Kefir (Fermente Süt) İçmenin Kanıtlanmış 6 Faydası – Güncel Sağlık Haber

Nisan 21, 2023 by Yorum yapılmamış

kefir nedir? Kayıp anahtarları bulmanıza yardımcı olan bir cihaz mı? Hayır. Bahçene ektiğin bir şey var mı? Hayır. Yeni bir TikTok dans trendi mi? Olumsuz.

Güncel Sağlık Haber, kâr amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek, misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışı ürünleri veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika

Bir ipucu: Kefiri mandıra reyonunda bulabilirsiniz.

“Kee-feer” olarak telaffuz edilen kefir, insanların binlerce yıldır yudumladığı fermente bir süt içeceğidir. Ve eski bilgeliğe ve modern araştırmalara göre kefir sizin için iyidir.

RDN, LD’den kayıtlı diyetisyen Amber Sommer, “Çalışmalar devam ediyor, ancak kefirin birçok faydası var gibi görünüyor” diyor. “Probiyotikler (iyi bakteriler) ve postbiyotikler (bakteri yan ürünleri) içeren diğer gıdalar gibi, kefir de bağırsak sağlığını artırır ve bir dizi başka sağlık yararı sağlar.”

Kefir nasıl yapılır?

Kefir, maya ve iyi bakteri içeren kefir tanelerinin inek, keçi veya koyun sütüne eklenmesiyle yapılır. Mikroorganizmalar laktozu (süt şekeri) laktik aside dönüştürerek ekşi bir tat verir ve birçok besin maddesi ekler.

Kefirin tadı sıvı yoğurda benzer ve sade ve aromalı çeşitleri vardır. Sommer, “Aromalı kefirdeki şeker içeriğine dikkat edin” diye uyarıyor. “Fazla şeker, kefirin sağlığa olan faydalarını ortadan kaldırır. Şekeri daha düşük olan ürünleri seçin veya sade ile yapıştırın.

Kefir ne kadar sağlıklı?

Kefirin besinsel faydaları, içerdiği süt türüne ve fermantasyon sürecine göre değişir. Ancak genel olarak sizin için yoğurttan daha iyidir çünkü daha fazla probiyotik türü ve faydalı maya içerir.

Kefirde laktoz (süt şekeri) oranı da düşüktür, bu nedenle laktoz intoleransı olan kişiler bile genellikle sorunsuz bir şekilde içebilir. Süt içermeyen seçenekler mevcuttur, ancak bunlar geleneksel kefir ile aynı beslenme profiline sahip değildir.

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere vitaminler, mineraller ve besinlerle dolu olduğu için kefiri bir süper gıda olarak düşünebilirsiniz:

Kefirin besleyici serisini ve çok sayıda probiyotiği kontrol edin:

1. Bağırsak sağlığını destekler

Sindirim sisteminiz, bakterileri, mantarları ve virüsleri içeren tüm mikroorganizmalara (mikrobiyom) ev sahipliği yapar. Bazıları zararlıdır, diğerleri ise yardımcıdır, sindirime yardımcı olur ve vücudunuzun ihtiyaç duyduğu maddeleri oluşturur. Kötü bakteriler çoğalmaya ve yayılmaya başlarsa, mikrobiyomun dengesini bozarak şunlara neden olur:

  • Karın ağrısı.
  • şişkinlik
  • Kabızlık.
  • İshal.
  • Gaz.

Kefir yaklaşık 12 aktif probiyotik suş içerir. Kefir gibi probiyotik ve postbiyotik açısından zengin besinler yediğinizde, bağırsaklarınıza daha fazla iyi bakteri ekler. Zararlı bakterileri kontrol altında tutar ve bağırsak sağlığını destekler. Bir çalışma, düzenli olarak kefir tüketmenin mikrobiyomdaki organizmaların dengesini olumlu yönde değiştirdiğini ve enflamatuar barsak hastalığının semptomlarını azalttığını öne sürüyor. Başka bir araştırma, kefirin kronik kabızlığı giderdiğini buldu.

2. Güçlü kemikleri korur

Güçlü kemiklere sahip olmak, özellikle yaşlandıkça ve kemik kütlesini kaybederken, aktif kalmak için çok önemlidir. Bir bardak kefir, kemikleri inşa etmek ve onarmak için ihtiyaç duyduğunuz besinleri içerir:

  • Kalsiyum: Bu temel mineral kemikleri sertleştirir. Vücudumuz onu üretemediğinden, diyetinizde yeterince almanız önemlidir.
  • D vitamini: D vitamini olmadan kalsiyumu ememezsiniz. Dolayısıyla bu vitamin kemik sağlığı için çok önemlidir.
  • Fosfor: Bu mineral çoğu insanın diyetinde bol miktarda bulunur ve kemik oluşturmak için kalsiyumla birlikte çalışır.
  • Magnezyum: Kemik yapısının önemli bir bileşeni olan magnezyum, kemikleri daha güçlü hale getirir.
  • K vitamini: Tam yağlı süt kefirinde bulunan K vitamini, çoklu kemik süreçlerinde yer alır.

3. Mikroplarla savaşır

Kefir bir bağırsak süper kahramanıdır çünkü hastalıklara neden olan mikroplarla savaşır. E. coli Ve Salmonella. Laboratuar çalışmalarında kefir, zararlı bakterilerle mücadelede antibiyotikler kadar etkiliydi. Kefirdeki iyi bakteriler, bağırsaklarınızdaki kaynaklar için zararlı organizmalarla rekabet eder. Ayrıca kötü bakteri ve maya için zehirli yan ürünler de salarlar.

Bağırsaklarınızdaki kötü bakterilerle savaşmanın yanı sıra kefir, dişleri çürüklere neden olan bakterilere karşı korur. Bir diş çalışması, kefir içmeyi günlük florürlü durulama ile karşılaştırdı. Kefir, kavite riskini azaltmada florür kadar etkiliydi.

4. Kasları sağlıklı tutar

Protein, kasları inşa etmek ve onarmak için gereklidir. Kefir, Yunan yoğurdu kadar protein içermese de, bir yumurtadan daha fazlasına sahiptir. Aynı zamanda kas hareketi için önemli olan magnezyum ve doku büyümesinde ve onarımında hayati bir rol oynayan fosfora sahiptir.

5. Kan şekerini yönetmeye yardımcı olur

Tip 2 diyabetiniz varsa, vücudunuz glikozu (kan şekeri) etkili bir şekilde işleyemez. Kefir, şeker hastalığını önlemeye yardımcı olabilir ve hatta glikoz seviyelerini düşürmek için tedavi planınızın bir parçası olabilir. Tip 2 diyabetli insanlar üzerinde yapılan bir araştırma, günde 20 ons kefir içmenin glikozu kontrol altında tutmaya yardımcı olduğunu buldu.

6. Stresi azaltır

Buzdolabınızı kefir ile dolu tutmak, stresli durumlarla daha iyi yüzleşmenize yardımcı olabilir. En azından, kefir tüketimi üzerine bir laboratuvar çalışmasının bulduğu şey bu. Probiyotik içecek, bağırsak bakterilerinin yapısını değiştirerek onu gama-aminobütirik asit (GABA) üreten bakterilere doğru kaydırdı. Bu amino asidin beyniniz üzerinde sakinleştirici bir etkisi vardır ve rahatlamanıza yardımcı olur.

Kefir ayrıca gerginliği hafifletmeye yardımcı olduğu bilinen başka maddelere de sahiptir. Bu besinler, ruh halinizi dengeleyen beyin kimyasallarının oluşturulmasına ve düzenlenmesine yardımcı olur:

  • B vitaminleri.
  • Magnezyum.
  • Triptofan.

Kefirin birçok sağlık yararı vardır ve diyetinize besleyici bir katkı olabilir. Aklınızda bulundurun, diyor Sommer, probiyotik içeriği yüksek yiyecekleri ilk kez yemeye başladığınızda biraz gaz ve şişkinlik çekebileceğinizi söylüyor. Vücudunuz alıştıkça yavaş yavaş kefir ekleyin. Ve genel sağlığınızı iyileştirmenin bu lezzetli yolunun tadını çıkarın.

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir