle koruyucu olarak sodyum kullanırlar, bu nedenle her zaman süper tuzlu bir tada sahip olmasalar da, genellikle kalbinizi olumsuz etkileyebilecek sodyum ve diğer sağlıksız bileşenlerle doludurlar.

Zumpano, “İkinci adım, yemeğinize eklediğiniz tuzu ortadan kaldırmaktır” diye tavsiyede bulunuyor. “Sarımsak tuzu, soğan tuzu ve et yumuşatıcı gibi baharatlar ve salata sosu, soya sosu ve teriyaki sosu gibi yüksek sodyumlu çeşniler de dahil olmak üzere gizli tuz kaynaklarını da arayın.”

Elbette tüm bu tuzlu eklentiler, yiyeceklere ekstra lezzet katmak için yaratıldı. Peki bu, felç sonrası diyetinizin yumuşak bir diyet olmaya mahkum olduğu anlamına mı geliyor? Kesinlikle hayır, diyor Zumpano.

“Yemeklerinize daha fazla ot ve tuzsuz baharat eklemeyi deneyin” diye öneriyor. “Bu, yemeğe gereksiz tuz eklemeden lezzet katmanıza yardımcı olacak.

3. Daha fazla işlenmemiş gıda yiyin

Ne yediğiniz, nelerden kaçındığınız kadar önemlidir; bu nedenle, tek bileşenli gıdaları (“tam” gıdalar olarak bilinir) diyetinize dahil etmenin yollarını bulmaya başlayın.

Zumpano şöyle açıklıyor: “Temel olarak, eğer doğada tek başına bulunuyorsa, muhtemelen tam bir besindir.” Kalp-sağlıklı bütün gıdalar şunları içerir:

  • Meyve.
  • Sebzeler.
  • Kümes hayvanları.
  • Yağsız protein.
  • Balık (özellikle somon, ton balığı, ringa balığı veya uskumru gibi yağlı balıklar).
  • Tam tahıllar (yulaf, arpa, kahverengi veya yabani pirinç gibi).
  • Baklagiller (fasulye ve bezelye gibi).
  • Fındık ve tohumlar.

Her öğünde ve atıştırmalıkta bütün gıdaları tüketmeye çalışın. Örneğin, atıştırmalık olarak bebek havuç, dilimlenmiş elma veya sade Yunan yoğurtunu tercih edin. Öğle yemeğinde doyurucu, besleyici bir çorba (kutudan değil!) deneyin. Harika bir akşam yemeği için tavuk göğsü veya somon gibi başlangıçları ana unsur haline getirin.

4. Yüksek lifli gıdaları tercih edin

Kalp-sağlıklı beslenmenin bir parçası olarak lif, kolesterolünüzü ve bununla birlikte genel kardiyovasküler hastalık riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.

Diyet lifi, vücudun sindiremediği bitkilerin bir parçasıdır. Vücudunuzdan geçerken vücudunuzun gıdaları sindirme ve besin maddelerini absorbe etme şeklini etkiler.

Zumpano, “Çözünür lif bağırsaklarınızdaki safraya bağlanarak onu ortadan kaldırmaya yardımcı olur” diye açıklıyor. “Safra kolesterolden oluştuğu için, çözünür lif bakımından zengin bir diyet kolesterolü düşürebilir.”

Yulaf, baklagiller, kök sebzeler, elma, armut, narenciye, chia, keten tohumu ve pisilyum kabuğu gibi gıdalarda çözünür lif bulunur.

Zumpano, “Ne kadar lif tükettiğiniz yalnızca kolesterol seviyenizi ve felç riskini etkilemez, aynı zamanda sağlık açısından başka yararları da vardır” diyor. “Diğer şeylerin yanı sıra kan şekerinizi kontrol etmenize ve kilo yönetimine yardımcı olur.”

Ek bir avantaj: Yüksek lifli gıdalar aslında kendinizi daha tok hissetmenizi sağlayabilir, böylece aşırı yemek yeme isteğiniz azalır.

5. Etiketleri okumayı öğrenin (ve sonra gerçekten yapmaya başlayın!)

Pazarlama gerçekten can sıkıcı olabilir: Bir gıdanın ambalajı onun “sağlıklı” veya “düşük sodyumlu” olduğunu iddia etse de, bu onun mutlaka sizin için iyi olduğu anlamına gelmez.

Zumpano, “Etiketleri karşılaştırmak, hangi gıdaların sodyum açısından yüksek ve düşük olduğunu daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır” diyor.

ABD’de yasalar çoğu gıdanın beslenme bilgilerinin standart bir şekilde listelenmesini gerektirir. Her ürünün etiketinde yer alan, o gıdanın ne kadar sodyum ve doymuş yağ içerdiğini gösteren besin değerleri panelini okuma alışkanlığı edinin. Etiketler ayrıca size çoğu insanın sıklıkla gözden kaçırdığı önemli bir bilgiyi de verir: porsiyon boyutu.

Zumpano, “Bir porsiyonda düşük miktarda sodyum veya doymuş yağ var gibi görünebilir, ancak etiketteki porsiyon boyutu normalde bir oturuşta yiyeceğinizden çok daha küçük olabilir” diye uyarıyor.

6. Yemek hazırlamaya başlayın

Mükemmel bir dünyada, tüm yemeklerinizi taze, sağlıklı malzemeler kullanarak hazırlamak için zaman ayırabilirsiniz. Ancak bu her zaman mümkün değildir. Yine de tüm zamanınızı mutfakta geçirmeden daha iyi seçimler yapabilirsiniz.

Yemek hazırlamayı öğrenmek, her boş anınızı ne yediğinizi düşünmeye ayırmadan daha sağlıklı beslenmenize yardımcı olabilir.

Zumpano, “Yemek hazırlamak, yoğun zamanlarda gerçekten yardımcı olabilir” diyor. “Hafta sonları veya izin gününüzde, gerçekten zamanınız kısıtlı olduğunda buzdolabında veya derin dondurucuda hazır bulundurmak üzere bazı temel yemekleri hazırlayabilirsiniz.”

Ayrıca en az dört hızlı, kolay öğün belirlemenizi ve tüm malzemeleri elinizin altında tutmanızı, böylece bunları hızlı bir şekilde hazırlayabilmenizi önerir.

“Dondurucunuzda veya buzdolabınızda hazır yiyecekler bulundurun ve dondurulmuş seçenekleri de hazır bulundurun” diye devam ediyor. “Sebzeleri, tavuk göğsünü, ayrı ayrı paketlenmiş balıkları, önceden pişirilmiş esmer pirinci veya yulaf ezmesini düşünün; beş ila 10 dakika içinde pişirilebilen şeyler hızlı bir yemek olabilir.”

Dışarı çıkıp bir fast-food çizburger satın almanız için gereken süre içinde, önceden uygun şekilde plan yaparsanız, pişmiş ve hazır sağlıklı bir yemek yiyebilirsiniz.

7. Atıştırmalıklar konusunda akıllı olun

Atıştırmaya yatkın olduğunuzu biliyorsanız (hımm, kim öyle değil ki?), atıştırma konusunda başarılı olmak için kendinizi hazırlamanız iyi bir fikirdir. Tıpkı yemek hazırlığı gibi, buzdolabınızı ve kilerinizi sağlıklı atıştırmalıklarla önceden doldurmak, hareket halindeyken sizin için pek de iyi olmayan seçimleri kapmaktan sizi alıkoyabilir.

Zumpano, “Patates cipsi, simit, kraker ve hatta pirinç kekleri ve sebzeli pipetler gibi önceden paketlenmiş atıştırmalık yiyeceklerin tümü yüksek oranda işlenmiş olup, genellikle yüksek miktarda rafine un veya rafine şeker veya sodyum eklenmiş olabilir” diyor.

Bu yiyecekleri ne sıklıkta yediğinizi en aza indirmeye çalışın ve bunun yerine sebze ve meyve gibi doğal atıştırmalıklara yönelin. Tatmin edici bir çıtırlık elde etmek için cipsleri havuç veya kereviz çubukları ile humus veya elma dilimleri ve doğal fıstık ezmesi ile değiştirebilir ve tereyağı yerine zeytinyağı ve bir tutam Parmesan peyniri ile ev yapımı patlamış mısır yapabilirsiniz.

8. Ailenizi ve arkadaşlarınızı destek için arayın

Ailenize neden daha sağlıklı yiyecek seçimleri yapmanız gerektiğini anlatmaktan çekinmeyin. Hatta yemeklerin planlanmasına ve hazırlanmasına bile yardımcı olabilirsiniz; ancak hangi sağlıklı, lezzetli tarifleri paylaşabileceklerini asla bilemezsiniz.

Zumpano, “Arkadaş sistemi gibi bir tür sorumluluk sahibi olmak çok yararlı olabilir” diyor. “Yolda kalmanıza ve ilerledikçe hedeflerinizi yeniden değerlendirmenize yardımcı olabilirler.”

Kim bilir: Diyetinizde yaptığınız değişiklikler, aileniz ve arkadaşlarınız arasında daha sağlıklı beslenme alışkanlıklarını bile teşvik edebilir!

9. Damak tadınıza biraz zaman tanıyın

Eğer başlangıçta canınız sıkılıyorsa, işte size faydalı bir hatırlatma: Tat alma duyularınız birkaç haftada bir dökülür ve yenilenir, bu da onların yeni tatlara ve diyetlere uyum sağlayabilecekleri anlamına gelir.

Zumpano, “Damak tadımızın zamanla değişebileceğini unutmayın” diye güvence veriyor. “Düşük sodyumlu bir diyet ilk başta yumuşak görünebilir, ancak onu ne kadar çok uygularsanız damak tadınız alışacaktır. Yakında yemeye alıştığınız yiyeceklerin tadı çok tuzlu olacak.”

10. Diyetisyenden yardım alın

Odadaki file hitap edelim: Her gün sağlıklı yiyecekleri nasıl yiyeceğinizi bulmak gerçekten çok zor olabilir. Başlangıçta, en azından dikkatli planlamayı, bol miktarda yemek hazırlığını ve az miktarda da olsa kendini kısıtlamayı gerektirir.

Ancak bunun yapılabilir olduğuna söz veriyoruz. Felç geçirmeden önce ne yerseniz yiyin, olabilmek Sağlığınızı ve tüm yaşamınızı etkileyecek değişiklikler yapın.

Bir diyetisyen her şeyi anlamanıza yardımcı olabilir ve yol boyunca size destek olabilir. Başarıya ve daha yüksek memnuniyete yol açabilecek, size özel bir plan hazırlamak için mevcut yeme alışkanlıklarınızı, tercihlerinizi ve hoşlanmadığınız şeyleri dikkate alacaklardır.

Zumpano, “Sağlıklı yiyecek seçimleri yapmak doğru yönde atılmış büyük bir adımdır” diyor. “Kayıtlı bir diyetisyen, doğru yiyecekleri seçmenize yardımcı olabilir ve uzun vadede sağlığınızı iyileştirmek için bunları nasıl planlayıp hazırlayacağınızı öğretebilir.”

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir