Kalsiyum Eksikliğinin Belirti ve Semptomları – Güncel Sağlık Haber

Çoğumuz okulda kalsiyumun kemik sağlığı için gerekli olduğunu öğreniriz – ama hikayenin tamamı bu değil. Romatolog Chad Deal’a göre, “Vücudumuz, kasları, sinirleri, kan damarlarını ve hormonların ve enzimlerin salınmasını içeren diğer önemli işlevler için de kalsiyuma ihtiyaç duyar.”

Güncel Sağlık Haber, kâr amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek, misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışı ürünleri veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika

Bu nedenle, ciddi bir kalsiyum eksikliği vücudunuza birçok farklı şekilde zarar verebilir.

Bu güçlü mineralden bir günde ne kadar almanız gerektiği ve bir eksiklik geliştirirseniz karşılaşabileceğiniz semptomlar hakkında Dr. Deal ile konuştuk.

Günde ne kadar kalsiyum tüketmelisiniz?

Deal’a göre, çoğumuz ihtiyacımız olan tüm kalsiyumu yediğimiz yiyeceklerden alıyoruz. Süt ürünleri (süt, yoğurt, peynir) bol kaynaklardır. Diğer kaynaklar şunları içerir:

Soya sütü ve portakal suyu gibi bazı yiyecekler de genellikle kalsiyumla takviye edilir.

Önerilen günlük miktarınız, yaşınıza ve doğumda atanan cinsiyetinize bağlıdır. 19 ila 50 yaşları arasındaki tüm yetişkinler ve 70 yaşına kadar olan erkekler, diyetleri ve (gerekirse) takviyeleri yoluyla günde 1.000 miligram (mg) kalsiyum almalıdır. 51 yaş ve üstü kadınlar ile 71 yaş ve üstü erkeklerin günde 1.200 mg kalsiyum alması gerekir.

kalsiyum eksikliği

Kısa vadede, kalsiyum eksikliğinin çoğu belirtisi incedir – aslında o kadar incedir ki, onları hiç fark etmeyebilirsiniz. Ancak ele alınmadığı takdirde, bu belirtiler daha da kötüleşebilir.

Deal, “Zamanla,” diye açıklıyor, “düşük kalsiyum alımı, düşük kemik kütlesine ve osteoporoz riskine katkıda bulunmak da dahil olmak üzere farklı vücut sistemleri üzerinde zararlı etkilere sahip olabilir.”

Eksik olup olmadığınızı görmek için D vitamini seviyenizi belirlemek için bir kan testi yaptırmak mümkün olsa da, kalsiyum alımınız düşük olsa bile kandaki kalsiyum seviyeleri genellikle normaldir. Bunun nedeni, vücudunuzun çalışması için gerekenleri sağlamak için kemiklerinizden kalsiyum almasıdır.

Yediğiniz yiyeceklerden yeterince kalsiyum almadığınızdan şüpheleniyorsanız, takviye almak için sağlık uzmanınızla görüşün.

Deal, “Kalsiyum için önerilen günlük ödeneği aşmaya gerek yok” diyor. Aslında çok fazla kalsiyum (hiperkalsemi) sahibi olmak da tehlikeli olabilir.

Bazı kişilerin sahip oldukları tıbbi bir durum veya aldıkları reçeteler nedeniyle hipokalsemi yaşadıklarını da belirtmekte fayda var. Bu gibi durumlarda, gemiyi düzeltmek için bir ek yeterli olmayabilir.

Kalsiyum eksikliği belirtileri

Aşağıdaki belirtiler kalsiyum eksikliğine işaret edebilir. Bu semptomların bazılarının yalnızca akut bir hastalık sırasında, serum kalsiyum seviyeleri tehlikeli seviyelere düştüğünde ortaya çıktığını unutmayın.

Tükenmişlik

“Yorgunluk”, aslında oldukça karmaşık olan bir belirti için aldatıcı derecede basit bir kelimedir. Göreceğiniz gibi, bu listedeki diğer semptomların çoğu, vücut ağrıları ve katılığından depresif ruh haline kadar yorgunluğa bağlanabilir. Hipokalsemi durumunda, yorgunluk, hücrelerinizin yetersiz beslenmesinin sonucudur.

Kötü ağız sağlığı

Bunu daha önce hiç düşünmemiş olabilirsiniz, ama eğlenceli bir gerçek: Dişleriniz kemik olmasa da, onlar vardır onlara bağlı! Vücudunuz işlevsel kalmak için kemiklerinizden kalsiyum sızdırıyorsa, dişlerinizi çürümeye ve gevşemeye ve hatta muhtemelen periodontal hastalığa karşı daha duyarlı hale getirecektir.

Kas ağrısı ve spazmları

Kalsiyum sadece kemiklerimizi güçlendirmekle kalmaz, aynı zamanda kaslarımızın düzgün çalışmasını da sağlar. Spesifik olarak, kaslarımızın kasılmasına ve gevşemesine yardımcı olur. Başka bir deyişle, hipokalsemi kelimenin tam anlamıyla sizi daha zayıf. Ayrıca daha fazla ağrı, ağrı, sertlik ve spazm yaşayacaksınız.

Bilişsel sorunlar

Hücreleriniz kalsiyumdan mahrum kalıyorsa, beyin bulanıklığından baş dönmesine ve kafa karışıklığına kadar bir dizi bilişsel semptomla karşılaşabilirsiniz. Kalsiyum alımının ruh sağlığımızı etkilediğini gösteren ön kanıtlar bile var.

Parmaklarınızda uyuşma ve karıncalanma

Kalsiyum, merkezi sinir sistemimizin birçok farklı bölümünde hayati bir rol oynar; eksikliğimiz varsa, özellikle ekstremitelerimizde (eller, parmaklar, ayaklar ve ayak parmakları) sinirlerin etkilendiğini görebiliriz.

Nöbetler

Beslenme eksiklikleri bazen nöbetleri tetikleyebilir.

Anormal kalp ritmi

Eğer kalp atışınız biraz … kapalı hissetmeye başladıysa, mümkün olan en kısa sürede doktorunuzla görüşmeniz gerekir. Şiddetli kalsiyum eksikliğinin bir işareti olabilir.

Unutmayın: Kalsiyum kas fonksiyonu için çok önemlidir ve kalbiniz bir kastır. Kalsiyum düzensizliği ile ciddi ve potansiyel olarak ölümcül olabilen ventriküler aritmiler arasında köklü bir bağlantı vardır.

Kalsiyum seviyelerinden bağımsız olarak, nefes darlığı, baş dönmesi veya bayılma gibi diğer semptomlarla birlikte göğüs ağrısı (anjina) yaşıyorsanız hemen acil servise (ER) gitmelisiniz.

Bu konuda kemik yok

Kalsiyum eksikliğinin bazı belirtileri korkutucu olsa da iyi haberler var: Altta yatan durumu tedavi etmek kolaydır! Ancak, yerel eczanenizin raflarını takviye için takip etmeden önce, bir sağlık uzmanından randevu alın. Kalsiyum eksikliği riskinizi değerlendirebilecekler ve – gerekirse – sizin için en güvenli dozun ne olduğunu belirleyebilecekler.

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir