Lenfomalı Yaşama Nasıl Hazırlanırsınız – Güncel Sağlık Haber

Şubat 26, 2023 by Yorum yapılmamış

Kanser teşhisi korkutucu bir şey olabilir, görünüşe göre sizin ve ailenizin hayatını alt üst ediyor. Bilinmeyenle yüzleşirken duygusal bir stres, endişe ve korku zamanı olabilir. Ancak tanının şoku hafiflediğinde, önünüzdeki yola hazırlanabileceğiniz yollar vardır.

Güncel Sağlık Haber, kâr amacı gütmeyen bir akademik tıp merkezidir. Sitemizde reklam vermek, misyonumuzu desteklemeye yardımcı olur. Güncel Sağlık Haber dışı ürünleri veya hizmetleri desteklemiyoruz. Politika

Hazırlıklı olmak, sizin ve destek ağınızın tedaviyle ilgili iniş ve çıkışlarla başa çıkmasına yardımcı olabilir. Bu, özellikle iki farklı grup tarafından sınıflandırılan lenfoma için geçerlidir:

Lenfoma ile hayata nasıl hazırlanabileceğinizi daha iyi anlamak için MSW, LISW’den onkoloji sosyal hizmet görevlisi Ilana Spaulding ile konuştuk.

Lenfoma nedir?

Lenfoma, lenfatik sisteminizde oluşan bir kanserdir. Lenfatik sisteminiz, vücudunuzu enfeksiyon ve hastalıklardan korumada bağışıklık sisteminize yardımcı olur.

Semptomlar şunları içerebilir:

  • Lenf düğümlerinizde ağrısız şişlik.
  • İştah kaybı.
  • Kalıcı yorgunluk
  • Sırılsıklam gece terlemeleri.
  • Nefes darlığı.

Lenfoma yaşam beklentisi

Erken teşhis ve etkili tedavilere verilen önem sayesinde, teşhis konulduktan beş yıl sonra daha fazla insan lenfoma ile yaşıyor. Tedaviler kemoterapi, radyasyon tedavisi ve immünoterapiyi içerebilir.

Teşhisten sonra ne yapmalısınız?

Spaulding, lenfoma teşhisi konduktan sonraki günlerin tipik olarak en kaygı uyandıran zaman olduğunu söylüyor. Ancak tedavi seçenekleriniz hakkında daha fazla bilgi edindikçe ve bu stres ve kaygıyı biraz azaltabilecek bir plan oluştururken yapabileceğiniz şeyler var.

Bakım ekibinize güvenin

Kendinizi rahat hissettiğiniz ve sizinle ilgilendiğini hissettiğiniz bir sağlık ekibi bulun.

Spaulding, “Kanser teşhisi yoluyla yolculuk yapmak savunmasız bir deneyimdir ve tıbbi ekibinizin yanında kendinizi rahat hissetmelisiniz” tavsiyesinde bulunuyor. “Onkoloğunuzla çok zaman geçireceksiniz ve onlar tarafından tam olarak duyulduğunuzu ve anlaşıldığınızı hissetmeyi hak edeceksiniz.”

Her zaman soru sormaktan ve hatta ikinci bir görüş almaktan çekinmemelisiniz.

“Yeni bir teşhis konulduktan sonraki ilk ziyarette size verilen tüm bilgileri özümsemek çok zor,” diye devam ediyor. “Muhtemelen soruları daha sonra düşüneceksin. Durumunuz hakkında daha sonra akla gelebilecek her şeyi sorma fırsatına sahip olmak için bir telefon görüşmesi veya takip ziyareti ayarlamak konusunda her zaman rahat olun.

Spaulding, bir sonraki randevunuzdan önce bunları unutmamak ve bakım ekibinizin size söylediklerini not almak için aklınıza gelen soruları yazabilmeniz için bir günlük tutmanızı önerir.

“Sorularla hazırlıklı gelebilirseniz, bu endişeleri hafifletmeye yardımcı olabilir” diyor. “Kanser teşhisiniz hakkında bilgili hissetmenizi sağlamak istiyoruz.”

Bir plan yapın ve lojistiği belirleyin

Bir kanser teşhisi dünyanızı alt üst edebilir. Tanı ve tedavi, karşılaştığınız tıbbi zorlukların yanı sıra istihdam, mali durum, aile yaşamı ve hatta günlük rutininiz dahil olmak üzere hayatınızın diğer birçok bölümünü etkileyebilir.

Spaulding, “Başlaması oldukça basit olsa bile bir plan yapmak önemlidir” diyor. “Bir tanı aldığınızda çok fazla şey kontrolden çıkmış ve bilinmez hissedilebilir. Neyi kontrol edebileceğinize odaklanmak ve hayatınızın bazı yönlerinin halledildiğini hissetmek önemlidir.”

Bir plan formüle ederken göz önünde bulundurmanız gereken bazı şeyler şunlardır:

  • Randevulara gidip gelirken size kimin eşlik edeceğini planlayın.
  • Siz tedavi görürken size neler sunabileceklerini öğrenmek için işvereninizle konuşun. Uzaktan çalışma gibi iş kolaylıklarını sorun. Kısa süreli engellilik ve Aile Hekimliği İzni Yasası (FMLA) hakkında bilgi alın.
  • Çocuklarınız varsa, tedavide veya randevuda olacağınız günler için bir çocuk bakım planı oluşturun.
  • Başkaları ne yapabileceklerini sorduğunda size en çok neyin yardımcı olacağını biraz düşünün. Belki de bu bir yemek treni veya bir sürü çamaşır yıkanıyor. Sorumluluğu sizden almak için sevdiğiniz birinden bunu organize etmekten sorumlu olmasını isteyin.

Bu görevlerden bazılarını bir köşeye sıkıştırmak bile, durumu daha fazla kontrol altında tutmanıza ve ileride olacaklar için daha hazırlıklı hissetmenize yardımcı olabilir.

Temel ihtiyaçlarınızı unutmayın

Kanser teşhisi ilk günlerde çok zorlayıcı olabileceğinden, kendi temel ihtiyaçlarınızı karşılamaya odaklanmanız da önemlidir.

Spaulding, “İyi bir gece uykusu çektiğinizden, susuz kalmadığınızdan ve mümkün olduğunda egzersiz yaptığınızdan veya vücudunuzu hareket ettirdiğinizden emin olun” diye teşvik ediyor. “Fiziksel sağlığınız için iyi ama duygusal sağlığınız için de inanılmaz derecede önemli.”

Ve tedaviden geçerken bazı yan etkiler yaşayabilirsiniz. Lenfoma tedavisi yan etkileri şunları içerebilir:

  • Tükenmişlik.
  • Saç kaybı.
  • Mide bulantısı ve kusma.
  • Uyku sorunları.
  • Sindirim sorunları.

Farklı tedaviler farklı yan etkilerle birlikte gelir, bu nedenle bakım ekibinizle konuşmanız ve lenfoma tedavisinden sonra ne bekleyeceğiniz konusunda sorular sormanız önemlidir. Ve yorgun olduğunuzda vücudunuzu dinlemek ve dinlenmek ya da kendinizi hasta hissediyorsanız sakinleşmek daha da önemli hale gelir.

Duygusal olarak hazırlıklı olun

Duygusal esenliğinizle ilgilenmek de önemlidir ve kendi başına biraz hazırlık gerektirir.

Spaulding, “Teşhisten sonra insanları her zaman inişler ve çıkışlar olacağını ve kötü bir gün geçirmenin normal olduğunu kabul etmeye teşvik ediyorum” diyor.

Bu süre zarfında kendinize “duygusal zarafet” dediği şeyi vermekle ilgili.

“Öz-şefkat pratiği yapın. Kendinizi her zaman iyimser hissetmenizi beklemek gerçekçi değil. Kötü bir gün geçirmek normaldir ve bu insan doğasıdır” diye ekliyor. “Kendinize bu süreçte ilerlemek için zaman ve duygusal alan verin.”

Birçok hastane ve kanserle ilgili toplum kuruluşu, sizinle aynı teşhis ve tedavi rejiminden geçmiş diğer kişilerle bağlantı kurmanızı sağlayabilir.

Spaulding, “Yolda sizden önce yürüdüler” diyor. “Size ne bekleyeceğiniz konusunda bir fikir verebilir ve diğer taraftaki birinden duymak rahatlatıcı olabilir.”

Aile ve arkadaşlarla nasıl konuşulur

Diğer bir büyük bileşen, ailenizi ve arkadaşlarınızı tanınız hakkında bilgilendirmek ve tedavi sürecinde size yardımcı olabilecek bir destek sistemi oluşturmaktır. Daha önce bahsedilen lojistik konusunda size yardımcı olmaktan, sadece duygusal destek için orada olmaya kadar, bir destek sistemi, deneyimin çok önemli bir parçasıdır.

Küçük çocuklarla konuşmak

Çocuklara haberi nasıl vereceğiniz bir diğer önemli ve dikkatle ele alınması gereken adımdır. Farklı yaş gruplarındaki çocuklar olayları farklı algıladıkları için, çocuklarınızla konuşurken bunu akılda tutmanız önemlidir.

Dürüst olmak ve sorularını yanıtlamak, küçük çocukların kendilerini daha rahat hissetmelerine yardımcı olabilir çünkü neler olup bittiğini biliyormuş gibi hissederler.

Spaulding, “Çocuklar sandığımızdan çok daha akıllılar,” diyor ve “bir şeyler dönüyormuş gibi hissediyorlarsa ve bunun ne olduğunu bilmiyorlarsa, bu kaygıya neden olabilir.”

Onları değişebilecek şeylere hazırlamaya odaklanmak faydalı olacaktır. Örneğin, kanserlerini tedavi etmek için anne veya babanın kendilerini hasta hissetmelerine ve saçlarının dökülmesine neden olacak bir ilaç alacaklarını, ancak doktorlarının onlara iyi baktığını açıklamak.

Spaulding, ilkokul çağındaki çocuklarla tanınız hakkında konuşurken onların günlük rutinlerinin nasıl olacağı hakkında konuşmayı öneriyor.

“Bir rutini sürdürmek bu yaş grubundaki çocuklar için faydalıdır. Onları ne bekleyeceklerine hazırlayın ”diyor. “Örneğin, belki tedavide olacaksın, bu yüzden büyükanne ve büyükbaba onları otobüsten indirebilir ve siz randevunuzdan eve dönene kadar öğleden sonrayı onlarla geçirebilir.”

gençlerle konuşmak

Gençlerle teşhisiniz hakkında konuşurken, daha fazla ayrıntı için biraz daha yer var, ancak Spaulding yine dürüst, açık olmayı ve kanserin tedavi edilebilir olduğunu pekiştirmeyi teşvik ediyor.

“Gençlerin en kötü durum senaryosuna atlama olasılığı daha yüksek olabilir” diyor. “Tedavi edilebilirlik konusunda güvence verirken aynı zamanda neler olduğu konusunda dürüst ve net olmak çok yardımcı olabilir.”

Ergenlerin kendilerini daha ilgili hissetmelerine yardımcı olmanın diğer yolları, soru sorabilmeleri için onları sizinle bir onkolog randevusuna götürmek veya tedavi tesisinin nasıl olduğunu görmelerine izin vermektir. Büyükanne veya büyükbaba gibi başka bir güvenilir yetişkinin yanlarında check-in yaptırması, başka bir destek katmanı ekler. Gençler ayrıca ebeveynleri olmayan güvenilir bir yetişkine kanserle ilgili sorular sormakta kendilerini daha rahat hissedebilirler.

Spaulding, “Küçük çocuklarda olduğu gibi rutinlerini sürdürmeleri de önemlidir” diye vurguluyor. “Müfredat dışı etkinliklere katılmak, arkadaşlarla takılmak, spor yapmak gibi normallik duygusunu sürdürmek önemlidir. Onlara, siz kansersiniz diye zevk aldıkları şeyleri yapmayı bırakmalarını istemediğinizi gösterir. Hala bir çocuk olmalarına izin veriyor. ”

Küçük bir destek sistemim varsa ne olur?

Lenfoma teşhisi konan bazı kişiler için güvenilir bir destek sistemi bulmada zorluklar vardır.

Spaulding, “Kendinizi sınırlı bir destek sistemiyle bulursanız, tıbbi ekibinizden yardım ve destek almaya yönelin” diyor. “Sosyal hizmet uzmanınız veya sağlık ekibiniz sizi ulaşım, eve teslim yemekler ve diğer faydalı toplum hizmetleri konusunda yardımcı olacak kaynaklara bağlayabilir.”

Ek olarak, bir destek grubuna katılmak, bu destek sistemini dış kaynaklarla artırmanın bir başka yoludur.

Spaulding, “Destek grupları, duygusal olarak çok zorlayıcı bir dönemde ilgilenildiğini hissetmenize yardımcı olabilir” diyor. “Bu destek, tedavi sürecinde ilerleyen biri için dünyalara bedel olabilir. Anlayan başkalarıyla bağlantı kurmak, en çok ihtiyaç duyduğunuz anda umut verebilir.”

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir