Lenfoma Hastaları İçin Aşılar Güvenli midir? – Güncel Sağlık Haber

Şubat 28, 2023 by Yorum yapılmamış

Sağlığınızı korumak ve vücudunuzu olası enfeksiyonlardan korumak önemlidir ve aşıların devreye girdiği yer burasıdır. Ancak lenfoma hastasıysanız ve tedavinizin bağışıklık sisteminiz üzerinde olumsuz etkileri olabileceğinden endişe ediyorsanız, tedaviniz sırasında belirli aşıları yaptırmaktan endişe duyabilirsiniz.

Güncel Sağlık Haber, kâr amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek, misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışı ürünleri veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika

Onkolog Dr. Robert Dean, lenfomanız varsa hangi aşıları yaptırabileceğinizi ve hangilerinden kaçınmanız gerektiğini açıklıyor.

Lenfomalı kişiler aşılanmalı mı?

Hızlı cevap evet, eğer lenfomanız varsa, standart aşılarınızı mümkün olan en kısa sürede yaptırmalısınız.

Bağışıklık sisteminiz, savunmasını oluşturmak ve gelen enfeksiyonlara karşı savaşmak için birbirleriyle iletişim kuran devasa bir hücre ağından oluşur. Bakteriler, virüsler ve parazitler gibi bulaşıcı ajanlar ortaya çıktığında, vücudunuz bunlara karşı bağışıklık oluşturmak için çalışır.

Ancak belirli kanser türleri – özellikle foliküler lenfoma, manto hücreli lenfoma, Hodgkin olmayan lenfoma ve yaygın büyük B hücreli lenfoma gibi kan kanserleri – bağışıklık sisteminizi doğrudan etkiler.

Dean, “Bağışıklık sisteminiz, milyonlarca hücrenin birbiriyle iletişim kurduğu gerçekten büyük, koordineli bir ağdır” diye açıklıyor. “Bu hücrelerin bir sürü habis versiyonunu alıp onları bu ağa yerleştirirseniz, işlerini düzgün bir şekilde yapmak için bağımlı oldukları bağışıklık hücreleri arasındaki normal etkileşimleri bozabilirler.”

Kemoterapi ve immünoterapi ilaçlarının standart tedavi kombinasyonu, bazı sağlıklı bağışıklık hücrelerini geçici olarak yok ederek bağışıklık sisteminizi de etkiler. Bu tedavilerden geçerken, bağışıklık sisteminizin daha önce görmediği yeni enfeksiyonlara karşı antikor oluşturma yeteneğini azaltabilirler.

Bu nedenle, Dr. Dean, vücudunuza tedavi sırasında bu yeteneğini geçici olarak kaybetmeden önce savunmasını oluşturması için yeterli zamanı vermek için, aşılarınızı teşhisten önce veya teşhisten sonra ancak tedaviden önce almanızı önerir.

Dean, “Tedavide fazla ilerlemeden önce bağışıklığınızı olabildiğince güçlendirmeye çalışmanız önemlidir,” diye tavsiyede bulunuyor Dr. Dean. “Ayrı antikor üreten hücrelerin, insanlar tedavilerini bitirdikten sonra tekrar normal seviyelere dönmeleri uzun zaman alıyor.”

aşı türleri

Aşılar söz konusu olduğunda, dikkate alınması gereken iki ana tip vardır: canlı virüs aşıları ve canlı olmayan (veya inaktive edilmiş) virüs aşıları. Cansız aşılar, bir virüsün artık çoğalamayan kısımlarından yapılır; canlı virüs aşıları ise bağışıklık sisteminize canlı bir virüs sokar. İşte bu aşıların nasıl çalıştığı ve bağışıklık sisteminiz tehlikedeyse neden canlı virüs aşılarından kaçınmanız gerektiği:

Grip aşısı

Grip aşıları cansız veya inaktif aşılardır. Canlı olmayan aşılar, canlı virüs aşıları kadar bağışıklık sağlamaz, ancak yine de görevlerini yerine getirirler ve bu, bağışıklık sistemlerimizin her yıl grip mevsiminde saldırı altında olduğunu düşündüğünüzde inanılmaz derecede önemlidir. Grip aşınızı lenfoma tedavinizden önce yaptırarak, grip mevsimi öncesinde bağışıklığınızı güçlendirebilir ve tedavi görürken hastalanma riskinizi azaltabilirsiniz.

Kovid-19 aşıları

Şu anda önerilen COVID-19 aşıları “haberci RNA” (veya mRNA) aşılarıdır ve Dr. Dean, herkesin lenfoma tedavisine başlamadan önce en az iki doz almasını şiddetle tavsiye eder.

Dean, “COVID aşıları, lenfomalı insanları tedavi edilmeden önce yaptırırlarsa COVID’den korumada çok daha etkilidir” diyor. “COVID aşılarını tedaviden sonra verirseniz, bağışıklık sisteminizin antikor üretme yeteneğini engeller.”

Bu, tedavi sırasında zayıflamış bağışıklık sisteminizin bir COVID-19 enfeksiyonuyla etkili bir şekilde mücadele edecek kadar güçlü olmayabileceği anlamına gelir. Ancak aşıyı tedaviye başlamadan önce yaptırabilirseniz, vücudunuz siz tedavideyken korumayı sürdürmek için kendi bağışıklığını geliştirebilir.

Zona aşısı

Bir zona aşısı, bir alt birim aşıdır, yani bağışıklık sisteminizin vücudunuzdaki aynı parçaları hedeflemesine yardımcı olmak için belirli mikrop parçalarını kullanır. Sonuç, daha güçlü bir bağışıklık sistemi tepkisidir. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), 50 yaşından başlayarak iki ila altı ay arayla iki doz zona aşısı yapılmasını önerir. 19 yaşın üzerinde bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler de zona aşısı olmalıdır. İnfluenza aşısı gibi, ihtiyacınız varsa, lenfoma tedavisine başlamadan önce veya tedavi bittikten sonra yaptırdığınızdan emin olun.

Su çiçeği ve diğer aşılar

Canlı virüs aşıları, bağışıklık sisteminize canlı bir virüs sokarak bağışıklık sisteminizin enfeksiyona karşı güçlü bir yanıt oluşturmasını sağlar. Bu olduğunda, hafif bir enfeksiyon oluşturur, böylece vücudunuz bu enfeksiyondan gelecek girişimlere karşı antikorlar oluşturmaya başlayabilir.

Dr. Dekan.

Bu canlı virüs aşılarından bazıları şunlardır:

Bu zayıflamış suşlar, sağlıklı ve işleyen bir bağışıklık sisteminiz varsa sizi hasta etmez, ancak bağışıklık sisteminiz zayıfsa, örneğin lenfoma tedavisi görüyorsanız veya başka bir hastalığa yakalanmışsanız hastalığa neden olabilirler.

Dean, “Kuralların çoğu, canlı virüs aşısı vermeden önce tedaviden sonra altı aya kadar beklemenizi önerir” diyor.

Bir aşı, lenfoma tedavilerini olumsuz etkileyebilir mi?

Aşıların kendilerinin lenfoma tedavisi üzerinde olumsuz etkileri yoktur. Ancak aşıların etkinliği, nasıl ölçtüğünüze bağlı olarak, tedavi görürken ve sonrasında en az altı ay boyunca %50’ye kadar azalır.

“İnsanların, aşıların istediğimiz kadar etkili olup olmayacağı konusunda endişelendiğimizi anlamaları önemli, ancak canlı zayıflatılmış suşlar dışında aşıların güvenliği konusunda endişelenmemiz için bir neden yok.” virüs,” diye güvence veriyor Dr. Dean.

Lenfomadan remisyonda olan kişiler güvenli bir şekilde aşı olabilir mi?

Canlı virüsler olmadan yapılan aşılar her zaman güvenle yapılabilir, ancak olası bir hastalıktan kaçınmak için tedaviniz sona erdikten sonra en az üç ay boyunca canlı virüs aşıları yaptırmaktan kaçınmalısınız.

Zamanlama önemlidir

Günün sonunda aşılar, lenfoma tedavisine başlanmadan önce veya tedavi bittikten en az altı ay sonra yapıldığında en koruyucu etkiyi gösteriyor. Lenfomanız varsa ve aşı yaptırmayı düşünüyorsanız, hangi aşıların sizin için uygun olduğu konusunda doktorunuzla konuşmalısınız.

Dean, “Hastalarıma, henüz yapmamışlarsa hemen aşı olmalarını şiddetle tavsiye ediyorum,” diyor Dr. Dean. “İnsanlar tedavilerine ne kadar çok bağışıklık koruması katabilirlerse, o kadar iyi durumda olacaklar.”

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir