Karpuzun Sağlığa Faydaları – Güncel Sağlık Haber
Tatlı ve sulu karpuz yazın sembolüdür. Bir bakışta, çoğunlukla şeker ve su olduğunu varsayabilirsiniz. Ancak bir kez araştırıp geniş besin yelpazesini keşfettiğinizde, sağlık açısından ne kadar potansiyel faydası olduğuna şaşıracaksınız.
Güncel Sağlık Haber, kâr amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek, misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışı ürünleri veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika
Kayıtlı diyetisyen Lara Whitson, RD, LD, “Karpuzu barbeküler ve plaj için eğlenceli, mevsimlik bir yiyecek olarak düşünüyoruz, ancak aynı zamanda sizin için de gerçekten iyi” diyor. “Kalorisi düşük, sizi sulu tutar ve sağlığınızı korumanıza yardımcı olabilecek birçok başka besin sağlar.”
Karpuz sizin için iyi mi?
Protein ve demir içermemesine rağmen karpuzun besin değeri hafife alınmamalıdır. Ayrıca yağ, sodyum ve kolesterol içermez ve Amerikan Kalp Derneği Kalp Kontrolü Sertifikalıdır. Karpuz tohumlarının bile magnezyum, demir, sağlıklı yağlar ve çinko ile faydaları vardır.
Bir fincan doğranmış karpuz sadece 46 kaloriye sahiptir ve:
- 0 gr yağ
- 1 mg sodyum
- 9 gr şeker
- 10 mg kalsiyum.
- 12 mg C vitamini
- 15 mg magnezyum.
- 139 gr su.
(Kaynak: USDA)
Daha da etkileyici olanı, sinir ve kas işlevini ve vücudunuzdaki sıvı dengesini destekleyen temel bir mineral olan 170 miligram potasyum içermesidir. Ve C vitaminine ek olarak, iyi miktarda A vitamini içerir.
Karpuzdaki likopen ve cucurbitacin E gibi hastalıklarla savaşan antioksidanlar sizi kanser veya diyabet gibi hastalıklardan korumaya yardımcı olabilir. Karpuza kırmızı rengini de likopen verir.
Karpuz tohumları veya kabukları sizin için iyi mi?
Bir dahaki sefere kabukları çöpe atmadan önce, karpuz kabuklarının ve tohumlarının sağlığa olan faydalarını düşünmek için bir saniye ayırın.
Karpuz kabukları, etlerine göre daha az şeker ve daha fazla lif içerir ve ayrıca sitrülin içerir. Kurutulmuş veya çiğ karpuz tohumları, vücudunuzun iyi çalışmasına ve hastalıklardan kaçınmasına yardımcı olan magnezyum ve folat açısından zengindir. Tohumlar ayrıca kanınızdaki kötü kolesterolü düşüren ve kalp krizi ve felçten korunmanıza yardımcı olan yağ asidi türlerine sahiptir.
Whitson, “Kolay ve sağlıklı bir atıştırmalık için kabak çekirdeğinde yaptığınız gibi kabukları diğer sebzelerle karıştırarak kızartabilir ve tohumlara baharat ekleyebilirsiniz” diyor.
Araştırmalar, kavunun genel olarak sizin için iyi olduğunu gösteriyor, ancak karpuzun özellikle vücudunuzu nasıl etkilediğini anlamak için daha fazla çalışmaya ihtiyacımız var. Whitson, karpuzun dokuz potansiyel sağlık yararını paylaşıyor:
1. Sulu kalmanıza yardımcı olur
Küçük bir susuzluk bile yorgunluğa, kas kramplarına ve baş ağrılarına neden olabilir. Karpuzun %92’si sudur, bu nedenle vücudunuzu nemlendirmenin ve desteklemenin kolay bir yoludur.
Vücudunuzun elektrolitlerini ve karbonhidratlarını yenilemek için fiziksel aktiviteden veya yorucu bir antrenmandan sonra üzerine tuz serpilmiş küçük bir karpuz yemeyi deneyin. Whitson, “Enerjinizi geri kazanmak ve susuzluğunuzu gidermek için yapabilecekleri inanılmaz,” diyor.
2. Sağlıklı bir kiloda kalın
Sağlıklı bir kiloyu korumaya veya elde etmeye çalışıyorsanız ve daha yüksek kalorili tatlı atıştırmalıkların cazibesine direniyorsanız, karpuz harika bir seçenek olabilir. Çok fazla su içerdiğinden, karpuz az kaloriye sahiptir ve daha uzun süre tok hissetmenizi sağlayabilir.
Fazla kilolu veya obez olduğu düşünülen 33 kişiyle yapılan 2019 araştırması, dört hafta boyunca her gün az yağlı kurabiye yerine karpuz yiyenlerin daha az açlık ve daha az yemek yeme isteği bildirdiklerini gösterdi. Karpuz yemek, daha düşük vücut ağırlığı, vücut kitle indeksi (VKİ) ve bel-kalça oranı ve düşük kan basıncı ile ilişkilendirildi.
3. Hastalığa karşı korur
İlk kanıtlar, düzenli olarak karpuz yemenin sağlığı iyileştirdiğini ve diyabet, obezite, kardiyovasküler hastalık ve kanser gibi kronik hastalıklara yakalanma riskinizi azaltabileceğini gösteriyor. Bu muhtemelen kısmen, vücudunuzu stresten korumaya ve hücre hasarını önlemeye veya yavaşlatmaya yardımcı olan antioksidanları sayesindedir.
Aslında karpuz, domates de dahil olmak üzere diğer tüm meyve veya sebzelerden daha fazla likopen içerir. Aynı zamanda, kan damarlarını gevşetmeye yardımcı olan nitrik oksit adı verilen bir molekül üreten sitrülin amino asidinin en yüksek kaynağıdır.
Karpuzun besinsel faydaları, hastalığa yol açabilecek kan basıncı, kolesterol ve iltihaplanma ile mücadele etmenize yardımcı olabilir. Küçük bir çalışmada araştırmacılar, erken hipertansiyon (yüksek tansiyon) ve obezitesi olan orta yaşlı yetişkinlerde karpuz özünün ayak bileği kan basıncını düşürdüğünü buldu.
Whitson, “Dengeli, besleyici bir diyet uygulayan insanların yaşam tarzı seçimleri ve diğer faktörlerle birlikte daha iyi sağlık sonuçlarına sahip olabileceğini biliyoruz” diyor. “Karpuz bu denklemin bir parçası olabilir, sizi daha sağlıklı ve daha uzun süre tutabilir.”
4. Göz sağlığını destekler
Karpuzdaki besinler, özellikle gözleriniz söz konusu olduğunda faydalı bir amaca hizmet eder. Antioksidanlar, katarakt oluşumunu önlemeye veya geciktirmeye yardımcı olabilir. Körlüğe neden olabilen yaşa bağlı makula dejenerasyonu geliştirme riskinizi bile azaltabilirler.
Karpuzdaki A vitamini de kornealarınızın sağlığını destekler. Ve çok da zaman almaz: Sadece bir orta boy karpuz dilimi, her gün ihtiyacınız olan A vitamininin %11’ine kadarını içerir.
5. Bağışıklık sisteminizi güçlendirir
Karpuzun bol miktarda C vitamini (askorbik asit), mikroplar ve enfeksiyonlarla savaşan bağışıklık sisteminizi destekler. Ayrıca kanser geliştirme riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.
6. Kas ağrısını hafifletir
Karpuz ve karpuz suyunun bir yararı, vücudunuzun egzersizden sonra toparlanmasına ve daha iyi hissetmesine yardımcı olabilir. Bu, kan akışını ve kas fonksiyonunu iyileştirmek için nitrik oksit üretmeye yardımcı olan sitrülin sayesinde olabilir. Citrulline ayrıca amonyağı vücudunuzdan uzaklaştırır. Bu, egzersiz sırasında vücudunuzda biriken ve kas ağrısına yol açabilen laktat adı verilen bir maddenin miktarını azaltır.
7. Cilt sağlığına yardımcı olur
Karpuzdaki C vitamini, vücudunuzun bağışıklık sisteminizi, hücrelerinizin sağlığını ve yaralanmalardan iyileşme yeteneğinizi destekleyen kollajen üretmesine yardımcı olur. Kollajen cildinize güç ve esneklik verir ve ölü cilt hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olur. Bu, karpuz yemenin cildinizi iyileştirebileceği ve yaşa bağlı etkileri yavaşlatabileceği anlamına gelir.
Karpuzdaki beta-karoten tarafından üretilen A vitamini, cilt hücrelerinin onarılmasına yardımcı olarak kuru cilt ve pullanmayı önler. B6 vitamini sivilceleri önlemeye yardımcı olabilir. Karpuzun bir yüz maskesi için iyi bir bileşen olabileceğini düşünüyorsanız, yanlış değilsiniz – öyle.
8. Sindirimi geliştirir
Karpuzdaki bitki bileşikleri (polifenoller) bağırsaklarınızdaki iyi bakterileri besler. Bu sadece sindirimi kolaylaştırmakla kalmaz, aynı zamanda bağışıklık sisteminizi ve bağırsaklarınızın temel besin üretimini de artırabilir.
9. Kan şekerini kontrol eder
Kan şekeri seviyenizi sabit tutmaya veya diyabet riskinizi azaltmaya çalışıyorsanız, karpuz harika bir alternatif sunar. Az miktarda karbonhidrat ve düşük glisemik yüke sahiptir. Bu, karpuzun kan dolaşımınıza girdiği ve diğer yiyeceklerden daha az glikoz ürettiği anlamına gelir, böylece kan şekerinizde büyük bir artış olmadan bir dilim yiyebilirsiniz.
Karpuz yemenin yan etkileri nelerdir?
Çoğu zaman herhangi bir yan etki yaşamadan karpuz yiyebilirsiniz. Ancak şu durumlarda karpuzdan kaçınmak isteyebilirsiniz:
- migren baş ağrısı eğilimli: Karpuz, migreni tetikleyebilecek bir amino asit olan yüksek düzeyde tiramin içerir.
- Çim veya kanarya otu dahil olmak üzere belirli polenlere karşı alerjiniz varsa: Semptomlar arasında nefes almada zorluk, kurdeşen veya şişme olabilir.
- şeker hastası olmak: Şeker hastaları, doğal şekerleri nedeniyle karpuzu ne kadar yediklerini ölçülü olarak isteyebilirler.
- Sindirim sorunları var: Karpuz aynı zamanda yüksek bir FODMAP olarak kabul edilir, bu da hassas bağırsak sendromu (IBS) gibi rahatsızlıkları olan bazı kişiler için sindirilmesi zor olabilen şekerler içerdiği anlamına gelir. Semptomlar şişkinlik, kabızlık veya ishali içerebilir.
‘Karpuz diyeti’ yapmak güvenli midir?
Whitson, “Her gün iki porsiyon karpuzu güvenle yiyebilirsiniz, ancak yalnızca bir tür yiyecek içeren bir diyete gitmek asla iyi bir fikir değildir” diye uyarıyor. “Karpuz temizliği, diğerleri gibi bir hevestir ve vücudunuzu düzgün çalışması için ihtiyaç duyduğu diğer besinlerden mahrum bırakır.”
Toksinlerden kurtulmak için karpuz diyetine de ihtiyacınız yok. Vücudunuz bunu karaciğer ve böbreklerinizin yardımıyla kendi başına yapabilir.
Karpuzun sağlıklı faydalarından yararlanın
Karpuz ekonomiktir ve hazırlaması kolaydır. Smoothie’lerde veya yaz slushie’lerinde, salatalarda ve hatta ızgarada kullanın. Ayrıca buzlu çubuklarda dondurabilir veya gazpacho veya alkolsüz içeceklere ve renkli kokteyllere ekleyebilirsiniz. Serinletici tadı ve sağlıklı besin dizilimi ile karpuzun mevsimi hiç bitmez.