Kilo Kaybı Regl Döneminizi Etkileyebilir mi? – Güncel Sağlık Haber

Nisan 7, 2023 by Yorum yapılmamış

sen oldun öldürme son zamanlarda Her zamankinden daha sıkı ve daha uzun süre egzersiz yapıyorsunuz ve resmi olarak uyum sağlıyorsunuz. the elbise. Lise buluşmanız olacak efsanevi.

Güncel Sağlık Haber, kâr amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek, misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışı ürünleri veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika

Sadece küçük bir sorun var: Flo Teyze sana sessiz davranıyor – adetin gecikti.

Durdurulan adet dönemi için kullanılan teknik terim “amenore”dir ve bu, göz ardı etmemeniz gereken bir şeydir.

Endokrinolog Vinni Makin ile amenorenin belirli bir nedeni hakkında konuştuk: kilo kaybı. Adetiniz durduysa, bu çok fazla egzersiz yaptığınızın, çok az yediğinizin veya her ikisinin birden olduğunun bir işareti olabilir.

Kilo kaybı adet döngünüzü etkileyebilir mi?

Kısa cevap: Evet, kısıtlayıcı bir diyet, aşırı egzersiz veya ikisinin bir kombinasyonu nedeniyle kilo kaybı, kesinlikle adet görmemenize neden olabilir.

Uzun cevap: Kilo kaybı bağlamsaldır ve akılda tutulması önemlidir. Neden birisi adetinin durmasının sebebinin bu olduğunu düşünmeden önce kilo veriyor.

Dr. Makin, “Kilo verme hakkında konuşurken,” diyor, “bir kişi zaten sağlıklı bir kiloda olmasına rağmen kilo vermeye çalışıyorsa – belki de vücut dismorfik bozukluğu nedeniyle – bu, adet döngüsünü yaparak adet döngüsünü etkileyebilir. adet düzensizliği veya adet döngüsünü tamamen durdurarak.

Bu konuyu karmaşık hale getiren nedir? Bazı insanlar aslında adetlerini kaybederler Çünkü aşırı kilolu veya obeziteleri var – ve bazı durumlarda polikistik over sendromu. Bu kişiler için 5 ila 10 kilo bile kaybetmek tekrar başlat onların dönemi. Başka bir deyişle, kilo kaybı olabilmek adet kaybına neden olabilir, ancak sağlığınıza bağlı olarak adet döngünüzü daha düzenli hale getirebilir.

Bu neden oluyor?

Kilo vermek neden adetinizin geçmesine neden olur?

Makin, “Bu tür fiziksel değişikliklerden geçtiğinizde, vücut bunu stres olarak yorumlar” diyor.

Bu stres, diye açıklıyor, savaş ya da kaç tepkisine neden oluyor. “Vücudunuz tüm enerjisini koruyor. Adet döngünüzü durdurur ve hormon üretiminizi azaltır çünkü kaynakları yalnızca nefes almak ve sindirmek gibi çok, çok, çok önemli şeyler için kullanmak ister.

Muhtemelen zaten tahmin ettiğiniz gibi, bu tür bir fizyolojik tepkiye neden olabilecek tek stres türü kilo kaybı değildir. Şiddetli duygusal stres zamanlarında da olabilir. Makin, “Ameliyattan veya büyük bir hastalıktan sonra bile görebiliriz” diye ekliyor.

Dışlama teşhisi

Sağlık uzmanları neden regl olmayı bıraktığınızı anlamaya çalışırken, aşırı egzersiz ve kısıtlayıcı diyet “dışlama teşhisi” olarak adlandırılan şeylerdir. Dr. Makin, “Önce diğer bozuklukların dışlanması önemlidir” diye açıklıyor.

Teşhis yapılacaklar listesindeki ilk ve en önemli öğe hamile olmadığınızdan emin olmaktır. Emin olmak için bir test yapmalısın. (Tek istisna, cinsel olarak aktif olmamanızdır.)

Hamile olmadığınızı onayladıktan sonra, birkaç isim vermek gerekirse, polikistik over sendromu, Cushing sendromu ve aşırı veya az aktif tiroid veya çölyak hastalığı gibi amenoreye neden olabilecek durumları aramanın zamanı geldi. Semptomların ne zaman başladığına ve ciddiyetine bağlı olarak testosteron üreten tümörleri taramak da önemli olabilir.

“‘Tamam, tek başına baktığımız tedavi edilebilir bir neden yok’ demeden önce bir fizik muayene, tıbbi öykü değerlendirmesi, laboratuvar çalışması ve hatta bazı görüntülemeler yapılmalıdır. Buna yaşam tarzı değişiklikleri neden oluyor’” diyor Dr. Makin.

Egzersiz yapmak

Her kilo kaybının adet görmemenize neden olmaması gibi, otomatik olarak amenoreye dönüşen belirli bir egzersiz miktarı veya türü de yoktur. Makin, adet döngünüzü etkileyen bir dizi farklı fizyolojik, psikolojik ve çevresel faktör olduğunu söylüyor.

Biz ne Yapmak Bildiğiniz gibi, adet düzensizliği – adet görmeme veya yumurtlama olmadan kanama (anovulatuar döngü) gibi – oldukça yaygındır.

2007’de yapılan bir araştırma, kadınların ve doğumda kadın (AFAB) olarak atanan ve yoğun egzersiz yapan kişilerin %80’e kadarının bir tür adet bozukluğu yaşamasının mümkün olduğunu buldu. 1983’te yapılan başka bir çalışma, haftada 50 milden fazla koşan kadınların amenore yaşama olasılığının çok daha yüksek olduğunu buldu.

Amenore mitlerini bozmak

Amenore hakkında uzun süredir dolaşan iki yaygın yanılgı vardır. İlk olarak, adetinizin gecikmesi, fiziksel olarak formda olduğunuzun bir işaretidir. İkincisi, adet görmemeniz yeme bozukluğunuz olduğu anlamına gelir.

Efsane 1: Adet görmemeniz, diğer insanlardan daha atletik olduğunuz anlamına gelir

Seçkin atletlerin regl dönemlerini kaybettiğine dair hikayeler duymak alışılmadık bir durum değil. Sonuç olarak, regl döneminizi kaybetmenin fiziksel olarak son derece formda olduğunuzun bir işareti olduğuna dair bir yanlış kanı var.

Gerçek aslında tam tersidir.

Dr. Makin şöyle açıklıyor: “Birisi egzersiz veya diyet sorunları nedeniyle adet görmediğinde, bu onun fiziksel olarak formda olduğu anlamına gelmez. Bu, beslenme açısından yetersiz olduklarının bir işaretidir. Bu hormon üretimini desteklemek için yeterli yağları yok.”

Ve şunun altını çiziyor: “Fiziksel zindelik, ağırlıkla veya yaptığınız egzersizin miktarı veya türüyle tanımlanmaz.”

Efsane 2: Regl olmayı bırakırsanız, bunun nedeni yeme bozukluğunuz olmasıdır.

Var birçok Bir kişinin döneminin neden durabileceğinin nedenleri. Düzensiz yeme bir açıklamadır, ancak sadece birçoğundan biri.

Hamilelik, uzun süreli stres, yaralanma ve kronik hastalık, insanların adet görmeme nedenlerinden sadece birkaçıdır. Amenore ayrıca frajil X sendromu veya kistik fibroz gibi çeşitli tıbbi durumların bir semptomudur.

Gıda ile düzensiz bir ilişkiye sahip olmak da mümkündür. yapmaz amenore neden olur. Regl olmak, tek başına, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besinleri alıp almadığınızın kesin bir işareti değildir.

Döneminizi geri alabilir misiniz?

Özellikle gelecekte hamile kalmayı planlıyorsanız, adet döneminizi kaybetmek korkutucu olabilir. Ama kaybettikten sonra geri alabilir misin? Cevap evet, bir uyarı ile: Yaşam tarzınızda bazı önemli ayarlamalar yapmanız gerekiyor.

Makin, “Hem egzersizi azaltmanız hem de kalori alımınızı artırmanız gerekiyor” diyor. Genel bir kural olarak, döngünüz her ay beklenen zamanda geldiğinde, kilonuza geri dönmek için çabalamalısınız. Bazı durumlarda, insanların regl dönemlerini yeniden başlatmak için aslında daha fazla kilo almaları gerekir.

Özellikle vücut dismorfisi gibi sorunlarla mücadele ediyorsanız, bu değişiklikleri yapmak kolay değildir. Bu nedenle bir sağlık kuruluşu ile çalışmak önemlidir. Sizi hedef kilonuza ulaştırmanın en sağlıklı ve güvenli yolunu belirlemenize ve yolunuza çıkan engelleri aşmanız için ihtiyacınız olan kaynakları bulmanıza yardımcı olabilirler.

Makin, “İnsanlar genellikle yaşam tarzlarını değiştirmek konusunda isteksiz olabiliyor ve bir psikolog, birinci basamak hekimi veya bir çocuk doktoru, bir diyetisyen ve bir egzersiz fizyoloğu gibi bir uzman ekibinin yardımına ihtiyaç duyabiliyor” diyor.

Regl döneminizi kaybettikten sonra ne kadar hızlı geri aldığınız basit bir hesaplama değildir. “Takip ettiğiniz sağlık programının türüne ve yaşam tarzı değişikliklerini ne kadar hızlı yaptığınıza bağlı” diyor.

adetini geri alabilir misin olmadan yaşam tarzını değiştiriyor musun?

Amenore söz konusu olduğunda, tüm dönemler eşit yaratılmaz.

Dr. Makin, “Teknik olarak, doğum kontrol hapları alarak veya östrojen yamaları ve progesteron hapları kullanarak adet görmeye başlayabilirsiniz,” diye açıklıyor, “ancak bu, adet görmemenizin olumsuz etkilerini ortadan kaldırmaz. Yumurtlamanızı yeniden başlatmaz. Gebe kalmaya çalışan insanlar için, buna yardımcı olmayacak.

Diğer bir deyişle, kilo almadan ve egzersiz rutininizi değiştirmeden regl döneminize sağlıklı ve doğal bir şekilde yeniden başlayamazsınız.

Ne zaman endişelenmelisin?

Ne zaman endişelenmeniz gerektiği, kim olduğunuza ve regl kaybınızı çevreleyen koşullara bağlıdır.

“Cinsel olarak aktifseniz, hamile olabileceğinizi düşünmeseniz bile yapmanız gereken ilk şey hamile olup olmadığınızı kontrol etmektir.” Makin tavsiye ediyor. “Düzensiz dönemleri olan kadınlar bile yumurtluyor olabilir. Yani hamile kalamayacağınızı varsayamazsınız. Hamile kalabilirsin.”

45 yaşın altındaysanız ve üç aydır adet görmediyseniz – ve hamile olmadığınızı doğruladıysanız – kilonuz, diyetiniz veya egzersiziniz ne olursa olsun bir doktora görünmeniz gerekir. Rejim son zamanlarda değişti.

45 yaşın üzerindeyseniz, perimenopoz yaşıyor olabilirsiniz. Vücudunuzda neler olup bittiğini bildiğinizden emin olmak ve yaşayabileceğiniz herhangi bir semptomu yönetme konusunda tavsiye almak için bir sağlık uzmanıyla konuşmak yine de iyi bir fikir olabilir.

Düzenli bir döngüye ulaşmanın menarştan (ilk adet döneminiz) sonra bir ila iki yıl sürebileceğini unutmamak da önemlidir. Bu, eksik bir dönemi görmezden gelmeniz gerektiği anlamına gelmez. BT yapmak bazı düzensizliklerin beklendiği anlamına gelir. Doktorunuz, döngünüzü stabilize etmeye yardımcı olması için ilaca devam etmeyi veya yaşam tarzı değişiklikleri yapmayı önerebilir.

Alt çizgi

Doğumda kadın (AFAB) olarak atanan bazı kadınlar ve kişiler, adet görme konusunda pek hevesli olmayabilir ve bu anlaşılabilir bir durumdur. Rahatsız olabilir ve bazı durumlarda düpedüz eğlenceli olmayabilir. İster hamile kalmaya çalışın, ister sadece hamile kalmak isteyin bir Tampon tedarikiniz konusunda endişelenmediğiniz bir tatilde, muhtemelen en az bir kez regl döneminin geçmesini dilemişsinizdir. Ama açıklama yapılmadan kaybolursa? Bu kırmızı (ya da pek de kırmızı olmayan) bir bayrak.

Adetiniz durduysa veya düzensizleştiyse, yapmanız gereken ilk şey -eğer cinsel olarak aktifseniz- son kanamanızın üzerinden ne kadar zaman geçmiş olursa olsun bir gebelik testi yapmaktır.

Yapmanız gereken bir sonraki şey bir doktora görünmek. Üç aydan fazla adet görmemek, kilonuz veya zindelik seviyeniz ne olursa olsun bir sağlık sorunudur. Adetinizi geri alabilirsiniz, ancak aşırı egzersiz veya kısıtlayıcı yeme uygulamaları nedeniyle kaybettiyseniz, beslenme eksikliğinizi giderene kadar geri gelmeyecektir.

Unutmayın: Kilonuz ve atletizminiz sizi tanımlamaz. Ve sağlığınız ve esenliğiniz üzerinde öncelik almamalılar. En iyi sen sağlıklı bir sensin.

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir