Kalp Krizi Nasıl Hisseder? – Güncel Sağlık Haber

Temmuz 19, 2023 by Yorum yapılmamış

Drama, bir Hollywood kalp krizini çevreliyor. Ekrandaki ölüme mahkum karakter, acı yüzlerine boyanırken tipik olarak göğsünü kavrar. Sonra sendelerler ve bükülmüş bir yığın halinde çökerler. (Sahnenin bitişi.)

Güncel Sağlık Haber, kâr amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek, misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışı ürünleri veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika

Ancak gerçek hayatta, çoğu insanın miyokard enfarktüsü (aka kalp krizi) sırasında tipik olarak yaşadığı şey bu değildir. Semptomlar çok daha ince olma eğilimindedir. Bazı durumlarda, aslında, insanlar numaralarının başının belada olduğunun farkında bile olmayabilirler.

Peki, kalp krizi belirtileri nelerdir? Kardiyolog Leslie Cho, MD’den öğrenelim.

Kalp krizi belirtileri

Peki, kalp krizi ne yapar? Gerçekten gibi hissediyorum? İnsanlar en sık şunları bildirir:

  • Göğüs basıncı veya sıkılığı. Göğsünüzde oturan birinin hissini hayal edin. Bu, kalp krizinin getirdiği duyguya yakındır. Cho, “Çok baskıcı gelebilir” diyor.
  • Mide yanması benzeri rahatsızlık. Kalp krizlerinin asit reflü gibi hissetmesi oldukça yaygındır. Aslında, semptomlar neredeyse aynı olabilir. (Kalp krizi ile mide ekşimesi arasındaki farkı nasıl anlayacağınızı öğrenin.)
  • Nefes darlığı. Bazı kalp krizleri hiç ağrıya neden olmaz. Bu “sessiz kalp krizleri” en çok diyabetli kişilerde ve yaşlı erişkinlerde görülür.
  • Sol tarafta ağrı. Kalp krizi belirtileri, çenenizin sol tarafına veya sol kolunuza yayılan ağrıyı içerebilir. Bazı insanlar da sırt ağrısından şikayet eder.
  • Tükenmişlik. Bu semptom en çok yaşlı insanlarda görülür ve grip benzeri bir hastalık olarak yanlış teşhis edilebilir.
  • Mide bulantısı ve terleme. Bu semptomlar şiddetli göğüs ağrısı ile birlikte gelebilse de, özellikle kadınlarda veya doğumda kadın olarak atanan kişilerde (AFAB) kendiliğinden de ortaya çıkabilir.

Kalp krizi fark edilmeden geçebilir mi?

Bazı insanlar kalp krizi geçirdiklerini ancak kardiyak olaydan haftalar hatta aylar sonra yapılan bir sağlık kontrolünden sonra öğrenirler.

Birisi nasıl bilmez, soruyorsun? Pekala, iş can yakmaya geldiğinde tüm kalp krizleri eşit değildir. “Hafif” kalp krizleri, hazımsızlığı veya genel yorgunluğu taklit eden semptomlara neden olabilir – kafanızdaki alarmları çalıştırmayabilecek duygular.

Artı, kimse istiyor kalp krizi geçirdiklerine inanmak İnsanlar genellikle semptomlarını görmezden gelirler. Cho, “Kalp krizi söz konusu olduğunda inkar gerçektir” diyor. “Onu dilemek istiyorsun.”

Kalp krizini kesin olarak teşhis etmek için kan testleri ve bir elektrokardiyogram (EKG) ile birlikte bir klinik değerlendirme gerekir.

Semptomlar erkekler ve kadınlar arasında farklılık gösterebilir mi?

Çoğunlukla, erkekler ve kadınlar benzer kalp krizi semptomları yaşarlar. Ancak kadınların (ve AFAB’li kişilerin) yaklaşık üçte biri erkeklerden (ve doğumda erkek olarak atanan kişilerden) farklı semptomlar yaşıyor.

Kadınların ve AFAB halkının aşağıdakileri yaşama olasılığı daha yüksektir:

  • Kalp krizinden önce başlayan nefes darlığı, yorgunluk ve uykusuzluk.
  • Sırtlarında, omuzlarında, boyunlarında, kollarında veya karınlarında ağrı.
  • Mide bulantısı ve kusma.

Kadınların ve insanların AFAB yaşama olasılığı daha düşüktür:

  • Göğüs ağrısı, özellikle göğüslerinin ortasında.
  • Hazımsızlık hissi veren rahatsızlık.

Ne kalp krizi yapmaz gibi hissediyorum

Cho, her göğüs ağrısının kalp krizi belirtisi olmadığını açıklıyor. Aşağıdaki durumlarda ağrının kalple ilgili olması pek olası değildir:

  • Anlıktır, yalnızca birkaç saniye sürer.
  • Bir iğneleme hissi gibi geliyor.
  • Göğsünüzün küçük, iyi lokalize edilmiş bir bölgesindedir.
  • Solunum veya pozisyon değişiklikleri ile iyileşir veya kötüleşir.
  • Göğsünüze bastırdığınızda veya kolunuzu hareket ettirdiğinizde çoğaltılabilir.
  • Karnınızın altından bacaklarınıza doğru yayılır.

Kalp krizi için 911 ne zaman aranmalı?

Bazen hafif semptomlar göz önüne alındığında, neyin kalp krizi olup neyin olmadığını bilmek zor olabilir. En iyi kural? Olanların kalp krizi olabileceğine dair herhangi bir his varsa, hemen yardım isteyin.

Herhangi bir kalp krizi – küçük bir tanesi bile – kalp kasınıza zarar verebilir. Erken tedavi bu hasarı en aza indirebilir.

Dr. Cho, “Kalp krizinde her dakika gerçekten önemlidir” diye vurguluyor. “Bir şeylerin yanlış olduğunu hissediyorsan, görün. 10 dakikadan fazla süren ve kötüleşiyor gibi görünen göğüs basıncını, nefes darlığını veya mide bulantısını göz ardı etmeyin. Vücudunu dinle.”

Genel olarak, şu durumlarda 911’i arayın:

  • Semptomlar aniden ortaya çıkar ve 10 dakikadan fazla sürer.
  • Dinlenirken nefes darlığı ve/veya göğüste rahatsızlık oluşur.
  • Semptomlar geliştirirsiniz ve geçmişte veya şu anda sigara içme gibi risk faktörleri olan orta yaşlı veya daha yaşlı bir yetişkinsiniz; diyabet; veya ailede kalp hastalığı öyküsü. Sigara içen veya diyabet, hipertansiyon veya yumurtalık fonksiyon bozukluğu olan genç kadınlar da daha savunmasızdır.

Ambulans için 911’i aramak önemlidir. Nedeni? Kalp krizi semptomları olan yaklaşık 300 kişiden 1’i, hastaneye giderken hayatı tehdit eden bir aritmi geliştiriyor. Ambulansta olursa hemen tedaviye başlanabilir.

Kalp krizi önleme

Buraya kadar okuduysanız, belli ki kalp krizi geçirme ihtimalinden endişe ediyorsunuz. Şimdi iyi haber: Bir kalp krizinin meydana gelmesini önlemek için proaktif adımlar atabilirsiniz.

Cho, “Dünyanın en kötü aile geçmişine sahip olsanız bile, kalp hastalığı ve kalp krizleri büyük ölçüde önlenebilir” diyor Dr. Cho. “Bunu kan basıncınızı ve kolesterolünüzü kontrol ederek, düzenli egzersiz yaparak, sağlıklı beslenerek, kilonuzu yöneterek ve asla sigara içmeyerek yapabilirsiniz.”

Ancak Amerika Birleşik Devletleri’nde her yıl ilk kalp krizini geçiren 600.000’den fazla insandan biriyseniz, tedavi olmak için hızlı hareket edin. Dr. Cho, “Hemen görülmek hayatınızı kurtarabilir,” diye vurguluyor. “Proaktif olun. Semptomlarınız varsa beklemeyin.”

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir