Kadınlarda Düşük Testosteron Belirtileri – Güncel Sağlık Haber

Haziran 6, 2023 by Yorum yapılmamış

Herkeste testosteron var. Kadınlarda ve doğumda kadın olarak atanan kişilerde (AFAB), testosteron hormonlarının yalnızca küçük bir miktarını oluşturur, ancak kritik bir rol oynar.

Güncel Sağlık Haber, kâr amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek, misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışı ürünleri veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika

Kadınlarda ve insanlarda AFAB, testosteron şunlara katkıda bulunur:

  • Kemik sağlığı.
  • Bilişsel işlev.
  • Enerji seviyesi.
  • Mod.
  • Kas kütlesi.
  • Yumurtalık sağlığı.
  • Cinsel dürtü.

Testosteron, yumurtalıklarınızda ve adrenal bezlerinizde üretilen bir androjendir (seks hormonu). Düşük testosteron seviyeleri ruh halinizi, libidonuzu ve kas-iskelet sağlığınızı etkileyebilir. Ancak kadınlarda ve insanlarda düşük testosteron AFAB genellikle fazla dikkat çekmez.

Endokrinolog Dr. Divya Yogi-Morren, “Kanınızda düşük testosteron ve düşük testosteron seviyeleri belirtileri olabilir, ancak kadınlarda tanımlanmış bir ‘düşük testosteron sendromu’ yoktur” diyor. “Bu, endokrinoloji ve genel tıp alanlarında hararetle tartışılan ve onlarca yıldır tartışılan bir konu.”

Ancak düşük testosteronunuz bir sendrom olarak tanımlanmasa bile semptomlar gerçektir ve bazen tedavi edilebilir. Dr. Yogi-Morren, bilmeniz gerekenleri açıklıyor.

Kadınlarda ve insanlarda düşük testosteron belirtileri AFAB

Yogi-Morren, düşük testosteron belirtilerinin hafif olabileceğini söylüyor. Ancak bu, tedavi edilmemeleri gerektiği anlamına gelmez.

İşte düşük testosterona sahip olabileceğinizin bazı yaygın belirtileri:

Azalan libido (cinsel işlev bozukluğu)

Düşük testosteronun en sık görülen semptomu, aşağıdakileri içerebilen cinsel işlev bozukluğudur:

Cinsel işlev bozukluğu belirtileri yaşıyorsanız, Dr. Yogi-Morren konuyu sağlık uzmanınıza götürmenizi tavsiye ediyor. Düşük libido, diyabet veya tiroid bozukluğu gibi kronik bir durumu da gösterebilir. Sağlayıcınız, belirtileriniz için en iyi tedaviyi aldığınızdan emin olmak için diğer koşulları ekarte etmek isteyecektir.

Yogi-Morren, “Düşük libido, AFAB insanları arasında düşük cinsel istek yaygın olsa da, insanların her zaman hakkında konuşmaktan çekinecekleri bir şey değildir” diyor. “Ve insanlar bunun hakkında konuştuğunda, sağlayıcıları onları fiziksel nedenlere bakmak yerine ruh sağlığı danışmanlığına yönlendirebilir. Ancak düşük testosteron ve diğer hormonlar libidoda önemli bir rol oynuyor ve tam olarak değerlendirilmesi gerekiyor.”

Artan ruh sağlığı sorunları

Düşük testosteron, zihinsel sağlık koşullarını taklit eden belirsiz semptomlara neden olabilir. Ruh sağlığı sıkıntısı, düşük testosteron seviyeleri ile birlikte gelen cinsel işlev bozukluğundan da kaynaklanabilir.

Testosteron seviyeleri düşük olduğunda şunları hissedebilirsiniz:

  • Endişeli.
  • Bunalımlı.
  • Asabi.
  • yorgun
  • Kaprisli.

Azalan bilişsel işlev ve diğer semptomlar

Cinsel işlev bozukluğu ve zihinsel sağlık sorunları, kadınlarda ve AFAB insanlarında düşük testosteronun en yaygın iki belirtisidir. Ama tek işaret onlar değil.

Araştırmalar, testosteronun beyninizi bilişsel gerilemeden ve bunama gelişiminden korumaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. Seviyeler düşük olduğunda, beyin sisi hissine neden olabilir.

Yogi-Morren, “Düşük testosteronun çok yaygın bir belirtisi olmasa da, bazı insanlar odaklanmayı veya konsantre olmayı daha zor buluyor” diyor.

Düşük testosteronun diğer daha az yaygın belirtileri şunlardır:

  • Kuru cilt.
  • Enerji eksikliği.
  • Kas Güçsüzlüğü.
  • Seyrekleşen saç.
  • Uyku problemi.

Kadınlarda ve AFAB insanlarında düşük testosteron neden olur?

Düşük testosteronun nedenini bilmek tedavi seçeneklerini ortaya çıkarabilir. Testosteron seviyeleri aşağıdakilerden dolayı düşebilir:

Yaş

Menopozdan önce, kadınlar ve insanlar AFAB östrojenin üç katı kadar testosteron üretir. Yaş, düşük testosteronun en yaygın nedenidir. Testosteron üretimi, östrojen gibi, doğal olarak yaşla birlikte azalır ve adetinizin ilk döneminden menopoza girdiğiniz zamana kadar kademeli olarak azalır.

40 yaşına geldiğinizde, androjenleriniz muhtemelen yarı yarıya azalmıştır. Menopozdan sonra, Dr. Yogi-Morren testosteron seviyelerinizin dengelendiğini söylüyor.

Bilateral ooferektomi

Vücudunuz testosteronunun çoğunu iki yerde üretir: Böbrek üstü bezleriniz ve yumurtalıklarınız. Ancak bazı kişilerin, bilateral ooferektomi sırasında bir hastalığı tedavi etmek veya kanser riskini azaltmak için yumurtalıklarının alınması gerekir.

Yogi-Morren, “Yumurtalıkları her çıkardığınızda,” diye açıklıyor, “vücudunuzun testosteron fabrikalarından birini de kaldırmış olursunuz. Sonuç olarak, o andan itibaren normalden daha düşük testosteron seviyelerine sahip olacaksınız.

adrenal yetmezlik

Yumurtalıklarınız gibi, adrenal bezleriniz de ana testosteron (ve diğer hormonlar) üreticisidir. Adrenal yetmezliğiniz olduğunda, bezleriniz testosteron da dahil olmak üzere bazı hormonları yeterince üretmez.

Adrenal yetmezlik, otoimmün bir hastalık nedeniyle veya aniden steroid tedavisini bıraktıktan sonra ortaya çıkabilir.

Hipofiz bozuklukları

Hipofiz beziniz beyninizin tabanında yer alan bezelye büyüklüğünde bir bezdir ve vücudunuzdaki diğer bezlere görevlerini yapmalarını söyleyen hormonları üretir. Hipofiz beziniz doğru çalışmadığında, kontrol ettiği birçok beze müdahale eder. Bu bezlerden biri, testosteron üreten adrenal bezinizdir.

Yogi-Morren, “Hipopitüitarizm, yetersiz çalışan bir hipofiz bezini içeren nadir bir durumdur” diye açıklıyor. “Ve düşük testosteronla bağlantılı. Hipofiz bezi doğru hormonları doğru miktarlarda salgılamayınca adrenal bezler görevini yapamaz.”

ilaçlar

Düşük testosteron, aşağıdakiler gibi bazı ilaçların bir yan etkisi olabilir:

  • Oral kontraseptifler: Doğum kontrolü vücuttaki androjenleri (testosteron dahil) azaltır.
  • Kortikosteroidler: Bu ilaç, uzun süreli kullanıldığında testosteron üretimini baskılayabilir.

Yogi-Morren, “Östrojen içeren herhangi bir ilaç, menopoz sonrası hormon replasman tedavisi için kullanılan düşük dozlar bile testosteron düzeylerinin düşmesine neden olabilir” diyor. “Düşük testosteron belirtileri yaşıyorsanız ve östrojen içeren ilaçlar alıyorsanız, nedeni bu olabilir.”

Kadınlarda ve AFAB’lı kişilerde düşük testosteron nasıl teşhis edilir?

Düşük testosteron, AFAB hastalarında ve kadınlarda teşhis etmek zor olabilir. Semptomlar genellikle teşhis edilmez veya aşağıdaki gibi diğer durumları taklit ettikleri için yanlış teşhis edilir:

Sağlık uzmanları, kanınızdaki androjen hormonlarının miktarını ölçmek için bir kan testi kullanabilir. Ancak değişen hormon seviyeleri, bir androjen eksikliğini doğru bir şekilde tanımlamayı zorlaştırabilir. Kadınlarda ve insanlarda AFAB için normal testosteron aralığı 15 ila 70 ng/dL’dir, ancak bu aralığa girdiğiniz yer yaşınıza ve diğer sağlık faktörlerine bağlı olabilir.

Testosteronu düşük olan kadınlar ve AFAB hastaları için tedavi

Şu anda, ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından kadınları ve AFAB’li insanları tedavi etmek için onaylanmış herhangi bir testosteron replasman tedavisi bulunmamaktadır.

Yogi-Morren, “Testosteron tedavileri, cinsel istekte artış gibi istediğiniz yanıtı alabilir” diyor. “Fakat akne artışı, saç büyümesi ve ruh hali bozuklukları gibi yan etkileri var. Kadınlar için testosteron tedavisinin güvenlik ve etkinliğine ilişkin verilerin çok sınırlı olduğunu unutmayın. Uzun süreli kullanımla ilgili veri yok.”

Düşük testosteronu tedavi etmenin en etkili yolu, nedeni belirlemek ve tedavi etmektir. Ancak yaşlanma gibi nedenler tedavi edilemez. Sağlayıcılar nedeni tedavi edemediğinde, odağı semptomları tedavi etmeye kaydırırlar:

  • Cinsel işlev bozukluğu: Bu genellikle vajinal östrojen tedavisi, belirli antidepresanlar ve testosteron dışındaki topikal androjenler ile düzelir.
  • Zihinsel sağlık sorunları: Bilişsel davranışçı terapi veya ilaçlardan faydalanabilirsiniz.

Yogi-Morren, “Diğer hormonlarınız, özellikle diğer androjenler normal aralıkta olduğu sürece, düşük testosteron genellikle önemli sonuçlara neden olmaz” diyor. “Ancak, testosteron kemik sağlığında büyük bir rol oynadığından, özellikle kemik yoğunluğu testleri ve osteoporoz taraması yaptırmak için yaş tarafından önerilen tüm koruyucu sağlık yönergelerini uyguladığınızdan emin olun.”

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir