Kuşkonmaz Sizin İçin İyi mi? – Güncel Sağlık Haber
Kuşkonmaz mızrakları zarif bir garnitürdür, ancak zambak ailesinin bu üyesi, çişinizin tuhaf kokmasına neden olmasıyla da tanınıyor olabilir. Çocuklarınız varsa, muhtemelen bu fenomene kıkırdamışlardır – şükürler olsun ki bu kısa ömürlüdür.
Güncel Sağlık Haber, kar amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışındaki ürün veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika
Tavada kızartmaların ve kişlerin vazgeçilmezi olan kuşkonmazın standart yeşil renginin yanı sıra mor ve beyaz renkleri de mevcuttur. Güzel ve lezzetli ama kuşkonmaz sağlıklı mı? Kayıtlı diyetisyen Carly Sedlacek, RD, LD “Kesinlikle” diyor. “Çok miktarda lif ve faydalı besin var.”
Kuşkonmaz yemenin bazı faydaları da sizi şaşırtabilir. Daha sağlıklı bir hamilelik için folattan kan basıncını düşürebilecek besinlere kadar kuşkonmaz bir besin süperstarıdır.
Kuşkonmazın sağlığa faydaları nelerdir?
Kuşkonmaz antioksidanlar, lif, mineraller ve vitaminler açısından zengindir. Bir dahaki sefere ürün bölümüne geçtiğinizde sepetinize bir demet kuşkonmaz eklemeniz için altı neden var.
1. Besleyici bir vitamin ve mineral kaynağı
Bir bardak çiğ kuşkonmazın içeriği:
Bir fincan çiğ kuşkonmaz ayrıca şu vitamin ve mineralleri de içerir:
- 56 mikrogram K vitamini (%46 günlük değer veya DV).
- 1,52 mikrogram E vitamini (%10 DV).
- 70 mikrogram folat (%18 DV).
- 2,89 miligram demir (%16 DV).
- 0,26 miligram bakır (%28 DV).
- 0,19 miligram tiamin (%16 DV).
- 0,19 miligram riboflavin (%15 DV).
2. Sindirim için lif ve flavonoidler
Lifin sindirimi iyileştirmekten kolesterolü düşürmeye kadar birçok sağlık faydası vardır. Kuşkonmazda hem çözünmeyen hem de çözünebilen lif türleri bulunur.
- Çözünmeyen lif dışkınızı toplar ve sindirilmeden bağırsaklarınızdan geçer.
- Çözünür lif, bağırsaklarınızdaki iyi bakteriler için besin görevi görür.
Kuşkonmazdaki çözünmeyen lif düzenli kalmanıza yardımcı olur. Çözünür lif ise mikrobiyomunuzdaki iyi bakterileri mutlu eder.
Kuşkonmaz lif bakımından zengindir ancak bağırsak sağlığını geliştirmede bir adım daha ileri gidebilir. İnsan dışı bir klinik deneyde, pişmiş kuşkonmaz yemenin kolit (kolon iltihabı) vakalarında kolon iltihabını azalttığı ortaya çıktı. Araştırmacılar rutin adı verilen bir flavonoidin bu etkiye katkıda bulunduğunu belirlediler. Aynı etkilerin insanlarda da geçerli olup olmadığını görmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var.
3. Kan basıncını düşüren besinler
Kuşkonmaz, kan basıncını düşürmeye yardımcı olan potasyum sağlar. Yüksek tansiyonun kalp hastalıkları ve felç için risk faktörü olduğu biliniyor.
Sedlacek, potasyumun fazla sodyumdan kurtularak kan basıncını düşürdüğünü açıklıyor. Çok fazla sodyum yüksek tansiyona neden olabilir. Potasyum ayrıca kan damarı duvarlarınızdaki gerilimi azaltarak kardiyovasküler sisteminize de fayda sağlar.
İnsan dışı bir denemede araştırmacılar kuşkonmazın yüksek tansiyon üzerindeki etkisini inceledi. 10 hafta boyunca kuşkonmaz açısından zengin bir diyet yemenin etkisine baktılar. Çalışmanın sonunda kuşkonmaz grubunun kan basıncının daha düşük olduğu ve böbrek anjiyotensin dönüştürücü enzim (ACE) aktivitesinin daha düşük olduğu görüldü.
ACE kan damarlarını daraltarak kan basıncının yükselmesine neden olur. Yüksek tansiyonu olan kişilerin sıklıkla bunu düşürmek için ACE inhibitörü ilaçları adı verilen ilaçları almaları gerekir. Kuşkonmazın ilaca benzer bir etkisi var gibi görünüyor, doğal olarak kan basıncını düşürüyor (en azından laboratuvar modellerinde, insanlar üzerinde daha fazla araştırmaya ihtiyaç var).
4. Akşamdan kalma durumuna yardımcı olacak bileşikler
Akşamdan kalma iseniz, bir tabak sotelenmiş kuşkonmaz yemek öncelikler listenizde üst sıralarda yer almayabilir. Ancak bunu yapabilirseniz vücudunuza bir iyilik yapmış olursunuz, diyor Sedlacek.
Şaşırtıcı bir şekilde araştırmalar kuşkonmazın şunları yapabilen iki enzim içerdiğini gösteriyor:
- Hoş olmayan etkilerini azaltarak alkolü işleme yeteneğinizi artırın.
- Karaciğerinizi alkolün toksik etkilerinden koruyun.
İlginç bir şekilde bu, kuşkonmaz bitkisinin ucundaki eğrelti otu benzeri yaprakları da içeriyor; bu kısım genellikle atılıyor. Ancak bitkinin tamamı yenilebilir ve bu yapraklar çiğ, beyazlatılmış veya sotelenmiş olarak yenebilir.
İnsanlar üzerinde yapılan bir araştırma da kuşkonmazın kolesterol rakamlarını iyileştirebileceğini öne sürüyor; bu da karaciğeriniz için daha iyi bir haber olabilir (etkiler insanlarda aynıysa ancak yine de daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır).
5. Serbest radikallerle mücadele eden antioksidanlar
Serbest radikaller hepimizin vücudunda bulunan bir moleküldür ve az miktarda olması sorun yaratmaz. Ancak serbest radikalleri kontrol altında tutacak yeterli antioksidanınız olmadığında, bunlar hücre hasarına neden olarak büyük hasara yol açabilir. Serbest radikaller, yaşlanan ciltten inflamasyona ve kansere kadar her şeyle bağlantılıdır.
Antioksidanlar serbest radikalleri etkisiz hale getirerek hasara neden olma yeteneklerini ortadan kaldırır. Sedlacek, kuşkonmazın aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli serbest radikal yiyen antioksidanlar sunduğunu söylüyor:
- Antosiyaninler, mor kuşkonmaza rengini veren pigment.
- Quercetin gibi flavonoidler.
- Glutatyon, vücudunuzdaki her hücre tarafından kullanılan bir antioksidandır.
- Polifenoller.
- A, C, E ve K vitaminleri.
6. Sağlıklı hamilelik için folat
Hamilelik sırasında yeterli miktarda B vitamini folatı almak, sağlıklı fetal gelişim için hayati öneme sahiptir. Folat, nöral tüp defektleri ve spina bifida gibi hastalık riskini azaltmaya yardımcı olur. Yarım bardak kuşkonmaz, hamile bir kişiye günde ihtiyaç duyulan folatın neredeyse dörtte birini sağlar.
Ancak hamile olmasanız bile folatın hala önemli olduğunu belirtiyor Sedlacek. DNA yapımı için gereklidir ve yeterince folat almazsanız bir tür anemi geliştirebilirsiniz. Yarım fincan kuşkonmaz, hamile olmayan yetişkinler için ABD’de önerilen günlük diyet miktarının (RDA) %35’ini sağlar.
Kuşkonmaz yemenin yolları
Diyetinize daha fazla kuşkonmazı nasıl katacağınızdan emin değil misiniz? Denemek:
Ve eğer kuşkonmazın çişinizin neden kokmasına neden olduğu konusunda endişeleniyorsanız korkacak bir şey yok.
Sedlacek, “Vücudunuz kuşkonmazın bir bileşiği olan kuşkonmaz asidini metabolize ettiğinde idrarınızda o güçlü, belirgin kokuyu alırsınız” diye açıklıyor. “Ama bu senin için kötü değil, bu sadece böbreğinin atıkları filtreleme yöntemi. Gün boyu yeşil yapraklı sebzelere yer vermeye devam edin!”