Karartma ve İçki İçme Karartması – Güncel Sağlık Haber

Mart 13, 2023 by Yorum yapılmamış

Arkadaşlarınızla kutlama yapmak için dışarıdasınız, yerel bira fabrikanızdan bir veya iki bira içiyorsunuz. Ama sonra bir bakarsın, sersemlemiş uyanırsın, telefonun kayıptır, ayakkabını bulamazsın ve gecenin nasıl bittiğini hatırlamazsın.

Güncel Sağlık Haber, kâr amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek, misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışı ürünleri veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika

Sözde kesintiler ve karartmalar geçici ve hatta kalıcı hafıza kaybına yol açabilir. Çevrenizden veya neler olup bittiğinden tam olarak emin olmadığınız bir anda sizi ciddi şekilde zarar görme tehlikesiyle karşı karşıya bırakabileceklerinden bahsetmiyorum bile.

Psikiyatrist ve bağımlılık uzmanı Dr. David Streem, alkol ve madde kullanımının hafıza kaybına giden tek yol olmadığını tartışıyor ve bayıldığınızda gerçekte neler olduğunu paylaşıyor.

Kesintiler ve kesintiler nedir?

Bayılmalar, aşırı alkol, madde kötüye kullanımı veya başka bir durumun etkileri nedeniyle beyninizin belirli bir süre yeni anıları kaydedememesinden kaynaklanan tam hafıza kaybıdır.

Ancak bazen işitsel veya görsel ipuçları, bir kişinin bilinç kaybı sırasında olanlarla ilgili anılarını bir araya getirmesine yardımcı olabilir. Bu ipuçları, siz baygınken orada bulunan insanlarla metinler, resimler veya konuşmalar şeklinde gelebilir. Bayılmaların tıbbi terimi, geçici bilinç kaybı (TLOC) olarak adlandırılır.

Karartma ile karartma arasındaki fark, karartmaların kısmi hafıza kaybı içermesidir. Karartma ile, etkilendiğiniz döneme ait belirli ayrıntıları hatırlayabilirsiniz, ancak zamanın diğer bölümleri geri çağrılamaz.

Dr. Streem, “Hipokampus, beyninizin deneyimlerimizi ve tüm duyularımızın farkındalığını alan ve bunları işleyerek anılara dönüştüren bir parçasıdır” diye açıklıyor. “Hassas ve Alzheimer hastalığı olan insanlarda bozulan beynin aynı kısmı.”

Aşırı alkol kullanımı, bayılmalara veya kararmalara neden olabilecek tek şey değildir. Tek başına veya alkolle birlikte madde kötüye kullanımı, bilinç kaybı yaşama olasılığınızı artırabilir. Hipnotikler veya sakinleştiriciler ve flunitrazepam gibi benzodiazepinler (aynı zamanda Rohypnol veya çatılar olarak da bilinirler) da bayılmalara veya kararmalara neden olabilir.

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere bayılmalara veya karartmalara neden olan başka tıbbi durumlar da vardır:

Dr. Streem, “Geçici veya kalıcı, beyinde hasara neden olan herhangi bir şey, hasar doğru yerdeyse hafıza kaybına neden olabilir” diyor.

Bayılma ile bayılma aynı şey midir?

Bayılma ile bayılma aynı şey değildir. Bayıldığında veya bayıldığınızda, geçici bir bilinç kaybı yaşarsınız.

“Bayıldığında, uyanık değilsin. Dr. Streem, bilinci hâlâ yerinde olan ancak yeni anılar kodlamayan birinin başına bir bilinç kaybı geliyor” diye açıklıyor. Bayılma yaşayan bir kişi hala uyanıktır ve bir miktar düşünme yeteneğine sahiptir, ancak beyninin diğer bölümleri yeterince iyi çalışmıyor olabilir. Çoğu zaman bunun nedeni sarhoşluktur.”

Bu tanımları ve bayılma ile bayılma arasındaki farkı anlamak inanılmaz derecede önemlidir, çünkü diğer insanların görünüşte farkında olmalarından dolayı birinin bayıldığını fark etmesi zor olabilir.

Ne kadar alkol bayılmaya neden olabilir?

Bayılmaya neden olmak için ne kadar alkol veya madde kullanımının gerekli olduğu, kişinin boyuna, kilosuna, duyarlılığına ve doğumda atanan cinsiyetine göre değişir.

Dr. Streem, “Kadınların kan dolaşımında erkeklerden daha fazla alkol emdiğini biliyoruz” diyor. “Fakat çoğu insan için, kandaki yasal alkol limitinden fazlasını içerecek. ABD’deki hemen hemen tüm eyaletlerde, araba kullanmak için kandaki alkol sınırı .08’dir. Bayılmalar genellikle yasal sınırın iki katı veya daha yüksek olan kandaki alkol seviyelerinde görülür.

Çalışmalar, 25 yaşın altındaki genç yetişkinlerin bilinç kaybı yaşama konusunda özellikle savunmasız olduğunu göstermiştir. Ek olarak, genç popülasyonlar arasında çok daha düşük eşiklerde elektrik kesintileri meydana gelebilir. Bunun nedeni büyük ölçüde beyninizin karar vermekten sorumlu bölümlerinin yaklaşık 25 yaşına kadar tam olarak olgunlaşmamış olmasıdır. Buna rağmen, kasıtlı olarak aşırı içki içmek genç yetişkinler arasında yaygın bir uygulama olmuştur.

Yaştan bağımsız olarak, son araştırmalar, daha sık bilinç kaybı deneyimlerinin, alkol kötüye kullanımı düzeltildikten sonra bile hafıza kaybındaki artış ve bilişsel zorluklarla ilişkili olduğunu göstermektedir. Bu, bir bilinç kaybı meydana geldikten sonra bile, hafıza kaybı yaşamaya devam edebileceğiniz ve anıları hatırlamakta başka zorluklar yaşayabileceğiniz anlamına gelir.

Vücudunuzdaki karartma etkileri

Bir bilinç kaybı veya karartma yaşıyorsanız, düşme, yaralanma ve istenmeyen veya güvensiz cinsel deneyimler yaşama riskiniz daha yüksektir. Bayılan bir kişi uyurken de kusabilir, bu da boğulma veya boğulma riskinin artmasına neden olabilir.

Ne zaman elektrik kesintisi veya karartma olacağını belirlemek zor olabilir. Ancak şu anda başınıza gelebileceğine dair bazı işaretler şunları içerir:

  • Ayakta durmakta zorluk
  • Mide bulantısı.
  • baş dönmesi
  • Görme kaybı veya görüş alanınızın daralması.

Maddeye bağlı bayılmaların diğer belirtileri, özellikle sakinleştiriciler, hipnotikler veya benzodiazepinlerin neden olduğu bayılmalar şunları içerir:

  • Bağırsak veya mesane kontrolünün kaybı.
  • Nefes almada zorluk
  • Alkol tüketmediğinizde veya normal miktarınızdan daha az tükettiğinizde sarhoş hissetmek.
  • Ani vücut ısısı değişiklikleri.
  • Baş dönmesi, oryantasyon bozukluğu, görme kaybı veya konuşma güçlüğünde ani artış.

Dr. Streem, “Hipnotik ilaçlar bu tür bozulmalara ve hafıza kaybına neden olma eğilimindedir” diyor. “Ne yazık ki, insanlar bazen onları diğer insanlardan yararlanmak için kullanıyor.”

Kesintileri yönetmek için stratejiler

Vücudunuz tükettiğiniz alkolü emdiğinde ve beyniniz yeniden anılar oluşturabildiğinde, bilinç kaybı sona erer. Uyku genellikle bu sürece yardımcı olur.

Alkol doğası gereği susuz bırakır, bu nedenle bol su içtiğinizden ve susuz kalmadığınızdan emin olmanız önemlidir. Potansiyel zehirlenme belirtilerinin farkında olmak, sınırlarınızı anlamanıza da yardımcı olabilir.

Ama ya sonunda bir bilinç kaybı yaşarsan?

Dr. Streem, “Bayılma deneyimi bazen bedenlerimiz ve beyinlerimiz hakkında ve nelerle başa çıkıp nelerle başa çıkamayacağımız hakkında bilgi edinmek için bir fırsat olabilir” diyor. “Ancak bir bilinç kaybı yaşadığınızda yapılacak en önemli şey, neler olduğunu ve yaralanıp yaralanmadığımızı elimizden geldiğince bir araya getirmeye çalışmaktır. Bir şekilde sizden faydalanılıp yararlanılmadığını değerlendirmeye çalışmak da gerekli olabilir.”

Yaralandığınızı, cinsel veya fiziksel saldırıya uğradığınızı düşünüyorsanız, hemen tıbbi yardım almanız ve hatırlayabildiğiniz her şeyi polisle konuşmanız önemlidir.

Elektrik kesintisi ve voltaj düşmesi olasılığını azaltmak ve kendi güvenliğinizi artırmak için alabileceğiniz diğer önlemler şunları içerir:

  • Güvendiğin insanlarla içki içmek.
  • Yakın bir arkadaş veya arkadaş grubu ile eşleşip birlikte ayrılmak.
  • Aç karnına içmemek.
  • Diğer insanlardan içecek almamak.
  • Kapları kendiniz açın veya içkinizin dökülmesini izleyin.
  • Bir odadan çıkarken içeceğinizi yanınıza almak.
  • Tadı veya kokusu tuhaf olan hiçbir şeyi içmemek.
  • Sarhoş veya sarhoş hissetmeye başladığınızda yardım istemek.

Dr. Streem, “Bir bayılmayı veya karartmayı önlemenin, bunlara neden olan çok fazla alkol veya diğer maddeleri tüketmeyi bırakmaktan başka yolu yoktur” diyor. “Bunun ötesinde, güvenlik ve genel fiziksel bakım, bunun sizin başınıza gelmemesini sağlamak için çok yardımcı olabilir.”

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir